Beijing 2022
Bergsma favoriet voor kwalificatie op 10 kilometer: 'De spanning is er'

Jorrit Bergsma weet al vrijwel zeker dat hij in februari in het vliegtuig naar Peking stapt. De Fries eindigde zondag bij het olympisch kwalificatietoernooi als tweede op de vijf kilometer, waardoor hij een goede kans maakt op de Spelen.

Een startbewijs voor zijn favoriete afstand, de 10.000 meter, kan hij vandaag bemachtigen. Dat lijkt een eitje voor de langeafstandsspecialist, maar Bergsma zegt zelf dat hij "de kop er wel bij moet houden".

Bergsma erkent dat hij samen met Patrick Roest de torenhoge favoriet voor de felbegeerde eerste twee plekken is. "Op papier steken Patrick en ik er met kop en schouders bovenuit."

De 35-jarige Bergsma, die in 2014 olympisch goud won op de 10.000 meter door Sven Kramer te verslaan, komt zijn grote uitdager vandaag niet tegen. Kramer meldde zich gisteren af voor de langste afstand bij de mannen.

Toch voelt Bergsma nog wel spanning voor de wedstrijd van vanmiddag, tenminste dat zegt hij. De spanning lijkt kunstmatig opgeroepen, want wakker ligt hij niet van de wedstrijd. "Er moet wel een beetje spanning blijven, anders heb je die adrenaline niet."

En die adrenaline kan hij goed gebruiken in de race die hij bestempelt als een "klotenwedstrijd" en een "moetje". "Het is een klein kwartier schaatsen, dus er kan van alles gebeuren."

NOS

Het maakt Bergsma niet uit of hij eerste of tweede wordt vanmiddag. Ook zegt hij niet bezig te zijn met concurrent Roest. "Ik wil gewoon een goede rit rijden."

Na lang aarzelen geeft Bergsma aan dat hij zich richt op een tijd van 12 minuten en 45 seconden. "Er wordt iets minder hard gereden dan in het begin van het jaar."

Olympische matrix: de ingewikkelde route voor een schaatser naar Peking

STER reclame