liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Schietpartij in Californië

In San Bernardino heeft iemand mensen neergeschoten. Het aantal slachtoffers is onduidelijk, maar volgens sommige bronnen zijn er twintig doden gevallen. De schietpartij was in de buurt van een kliniek waar onder meer abortussen worden uitgevoerd.

Amsterdam stijgt in ranglijst beste studentensteden

Van plek 37 naar 27. Volgens de QS World University Ranking heeft Amsterdam een levendig studentenleven en goed onderwijs. Veel oud-studenten beoordelen de stad erg goed. QS kijkt bij het maken van de lijst naar vijf criteria: de universiteiten, betaalbaarheid, leefbaarheid, baankans en de studentengemeenschap.

Parijs staat voor de vierde keer op rij op nummer 1. Je hebt er de keuze uit maar liefst 17 universiteiten en studeren is niet zo duur. Het gemiddelde collegegeld is ongeveer 2000 euro per jaar. Verder doet Berlijn het erg goed (van 16 naar 9), maar moet je voor de meeste betere studentensteden Europa verlaten.

Bultrug met 'grote wratten' gespot voor Zeeuwse kust

Dit is 'm:

De bultrug zwom tussen Zoutelande en Vlissingen en zwom vanmiddag de Westerschelde op richting Terneuzen.

Sportvisser Hank Perree zag het dier eerst 80 meter links van zijn boot. Daarna zwom de bultrug vlak achter de boot langs. "Hij was echt heel groot. En had enkele grote wratten. Hij zag er gezond uit en zwom op zijn dooie akkertje richting Terneuzen."

Steven Seagal gevraagd om Servische leger te trainen

Acteur Steven Seagal is gevraagd om de speciale militaire eenheden van Servië Aikido, een Japanse vechtsport, te leren. Seagal was drie dagen in het land voor een bezoek, en de burgemeester van de Servische hoofdstad Belgrado greep die kans om hem voor de baan te vragen. Hij vindt dat Seagal geschikt is om de trainingen te geven, omdat de acteur bekend staat om de vechtsport in zijn films.

Seagal heeft volgend jaar een aantal films op de planning staan, dus of hij tijd heeft om de bijbaan aan te nemen, is nog niet bekend.

Acteur Steven Seagal

Mag je Erdogan vergelijken met Gollum?

In Turkije moet een man voor de rechter verschijnen omdat hij de Turkse premier Erdogan vergeleek met Gollum, een personage uit de The Lord of the Rings-films. Een Turkse rechtbank heeft een groep experts aangewezen, meldt de BBC. Zij moeten bepalen of de vergelijking een belediging is. In Turkije is het strafbaar om de premier te beledigen: je kan tot vijf jaar achter de tralies belanden. Op 13 februari komt de zaak voor de rechter.

Pokemon-lied in Top 2000

Na een paar weken actievoeren is het Wisse ten Bosch gelukt: de openingstune van animatieserie Pokémon staat in de Top 2000 van Radio 2. Dat meldt de Utrechter op zijn Facebook-pagina.

Nederlanders geven meer geld uit aan vakantie

Nederlanders hebben voor het eerst in jaren meer geld uitgegeven aan vakanties. 16 miljard om precies te zijn, een half miljard meer dan vorig jaar.

Het aantal vakanties bleef wel gelijk: 35 miljoen. Duitsland en Frankrijk zijn en blijven de populairste bestemmingen, gevolgd door Spanje, dat profiteert van de problemen in onder meer Egypte en Griekenland.

PvdA wil verbod op stuntvlees

Als het aan de Tweede Kamer ligt worden dit soort aanbiedingen verleden tijd

De PvdA wil een verbod op stuntprijzen voor vlees. No more kiloknallers dus, want volgens de partij heeft duurzaam vlees de toekomst en doen supermarkten daar te weinig voor.

Zuckerberg richt goed doel op na geboorte dochter

Mark Zuckerberg, Priscilla Chan met hun dochter Max

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is vader geworden van dochter Max. Ter ere van haar geboorte heeft hij een fonds opgericht voor goede doelen. Hij en z'n vrouw gaan de komende jaren 99 procent van hun Facebook-aandelen in het fonds stoppen. Die hebben nu een waarde van 42 miljard euro.

Met de stichting wil Zuckerberg onder meer de gelijkheid in de wereld bevorderen, ziektes bestrijden, en mensen samenbrengen, schrijft hij in een brief aan z'n pasgeboren dochter.

Wüst is woest

Wüst voelt zich in de steek gelaten door de KNSB

Ireen Wüst is boos op schaatsbond KNSB. Door een hersenschudding plaatste de Olympisch en Wereldkampioen zich niet voor internationale wedstrijden.

Daardoor mag ze ook niet tussen de toppers trainen. Ze schaatst haar rondjes nu op een publieksuur.