Jeroen Bijl op bezoek in Zuid-Korea
NOS SportAangepast

Hoe gaat NOC*NSF om met situatie Noord-Korea?

Terwijl Noord-Korea afgelopen weekeinde zijn zesde kernproef hield en de Verenigde Staten de druk op het regime in Pyongyang opvoeren, beginnen in buurland Zuid-Korea over minder dan een half jaar de Olympische Winterspelen.

NOC*NSF houdt een vinger aan de pols, maar chef de mission Jeroen Bijl heeft nog geen noodplan klaarliggen.

"We zijn nog niet op een gedetailleerd niveau bezig als het gaat om de veiligheid", zegt Bijl in Langs de Lijn En Omstreken. "Maar natuurlijk houden we alles in de gaten. We hebben veel contacten met Buitenlandse Zaken en andere inlichtingendiensten, en het IOC is er volop mee bezig. Er wordt wel veel over gesproken."

De chef de mission heeft al meerdere bezoeken aan Pyeongchang gebracht. Technisch directeur Maurits Hendriks was vorige week zelfs in het land toen buurland Noord-Korea een van zijn kernproeven uitvoerde.

Urgenter

Bijl is zich ervan bewust dat de situatie steeds urgenter wordt. "Na wat er afgelopen weekend is gebeurd moet je wel gaan nadenken over scenario's. Maar dat doen we altijd, ook bij andere Spelen."

Het onderwerp staat al wel langer op de agenda van de sportkoepel. "Een aantal maanden geleden hebben we er ook al over gesproken", vertelt Bijl. "Toen werd er vrij rustig op gereageerd door de diensten: dit soort provocaties vinden altijd plaats rond dit soort evenementen, dat was een beetje de sfeer die wij meekregen vanuit Zuid-Korea."

"Dat is de laatste tijd wel veranderd", beseft Bijl. "Het voelt zeker niet goed. Maar we gaan er nog steeds vanuit dat de Spelen gaan plaatsvinden. Het team is volop in voorbereiding, en er zijn ook weinig alternatieven", aldus de chef de mission.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl