Van der Zijde: topbobber in Zwitserse dienst

Aangepast
Bror van der Zijde in het Oranje tijdens de Winterspelen van 2014. Wellicht keert hij binnenkort terug in de Nederlandse slee. ANP Pro Shots

Hij is waarschijnlijk de beste remmer die Nederland rijk is: Bror van der Zijde. Maar het Oranje draagt de bobber niet. Van der Zijde is namelijk in dienst van het Zwitserse topteam van piloot Rico Peter. Dat zou best eens kunnen veranderen richting de Winterspelen van volgend jaar. Maar dan moet er nog wel veel gebeuren.

"Ik weet dat Nederland heel hard bezig is met het opzetten van een topsportwaardig programma richting de Spelen van 2018", vertelt Van der Zijde. "Daar is een aantal fundamentele zaken voor nodig. Dan heb ik het bijvoorbeeld over goed materiaal en goede medische begeleiding. Pas als dat geregeld is, ga ik het overwegen."

Want voorlopig heeft 28-jarige Van der Zijde zijn zaakjes goed voor elkaar. Hij is een vaste waarde in het team van Zwitserland, dat als tweede is geëindigd in het wereldbekerklassement van de viermansbob. Het seizoen werd afgelopen weekeinde afgesloten op de olympische baan van Pyeongchang.

"Een hele gave baan. De snelheid ligt vooral in het eerste gedeelte. Dat betekent dat je heel netjes moet sturen. Je mag echt geen foutjes maken. Als je in bocht twee tegen de kant zit, ben je al klaar en kom je niet meer terug. Het blijkt een echte 'pilotenbaan' te zijn", aldus een enthousiaste Van der Zijde.

Geen WK, geen Spelen?

Het was dus een succesvol seizoen voor de Nederlander. Maar op het klapstuk ontbrak hij. Bij de wereldkampioenschappen mocht Van der Zijde niet starten, omdat de Zwitsers daar met hun beoogde olympische ploeg wilden sleeën.

"Ik wist van tevoren dat ik een aantal wedstrijden niet zou starten, maar het is toch best lastig. Dat geef ik eerlijk toe", zegt Van der Zijde. "Ik heb wel de mogelijkheid om het traject naar de Spelen helemaal af te maken met dit team. Ik heb ook bewezen dat ik genoeg kwaliteit heb om echt hard te starten."

Bror van de Zijde in de bob van Zwitserland EPA

Maar als Van der Zijde lid blijft van het Zwitserse team, zal hij volgend seizoen op het moment suprême, bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea, aan de kant staan. Net als dit jaar bij de WK. Dat zou kunnen meespelen bij de keuze die de Gouwenaar binnenkort moet gaan maken.

"Ik ga nu eerst lekker uitrusten. Het is een lang seizoen geweest. Dat is toch een aanslag op je lichaam en geest. Daarna ga ik onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Er zijn nog geen besluiten genomen", aldus Van der Zijde. 

De deur naar het Nederlandse team van Ivo de Bruin is zeker niet dicht, wat hem betreft. "Maar er moet een realistische kans zijn dat we de Spelen gaan halen. Anders is het voor mij geen optie. En ik kan het niet meer voor niks doen. Dus ook wat financiën betreft moet er wat geregeld worden. Ik hoop dat ik over maximaal twee maanden weet waar ik aan toe ben."