Fanny Smith verneemt vol ongeloof haar terugzetting na de olympische skicrossfinale
NOS Sport

Freestyleskiester Smith krijgt negen dagen na skicrossfinale alsnog brons

Skicrosser Fanny Smith heeft negen dagen na de olympische skicrossfinale alsnog de bronzen medaille toebedeeld gekregen.

De 29-jarige Zwitserse was in eerste instantie teruggezet van de derde naar de vierde plaats omdat ze de Duitse Daniela Maier in de finale bij een landen na een sprong zou hebben gehinderd. Daar ging een minutenlange bestudering door de jury aan vooraf, terwijl de wachtende skicrossers er zelf al meteen over uit waren: er was niks aan de hand.

Als reactie op de beslissing van de jury is Smith tegen de deklassering in beroep gegaan. De internationale skifederatie FIS heeft nu bevestigd dat de beroepscommissie vier keer is samengekomen om de beelden nog eens zorgvuldig te bekijken en de schriftelijke argumentatie te bestuderen. Uiteindelijk is de FIS tot de conclusie gekomen dat het contact onopzettelijk en onvermijdelijk was.

Smith heeft zo, na haar derde plaats in 2018 in Pyeongchang, haar tweede bronzen olympische medaille te pakken. En Maier raakt 'm juist kwijt.

"Natuurlijk ben ik opgelucht over deze beslissing", reageert Smith. "Ik ben er namelijk steeds van overtuigd geweest dat ik geen fout had gemaakt. Tegelijkertijd doet het pijn voor Daniela Maier."

Het Duitse skiverbond legt zich echter nog niet neer bij de gang van zaken en gaat de late beslissing van de FIS aanvechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl