Beijing 2022
OKT: Kok troeft Leerdam af op 500 meter, De Jong ook op het podium

Femke Kok heeft zich op de 500 meter geplaatst voor haar eerste Olympische Spelen. Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen bleef de 21-jarige sprintster haar grootste uitdager Jutta Leerdam met 37,30 slechts twee honderdste voor.

Leerdam verzekerde zich met de tweede tijd (37,32) ook van een olympisch ticket, nadat ze zich zondag ook al op de 1.000 meter geplaatst had.

Michelle de Jong zorgde voor de grootste verrassing door de derde plek veilig te stellen. Omdat die plaats helemaal onderaan in de matrix staat, moet zij nog wel afwachten of ze naar Peking mag.

NOS

Op de 500 meter werden de startbewijzen na twee omlopen verdeeld. Bij de 21-jarige Kok was de spanning in de eerste rit van haar gezicht af te lezen. Niet zo gek, want op de 1.000 meter eindigde ze zondag tot haar grote teleurstelling als zesde. Daardoor was Kok afhankelijk van de 500 meter om zich te plaatsen voor Peking.

"Eigenlijk stond ik vandaag heel agressief aan de start. Ik voelde me gewoon zó klote over die duizend. Ik moest van mezelf gewoon winnen hier", vertelde Kok na afloop.

Eerste race

In haar eerste race noteerde Kok meteen de snelste tijd. Met 37,45 bleef ze Leerdam 0,20 seconde voor, waardoor ze enigszins opgelucht kon ademhalen.

Bekijk de beelden van de eerste omloop hieronder.

OKT: Kok rijdt snelste tijd op eerste 500 meter, Schulting verrassend derde

In de eerste rit reed Kok tegen haar ploeggenote De Jong, die zondag ook naast een ticket greep op de kilometer. De Jong miste het podium daar op slechts negen honderdste, mede doordat haar oudere zus Antoinette haar van het podium stootte.

De Jong begon haar 500 meter met een valse start, waarna ze naar 37,87 reed. Daarmee kwam ze niet aan de tijd van shorttrackkampioene Suzanne Schulting, die met 37,79 verrassend de derde tijd noteerde.

Schulting en De Jong leken in de tweede omloop om de derde plaats te gaan strijden. Totdat Dione Voskamp zich er dankzij een sterke race nog tussen reed met 37,68.

'Beste race tot nu toe'

In de tweede omloop wist Schulting zichzelf niet te verbeteren. In tegenstelling tot De Jong, die in een direct duel met de meervoudig wereldkampioene shorttrack naar 37,53 reed. "Mijn beste race tot nu toe", oordeelde de 22-jarige schaatsster.

In de laatste rit verbeterden Kok en Leerdam zichzelf ook nog flink. "Mijn ritten waren niet perfect, maar ik ben heel blij dat het genoeg was voor de winst", aldus Kok.

Bekijk de reacties van Kok, De Jong en Leerdam hieronder.

De 500 meter werd in het begin van het wereldbekerseizoen gedomineerd door één vrouw: de pas dit jaar doorgebroken Amerikaanse Erin Jackson won vier wereldbekerraces, de Japanse olympisch kampioene Nao Kodaira was een keer de snelste.

Ook de Poolse Andzelika Wójcik, en de Russinnen Olga Fatkoelina en wereldkampioene Angelina Golikova stonden een keer op de hoogste trede. Slechts één keer stond er een Nederlandse vrouw op het podium; Kok greep het brons in Salt Lake City.

Matrix

Vanwege die internationale krachtsverhoudingen staat de winnaar van de 500 meter bij de vrouwen op de vijfde plaats in de matrix. De nummer twee en drie staan laag; op plaats veertien en vijftien. In totaal mogen er negen vrouwen naar de Winterspelen in Peking, die op 4 februari beginnen.

Omdat Leerdam zich op de 1.000 meter al heeft geplaatst, is zij ook zeker van haar plek op de 500 meter.

Meer weten over die matrix? Bekijk de uitlegvideo hieronder.

Olympische matrix: de ingewikkelde route voor een schaatser naar Peking

Kok brak vorig jaar internationaal door met vier wereldbekerzeges, maar ze begon moeizaam aan haar eerste olympische seizoen.

Bij de NK afstanden verloor ze haar Nederlandse titel aan Leerdam en bij de eerste twee wereldbekers reed ze achtereenvolgens naar de elfde, achtste, twaalfde en negende plaats. Naderhand vertelde Kok dat privéproblemen haar parten speelden, waardoor ze niet lekker in haar vel zat.

Nederlands record

In Salt Lake City leek Kok de stijgende lijn weer te pakken te hebben. Op het snelle Amerikaanse ijs reed ze het Nederlands record uit de boeken en dook ze als eerste Nederlandse onder de 37 seconden.

STER reclame