Dopingautoriteiten roepen IOC op om Rusland van Spelen te weren

Aangepast
EPA

Een verzameling nationale anti-dopingorganisaties uit alle delen van de wereld roept het IOC op om Rusland te weren van de Olympische Spelen van 2018 In Pyeongchang.

Dat is de uitkomst van een bijeenkomst van de leiders van zeventien dopingautoriteiten, onder wie directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit. Naast Nederland zijn Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten initiators van de oproep aan het IOC.

Massale bewijzen

Zij stellen dat het IOC te weinig actie onderneemt tegen wat ze een van de grootste dopingschandalen uit de geschiedenis noemen, verwijzend naar het McLaren-rapport dat ruim duizend Russische olympiërs in verband brengt met doping.

"Gezien het onvolledige onderzoek naar die massale bewijzen en het feit dat Russische atleten de afgelopen vier jaar niet goed zijn getest, hebben wij serieuze twijfels of de Spelen van 2018 schoon zullen zijn", stellen de dopingbureaus.

'Open wond'

Ook vinden ze dat als het IOC zijn verantwoordelijkheid niet neemt, de toekomst van schone sporters en de olympische beweging in gevaar worden gebracht.

Dat het IOC nog geen passende maatregelen heeft genomen naar aanleiding van het McLaren-rapport, heeft tot gevolg dat de sportwereld volgens Herman Ram met een open wond kampt.

"Het is tijd voor actie. Schone atleten willen geen hypocrisie, maar daden die hun keuze om schoon te sporten rechtvaardigen", sluiten de zeventien dopingbestrijders hun oproep af.

Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit ANP