NOS Schaatsen

Van der Poel gaat bij thuiskomst los, vergelijkt Spelen met die in nazi-Duitsland

Schaatser Nils van der Poel vergelijkt de Spelen in Peking met die van 1936 in nazi-Duitsland. De tweevoudig olympisch kampioen sprak bij thuiskomst in Zweden tegenover Aftonbladet zijn onvrede uit over de organisatie van het evenement.

"De Olympische Spelen betekenen veel. Het is een fantastisch sportevenement, waarmee je de wereld verenigt en landen elkaar ontmoeten. Maar dat is ook wat Hitler deed voordat hij Polen binnenviel en dat is wat Rusland deed voordat het Oekraïne binnenviel", trekt Van der Poel fel van leer.

Nils van der Poel

De uitgesproken Van der Poel had zich vooralsnog op de vlakte gehouden. Maar na het volbrengen van zijn missie, met goud op de 5.000 en 10.000 meter, voelde hij zich geroepen toch even zijn hart te luchten over de keuze om de Winterspelen in Peking te houden.

Schending van mensenrechten

"Ik vind het echt verschrikkelijk. Maar ik denk niet dat ik er verder te veel over moet zeggen, want we hebben nog een ploeg in China", aldus Van der Poel. "Maar ik vind het buitengewoon onverantwoord om het aan een land toe te wijzen dat de mensenrechten schendt, zoals daar duidelijk het geval is."

Tijdens het toernooi betichtte Van der Poel de Nederlandse ploeg van corruptie, naar aanleiding van de veelbesproken ijslobby voor zo hard mogelijk ijs in Peking. "Het grootste schandaal in onze sport", noemde hij dat. "En we hebben ook dopinggevallen gehad."

Van der Poel sprak verder overigens van een geweldige ervaring in Peking. "De Chinezen die ik heb ontmoet waren absoluut fantastisch."

Hoewel hij nog flink wat jaren in de top mee zou kunnen, liet de 25-jarige schaatser al doorschemeren andere toekomstplannen te hebben. "Het is wel mijn intentie om nu te stoppen. Het was een geweldig avontuur."

Nils van der Poel was eerder deze Spelen furieus over de Nederlandse ijslobby:

Van der Poel spreekt schande van Nederlandse ijslobby: 'Dit is corruptie, een gruweldaad'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl