NOS Schaatsen

Ploeg die geen ploeg oogt is eensgezind: 'Geen paniekvoetbal gaan spelen'

Het leek een welhaast symbolisch moment. Terwijl Ireen Wüst en Antoinette de Jong klaarstonden voor het interview over de ploegenachtervolging, reed Irene Schouten nog rond op het ijs. Een tafereel dat naadloos past in het beeld dat bij schaatsminnend Nederland leeft van een verzameling toppers die samen geen ploeg vormen.

Een beeld dat voor een groot deel gevormd werd door een video-serie over Team Zaanlander, de ploeg van Schouten. Kort voor de Winterspelen werd Wüst daarin, in de woorden van Schouten, "niet netjes neergezet". Enige ophef was het gevolg, maar het beeld dat Schouten & co Wüst liever kwijt dan rijk zijn, werd ferm ontkracht. En een mogelijke rel daarmee in de kiem gesmoord.

Zaterdag volgde echter een uiterst teleurstellende rit in de series van de ploegenachtervolging. Het verschil met Japan en Canada was enorm. Of "zeker even schrikken", zoals Wüst het verwoordde. Ziedaar, bevestiging van het beeld van een ploeg die geen ploeg was.

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten tijdens de ploegenachtervolging

Wat dat betreft is het jammer dat de trainingen zich veelal buiten het kijkveld van de gemiddelde schaatsfan afspelen. In aanloop naar de halve finale tegen de Canadezen, die dinsdagochtend op het programma staat, zagen Wüst, De Jong en Schouten er al een stuk meer uit als een team. En toonde het drietal, toen Schouten zich ook voor het interview had gemeld, zich eensgezind en vastberaden.

Ja, tegen Canada zal alles blijven zoals het was. Dus met het gebruikelijke drietal, in de gebruikelijke samenstelling. "Maar met een betere uitkomst", voorspelt Wüst. "Hier werden we ook Europees kampioen mee. We reden gewoon een slechte rit. We hebben er alle drie heel veel vertrouwen in dat het zeker beter kan en gaat."

En Schouten, geconfronteerd met het gat van ruim drie seconden met de tegenstander van dinsdag. "We weten dat we die tijd ook kunnen rijden. Morgen staan we sowieso ook scherper aan de start, dus we gaan ook sneller rijden."

Teleustelling bij Irene Schouten, Ireen Wust en Antoinette de Jong na de eerste race

Ook over het feit dat er meer samen getraind had kunnen worden zijn de vrouwen het eens. "Om het perfect te krijgen hebben we nu te kort tijd. Dat blijft zo, ja. Elk jaar is hetzelfde ritje", aldus Schouten.

Canada en Japan staan veel vaker samen op het ijs. De Jong: "Ik denk dat wij in dat opzicht gewoon met 1-0 achter staan. Alleen denk ik dat wij met de trainingen die we nu gedaan hebben ook best ver zijn gekomen."

Wüst: "Maar we staan nu op de Spelen en moeten positief vooruitkijken. Je moet geen paniekvoetbal gaan spelen. We weten dat we dit kunnen. We trainen goed en hebben een goede teamspirit, dus we hebben er alle vertrouwen in dat het gaat lukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl