Sven Kramer en Jac Orie na de laatste 5.000 meter van Kramer op de Olympische Spelen in Peking
NOS Schaatsen

Schaatscoach Orie houdt pleidooi: 'Maak Kramer in 2026 chef de mission'

  • Luuk Blijboom

    Redacteur NOS Sport in Peking

  • Luuk Blijboom

    Redacteur NOS Sport in Peking

Schaatscoach Jac Orie ziet in Sven Kramer de ideale chef de mission voor de Olympische Winterspelen van 2026 in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo.

Na afloop van de olympische massastart in Peking, het laatste nummer waarop de meest succesvolle mannelijke schaatser aller tijden afzwaaide, hield de trainer een warm pleidooi om die vacature nu al in te vullen.

"Ik zie hem dat wel doen", zei Orie in de catacomben van The Ice Ribbon. "Als je het hem nu vraagt, zegt hij waarschijnlijk: hou je kop, man. Maar ik vind dat hij het een keer moet doen. Met zijn ervaring kan hij echt een stempel op de olympische ploeg drukken."

Controle over werkelijk alles

Orie noemt Kramer de meest professionele schaatser die hij ooit is tegengekomen. "Dat is werkelijk in alle opzichten. Van de manier waarop hij met zijn schaatsen bezig is tot de fiets waarop hij traint. Van inlegzooltjes tot schoenen. Van rondingen tot krommingen. Van types klapschaatsen tot modellen snelpakken die op de markt zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of hij is ermee bezig geweest."

"Hij probeert controle te houden over werkelijk alles dat met zijn sport te maken heeft. Ik ken in ieder geval geen andere schaatser die bijvoorbeeld zijn eigen matras met zich mee sleept, waar dan ook ter wereld."

Sven Kramer tijdens de olympische massastart, de laatste wedstrijd uit zijn carrière

Die instelling, samen met zijn talent, bepalen in Orie's optiek de grootsheid van Kramer. "De wil om het allemaal bij elkaar zo goed te willen doen, levert een sportman op die zoveel wint in zijn loopbaan."

"Het schaatsen gaat een persoon van Kramers statuur missen", voorspelde de trainer. Dat geldt naar eigen zeggen ook voor hem zelf.

Recht voor zijn raap

"Ik houd wel van mensen die recht voor hun raap zeggen waar het op staat. Die een beetje recalcitrant zijn op zijn tijd. Die gaan voor hun doel. We gaan hem echt wel missen in de topsport, hoor."

Bekijk hieronder de imposante loopbaan van Sven Kramer in drie minuten.

De imposante loopbaan van Sven Kramer in drie minuten: 'Een levende legende'

Al was het maar om de wijze waarop hij het schaatsen benaderde, zei Orie. "Hij is iemand die weet wat hij wil. Die alles, maar dan ook werkelijk alles opzij kan zetten om zijn doel te bereiken. Ik heb daar groot respect voor."

"Hij staat ergens voor. Als je een afspraak met hem maakt, doet hij zijn uiterste best om dat te na te komen. En als dat niet lukt, dan zegt hij hoe dat is gekomen. Daar kunnen een hoop mensen iets van leren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl