Selma Poutsma op het podium van de NK shorttrack
NOS Schaatsen

Poutsma volgt afwezige Schulting op als Nederlands shorttrackkampioene

Selma Poutsma is voor de eerste keer Nederlands kampioene shorttrack geworden. Bij de NK in Leeuwarden, de laatste krachtmeting voor de Olympische Spelen in Peking, was ze na drie afstanden met drie overwinningen (1.000 meter, 500 meter en 1.500 meter) duidelijk de beste.

Achter de 22-jarige Poutsma ging de zilveren medaille naar Xandra Velzeboer en Georgie Dalrymple verraste door brons te pakken.

Titelverdedigster Suzanne Schulting was er niet bij dit weekend in Leeuwarden. Ze kampt met lichte liesklachten en met het oog op de Spelen wil ze geen enkel risico nemen.

Drie zeges

Poutsma, die vorig jaar brons pakte, begon uitstekend aan de NK met winst op de 1.000 meter. Ze bleef Velzeboer en Yara van Kerkhof ruim voor. Rianne de Vries, die nog in afwachting is van een olympisch startbewijs, werd al in de halve finales van de 1.000 meter uitgeschakeld en was daardoor meteen kansloos voor de nationale titel.

Bekijk hieronder de samenvattingen van de 1.500, 500 en 1.000 meter.

Ook de 500 meter was een prooi voor Poutsma. Ze vertrok razendsnel en gaf haar voorsprong niet meer uit handen. Toen Velzeboer in de laatste ronde ook nog onderuitging, leek de Nederlandse titel na twee afstanden al zo goed als zeker voor Poutsma.

Van Kerkhof, de winnares van 2010 en 2018 werd opnieuw derde, maar schoof in het klassement naar de tweede plaats. Ze eindigde op de 500 meter achter Georgie Dalrymple, die verrassend als tweede eindigde.

De finish op de kortste afstand zat zo dicht bij elkaar, dat Dalrymple in eerste instantie als derde werd aangewezen en de bronzen medaille om haar nek mocht hangen. Tijdens de ceremonie bleek echter dat niet Van Kerkhof, maar Dalrymple tweede was geworden, waarna ze de medailles moesten omruilen.

Ongeslagen naar goud

Op de slotafstand, de 1.500 meter, kwam de eerste nationale titel van Poutsma niet meer in gevaar. Na een tactische rit ging ze halverwege naar voren en schreef ook de 1.500 meter op haar naam. In haar kielzog finishte Dalrymple opnieuw als tweede, waardoor ze uiteindelijk verrassend de bronzen NK-medaille mee naar huis mocht nemen.

Bekijk hieronder de reactie van Selma Poutsma na de NK shorttrack.

Poutsma trots op eerste titel: 'Heel leuk en bijzonder voor mij'

Poutsma was na afloop blij met haar eerste shorttracktitel. "Dit is heel leuk en bijzonder voor mij. Ik ben gewoon een pure sprinter en als ik fit ben, komt er veel explosieve kracht uit. Dus met de vorm voor de Spelen zit het wel goed. Het is een fijn gevoel om het nieuwe jaar zo te beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl