liveblog
NOS SchaatsenAangepast

Nederland met tweede niet-schaatsmedaille ooit vierde in medailleklassement

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dat was het voor vandaag. Morgen wacht (voor Nederland) een mooie dag: pakken shorttracksters Schulting, Van Kerkhof, Velzeboer en Poutsma goud op de aflossing?

En veroveren Femke Kok, Jutta Leerdam en Michelle de Jong eremetaal op de 500 meter? De olympische uitzending, met daarin eerst monobobster Karlien Sleper en skiër Maarten Meiners in actie, begint om 02.25 uur op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app.

Het olympische programma van zondag 13 februari

Nog geen champagne voor Bos: 'Iedereen ligt te slapen'

In de Chinese nacht praat bronzenmedaillewinnaar Kimberley Bos, vlak voordat ze gaat slapen, nog even na met Dione de Graaff.

Uiteraard over de sportdag van haar leven, waarop ze de eerste olympische skeletonmedaille won voor Nederland.

Om half 2 's nachts nog geen champagne voor Bos: 'Iedereen ligt te slapen'

Het is tijd voor Studio Peking!

NOS Studio Peking gaat beginnen vanaf de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Wie ontvangt Dione de Graaff vanavond allemaal?

Yvonne Bos (de moeder van Kimberley), oud-bobsleester Esmé Kamphuis, schaatser Dai Dai Ntab, Jan Ykema (oud-schaatser, zilver 500 meter in 1988) en Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst Rijksmuseum.

Kijk nu op NPO 1 of via de livestream.

NOS Studio Peking van 12 februari

Zondag hoorzitting in dopingzaak Valijeva

Iedere dag is er nieuw nieuws in de dopingaffaire rond de 15-jarige Russische kunstrijdster Kamila Valijeva. Dinsdag moet die opgelost zijn; dan staat de individuele vrouwenwedstrijd op het programma. Zondag, morgen dus, is er een hoorzitting bij sporttribunaal CAS.

"Die hebben een tijdelijke dependance in Peking en er is een zitting met drie leden. Dan moet er maandag uitspraak komen en wordt duidelijk of de tijdelijke schorsing, want daar gaat het over, wel of niet doorgaat. En of ze dus wel of niet mag meedoen dinsdag", vertelt NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg vanuit Peking.

"Het is een zaak van enorme omvang. Die moet weer genormaliseerd worden. Het IOC zei het ook: iedereen moet een chillpil nemen en afkoelen."

Het Internationaal Olympisch Comité en het mondiale anti-dopingagentschap WADA hadden een beroepsprocedure gestart bij het sporttribunaal CAS.

De 15-jarige Russin, bijgenaamd Miss Perfect, legde naar nu blijkt in december een positieve dopingtest af. Europees kampioene Valijeva testte positief op trimetazidine, een middel dat de toestroom van bloed naar het hart bevordert en op de dopinglijst staat.

Ze werd op 8 februari voorlopig geschorst door het Russische dopingagentschap, maar die schorsing werd een dag later opgeheven. Daar waren het IOC en WADA het niet mee eens.

Valijeva won deze week met de Russische ploeg goud in de landenwedstrijd. Ze is ook individueel favoriet voor de titel.

Pure familieliefde

De familie van Kimberley Bos keek vanmiddag in Ede samen naar haar bronzen race. De definitie van dolle vreugde zie je in onderstaande video.

"Je gunt haar die medaille zo erg en dan pakt ze hem gewoon. Dit verdient ze gewoon. Echt de kers op de taart", zegt Kimberley's zus Charria. "Ik kan niet wachten om haar te knuffelen en te feliciteren."

Nieuwe onderdelen op Winterspelen

We zien dit jaar meer vrouwen op de Spelen dan ooit en dat is geen toeval. Het IOC wil gendergelijkheid op de Spelen en dat betekent: nieuwe onderdelen.

Wat dacht je van de monobob en het freestyle skiën big air? We leggen je er alles over uit.

Van monobob tot mixed relay: dit zijn de nieuwe onderdelen op de Winterspelen

Wereldrecord bij kunstschaatsen

Het Franse paar Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron is terug van weggeweest. En hoe: ze scoren 90,83 en verbeteren zo hun oude wereldrecord van drie jaar geleden.

Ze gaan aan de leiding in de ritmische dans. De punten nemen ze mee naar de vrije dans, komende maandag.

Frans paar Papadakis-Cizeron aan leiding op ritmische dans met wereldrecord

Middagdutje basis voor bronzen succes Bos

Een middagdutje was voor Kimberley Bos vandaag de basis voor haar bronzen succes bij het olympisch skeletontoernooi. "Dit is de kroon op het werk van dit seizoen", zei ze glimlachend na het winnen van haar historische medaille.

Bos werkte op vrijdag haar eerste twee runs in de ochtenduren af, terwijl de twee beslissende runs van zaterdag in de avonduren op het programma stonden, waarvan de beslissende heat omstreeks 22.30 uur. Dat was even schakelen.

"Het was überhaupt een uitdaging om wakker aan de start te verschijnen", gaf Bos toe. "Ik hield de hele week namelijk wel mijn slaapritme aan. Ik ben in de middag naar bed gegaan om zo een kleine boost richting de avond te hebben."

Medailleklassement na dag 8

Medailleklassement na achtste olympische dag (12 feb)

'Eén plus één plus één is twee...'

Bondscoach Jan Coopmans met Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong

Het stokte aan alle kanten, zaterdagmiddag in The Ice Ribbon van Peking, tijdens de kwartfinale die de Nederlandse vrouwen op de ploegachtervolging afwerkten. En in het hoofd van Ireen Wüst, die na afloop een manmoedige poging ondernam een verklaring te vinden voor de teleurstellende derde tijd.

Haar chaotische analyse draaide uit op een verbale kopie van de race die aan alle kanten rammelde. "Als alles goed gaat, dan is één plus één plus één zeg maar vijf. Maar nu is het twee...", klonk het als de vaak onnavolgbare Johan Cruijff in zijn beste jaren.

Anders dan de legendarische nummer 14 van weleer zag Wüst al snel het onbegrijpelijke van haar gedachtenkronkels in. Dus gooide ze er maar een wegwerpgebaar tegenaan. "Ach, weet ik veel."

Lees verder door op onderstaande link te klikken:

Kijken: medailleceremonie

Kimberley Bos krijgt op de Olympische Spelen haar bronzen medaille uitgereikt, na haar derde plaats in het olympisch skeletontoernooi.

Brons!

Het wordt een bronzen medaille voor skeletonster Kimberley Bos. De Australische Jaclyn Narracott was 0,22 seconden sneller dan Bos en pakt zilver. Het goud gaat naar de Duitse Hannah Neise.

Na Nicolien Sauerbreij (2010) is dit de tweede medaille die Nederland op de Olympische Winterspelen haalt, die niet op de schaats gewonnen is.

Lees het verslag:

Historie!

Kimberley Bos pakt de eerste skeletonmedaille voor Nederland, want de Duitse Tina Hermann is 0,27 seconden langzamer dan Bos. En ze moest 0,12 goed maken.

Sowieso brons dus, maar wordt het misschien wel nog mooier voor de 28-jarige skeletonster uit Ede? Nog twee te gaan...

Dolle vreugde bij Kimberley Bos; ze pakt een olympische medaille

Finish!

1.01,87, dat is de tijd van Kimberley Bos. Is het genoeg voor een medaille?

Haar derde heat was een honderdste van een seconde sneller. Ze had een goede lijn te pakken en op een botsing in bocht dertien na, was het een goede run.

Nu afwachten op de laatste drie.

Daar gaat ze!

Kimberley Bos is begonnen aan de vierde en beslissende run. Ze moet 0,12 seconden goed maken om olympisch brons te veroveren en 0,60 om goud te pakken.

14 gehad, nog 6 te gaan

Ook de Amerikaanse Katie Uhlaender, bezig aan haar vijfde Winterspelen, is gefinisht. Ze gaat op dit moment aan de leiding.

Nog twee skeletonsters - de Duitse Loelling en de Canadese Rahneva - voordat Kimberley Bos afdaalt op de baan met zestien bochten. Haar run kun je ook zien op NPO 1 of via deze livestream.

10 gehad, nog 10 te gaan

De Belgische Kim Meylemans is net als tiende starter gefinisht. Haar eindtijd: 4.11,34. Nog zes te gaan voordat Kimberley Bos gaat beginnen aan de misschien wel afdaling van haar leven.

De 28-jarige skeletonster uit Ede heeft een riante voorsprong van 0.30 op de nummer vijf en heeft volgens Vincent Kortbeek, technisch directeur van de skeletonbond, "alles te winnen en niets te verliezen".

De bespiegelingen...

"Ze is ontspannen, ze weet wat ze moet doen en heeft er erg zin in!" Bemoedigende woorden van Vincent Kortbeek, de technisch directeur van de skeletonbond.

Beslissende heat 4 onderweg!

Pakt Kimberley Bos na snowboardster Nicolien Sauerbreij (2010) de tweede niet-schaatsmedaille voor Nederland? De laatste run is onderweg.

Nu op de baan: de Russin Elena Nikitina, de nummer vier die in deze heat start. Bos start als zeventiende, want in de beslissende run is de startvolgorde omgedraaid.

'In deze medaille zit vooral heel erg veel plezier'

Suzanne Schulting heeft genoten van de medailleceremonie in Peking, waarbij ze werd toegejuicht door haar teamgenoten. "Heel bijzonder."

Lesmateriaal voor liefhebbers en talenten

'How to skate a 10k... and also half a 10k'

Dat is de titel van het trainingsschema dat tweevoudig olympisch kampioen Nils van der Poel vandaag online heeft gezet. In een document van maar liefst 62 pagina's legt hij uit hoe hij zich van mei 2019 tot en met deze maand heeft klaargestoomd voor de olympische 5 en 10 kilometer, de afstanden die hij beide won.

Op de 10.000 meter was hij oppermachtig; hij was 13,85 seconden sneller dan nummer twee Patrick Roest én scherpte zijn eigen wereldrecord aan. Maar dat gaat hij niet nog een keer doen.

"Ik hoop dat de sport zich blijft ontwikkelen en dat anderen mijn records gaan breken", schrijft de onnavolgbare Zweed in het document. "Ik zal niet degene zijn die de grens van zes minuten (5 km, red.) of 12.30 minuten (10 km, red.) breekt, maar iemand anders misschien wel. Voor díe mensen schrijf ik dit document."

"Het is wel mijn intentie om nu te stoppen", vertelde Van der Poel na het winnen van zijn tweede olympische gouden medaille in Peking. "Het was een geweldig avontuur."

Ondertussen bij het skispringen...

...wint Marius Lindvik goud op de grote schans. De 23-jarige Noor houdt de Japanner Ryoyu Kobayashi van diens tweede olympische titel in China af. Kobayashi, die zondag het goud had gepakt op de kleine schans en eerder de winnaar was van de Vierschansentournee, moest nu genoegen nemen met zilver.

Lindvik greep met sprongen van 140,5 en 140 meter de titel op de grote schans van Zhangjiakou. Hij kwam tot een puntentotaal van 296,1. Kobayashi bleef steken op 292,8. Het brons ging met 281,3 punten naar de Duitser Karl Geiger.

Lindvik volgde Kamil Stoch op als olympisch kampioen op de grote schans. De 34-jarige Pool, die zowel in 2014 als 2018 het goud pakte, eindigde nu met 277,2 punten net naast het podium (vierde).

Bekijk de sprongen van Lindvik en Kobayashi:

Tussenstand na heat 3

De tussenstand na de derde run. Kimberley Bos moet in de vierde en laatste heat (start: 14.50 uur) 0,12 seconden goed maken om als eerste Nederlander een olympische medaille bij het skeleton te halen. Ze start als zeventiende van de twintig.

De Belgische Kim Meylemans staat op plaats elf op 1.62 seconden op de nummer 1 en mag zich ook opmaken voor de vierde run.

De tussenstand bij het skeleton na de derde run

Kijken: de derde run van Bos

Skeletonster Bos stijgt naar vierde plaats na goede derde run

Vast de (tussen)balans opmaken...

We kunnen langzamerhand de balans gaan opmaken, want de achterstand van de vrouwen die nu nog naar beneden komen is te groot om nog aanspraak te maken op een medaille. Dat geldt zelfs voor een wereldtopper als Jelena Nikitina, die na twee runs pas 19de was.

Kimberley Bos is en van de vijf vrouwen die onder de 1.02 bleven en gaat straks (rond 14.50 uur) als de nummer vier van het klassement naar beneden.

1. Hannah Neise (Dui) 3.05,99

2. Jaclyn Narracott (Aus) 3.06,13 (+0,14)

3. Tina Hermann (Dui) 3.06,47 (+0,48)

4. KIMBERLEY BOS 3.06,59 (+0,60)

5. Mirela Rahneva (Can) 3.06,89 (+0,90)

6. Jacqueline Lölling (Dui) 3.06,94 (+0,95)

Kimberley Bos is tevreden met haar derde run bij de Spelen in Peking.

Nummer elf: Belgische Meylemans stijgt een plekje

Kim Meylemans beleefde een nachtmerrie na aankomst in Peking, toen ze vanwege een positieve coronatest in een quarantainehotel werd geplaatst. Maar nu gaat ze toch maar mooi voor de derde keer naar beneden. En Meylemans stijgt dankzij 1.02,34 toch mooi weer een plekje: ze is tiende.

Nummer tien: Chinese Li blijft tiende

De tweede Chinese, Li Yuxi, komt uit op 1.02,39 en blijft staan waar ze staat.

Nummer negen: Canadese Rahneva levert fantastische run af

Mirela Rahneva kende een slechte tweede run en die kan haar weleens opbreken in de strijd om het podium. De Canadese zet in de derde run namelijk de tweede tijd van het hele veld neer (1.01,72) en nestelt zich in een klap op de vijfde plaats op 0,30 van Bos.

Kan Rahneva nog een bedreiging vormen in de vierde run?

Nummer acht: Amerikaanse Uhlaender ook niet onder 1.02,00

De Amerikaanse Katie Uhlaender komt ook niet onder de 1.02,00 en verliest dus ook terrein op Bos en de andere toppers. Ze klokt 1.02,15 en stijgt een paar plekje.

Nummer zeven: Tsjechische Fernstaedt komt niet in de buurt van Bos

Kimberley Bos mag naar boven kijken, want haar eerste achtervolger, de Tsjechische Anna Fernstaedt, geeft liefst 0,41 toe op de tijd van Bos. Ze klokt een tijd van 1.02,27.

BOS STIJGT NAAR PLEK VIER

Kimberley Bos heeft in het eerste deel de achterstand op Neise ingelopen! Daarna maakt ze toch een paar foutjes, maar haar eindtijd van 1.01,86 is prima.

Bos gaat Zhang en Lölling voorbij en staat nu vierde. Haar achterstand op het brons is 0,12.

Nummer vijf: Lölling

De ervaren Duitse Jacqueline Lölling klokt ook geen fantastische tijd: 1.22,20.

Nummer vier: Chinese Zhao zakt weg

Dat biedt perspectief voor Bos! De Chinese Zhang levert een matige afdaling af en eindigt in 1.02,53. Daarmee heeft ze al 1,20 achterstand op Neise.

Nummer drie: ervaren Hermann levert in

Tina Herrmann, vijfvoudig wereldkampioene, komt niet aan de tijd van Narracott en dus helemaal niet aan de tijd van haar jonge landgenote Neise. Ze zet een tijd neer van 1.01,90 en geeft zo 0,48 toe op Neise na drie runs.

Nummer twee: Neise overtreft Narracott

De baan lijkt sneller dan gisteren, want ook Neise duikt onder de 1.02,00. Met 1.01,44 vestigt ze zelfs een nieuw baanrecord en dat is knap als je bedenkt dat ze onderin de baan bijna uit de baan vloog.

Neise is dir tiende sneller dan Narracott en passseert de Australische in het klassement.

Daar gaan we: leidster Narracott opent derde run

De Australische Jaclyn Narracott werd gisteren tweede en derde en gaat aan de leiding van het klassement. Ze gaat als eerste naar beneden en verbetert zichzelf zelfs ten opzichte van gisteren: 1.01,97!

Daar krijgt de concurrentie nog een flinke dobber aan!

Skeleton: Stand na twee runs

De stand na de tweede run bij het olympisch skeletontoernooi.

Kimberley Bos bezig aan warming-up

Kimberley Bos is achter de schermen van de bobsleebaan bezig aan haar warming-up.

Skeletonster Bos rond 13.20 uur naar beneden voor derde run

Om 13.15 uur begint de derde run van het skeletontoernooi voor vrouwen. Let op: de vrouwen gaan op basis van het klassement naar beneden. Dat betekent dat de Australische Jaclyn Narracott als eerste zal afdalen en Katie Tannenbaum uit de Amerikaanse Maagdeneilanden als laatste aan de beurt is.

Bos is de nummer zes in het klassement en zal dus iets na 13.20 al aan de beurt zijn.

In de vierde run, waaraan alleen de beste 20 skeletonsters deelnemen, is de volgorde omgedraaid. De nummer een van het klassement gaat dan dus als laatste van start.

De beslissende runs van skeletonster Kimberley Bos worden in het donker afgewerkt.

Suzanne Schulting en Patrick Roest stralen op Medal Plaza

Suzanne Schulting en Patrick Roest hebben op Medal Plaza in Peking hun medaille ontvangen. Roest werd tweede op de 10.000 meter achter de ongenaakbare Nils van der Poel en kreeg een zilveren medaille.

Schulting prolongeerde haar titel op de 1.000 meter shorttrack en dus klonk voor haar het Wilhelmus!

Langzaam aftellen naar de derde run van Kimberley Bos: een vooruitblik

'Bos maakt écht kans op de eerste Nederlandse skeletonmedaille ooit'

Loting 500 meter vrouwen

Op de olympische 500 meter voor vrouwen komen morgen drie Nederlandse debutanten in actie: Jutta Leerdam, Michelle de Jong en Femke Kok.

Om 15.12 uur rijdt Leerdam tegen de Chinese Jin Jingzhu. Meteen daarna komt De Jong in de baan voor haar rit tegen de Canadese Heather McLean.

De grootste Nederlandse kanshebber voor de medailles is Femke Kok. Zij rijdt om 15.18 uur tegen de Canadese Brooklyn McDougall.

Recordhoudster

Kok zette in december het Nederlands record op haar naam en dook als eerste onder de 37 seconden (36,96). In januari veroverde ze de Europese titel, maar in de wereldbekers daarvoor kwam ze niet helemaal uit de verf. "Ik hoop dat het allemaal samenvalt en dat ik op de Spelen mijn beste rit rijd", zei Kok in aanloop naar de Spelen.

De concurrenten van de Nederlandse vrouwen komen allemaal later in actie: wereldkampioene Angelina Golikova rijdt in de dertiende rit tegen olympisch kampioene Nao Kodaira. De Amerikaanse Erin Jackson, die dit seizoen vier wereldbekerraces won, gaat in de rit daarna van start.

Belangrijkste ritten 500 meter (v)

laatste buitenbocht laatste binnenbocht
Rit 7 Jin Jingzhu (Chi) Jutta Leerdam (Ned)
Rit 8 Heather McLean (Can) Michelle de Jong (Ned)
Rit 9 Femke Kok (Ned) Brooklyn McDougall (Can)
Rit 13 Angelina Golikova (ROC) Nao Kodaira (Jap)
Rit 14 Erin Jackson (VS) Kaja Ziomek (Pol)
Rit 15 Olga Fatkoelina (ROC) Andzelika Wójcik (Pol)

Samenvatting ijshockeykraker VS-Canada

Echte liefhebbers zijn natuurlijk vanochtend om 5.00 uur opgestaan om de ijshockeykraker tussen VS en Canada te bekijken. Maar we hebben natuurlijk ook alle begrip voor zij die dat niet deden.

Daarom hierbij de samenvatting.

Discussie over valse start in slotrit 500 meter: 'Huh? Dit is gewoon niet vals'

Shimizu voorspelde trouwens dat zijn landgenoot Shinhama het goud zou winnen op de 500 meter. Maar in de slotrace ging alles mis op de eerste meters voor Shinhama.

Mogelijk speelde de valse start die eraan voorafging een rol. En over die valse start is nog wel wat te doen. "Ik zie het echt niet", aldus de analisten in de studio aan de Jaap Eden-baan. "Dit is toch geen vals?"

Erben ontmoet 'Keizer Shimizu'

Ook deze video willen we je niet onthouden. Voorafgaand aan de 500 meter sprak Erben Wennemars met generatiegenoot en olympisch kampioen Hiroyasu 'Keizer' Shimizu. Dat leverde schitterende televisie op.

'Of wij wel een team zijn? Natuurlijk...'

Ook over het teleurstellende optreden van de Nederlandse ploegenachtervolgsters zal nog het nodige gezegd worden. Bekijk hieronder het interview dat verslaggever Bert Maalderink kort na de kwartfinales had met Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten.

Sportsprookje krijgt staartje: discussie over goud van Parrot, die kanker overleefde

De Canadese snowboarder Max Parrot zette een fantastische prestatie neer door drie jaar nadat hij met kanker werd gediagnostiseerd goud te pakken in Peking. In de dagen na zijn zege wordt er echter volop gediscussieerd of hij die medaille wel had moeten krijgen.

Ergens in zijn gouden afdaling op de slopestyle miste Parrot een grab. Hij pakte in een sprong zijn knie vast in plaats van zijn snowboard. En dat mag niet.

Beelden van die mislukte grab gingen al snel rond op sociale media, maar waren de jury volledig ontgaan. Geen straf dus voor Parrot, die na zijn race dolblij met zijn gouden plak op het podium stond. Hij liet de Chinees Su Yiming en zijn landgenoot Mark McMorris achter zich.

Uiteindelijk gaf ook Parrot zelf toe dat hij in de beoordeling van de grab mazzel had gehad. Sommige snowboardvolgers vinden zelf dat hij zijn gouden medaille eigenlijk niet moet accepteren.

De Nederlandse oud-snowboarder en voormalig jurylid Tobias Aalderink vindt dat onzin. "Dit soort momenten zijn gewoon inherent aan een jurysport. Daarnaast was zijn run buiten die verkeerde grab ook gewoon geweldig."

Snowboarder Max Parrot

Gemengde gevoelens bij Scheperkamp

Merijn Scheperkamp werd twaalfde op de 500 meter bij zijn olympische debuut en was daarmee de beste Nederlander. Een prestatie waar Scheperkamp zich zeker niet voor hoeft te schamen, al had hij zelf op meer gehoopt.

Gemengde gevoelens bij Scheperkamp na 500 meter: 'Overal wat laten liggen'

Ronald Mulder twijfelt: doorgaan of stoppen

Acht jaar geleden reed Ronald Mulder de beste (tweede) 500 meter uit zijn loopbaan en dat leverde hem olympisch brons op. Zijn broer Michel werd olympisch kampioen, maar is inmiddels gestopt. Ronald Mulder rijdt nog wel, maar kampt de laatste tijd veel met rugproblemen.

En dus denkt ook Ronald na over stoppen, zo vertelt hij in Studio Peking. "Die beslissing zal niet al te lang meer duren. Voor het einde van het seizoen wil ik het wel weten."

Ronald Mulder

Russische langlaufsters pakken goud op estafette

Joelija Stoepek, Natalja Neprjajeva, Tatjana Sorina en Veronika Stepanova hebben Rusland olympisch goud bezorgd op de langlaufestafette (4x5 km), voor Duitsland en Zweden. Favoriet Noorwegen stelde teleur met de vijfde plaats.

Stoepek ging er namens Rusland meteen vandoor, nam flink afstand, maar had toch wat te veel met haar krachten gesmeten. Ze had van haar voorsprong bij de eerste wissel nog maar 1,5 seconde over op de Duitse Katherine Sauerbrey.

Het was aan slotloopster Sofie Krehl om Veronika Stepanova op afstand te houden en Duitsland goud te bezorgen. De Russin bleek echter te sterk. Ze had het gaatje snel dicht en liep in de slotkilometers nog ruim 18 seconden uit op de Duitse. Achter de strijd om de titel was Zweden in de race naar het brons Finland en titelhouder Noorwegen te snel af.

Slotloopster Veronika Stepanova wordt opgevangen door haar Russische teamgenoten op de 4x5 km estafette.

Biatleet Bo sprint naar titel, broer pakt brons

Biatleet Johannes Thingnes Bo heeft olympisch goud op de sprint gewonnen op de 10 kilometer. De Noor, die in Pyeongchang de 20 kilometer won en die in Peking goud met de gemengde estafette behaalde, was veruit de snelste op de langlaufski's.

Op de sprint worden drie ronden van 3,3 kilometer op de ski's gelopen en wordt er twee keer geschoten. Elke misser betekent een strafrondje (die ongeveer 20 seconden extra tijd oplevert).

De Fransman Quintin Fillon Maillet, naast Bo één van de grote favorieten, maakte liggend een fout en Bo miste staande één schijf. Dat maakte de Noor met zijn superieure stijl op de langlaufski's ruimschoots goed. Hij hield de Fransman 25,5 seconden en zijn eigen broer Tarjei 38,9 seconden achter zich.

Johannes Thingnes Bo op weg naar goud in Peking

Lees het wedstrijdverslag van de 500 meter mannen

De Chinees Tingyu Gao heeft in eigen land olympisch goud veroverd op de 500 meter.

De Nederlandse sprinters kwamen in Peking duidelijk tekort in het sprintgeweld. Merijn Scheperkamp was de beste Nederlander op de twaalfde plaats, Kai Verbij eindigde als veertiende. Thomas Krol kwam niet verder dan de achttiende tijd.

Toptien 500 meter mannen

De Nederlanders hebben geen rol van betekenis gespeeld in de strijd om de medailles, maar dat was ook niet verwacht.

Merijn Scheperkamp is beste Nederlander op de 12de plaats in 34,736.

Kai Verbij is 14de in 34,87.

Thomas Krol eindigt als 18de in 35,06.

De uitslag van de 500 meter voor mannen.

GAO WINT 500 METER!

Tingyu Gao zorgt voor het eerste Chinese goud op de 500 meter! Net als vier jaar geleden wint de Zuid-Koreaan Cho het zilver. Brons is voor Morishige.

Gao was al vlaggendrager van China bij de openingsceremonie en nu mag hij weer met de vlag zwaaien.

Tingyu Gao viert zijn overwinning op de 500 meter.

Gao of toch Dubreuil of Shinhama?

De tweede start is goed, maar Shinhama maakt al twee grote missers op de eerste meters en is uitgeschakeld.

Dubreuil stampt door, maar komt tekort voor het podium: 34,52.

Rit 15: Dubreuil (Can) - Shinhama (Jap)

Daar zijn Laurent Dubreuil en Tatsuya Shinhama! Zij beginnen, net als de vorige rit met een valse start. Dat wil je liever niet...

Rit 14: Moesjtakov (Rus) - Morishige (Jap)

Viktor Moesjtakov is bij de opening maar 0,03 langzamer dan Gao, maar zakt daarna wat terug. Wataru Morishige wint de rit en rijdt Michalski van het podium met de derde tijd: 34,49.

Nog een rit!

Voorlopig podium

1. Gao 34,32

2. Cha 34,39

3. Michalski 34,52

Rit 13: Murakami (Jap) - Arefjev (Rus)

De Japanner Yuma Murakami en de Rus Artjom Arefjev stuwen elkaar niet naar het podium. Ook nu moet er een finishfoto aan te pas komen: Arefjev is vijfde in 34,56, Murakami in 34,57.

Rit 12: Golovatsjoek (WRu) - Michalski (Pol)

Michalski (Pol) rijdt de derde tijd in 34,52! Zijn tegenstander, Golovatsjoek uit Belarus mist een slag in de laatste buitenbocht, komt overeind en gaat glijdend naar de finish. Of trapte hij door het ijs heen, want weer moet het ijs gerepareerd worden.

En dat met nog drie ritten te gaan....

Rit 11: Kim (ZKo) - Lorentzen (Noo)

Kim Junho opent razendsnel in 9,53 en eindigt in 34,52. Dat is voorlopig de derde tijd. Lorentzen rijdt 34,92 en is zijn olympische titel kwijt.

Nog vier ritten!

Rit 10: Kania (Pol) - Cha (ZKo)

Ook de Zuid-Koreaan Cha Minkyu rijdt een fantastische 500 meter, maar strandt op 0,07 van de toptijd van Gao: 34,39. Zijn tegenstander Marek Kania is net iets langzamer dan Verbij (34,92).

Verbij rijdt 34,87

Verbij bijt zich stuk op Moerasjov en komt niet verder dan 34,87, goed voor de zesde plaats voorlopig. Moerasjov is voorlopig tweede in 34,63.

Gao is de snelste met 34,32. Dat is trouwens een olympisch record.

Kai Verbij onderweg op de 500 meter bij de Olympische Spelen in Peking.

Rit 9: Moerasjov - VERBIJ

Na een valse start is Kai Verbij bezig aan zijn rit tegen de Rus Roeslan Moerasjov. Hij opent in 9,77, iets langzamer dan zijn tegenstander.

Scheperkamp rijdt 34,73.

Scheperkamp eindigt in 34,73 en dat is precies dezelfde tijd als de Pool Zurek zojuist. De jury gaat dus kijken naar de duizendsten en dat is in het voordeel van Zurek: 34,734 om 34,736.

De voorlopig derde tijd dus voor Scheperkamp. Nu is Verbij al!

Merijn Scheperkamp na zijn rit op de 500 meter in Peking

Rit 8: SCHEPERKAMP - Yang (Chn)

Daar is Merijn Scheperkamp! Hij opent goed in 9,71.

Gao rijdt 34,32!

Onder luid gejoel van het Chinese publiek snelt Goa naar een tijd van 34,32! En dat is een tijd waarmee je voorzichtig aan een podiumplaats kunt denken.

Ook Zurek rijdt een knappe tijd trouwens: 34,73. Nu Merijn Scheperkamp!

m

Rit 7: Gao (Chn) - Zurek (Pol)

Daar is de eerste topfavoriet, de Chinese valggendrager Tingyu Gao! Zijn raketopening is 9,42.

Rit 6: Liiv (Est) - Dufter (Dui)

Van de Est Liiv en de Duister Dufter werden geen toptijden verwacht en die komen er ook niet.

Rit 5: Magnussen (Noo) - Stolz (VS)

Het 17-jarige Amerikaanse talent Jordan Stolz zet de eerste 34'er neer in zijn rit tegen Björn Magnussen. Hij rijdt 34,85 en ook Magnussen blijft onder de 35 seconden: 34,96.

Rit 4: Junio (Can) - Bosa (Ita)

Gilmore Junio en David Bosa zijn beiden langzamer dan Thomas Krol. Maar spannend was het wel: er moet zelfs en finishfoto aan te pas komen. Junio was 5 duizendsten sneller, zo blijkt: 35,162 om 35,168.

Krol eindigt in 35,06

Krol rijdt de snelste tijd tot nu toe in een respectabele 35,06. Na een voorzichtige opening van 9,97 haalt Krol zijn tegenstander Rosanelli in de laatste meters nog in en duwt zijn schaats net iets sneller over de streep.

Zijn volle ronde ging in 25,09 en dat biedt perspectief voor de 1.000 meter.

Rit 3: KROL - Rosanelli (Ita)

Daar is Thomas Krol! Hij neemt het op tegen de Italiaan Jeffrey Rosanelli.

Rit 2: Arzjanikov (Kaz) - Kersten (GBr)

De Nederlandse Brit Cornelius Kersten rijdt in de tweede rit de snelste tijd, maar ook hiermee ga je geen hoge ogen gooien. Kersten rijdt 35,36. Tegenstander Arzjanikov komt tot 35,82.

We zijn begonnen met rit 1: Gelinas-Beaulieu (Can) - Kleba (VS)

De Amerikaan Austin Kleba wint de eerste rit van de Canadees Antoine Gelinas-Beaulieu, maar de twee rijden geen toptijden: 35,40 om 35,84.

Kleba gaat na de finish trouwens hard onderuit en dus moet het ijs weer even onder handen genomen worden.

Waar is Koelizjnikov?

Vier jaar geleden werd de Noor Havard Lorentzen olympisch kampioen op de 500 meter, maar titelprolongatie zou een grote verrassing zijn.

Grote afwezige vandaag is wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov. De Rus, die als eerste onder de 34 seconden dook en het record later zelfs naar 33,61 bracht, zal in Peking wel de 1.000 meter rijden.

Voor zijn 500 meter wist Koelizjnikov zich echter niet te plaatsen. Erben Wennemars heeft er een hard hoofd in: "Hij oogt te zwaar en is gewoon niet snel genoeg. Er is echt iets mis."

Pavel Koelizjnikov traint in Peking.

De keizer van Nagano voorspelt Shinhama

Erben Wennemars zorgt voor onvergetelijke televisie met Hiroyasu Shimizu, jarenlang de keizer van de 500 meter. "Laten we zeggen dat hij beter kan schaatsen, dan Engels spreken".

Volgens Shimizu gaat zijn landgenoot Tatsuma Shinhama de 500 meter winnen trouwens.

Hiroyasu Shimizu

IJsmachine stuk: start 500 meter iets uitgesteld

Breaking nieuws. Of breaking ice. De start van de 500 meter is namelijk enkele minuten uitgesteld, omdat een van de drie ijsmachines is uitgevallen.

Niet dat het veel uitmaakt, want om 10.03 uur gaan we beginnen.

Rittenschema's 500 meter

We gaan de aandacht richten op de 500 meter voor mannen. Thomas Krol is in de derde rit de eerste Nederlander die in actie komt. Later komen ook Kai Verbij en Merijn Scheperkamp in actie.

  • NOS
    Indeling van de 500 meter bij de Olympische Spelen in Peking.
  • NOS
    Indeling van de 500 meter bij de Olympische Spelen in Peking.
  • NOS
    Indeling van de 500 meter bij de Olympische Spelen in Peking.
  • NOS
    Indeling van de 500 meter bij de Olympische Spelen in Peking.

Lees het wedstrijdverslag van de ploegenachtervolging

Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong hebben zich met de derde tijd geplaatst voor de halve finales van de ploegenachtervolging.

Het Nederlandse drietal was met 2.57,26 ruim 3,65 seconden langzamer dan titelverdediger Japan, dat met 2.53,60 het eigen olympisch record uit de boeken reed. Ook Canada was met 2.53,97 ruim drie seconden sneller dan Wüst, Schouten en De Jong. "Het was gewoon ondermaats", reageerde Wüst balend.

De vier tijdsnelsten plaatsten zich voor de halve finales, die dinsdag om 07.30 uur op het programma staan. Nederland rijdt dan tegen het sterke Canada. Later op die dag wordt dan ook gestreden om de medailles. In de halve finales en finale gaat het niet om tijd, maar om het verslaan van de tegenstander.

Samenvatting: kwartfinales ploegenachtervolging

Bekijk de samenvatting van de race van Nederland in de kwartfinales van de ploegenachtervolging voor vrouwen.

'Zijn jullie wel een team? Euhhh...'

Tot slot stelde Bert Maalderink de pijnlijke, maar noodzakelijke vraag: 'Zijn jullie wel een team?" "Natuurlijk zijn wij een team", antwoordde Schouten, na een ongemakkelijke stilte. Laten we het hopen, maar het lijkt erop dat dit nog wel een staartje gaat krijgen.

Wüst: 'Dit was ondermaats, maar er is nog niets verloren'

Ook de Nederlandse vrouwen Wüst gaf aan geschrokken te zijn van het verschil met Japan en Canada. "Dit was ondermaats, maar er is nog niets verloren."

Het was Antoinette de Jong, die het boetekleed aantrok. "Ik zat er gewoon niet achter bij de wissel en daarna kwam ik er ook niet lekker meer in. De komende dagen moeten we evalueren en veel gaan rijden met elkaar."

Irene Schouten: "Het is een heel groot verschil. Maar ik weet zeker dat we beter kunnen. Het moet gewoon harder"

Verbazing in de studio

Het leek wel of ze nog wakker moesten worden

Analist Mark Tuitert verbaast zich over de matige tijd van de Nederlandse ploeg

Rusland langzamer dan Nederland: Canada opponent in halve finales

Rusland is langzamer dan Nederland, maar plaatst zich wel als vierde voor de halve finales in de ploegenachtervolging.

Dat betekent dat Canada dinsdag in de halve eindstrijd de tegenstander is. Japan treft de Russische schaatssters.

Rit 4: Polen - Russische ploeg

In de vierde en laatste heat zien we Polen - waar alle rijdsters in aanloop naar de Spelen geplaagd werden door corona - en de Russische schaatststers. Die laatste ploeg geldt als outsider.

Ook Canada veel sneller dan Nederland

De Canadesen finishen in 2.53,99 en dat is maar 0,39 langzamer dan Japan. Ook zij zijn dus ruim drie seconden sneller dan Nederland.

Rit 3: Canada - Belarus

In rit drie komt Canada, de beste ploeg dit wereldbekerseizoen in actie. Eens kijken wat Blondin, Weidemann en Maltais kunnen.

Nederland eindigt 3,65 seconden achter Japan

Nederland eindigt in 2.57,26 en dat is 3,65 langzamer dan Japan. Dat valt niet mee, maar Nederland is wel sneller dan China en Noorwegen.

De gezichten van Wüst, Schouten en De Jong staan een beetje bedrukt.

Laatste ronde

Bij het horen van de bel is de achterstand op Japan zelfs 3,88 seconden. Dat is wel heel veel.

Grote achterstand halfweg

Halverwege ligt Nederland al 2,29 seconden achter op de tijd van Japan. Kan Irene Schouten het tempo nog wat optrekken?

Rit 2: Nederland- Noorwegen

Een flinke opgave voor de Nederlandsen, die op een laaglandbaan nog nooit sneller was dan 2.54,1. Ze zijn vertrokken!

Wüst opent in 18,1 en dat is meteen een halve seconde langzamer dan de Japansen.

Japan imponeert met olympisch record in eerste rit

De Japanse vrouwen leggen de lat hoog. Met 2.53,60 rijden ze een nieuw olympisch record. Dat zal Johan de Wit, de Nederlandse bondscoach van de Japansen die nog altijd in quarantaine zit goed doen.

Rit 1: Japan-China

In de eerste rit zien we olympisch wereldkampioen en favoriet Japan meteen in actie tegen gastland China.

Schema ploegenachtervolging

Acht teams gaan strijden om een plek in de halve finales, die aanstaande dinsdag op het programma staan. De snelste vier landen gaan door.

De indeling van de kwartfinales van de olympische ploegenachtervolging voor vrouwen.

Schouten, Wüst en De Jong gesignaleerd!

Irene Schouten, Ireen Wüst en Antoinette de Jong zitten klaar op het middenterrein van het olympisch schaatsstadion in Peking.

Tegen Noorwegen zal Nederland het scenario van de EK afstanden volgen, zo verklapte bondscoach Coopmans. Dat betekent dat Wüst de eerste anderhalve ronde voor haar rekening zal nemen, De Jong daarna anderhalve ronde de kar trekt en Schouten het in de laatste drie ronden moet afmaken.

"Wüst is de wegkapitein", aldus Coopmans, die Japan, Canada en Rusland als de voornaamste concurrenten ziet.

De schaatssters maken zich klaar voor de ploegenachtervolging.

Over naar de Jaap Eden-Baan!

Inmiddels zijn we begonnen aan de voorbeschouwing op deze schaatsdag vanaf de Jaap Eden-baan in Amsterdam. Henry Schut heeft de bronzenmedaillewinnaar op de 500 meter van Sotsji, Ronald Mulder aan tafel. Samen met Mark Tuitert en Annette Gerritsen kijkt hij mee met de 500 meter.

Kijk nu mee op NPO 1 of de livestream op NOS.nl.

IOC-besluit in dopingzaak Valijeva voor 16.00 uur, uitspraak CAS dit weekend

Het internationale sporttribunaal CAS behandelt dit weekend de dopingzaak van de Russische kunstrijdster Kamila Valijeva. De 15-jarige Valijeva heeft eind vorig jaar positief getest op een verboden middel, zo werd deze week bekend. Drie rechters van het CAS houden dit weekeinde in Beijing een spoedzitting, voornamelijk via videoverbindingen. Ze beloven voor de start van de individuele wedstrijden voor de kunstrijdsters (dinsdag) met een uitspraak te komen.

Valijeva is de favoriete voor het goud, maar vanwege haar dopingzaak is het hoogst onzeker of de tiener komende week op het ijs in actie kan komen. Valijeva haalde maandag het goud binnen voor Rusland in de landenwedstrijd. De medailles zijn echter nog steeds niet uitgereikt, omdat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een dag na de landenwedstrijd te horen kreeg dat Valijeva enkele weken geleden positief heeft getest op trimetazidine.

Het IOC heeft ondertussen laten weten dat vandaag voor 16.00 uur een beslissing genomen wordt over deelname aan de individuele wedstrijd. De korte kür staat voordinsdag op het programma. Vrijdag is de vrije kür.

Kamila Valieva na haar kuur tijdens de landenwedstrijd

Bondscoach Coopmans is klaar met schaatsrel: 'Het is afgesloten'

Voordat de sprinters in actie komen op de 500 meter gaan we kijken naar de kwartfinales van de ploegenachtervolging voor vrouwen. Nederland komt in de tweede rit in actie tegen Noorwegen.

Met Irene Schouten (goud op de 3.00 en 5.000 meter in Peking), Ireen Wüst (goud op de 1.500 meter) en Antoinette de Jong (brons op de 1.500 meter) heeft Nederland op papier een ploeg om bang van te worden. Maar hoe zit het met de onderlinge chemie?

