NOS NieuwsAangepast

Mark Arendz: Canadese medaillewinnaar met Nederlandse roots

Arendz, Canadese medaillewinnaar met Nederlandse roots

De 28-jarige Canadees Mark Arendz is op de Paralympische Spelen in Pyeongchang succesvol actief in de biatlon en het langlaufen. Hij won al drie medailles en die hebben een oranje tintje, want Arendz heeft Nederlandse roots.

Allebei zijn ouders zijn geboren en getogen in Friesland. Ze emigreerden naar Canada om een varkensboerderij te beginnen in Prince Edward Island, de plek waar Mark het levenslicht zag.

Het noodlot sloeg toe toen Mark zeven jaar oud was en hij zijn vader hielp op de boerderij. Toen het graan niet goed door de hakselaar ging, besloot Mark dit probleem zelf op te lossen. Hij verloor zijn evenwicht en zag zijn onderarm verdwijnen in de machine.

Sporten als uitlaatklep

Sporten werd meteen een uitlaatklep. Hij bleek erg goed te zijn in biatlon en heeft inmiddels al een mooie verzameling paralympische medailles.

In Sotsji won hij zilver en brons op de biatlon. Ook in Pyeongchang gaat het goed, hij verdedigde zaterdag het zilver op de 7,5 kilometer biatlon en voegde daar later nog twee bronzen plakken aan toe: op de 12,5 kilometer biatlon en de 1.500 meter sprint in het langlaufen.

Mark Arendz is een grote naam in Canada. Na de Spelen in Sotsji kreeg hij zelfs een eigen trail in zijn favoriete trainingsgebied.

Warme gevoelens voor Nederland zijn er nog altijd. "The love for sport, the culture, I love it", aldus Mark.

Mark Arendz in actie op de biatlon

Deel artikel: