liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Facebook helpt je je ex vergeten

Je relatie net verbroken? Facebook geeft Amerikanen nu de mogelijkheid om je ex uit je tijdlijn te weren zonder hem of haar te hoeven 'ontvrienden'. Zo zie je zijn of haar foto's niet meer en kun je ook berichten voor degene onzichtbaar houden. Facebook test de functie op dit moment in Amerika.

Facebook

De nieuwste groene stroom komt uit gras

Elektriciteit opwekken uit levende planten. Het gebeurt langs de provinciale weg in Zuid-Holland. Het is voor het eerst dat het Nederlandse bedrijfje Plant-e dit buiten een laboratorium test. Pim de Jager legt uit hoe het werkt.

Test met elektriciteitsopwekking door planten in Zuid-Holland

Nieuwe album Adele niet te streamen

Morgen verschijnt het nieuwe album van Adele, maar volgens The New York Times is 'ie niet te beluisteren op Spotify of Apple Music. De zangeres zou dat niet willen. Vorig jaar besloot Taylor Swift al om haar muziek niet via streamingsdiensten beschikbaar te stellen. Inmiddels zijn haar nummers wel te vinden op Apple Music.

ANP
Het nieuwe album van Adele ligt al klaar voor de release morgen

Station Arnhem wordt Arnhem Centraal

Arnhem heeft als eerste stad buiten de Randstad een Centraal Station. Het station is net geopend na een verbouwing.

Het is het zesde Centraal Station van Nederland, na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Leiden. Alleen stations met meer dan 40.000 in- en uitstappers per dag mogen Centraal heten. Op termijn zal ook Breda een Centraal Station krijgen.

Walk The Moon zegt tour af

De Amerikaanse band Walk The Moon heeft vanwege de aanslagen in Parijs hun hele Europese tour afgezegd. Daardoor komen ze op 29 november ook niet naar de Melkweg. "Het risico is te groot", schrijft de band. In februari volgend jaar willen ze alsnog in Europa op tour gaan.

Levenslang voor maffiamoorden in Nederland

Twee Italianen hebben levenslang gekregen voor maffiamoorden in Nederland. Ze schoten in 2002 twee Brazilianen dood langs de A12 bij Woerden. De Brazilianen hadden vlak daarvoor 20 kilo cocaïne opgehaald. Een half jaar later liquideerden ze twee Serviërs in een café in Amsterdam. Hun baas krijgt een lagere straf, omdat hij besloot samen te werken met justitie.

Modigliani aangekocht met creditcard om frequent flyer points

De Chinese miljardair Liu Yiqian, die vorige week op een veiling Liggend naakt van Modigliani voor 158 miljoen euro kocht, betaalt het schilderij met zijn creditcard. En dat heeft twee voordelen: de Chinees hoeft het schilderij niet contant af te rekenen (wat hij naar eigen zeggen ook niet kan) en hij verzamelt in één klap genoeg 'frequent flyer points' punten om 733 keer eersteklas van Londen naar New York en terug te vliegen. Toch een leuk extraatje.

EPA
Liggend naakt van Modigliani

PSV'ers met schrik in de benen terug in Eindhoven

De Jong: angstaanjagend op dat moment

"Het is angstaanjagend op dat moment." PSV-aanvaller Luuk de Jong is inmiddels bekomen van de schrik. Hij zat dinsdagavond in de spelersbus van het Nederlands elftal, die op weg was naar het stadion in Hannover voor een oefenduel met Duitsland. Door terreurdreiging werd de wedstrijd afgelast en moest de bus bij het stadion weer omkeren.

"Je zit in onzekerheid, weet niet wat er gaat gebeuren. Het is iets onwerkelijks", vertelt De Jong. "Iedereen zit op z'n telefoon te kijken en heeft contact met het thuisfront. Dat zijn nare momenten, ook voor de mensen die thuis zitten. Maar de Duitse politie heeft het goed gedaan."

Piepend studentenproject aangezien voor bom op de UT

Een gebouw van de UT werd gisteravond korte tijd ontruimd en de Explosieven Opruimings Dienst werd zelfs ingeschakeld. Reden: een autootje, gemaakt door studenten, waarvan de accu leeg raakte en begon te piepen. "Iemand maakte een grapje tegen ons. ‘Dat is vast jullie project, dat ze aanzien voor een bom.’ Wij nog lachen, haha, ja natuurlijk. Maar even later bedachten we dat dat best eens zou kunnen", vertelt Thomas van der Meer, één van de verantwoordelijke studenten, aan de Tubantia.

Thomas en zijn medestudenten zijn een half uur ondervraagd door de politie over hun 'bom'. Ze zijn nog aan het bijkomen van alle commotie. "Het was een ongelukje. We wisten niet dat het ding ging piepen."

'Treinen volgend jaar schoner en vaker op tijd'

Reis je vaak met de trein? Goed nieuws: de NS heeft staatssecretaris Dijksma beloofd dat je volgend jaar minder last hebt van vertragingen en uitvallende treinen. Dat komt onder andere doordat de NS verouderde treinen uit de roulatie haalt. Dijksma zegt dat ze NS zal houden aan verbeteringen, maar ze waarschuwt nu alvast dat het weer de aankomende tijd voor nog meer vertragingen zal zorgen.

Politie vindt meer dan 500 wapens in huis Californië

In de Amerikaanse staat Californië heeft de politie naar eigen zeggen de grootste wapenvondst ooit gedaan. In een huis van een 59-jarige man lagen meer dan vijfhonderd wapens, en zeker 100.000 stuks munitie. In het huis lagen tientallen pistolen en geweren, maar ook zwaardere wapens. De eigenaar is opgepakt.

Politie toont in beslag genomen wapens Californië

De zoon van de man zegt dat het een nepvangst is. Zijn vader was tot vorig jaar een bekende wapenhandelaar. Volgens de zoon wist de overheid dat zijn vader nadat hij met pensioen ging veel wapens had gehouden. Hij was door zijn geestelijke gezondheid wel zijn wapenvergunning kwijtgeraakt.

Karige kusjes in India

Vrijdag komt in India de nieuwste James Bond-film Spectre uit. Maar hij duurt iets korter dan dan de normale versie, twee zoenscènes zijn met de helft ingekort. De Indiase filmkeuring kortte de scènes in omdat de film anders niet geschikt zou zijn voor alle leeftijden.

Op Twitter wordt er met #SanskariJamesBond de draak gestoken met deze beslissing. Sanskari staat voor 'beschaafd' in het Hindoestaans.

'Een derde annuleert stedentrip Parijs'

Bijna één op de drie mensen die via De Jong Intra Vakanties een reis naar Parijs hebben geboekt, heeft die reis geannuleerd. Veel mensen hebben dat afgelopen maandag en dinsdag gedaan. Jaarlijks boeken 15.000 tot 18.000 mensen bij De Jong een stedentrip naar Parijs. Reisorganisatie TUI zegt dat ook veel van hun klanten stedentrips naar Parijs afzeggen. Hoeveel dat er precies zijn, kan de organisatie nog niet zeggen.

Brein achter aanslagen Parijs gedood

Het brein achter de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, is gisterenochtend gedood bij de anti-terreuractie in de Parijse voorstad Saint-Denis. Dat heeft de Franse openbaar aanklager bekend gemaakt. Zijn lichaam is geïdentificeerd na forensisch onderzoek.

AFP
Abdelhamid Abaaoud

Tot nu was het nog onduidelijk of hij gedood was of niet. Franse, Belgische en Amerikaanse media meldden dat gisteren al wel, maar dat kon toen nog niet bevestigd worden door de Franse openbaar aanklager. Abdelhamid Abaaoud is geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken.

Nieuw station Arnhem geopend

In Arnhem is na achttien jaar verbouwen het nieuwe station geopend. Het oude station was veel te klein, dus werd begin jaren 90 besloten om het te slopen en er een heel station neer te zetten. Het nieuwe gebouw heeft al een paar bijnamen, zoals "de Gletsjer", "de Golf" en "de Walvis".

 • ANP
  "De Gletsjer", "De Golf" of "De Walvis", "Een mammoettanker op z'n kop". Na 19 jaar is het nieuwe station van Arnhem geopend
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP

Man verdacht van ontucht met tientallen jonge meisjes

De politie heeft eind oktober een 34-jarige Rotterdammer aangehouden die verdacht wordt van ontucht met jonge meisjes. De man deed zich op internet voor als werknemer van populaire popgroepen, waaronder de Nederlandse boyband B-Brave. In ruil voor kaartjes zou hij tientallen meisjes hebben verleid tot seksuele handelingen.

De politie kwam hem op het spoor nadat een moeder aangifte had gedaan. Het OM vond ruim 600 chats en duizenden afbeeldingen bij een huiszoeking. Van de meeste meisjes is inmiddels de identiteit bekend en zijn de ouders geïnformeerd.

'Het Straatje' van Vermeer gevonden

De oorspronkelijke locatie van Het Straatje van schilder Johannes Vermeer is bekend. Het schilderij laat de Vlamingstraat 40-42 in Delft zien. Tot nu toe was niet duidelijk waar het beroemde schilderij is gemaakt. Frans Grijzenhout, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, zegt het adres alsnog te hebben gevonden.

Vermeer schilderde het straatje niet zomaar, hij woonde er schuin tegenover.

Grootste diamant ooit gevonden

Mijnwerkers in Botswana hebben de grootste diamant in ruim honderd jaar gevonden. De edelsteen heeft bijna de omvang van een tennisbal, de waarde moet nog worden vastgesteld. Vorige week werd de duurste diamant ooit geveild, die ging weg voor 45 miljoen euro.

EPA
De waarde van de diamant moet nog worden vastgesteld

Antiterreur-operatie gaande in Molenbeek

In de Brusselse gemeente Molenbeek is een politie-inval gaande. De operatie houdt verband met de aanslagen in Parijs van vrijdagavond. Volgens een woordvoerder zijn de invallen bij familie en kennissen van de terrorist Bilal Hadfi. Hij was een van de mensen die zich opbliezen bij het Stade de France waar op dat moment de voetbalwedstrijd Frankrijk - Duitsland werd gespeeld.

België maakt 400 miljoen euro vrij voor strijd tegen terrorisme

België maakt 400 miljoen euro vrij voor de strijd tegen terrorisme. Het extra geld is bedoeld voor de inlichtingendiensten, justitie en politie. Ook worden er nieuwe maatregelen genomen om de veiligheid in België te vergroten. Syriëstrijders worden vanaf nu opgepakt. Als ze geen groot gevaar vormen, krijgen ze een enkelband om zodat justitie ze nog steeds goed in de gaten kan houden.

'Soldaat van Oranje plande staatsgreep'

Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje, wilde in 1947 een staatsgreep plegen. Dat blijkt uit een nieuwe biografie van François van 't Sant, een vertrouweling van koningin Wilhelmina. Oud-premier Pieter Gerbrandy was bereid Roelfzema te helpen. Ze waren ontevreden over de Overeenkomst van Linggadajti, waarmee de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië erg dichtbij kwam. Rechtse organisaties en voormalige verzetsleden waren fel tegen een onafhankelijk Nederlands-Indië.

ANP
Erik Hazelhoff Roelfzema bij een beeld van Wilhelmina

Politie schoot 5000 keer bij inval Saint-Denis

Bij de antiterreuractie in de Parijse voorstad Saint-Denis heeft de Franse politie gisterochtend met veel geweld zeven arrestaties verricht. Bij het vuurgevecht, dat ongeveer een uur duurde, werden in totaal zo'n 5000 kogels afgevuurd. Bij de omsingeling van het appartement werden bovendien twintig granaten naar binnen gegooid. Twee terreurverdachten vonden de dood.

AFP
Het appartement waar de schietpartij was

Vrouwen overleven aanslag - wapen hapert

De eerste bewegende beelden van de aanslagen in Parijs zijn opgedoken. Op een video van een bewakingscamera is te zien hoe een van de terroristen met een kalasjnikov het terras van een pizzeria op loopt en om zich heen begint te schieten. Twee vrouwen duiken weg om dekking te zoeken, maar komen toch oog in oog met de schutter. Ze overleven de aanslag doordat het wapen hapert.

(Let op: beelden kunnen als schokkend worden ervaren)

Bewakingsbeeld aanslagen Parijs, vrouwen weten te ontkomen

'Weg met fantasietitels in zorg'

Natuurarts of cosmetisch arts? Misleidend, volgens de PvdA en de SP. Als het aan die partijen ligt, wordt het voeren van zulke fantasietitels in de zorg verboden. Echte specialismen moeten volgens de twee partijen beter worden beschermd; dat is nu niet het geval. Zo zou een huisarts een openhartoperatie mogen uitvoeren als die denkt dat hij of zij dat kan, terwijl huisartsen daarvoor niet worden opgeleid.

China eist wraak op IS

Terreurgroep IS heeft er een wereldmacht als vijand bij. Na ongeveer het gehele Westen en Rusland heeft nu ook China aangekondigd wraak te willen nemen op het zelfverklaarde kalifaat. Gisteren maakte IS bekend een Noor en een Chinees te hebben geëxecuteerd. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring laten weten IS hard aan te willen pakken, en ook de samenwerking met andere landen te zullen zoeken.

AFP
Jihadist met IS-vlag

Op dit moment bombarderen de Verenigde Staten, Frankrijk en Rusland al doelen van IS in Syrië. Een grotere groep landen, waaronder Nederland, bombardeert IS in Irak.

Spanje heropent zaak Van der Dussen

De Spaanse justitie heropent de zaak van de Nederlander Romano van der Dussen, die al ruim twaalf jaar in de Spaanse cel zit. Zijn advocaat heeft dat laten weten aan de NOS. Van der Dussen zit vast voor verkrachting en beroving, maar het bewijs tegen hem stelde weinig voor. Van der Dussen heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Surinaamse dollar afgewaardeerd

Van de ene op de ander dag kunnen Surinamers een stuk minder kopen met hun geld. De bank heeft de Surinaamse dollar 20 procent minder waard gemaakt ten opzicht van de Amerikaanse dollar. Dit maakt alle producten uit het buitenland stukken duurder, wat voor veel Surinamers een behoorlijke klap zal zijn. Volgens critici komt de geldcrisis doordat president Bouterse veel meer geld uitgeeft dan er binnen komt.