Vlak voor de Spelen brak er nog een onvervalste schaatsrel uit, naar aanleiding van een kritische geluiden vanuit de ploeg van Schouten aan het adres van Wüst. Zijn de plooien gladgestreken? We vroegen het aan bondscoach Jan Coopmans.

Bondscoach Coopmans: 'Rel rond Wüst en Schouten afgesloten'

Het wachten is bijna voorbij voor Scheperkamp

En hoe zit het dan met de derde Nederlandse troef op de 500 meter? We spraken debutant Merijn Scheperkamp gisteren.

Dubreuil doet minder, maar schaatst harder

De Canadees Laurent Dubreuil hoort wel bij de favorieten voor het goud op de 500 meter en dat terwijl hij zich de afgelopen jaren meer op het vaderschap stortte en juist minder is gaan trainen. "Winnen is op de tweede plaats komen te staan. Het is helemaal geen hoofdzaak meer. En toen gebeurde het tegenovergestelde, ik werd alleen maar sneller."

Dubreuil traint minder sinds hij vader, maar schaatst wel harder

Verbij verwacht geen wonderen op de 500 meter

Ook Kai Verbij is een specialist op de dubbele afstand, maar heeft in het verleden ook weleens verrast op de 500 meter. Of vandaag ook zijn dag wordt...?

Verbij voor 500 meter: 'Onrealistisch om te zeggen dat ik olympisch kampioen ga worden'

Krol heeft ogen vooral gericht op 'zijn 1.000 meter'

Op de schaatsbaan worden vandaag de medailles verdeeld op de 500 meter voor mannen. Thomas Krol is rond 9.55 uur de eerste Nederlander die in actie komt. Voor hem is de 500 meter vooral een opmaat naar zijn afstand: de 1.000 meter.

Krol: 'De 500 meter opmaat naar de 1.000 meter voor mij'

VS verslaat Canada voor het eerst in 12 jaar

De Amerikaanse ijshockeyers hebben de topper tegen Canada in de groepsfase van de Olympische Spelen gewonnen: 4-2. De laatste overwinning van de VS op Canada op olympisch ijs dateert van de groepsfase van de Spelen van Vancouver in 2010. In de finale troffen beide ploegen elkaar weer en toen was Canada de sterkste.

De teams, die hun NHL-sterren missen in Peking, begonnen voortvarend. Binnen drie minuten stond het al 1-1. Canada had aanvankelijk het betere van het spel, maar benutte zijn kansen niet. Tegen het einde van periode 1 kantelde het duel echter.

De Canadese keeper Pasquale had elf reddingen in huis, maar kon de 2-1 van dichtbij van Meyers niet voorkomen. In de tweede periode ging Pasquale in de fout toen hij achter zijn doel de puck verspeelde. Brisson scoorde na goed terugleggen van Shore.

Nadat Corban Knight de aansluitingstreffer had gemaakt, leken de Canadezen leken bloed te ruiken en de controle terug te krijgen. Juist op dat moment sloegen de Verenigde Staten weer toe. Ken Agostino scoorde en bracht de marge terug naar twee.

Verenigde Staten verdedigen hun goal

Niet alleen hosanna in Amerikaanse snowboardkamp

Ondanks het succes op de snowboardcross hangt er een donkere wolk boven het Amerikaanse kamp. Voormalig snowboarder Callan Chythlook-Sifsof, lid van het Amerikaanse team bij de Spelen van Vancouver in 2010, heeft coach Peter Foley namelijk op Instagram beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Volgens Chythlook-Sifsof maakte Foley onder meer naaktfoto's van vrouwelijke atleten en maakte hij ongepaste opmerkingen.

Daarnaast schreef Chytlook-Sifsof dat ze in het verleden meermaals racistisch bejegend werd door collega Hagan Kearney. Zowel Kearney als Foley zijn in Peking actief. Wordt vervolgd, kortom...

Callan Chythlook-Sifsof beschuldigde de Amerikaanse snowboardcoach en een medesporter op Instagram van grensoverschrijdend gedrag.

Snowboardster Jacobellis heeft smaak te pakken: ook goud

De Amerikaanse snowboarders Lindsey Jacobellis en Nick Baumgartner hebben olympisch goud gewonnen bij de cross voor gemengde teams. De twee veteranen bleven in een spannende eindstrijd het eerste Italiaanse duo Visintin en Moioli 0,20 voor.

De eerste olympische finale ooit op dit onderdeel ging tussen de VS, Canada en twee Italiaanse duo's. In de wind en sneeuw waren de mannen eerst aan zet. Baumgartner was na een goede inhaalrace iets sneller dan Visintin. Jacobellis mocht iets eerder starten dankzij de voorsprong van haar partner, maar zag Moioli snel passeren. In de voorlaatste binnenbocht vond ze echter alsnog haar weg naar goud.

De 36-jarige Jacobellis pakte op haar vijfde Spelen haar eerste gouden plak bij de cross voor vrouwen. In 2006 viel ze nog toen ze in gewonnen positie een onnodig trucje deed. De 40-jarige Baumgartner werd op zijn vierde Winterspelen de oudste medaillewinnaar in Peking.

Maar leeftijd is slechts een nummer, natuurlijk.

Hoe laat komen de Nederlanders in actie vandaag?

Welkom!

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de Olympische Winterspelen in Peking. Het eerste startschot klinkt al vroeg bij het langebaanschaatsen vandaag. Het schaatsprogramma van vandaag begint om 09.00 uur met de kwartfinales van de ploegenachtervolging voor vrouwen. Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong komen in de tweede rit op het ijs tegen Noorwegen.

Vanaf 9.55 uur is het de beurt aan de snelle mannen op de 500 meter. Thomas Krol komt rijdt in rit 3 tegen Jeffrey Rosanelli uit Italië. Merijn Scheperkamp komt in rit 8 uit tegen de Chinees Tao Yang. En Kai Verbij neemt het in de daaropvolgende rit op tegen de Rus Roeslan Moerasjov.

En om 13.20 uur richten we onze blik op de bobsleebaan, waar Kimberley Bos gaat proberen om de eerste skeletonmedaille voor Nederland ooit te pakken.