Tot morgen!

We houden ermee op in Peking. Olympische sportfans kunnen de komende uren zowaar wat rust pakken, want de uitzending begint komende nacht pas om 05.00 uur op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app.

Slaap lekker en tot morgen!

Het is tijd voor Studio Peking!

Jawel, Studio Peking gaat beginnen vanaf de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Wie ontvangt Dione de Graaff vanavond allemaal?

Hannie Schulting (de moeder van Suzanne), Michelle Dekker (net terug uit Peking), Esmé Kamphuis en Judith Vis (winnaars van brons in de bobslee in Sotsji), Sanne van Kerkhof (over shorttrack) en Rintje Ritsma (over schaatsen).

Kijk nu op NPO 1 of via de livestream.

De tafel van Studio Peking op vrijdagavond

Vannacht en morgen in Peking

Wat valt er vannacht en morgen allemaal in Peking te beleven? De kwartfinales in de ploegenachtervolging van de vrouwen en de 500 meter bij de mannen staan op het programma. En Kimberley Bos gaat op jacht naar een medaille.

Saga rond dopingaffaire 15-jarige Miss Perfect duurt voort

Het Internationaal Olympisch Comité en het mondiale anti-dopingagentschap WADA zijn een beroepsprocedure gestart bij het sporttribunaal CAS in de zaak rond kunstrijdster Kamila Valijeva.

De 15-jarige Russin, bijgenaamd Miss Perfect, legde naar nu blijkt in december een positieve dopingtest af. Europees kampioene Valijeva testte positief op trimetazidine, een middel dat de toestroom van bloed naar het hart bevordert en op de dopinglijst staat.

Ze werd op 8 februari voorlopig geschorst door het Russische dopingagentschap. Maar die schorsing werd een dag later opgeheven. Daar zijn het IOC en WADA het niet mee eens.

Valijeva won deze week met de Russische ploeg goud in de landenwedstrijd. Ze is ook individueel favoriet voor de titel. Het CAS zegt de zaak zo snel mogelijk in behandeling te zullen nemen. En dat moet ook wel, want komende dinsdag zou Valijeva in actie moeten komen in het individuele toernooi.

IOC naar CAS om zaak-Valijeva: 'Moet zo snel mogelijk een oplossing komen'

Nederland stijgt naar plek drie in medailleklassement

Nederland draait nog altijd bovenin mee in het medailleklassement van de Winterspelen. Door de gouden plak van shorttrackster Suzanne Schulting en het zilver van langebaanschaatser Patrick Roest bezet Nederland na zeven dagen de derde plaats met tien medailles in totaal: vijf gouden, vier zilveren en een bronzen.

Duitsland voert het klassement aan met zeven keer goud en vier keer zilver. België heeft vandaag zijn entree gemaakt in de lijst, op de 24ste plaats.

Van der Poel bereikt bestemming, met dank aan omstreden gids

Is Nils van der Poel goed, gek of geniaal? Of is de Zweedse schaatser het allemaal?

Verslaggever Luuk Blijboom geeft vanuit de catacomben van het schaatsstadion in Peking antwoord op deze vraag en laat ons ook kennismaken met de omstreden coach van Van der Poel.

Historisch Belgisch shorttrackbrons Desmet heeft Oranje tintje

Hanne Desmet pakt vandaag brons op de 1.000 meter shorttrack. De Belgische shorttrackploeg traint al lang samen met de Nederlandse. Is er dan ook een soort pact in de finale? "Geen concrete samenwerking natuurlijk, maar het is anders dan met andere."

Geen straf voor Oekraïense skeletonner na statement tegen oorlog

Skeletonner Vladyslav Heraskevytsj uit Oekraïne krijgt geen straf voor zijn statement tegen een mogelijke oorlog in zijn vaderland. Heraskevytsj toonde vandaag na de derde run een bordje met de tekst 'Geen oorlog in Oekraïne'.

Volgens de IOC-regels mogen sporters tijdens de Spelen geen politieke boodschappen afgeven. Maar het IOC heeft laten weten dat de skeletonner geen sanctie hoeft te verwachten.

"Dit was een algemene oproep tot vrede. Wat het IOC betreft, is deze zaak gesloten", aldus een woordvoerder.

Belgische skeletonster Meylemans: 'Door de hel en terug en weer naar de hel'

"Door de hel en terug en dan weer naar de hel." De eerste dagen in olympisch Peking brachten de Belgische skeletonster Kim Meylemans van de ene in de andere emotie. De oorzaak? Natuurlijk: corona.

De narigheid begon al bij aankomst van China, toen ze positief testte. Het quarantainehotel was haar lot. Maar na drie dagen eenzaamheid en drie positieve PCR-tests mocht de 25-jarige atlete haar kamer uit. Op naar het olympisch dorp. Dacht ze. Want ze werd vervolgens naar een andere isolatieruimte gebracht, waar ze zeven dagen zou moeten blijven.

In een filmpje op Instagram vertelde ze huilend haar relaas. Ze kreeg via sociale media steun van Belgische collega-sporters en mocht uiteindelijk van het IOC alsnog naar het olympisch dorp. Vannacht kon ze dus toch in actie komen op de skeleton.

Terugkijken: Finse langlaufer Niskanen pakt bij derde Spelen op rij goud

Iivo Niskanen sloeg eerder op de dag op het parcours in Zhangjiakou toe op de 15 kilometer klassieke stijl.

Duitse skeletonprimeur voor Grotheer, Dukurs in mineur

Skeletonner Christopher Grotheer is in Peking olympisch kampioen geworden. De 29-jarige Duitser was na vier runs 0,66 sneller dan landgenoot Axel Jungk. Het brons ging naar Yan Wengang uit China.

Grotheer, de wereldkampioen van 2020 en 2021, was in drie van de vier runs het snelst. Nog nooit had een Duitser bij de mannen een olympische skeletonmedaille gewonnen.

Martins Dukurs slaagde er opnieuw niet in om olympisch goud aan zijn imposante palmares toe te voegen. De 37-jarige Let won al zes keer WK-goud, twaalf keer EK-goud en dit seizoen voor de elfde keer de wereldbeker. Na twee keer olympisch zilver (2010 en 2014) en de vierde plaats op de Spelen van 2018 eindigde hij nu als zevende.

Otter over succes Schulting: 'Het wordt soms niet begrepen hoe moeilijk dit is'

De bondscoach van olympisch kampioene Suzanne Schulting is ongelofelijk trots op zijn pupil. "Favoriet zijn is één ding, maar als het dan lukt op deze manier, met een wereldrecord en een olympisch record. Dat is geweldig."

Terugkijken: Schouten krijgt tweede gouden plak omgehangen in Peking

De medaille-uitreiking in Peking van de olympische 5.000 meter schaatsen voor de vrouwen.

Schulting in tranen na goud: 'Ik mis mijn ouders, hadden hier moeten zijn'

Er is last van de schouders van shorttrackster Suzanne Schulting gevallen na het winnen van haar tweede gouden medaille op de 1.000 meter bij de Olympische Spelen. "Ik kan het bijna niet geloven dat het weer is gelukt", jubelde de tweevoudig olympisch kampioen.

Skeletonner uit Oekraïne maakt statement tegen oorlog

Skeletonner Vladyslav Heraskevytsj uit Oekraïne heeft na zijn derde run een statement gemaakt tegen een mogelijke oorlog in zijn vaderland.

Heraskevytsj toonde aan de camera een zelfgemaakt bordje in de kleuren van de Oekraïense vlag met de tekst: 'Geen oorlog in Oekraïne'. Volgens de IOC-regels is het sporters verboden om tijdens de Spelen politieke boodschappen af te geven. Mogelijk krijgt zijn actie dus nog een staartje.

"Dit is mijn mening. Net als ieder normaal mens wil ik geen oorlog", zei Heraskevytsj even later. "Ik wil vrede in mijn land en in de wereld. In Oekraïne is de situatie nu heel gespannen. Veel nieuws over wapens, over legers rond Oekraïne. Dat is niet oké in de 21ste eeuw. Dus had ik al voor de Spelen besloten dat ik de wereld mijn mening zou laten zien."

Skeletonner Vladyslav Heraskevytsj toont een bordje tegen een oorlog in Oekraïne

Talentvolle Velzeboer dik tevreden met winst in B-finale

Bekijk de reactie van Xandra Velzeboer na haar overwinning in de B-finale van het olympisch shorttracktoernooi op de 1.000 meter.

Schulting geniet van huldiging na olympische titel op 1.000 meter

De Friese shorttrackster wordt gehuldigd na het winnen van de 1.000 meter op de Olympische Spelen in Peking.

Nagenieten met bondscoach Jeroen Otter

Bondscoach Jeroen Otter en Suzanne Schulting na de gouden race

Desmet tweede Belgische ooit met olympische medaille op Winterspelen

Ook bij onze zuiderburen is het ongetwijfeld feest, want de bronzen medaille van Hanne Desmet op de 1.000 meter is een historische. Desmet is pas de tweede Belgische vrouw in de geschiedenis die een medaille wint op de Olympische Winterspelen.

De enige andere vrouw was Micheline Lannoy, die bij de Spelen van 1948 (toch alweer een tijdje geleden) een medaille won bij het paarrijden in het kunstschaatsen. Desmet is wel de eerste Belgische vrouw die individueel een plak pakt.

Als we de mannen meetellen, is het brons van Desmet de zevende Belgische medaille uit de historie op de Winterspelen. De laatste Belg was Bart Swings (zilver op de massastart in 2018), de voorlaatste Bart Veldkamp (brons op de 5.000 meter in 1998).

Suzanne Schulting en Hanne Desmet vieren hun medailles met een knuffel

Bondscoach Otter kapot over afloop aflossing mannen: 'Geen tijd om te verwerken'

Met afgrijzen volgde hij de finish van de aflossingsrace van zijn mannen. "Wat een k..-sport is dit"', keek hij terug op het missen van de A-finale. "Het plan was goed."

Tranen bij Nederlandse shorttrackmannen: 'Zwaar klote....'

Shorttracker Itzhak de Laat was na de gemiste finaleplaats bij de Winterspelen op het onderdeel aflossing ontroostbaar. "Ik heb het zó verknald", stamelde hij met betraande ogen. De Laat moest namens Nederland finishen en liet zich op de streep nog net verrassen door een Rus. Het verschil was 0,002 seconde.

"Hij kwam met zoveel snelheid aan", aldus De Laat. "Het lukte me niet om hem af te houden. Ik kon geen snelheid meer 'bouwen'. We reden gewoon een goede relay, het ging echt geweldig, maar die laatste twee ronden zijn zo ontzettend moeilijk. Je moet gewoon je snelheid zien vast te houden, maar in de bocht naar de bel toe merkte ik al dat ik aan het wegdrijven was. Ik heb het echt verziekt."

Opnieuw goud voor Schulting op 1.000 meter!

Jawel, Suzanne Schulting doet het. Ze wint goud op de 1.000 meter, net als vier jaar geleden!

De Nederlandse rijdt van start tot finish op kop. Arianna Fontana reed enige tijd dreigend achter haar, maar ging onderuit. De Italiaanse krijgt na de race bovendien nog een penalty.

Het zilver is voor de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong, het brons gaat naar de Belgische Hanne Desmet.

Velzeboer wint B-finale 1.000 meter

De B-finale van de 1.000 meter bij de vrouwen is een prooi voor Xandra Velzeboer. Daarmee verzekert ze zich in ieder geval van de zesde plaats.

Nog eventjes en Suzanne Schulting gaat van start in de A-finale.

Sterker nog, het is al zover. Kijk live naar de finale.

Aflossingsploeg uitgeschakeld

Het is een teleurstellende dag voor de Nederlandse shorttrackmannen. Eerst werden Itzhak de Laat, Jens van 't Wout en Dylan Hoogerwerf uitgeschakeld in de series van de 500 meter en even later mist de aflossingsploeg op een haar na de finale.

Nederland reed een sterke race en na knappe inhaalacties van De Laat en Van 't Wout greep het zelfs de koppositie. De Nederlandse ploeg, met ook Sjinkie Knegt en Sven Roes op het ijs, leek de leidende positie vast te houden, maar werd in de laatste ronde nog ingehaald door Zuid-Korea en op de streep kwamen ook de Russen nog nipt voorbij.

Nederlandse shorttrackers lopen olympische finale aflossing mis

Het schaatsprogramma met de al behaalde medailles

Schaatsprogramma met medailles

Halve finales eindstation voor Velzeboer

Xandra Velzeboer heeft de finale van de 1.000 meter niet bereikt. De Nederlandse begon sterk aan de race en knokte voor wat ze waard was. Ze reed lange tijd voorin mee, maar zakte aan het eind weg en kwam als laatste over de finish.

De winst in haar halve finale ging naar de Amerikaanse Kristen Santos. Ook de Italiaanse Arianna Fontana is door naar de finale.

Schulting oppermachtig in halve finale

Na een razendsnelle kwartfinale is Suzanne Schulting ook in de halve finale oppermachtig. Ze wint de race voor de Belgische Hanne Desmet en kan zich gaan opmaken voor de finale, die om 13.40 uur wordt verreden.

Suzanne Schulting met Hanne Desmet

Loting 500 meter mannen

Op de schaatsbaan is het morgen de beurt aan de sprinters. Op de 500 meter komt Thomas Krol als eerste in actie tegen de Italiaan Jeffrey Rosanelli. Debutant Merijn Scheperkamp rijdt in de achtste rit tegen de Chinees Tao Yang. Kai Verbij neemt het daarna op tegen Roeslan Moerasjov uit Rusland. Krol heeft de laatste buitenbocht, Scheperkamp en Verbij eindigen met een binnenbocht.

De Nederlanders spelen dit seizoen een bijrol op de mondiale 500 meter. De kortste afstand werd bij de wereldbekers gedomineerd door de Aziatische schaatsers (Murakami, Shinhama, Morishige, Gao) en de Canadees Laurent Dubreuil. Ook de Russen Arefjev en Moesjtakov horen bij de kanshebbers in Peking.

De 500 meter begint morgen om 9.53 uur. Vanaf 9.00 uur rijden de vrouwen de kwartfinales van de ploegenachtervolging. Nederland treft daarin Noorwegen. De vier tijdsnelsten plaatsen zich voor de halve finales, die volgende week dinsdag op het programma staan.

Belangrijkste ritten 500 meter (m)

Rit 3 Thomas Krol (Ned) Jeffrey Rosanelli (Ita)
Rit 7 Tingyu Gao (Chi) Damian Zurek (Pol)
Rit 8 Tao Yang (Chi) Merijn Scheperkamp (Ned)
Rit 9 Roeslan Moerasjov (ROC) Kai Verbij (Ned)
Rit 13 Yuma Murakami (Jap) Artem Arefjev (ROC)
Rit 14 Viktor Moesjtakov (ROC) Wataru Morishige (Jap)
Rit 15 Laurent Dubreuil (Can) Tatsuya Shinhama (Jap)

Hoogerwerf valt

Net als Itzhak de Laat, gaat ook Dylan Hoogerwerf onderuit in de voorrondes van de 500 meter. De Nederlander rijdt lang op de derde positie, maar bereikt de eindstreep niet.

Dylan Hoogerwerf

Ook Van 't Wout niet naar kwartfinales

Ook Jens van 't Wout is in de voorrondes van de 500 meter gesneuveld. De 20-jarige Nederlander probeerde zich langs Sun Long naar de tweede plaats te knokken, maar die inhaalactie lukte niet. Van 't Wout bleef wankelend overeind en werd na afloop door de jury gediskwalificeerd, omdat hij niet op reglementaire wijze probeerde in te halen.

De Laat onderuit

Het is Itzhak de Laat niet gelukt de kwartfinales van de 500 meter te bereiken. Terwijl hij op de derde positie schaatst, glijdt hij onderuit.

Later vandaag komt De Laat nog in actie op de aflossing.

Itzhak de Laat onderuit op 500 meter

Van der Poel hint op einde carrière na twee keer goud

Met goud op zowel de 5 als de 10 kilometer is Nils van der Poel de grote man van de lange afstanden op deze Spelen. Toch is de pas 25-jarige Zweed er niet zeker van dat hij zijn titels over vier jaar gaat verdedigen.

Poutsma sneuvelt

Selma Poutsma redt het niet en sneuvelt in de kwartfinales van de 1.000 meter. De Nederlandse begint de race op kop, maar wordt gedurende de rit ingehaald door meerdere concurrenten. Ze komt uiteindelijk als vierde over de eindstreep en dat is niet genoeg voor een plek in de halve finales.

Schulting en Velzeboer door

Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer hebben zich eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de 1.000 meter. De twee Nederlandse shorttracksters reden gezamenlijk op kop en lieten de concurrenten niet in de buurt komen.

Titelverdedigster Schulting zet zelfs een wereldrecord neer.

Suzanne Schulting

Roest blij met zilver

Patrick Roest is tevreden met het behalen van zilver op de 10 kilometer, zijn tweede medaille deze Spelen.

Schulting in eerste kwartfinale

Om 12.00 uur beginnen de kwartfinales van de 1.000 meter op de shorttrackbaan. In de eerste race zien we al direct twee Nederlanders in actie, titelverdedigster Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer. Selma Poutsma komt in de vierde en laatste kwartfinale in actie.

Van elke kwartfinale gaan de beste twee door naar de halve finales. Daarnaast gaan ook nog de twee tijdsnelsten door.

Olympische primeur voor Roiseland

Morte Olsbu Roiseland heeft vrijdag in Peking voor een olympische primeur gezorgd in het biatlon. Ze is de eerste Noorse winnares van 7,5 kilometer sprint.

Roiseland, die bij het schieten een perfecte score noteerde, hield de Zweedse Elvira Oeberg en de Italiaanse Dorothea Wierer ruim een halve minuut achter zich.

Vier jaar geleden pakte ze nog zilver op dit onderdeel achter de Duitse Laura Dahlmeier.

Het was voor Roiseland alweer de tweede titel van de Winterspelen in Peking, nadat ze eerder met Noorwegen de gemengde estafette won en haar derde medaille in totaal. Ze won ook al brons op de 15 kilometer.

Biatlete Morte Olsbu Roeiseland

Bergsma baalt

Het is Jorrit Bergsma niet gelukt een olympische medaille te veroveren op een individuele afstand. Na zijn vijfde plaats op de 5 kilometer, is hij op de 10 kilometer op de vierde plaats geëindigd en daar is hij niet tevreden mee.

Schulting hoopt titel te prolongeren

Vier jaar geleden pakte Suzanne Schulting olympisch goud op de 1.000 meter. Vandaag probeert ze dat kunstje te herhalen in Peking.

"Ik ben een andere schaatser geworden", meent Schulting. "Vier jaar geleden had ik veel minder kracht, minder snelheid, minder uithoudingsvermogen. Dat heb ik nu allemaal wel."

Hoe trots ze ook is op haar olympische titel, haar gouden plak van Pyeongchang heeft geen speciaal plekje gekregen bij haar thuis. "Die zit in een bananendoos op zolder", zegt Schulting lachend. "Ik heb wel een hele mooie foto in m'n woonkamer van het moment dat ik goud won. Dat vind ik mooier dan het goud zelf."

Schulting vier jaar na olympisch goud op 1.000 meter: 'Ben andere schaatser geworden'

Bloemen niet op podium

Het is Ted-Jan Bloemen niet gelukt zijn titel op de 10 kilometer te prolongeren. Hij blijft zelfs ver verwijderd van een podiumplaats.

De olympische titel is voor Nils van der Poel, die zijn eigen wereldrecord verbeterde. Patrick Roest pakt, net als op de 5 kilometer, het zilver voor de Italiaan Davide Ghiotto. Jorrit Bergsma eindigt net naast het podium.

Roest moest 'even inkomen'

Nog voordat Nils van der Poel op het ijs kwam, stond Patrick Roest voor de camera om zijn verhaal te doen over zijn 10 kilometer.

Wereldrecord voor Van der Poel

Nils van der Poel heeft zijn favorietenstatus waargemaakt op de 10 kilometer. De 25-jarige Zweed finisht in 12.30,74 en verpulvert daarmee zijn eigen wereldrecord, dat op 12.32,95 stond. Patrick Roest heeft nu de tweede tijd in handen.

In zijn kielzog rijdt ook Davide Ghiotto naar een fantastische tijd. De Italiaan is met 12.45,98 sneller dan Jorrit Bergsma, die een olympische medaille op de 10 kilometer kan vergeten.

Nils van der Poel na zijn 10 kilometer

Bergsma langzamer dan Roest

Jorrit Bergsma rijdt in het eerste gedeelte van zijn 10 kilometer lang onder de tijd van Patrick Roest. Net als Roest probeert ook Bergsma te versnellen in het tweede gedeelte, maar zijn versnelling komt minder makkelijk dan die van zijn landgenoot. Bergsma verliest dus snel terrein op zijn landgenoot en zet een langzamere tijd neer aan de finish: 12.48,94.

Roest heeft nog altijd de snelste tijd in handen met 12.44,59. De tijd van Bergsma is de tweede tot nu toe.

Nu verschijnt Nils van der Poel, de olympisch kampioen op de 5 kilometer, aan de start.

Jorrit Bergsma

Bergsma bij de kapper

Jorrit Bergsma refereerde er in het interview voorafgaand aan de 10 kilometer al even aan. Hij ziet er vandaag iets anders uit dan na zijn 5 kilometer van afgelopen zondag. De langeafstandsrijder heeft een bezoek gebracht aan een Chinese kapper.

Jorrit Bergsma bij de kapper in Peking

Langlaufgoud voor Niskanen

Langlaufer Iivo Niskanen heeft voor de derde Olympische Spelen op rij een gouden medaille veroverd. Na zijn winst op de teamsprint in 2014 en de 50 kilometer klassieke stijl in 2018 was de 30-jarige Fin in Peking de beste op de 15 kilometer klassieke stijl.

De wereldkampioen op de 15 kilometer in 2017 en in Peking al winnaar van brons op de skiatlon had op alle tussenpunten de snelste tijd en was uiteindelijk 23,2 seconden sneller dan de Rus Aleksander Bolsjoenov, die eerder al de skiatlon op zijn naam had gebracht. Het brons ging naar Johannes Hosflot Klaebo uit Noorwegen.

Iivo Niskanen

Tsuchiya en Beckert komen niet aan tijd Roest

Ryosuke Tsuchiya en Patrick Beckert komen niet in de buurt van de tijd van Roest. De Duitser en de Japanner blijven met respectievelijk 13.01,23 en 13.02,49 ver verwijderd van de 12.44,59 van Roest. Dat betekent dat de snelste tijd na drie ritten in handen is van de 26-jarige Nederlander.

Na de dweilpauze komen onder anderen Jorrit Bergsma, topfavoriet Nils van der Poel en regerend olympisch kampioen Ted-Jan Bloemen in actie.

Roest duikt onder tijd Fish

Patrick Roest begint voorzicht aan zijn olympische 10 kilometer. Zijn tegenstander Michele Malfatti blijft knap in de buurt van de Nederlander, maar Roest versnelt halverwege en rijdt dan hard weg bij de Italiaan.

De winnaar van het zilver op de 5 kilometer rijdt in het tweede gedeelte zelfs rondes van 29 seconden.

Zijn tijd van 12.44,60 is ruim sneller dan die van Fish. Roest gaat dan ook na twee ritten aan de leiding.

Patrick Roest

Fish verslaat Michael in eerste rit 10 kilometer

De eerste schaatsers hebben de olympische 10 kilometer voltooid. Peter Michael uit Nieuw-Zeeland en Graeme Fish uit Canada zijn binnen. De 24-jarige Fish, de wereldkampioen van 2020 op de 10 kilometer, rijdt al snel weg bij zijn tegenstander en zet een tijd van 12.58,80 neer.

Michael, die op een ronde achterstand werd gezet door Fish, komt tot een tijd van 13.33,53.

Nu is het de beurt aan Patrick Roest. Hij rijdt tegen de Italiaan Michele Malfatti.

Graeme Fish

Roest en Bergsma voor Van der Poel op het ijs

Loting 10.000 meter

Rit 1 Peter Michael (NZl) Graeme Fish (Can)
Rit 2 Michele Malfatti (Ita) Patrick Roest
Rit 3 Ryosuke Tsuchiya (Jap) Patrick Beckert (Dui)
Dweilpauze
Rit 4 Alexander Roemjantsev (Rus) Jorrit Bergsma
Rit 5 Nils van der Poel (Zwe) Davide Ghiotto (Ita)
Rit 6 Ted-Jan Bloemen (Can) Bart Swings (Bel)

'Chinese coupe' voor Bergsma

Jorrit Bergsma vond het tussen de olympische 5 en 10 kilometer wel tijd voor een bezoek aan de kapper. Met een naar eigen zeggen 'Chinese coupe' staat hij straks aan de start van de 10.000 meter in Peking. "Het enigste wat ik kan doen is een zo goed mogelijke rit op het ijs zetten en dan kijken wat het waard is."

In de rit na Bergsma komt topfavoriet Nils van der Poel op het ijs. Een nadeel is dat niet, volgens de Nederlander. "Dan kan ik m'n eigen rit rijden en dat zijn altijd m'n beste ritten geweest."

Het IOC reageert op zaak-Valijeva

IOC naar CAS om zaak-Valijeva: 'Moet zo snel mogelijk een oplossing komen'

Tranen bij White

Met een vierde plek op de halfpipe heeft snowboardlegende Shaun White afscheid genomen van zijn sport. De 35-jarige Amerikaan ging op voor zijn vierde olympische titel. Dat mislukte en in tranen zwaaide hij af.

Het goud in Peking was voor Ayumu Hirano. In een geweldige finale rekende de Japanner af met Scotty James.

Eindelijk olympisch goud op Super G voor Gut-Behrami

Lara Gut-Behrami heeft de olympische titel op de Super G veroverd. De Zwitserse alpineskiester bleef de Oostenrijkse Mirjam Puchner voor.

Gut rijgt al sinds 2009 de wereldbekerzeges op de Super G aaneen: ze won er al zeventien. Op de titeltoernooien wilde het echter nooit lukken. Daar kwam vorig jaar verandering in met WK-goud op de reuzenslalom en de Super G. Na twee keer olympisch brons is het nu ook raak op de Spelen.

Lara Gut-Behrami

Roest is in vorm

Op de 5 kilometer pakte Patrick Roest olympisch zilver en op de 10 kilometer hoopt hij nog een medaille te veroveren. "Ik voel me goed en tot nu toe heb ik laten zien dat de vorm ook goed is."

Roest komt al vroeg op de baan in Peking en moet als eerste van de favorieten een tijd neerzetten. "Met hoe de vorm nu is, is goud niet onmogelijk", denkt Roest. "Maar we weten dat het de beste afstand is van Nils (van der Poel, red.), dus dat het heel moeilijk gaat worden."

IOC stapt naar CAS in zaak-Valijeva

Afgelopen dinsdag werd op het laatste moment de huldiging van de kunstschaatsers uitgesteld. Rusland had goud gewonnen op het onderdeel voor landenteams, maar op de dag van de medaille-uitreiking gingen er geruchten over een dopingzaak. Later werd bekend dat het om Kamila Valijeva ging. De naam van de 15-jarige Russin was niet eerder naar buiten gekomen, omdat ze als minderjarige nog bescherming geniet. Toen haar naam steeds meer begon rond te zingen, werd uiteindelijk toch besloten haar naam bekend te maken.

Tijdens het Russisch kampioenschap in december testte ze positief op een verboden middel. Omdat Rusland de dopingstalen niet zelf mag onderzoeken, ging er meer tijd overheen dan gebruikelijk totdat de uitslag bekend was. Het Russische anti-dopingagentschap schorste haar voorlopig maar heeft die schorsing om onbekende reden nu weer opgeheven. Daardoor kan ze weer trainen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is het er niet mee eens en heeft een spoedprocedure aangevraagd bij het sporttribunaal CAS.

De individuele kür staat voor 15 februari op het programma.

Kamila Valijeva

Bos moest even wennen aan de baan

Tussen de laatste training en de eerste run van de skeletonners werd er gebobsleed en gerodeld op de olympische baan in Peking. Daardoor was het ijs wat veranderd, merkte Kimberley Bos tijdens haar eerste run. "Het was even wennen, maar de tweede run was er al goede progressie ten opzichte van de eerste run", analyseert Bos. "Iedereen maakt foutjes en het is zaak om er zo min mogelijk te maken."

Na twee runs bezet Bos de zesde plaats. Het gat met de nummer één is met 0,39 aanzienlijk, maar een podiumplaats is nog altijd in zicht. Het verschil met de nummer drie Tina Hermann is namelijk 0,16. "Ik kan niet meer dan tevreden zijn na vandaag", concludeert Bos.

Eerste olympische skeletonmedaille nog altijd in zicht voor Bos

Ook voor Kimberley Bos zijn de Olympische Spelen begonnen. Op jacht naar de eerst Nederlandse skeletonmedaille op de Spelen begon ze met een matige eerste run, maar in de tweede run herstelde ze zich. Bos klom van de tiende naar de zesde plaats en heeft met nog twee runs te gaan nog altijd zicht op olympisch eremetaal.

Hoe laat komen de Nederlanders in actie vandaag?

  • NOS
    Programma 11 februari 2022
  • NOS
    Programma 11 februari 2022

Welkom

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de Olympische Winterspelen in Peking. Het eerste startschot klinkt al vroeg bij het langebaanschaatsen vandaag. Om 09.00 uur beginnen de eerste schaatsers aan de 10.000 meter. Patrick Roest gaat om 9.15 uur van start, Jorrit Bergsma begint direct na de dweilpauze om 10.06 uur aan zijn 10 kilometer. Op de shorttrackbaan staat de 1.000 meter voor vrouwen op het programma, met voor Nederland Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en titelverdedigster Suzanne Schulting.