Jorrit Bergsma en Sven Kramer tijdens een training van de ploegenachtervolging in Peking
NOS Schaatsen

Bergsma en Kramer geen ingespeeld team: 'Hopelijk geluk aan onze zijde'

Jorrit Bergsma en Sven Kramer vormen zaterdag een ongewoon koppel op de massastart, het laatste schaatsonderdeel van de Olympische Spelen in Peking. Niet eerder deden beide schaatsers samen mee aan dit onderdeel.

Een dag voor de wedstrijd hadden Kramer en Bergsma ook nog altijd niet samen getraind, maar dat is volgens Bergsma geen probleem.

"Het is ook geen ploegenachtervolging waarbij het gesmeerd moet lopen. Als we samen hadden willen trainen, had dat in een wedstrijd gemoeten. We moeten gewoon zorgen dat we er beiden klaar voor zijn."

Bekijk hieronder een interview met Jorrit Bergsma, een dag voor de afsluitende massastart in Peking.

Bergsma en Kramer geen ingespeeld team: 'Hopelijk is geluk aan onze zijde'

Jarenlang stond Nederland als titelfavoriet aan de start van een massastart, maar dat is in Peking wel anders bij de mannen. "Eigenlijk zijn wij nu de outsiders", zegt Bergsma. "We moeten gokken en kijken wat favorieten als Bart Swings, Joey Mantia en Lee Seung-hoon doen. We zullen ook het geluk aan onze zijde moeten hebben."

Bergsma verwacht wel dat hij en Kramer goed genoeg zijn om de finale te halen, maar dan? "De tactiek zal anders zijn dan voorgaande jaren. Dan werkten we met een sprinter en nu zijn we met twee aanvallers. We moeten onze kansen pakken, maar het moet ook een beetje meezitten."

Op de vraag of Bergsma niet liever met iemand anders zou hebben gereden, is hij duidelijk: "Met wie dan? Dit is op dit moment het beste team dat we kunnen opstellen. We hebben niet de luxe om iemand anders aan te wijzen en de schaatsers staan ook niet in de rij voor dit onderdeel."

Wel ervaring bij Schouten en Groenewoud

Bij de vrouwen staan wel twee routiniers op de startlijst: meervoudig wereldkampioene Irene Schouten en regerend wereldkampioene Marijke Groenewoud. "We hebben zoveel ervaring en we weten wat we aan elkaar hebben", aldus Schouten. "Je kunt een heel duidelijk plan hebben, maar vaak verloopt de wedstrijd heel anders."

Bekijk hieronder een interview met Irene Schouten en Marijke Groenewoud, een dag voor de massastart.

Als Nederland maar wint, dan zijn Schouten en Groenewoud blij: 'Goud zou mooi zijn'

Net als bij de mannen hebben ook Schouten en Groenewoud nog geen plan voor de finale, die eerst nog moet worden bereikt door in de halve finales bij de beste zestien te eindigen. "Als er uiteindelijk maar een van ons wint, dat is het belangrijkste", vertelt Groenewoud. "Goud zou heel mooi zijn."

Schouten, die al twee gouden en een bronzen medaille won deze Spelen, hoopt uiteraard op nog een medaille. "Ik zou heel graag als team winnen, dat wil ik echt graag. En als Marijke uiteindelijk wint, dan juich ik net zo hard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl