liveblog

NOS op 3

liveblog gesloten

Google wil pakjes gaan bezorgen met drones

Een drone van concurrent Amazon, dat ook pakjes wil gaan bezorgen

Google wil vanaf 2017 met drones pakjes aan klanten bezorgen. Dat zei een topbestuurder van het bedrijf op een bijeenkomst van luchtverkeersleiders in Washington.

"Ons doel is om in 2017 vluchten op commerciële basis uit te voeren", zei David Vos. Hij staat aan het hoofd van het drone-programma van Google: Project Wing. Vos zei niet in welk land hij wil beginnen met de bezorging.

Nederlandse turnsters doen handstand in het vliegtuig

Turnploeg maakt handstand

De Nederlandse turnsters moesten vanavond een tijdje wachten in het vliegtuig in Glasgow vanwege de dichte mist. Om de tijd de doden deden ze een groepshandstand in het vliegtuig.

Nederlandse politie zoekt vermiste studente Uganda

Drie Nederlandse agenten reizen naar Uganda om mee te zoeken naar een vermiste student. De Nederlandse studente van 21 is vorige week verdwenen.

De agenten komen waarschijnlijk morgenavond aan en hebben ook een drone bij zich. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunen de Nederlanders de lokale politie met hun zoekactie.

Ook sjoemelsoftware in zwaardere motoren Volkswagen

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten ook gesjoemeld met zwaardere dieselmotoren. Dat zegt het Amerikaanse Environmental Protection Agency(EPA).

Het gaat om dieselmotoren met een inhoud van 3.0 liter, zoals de Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne en de Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L, en Q5 van modeljaren tussen 2014 en 2016.

Stroomstoring in Zuid-Limburg opgelost

Zo'n 125.000 huishoudens in Zuid-Limburg zaten vanavond even zonder stroom. Om kwart voor vijf ontstond er een stroomstoring in een verdeelstation in de buurt van Kerkrade. Na ongeveer een uur was de storing weer verholpen, drie kwartier later hadden de 125.000 huizen weer stroom. Ook de NS had last van de storing. Rond half acht moeten alle treinen weer normaal rijden.

Poetin eist objectief onderzoek naar vliegramp

President Poetin eist dat de vliegramp met het Russische vliegtuig in de Sinaï-woestijn grondig wordt onderzocht. Hij zei dat tegen minister Sokolov van Transport. De president wil dat het onderzoek doorgaat tot de onderste steen boven is: "Het mag niet eerder stoppen omdat er allerlei procedures zijn."

Poetin: objectief onderzoek naar vliegramp nodig

'Nieuwe Star Trek-serie in de maak'

Binnenkort kunnen trekkies weer genieten van nieuwe televisieserie. Het Amerikaanse CBS TV zendt in 2017 nieuwe afleveringen van de science fictionserie uit. Alex Kurtzman regisseert de nieuwe serie, hij werkte in 2009 en 2013 al aan twee Star Trek-films.

Spock

Snapchat: foto's worden niet opgeslagen

Snapchat

Na een update van de algemene voorwaarden van Snapchat, ontstond er veel commotie op social media. De foto-app zou door de nieuwe voorwaarden al jouw kiekjes op mogen slaan en alle rechten erop automatisch ontvangen. En dat terwijl de app juist claimt dat zodra een foto echt weg is als je hem hebt bekeken.

In een blogpost verzekert Snapchat gebruikers nu dat je privéfoto's echt niet ergens op een server blijven staan.

De wijzigingen in de algemene voorwaarden zijn vooral bedoeld zodat foto's gebruikt kunnen worden in 'Live Stories'. Dat is een verzameling van foto's over een bepaalde grote gebeurtenis die door verschillende gebruikers zijn gemaakt. Het is handig om die terug te kunnen kijken, maar dan moet je die beelden wel kunnen opslaan. Speciaal voor die functie moest Snapchat een extra regel toevoegen.

Rijkswaterstaat waarschuwt voor mist tijdens avondspits

Opgepast als je straks nog de weg op moet: in het noorden en midden van het land is er nog steeds veel mist. Vooral ten noorden van Alkmaar, Lelystad en Enschede is het extra oppassen. De mist zorgde vanmorgen al voor meer drukte op de weg:

Q-koorts patiënten slepen staat voor rechter

Een groep van 301 Q-koortspatiënten sleept de Nederlandse staat voor de rechter. Ze vinden dat de Nederlandse staat in 2007 nalatig is geweest bij bestrijding van de koorts. Eén op de drie patiënten zou twee jaar na de infectie nog regelmatig met gezondheidsklachten als ernstige vermoeidheid kampen.

Meteoriet boven Thailand

Een opmerkelijk gezicht in Thailand vandaag: de avondschemering werd opeens opgelicht door wat volgens Thaise media een meteoriet is. Op social media verschijnen nu ook video's van de vuurbal.

Gecrashte Russische vliegtuig was technisch in orde

Onderzoekers bij wrakstukken van het vliegtuig

Het vliegtuig dat dit weekend crashte in de Sinaï-woestijn, was technisch in orde. Bij de crash in de Egyptische woestijn kwamen zaterdag alle 224 inzittenden om het leven.

Volgens de topman van de vliegtuigmaatschappij is er een oorzaak van buitenaf. Wat dat dan moet zijn, is nog onduidelijk.

Van Persie gepasseerd door Blind

Een teleurgestelde Van Persie

Robin van Persie komt voorlopig niet meer in actie voor het Nederlands Elftal. Danny Blind heeft de spits gepasseerd voor de oefenwedstrijden tegen Wales en Duitsland. De bondscoach is niet tevreden over de vorm van de spits, zei hij zojuist op een persconferentie.

Ambtenaar neergestoken in Enschede

De politie doet onderzoek bij de auto van de neergestoken ambtenaar

In Enschede is een ambtenaar neergestoken. De ambtenaar is volgens Twentse media een medewerker van het wijkteam Oost. In dat deel van de stad wordt een asielzoekerscentrum gebouwd, waartegen veel verzet is. Of het neersteken iets met de protesten te maken heeft is niet duidelijk.

De dader of daders zijn ervandoor gegaan. Medewerkers van de gemeente mogen op dit moment de wijk niet meer in.

Universiteiten zeggen uitkomst studiekeuzetesten niet te gebruiken

Volgens de Keuzegids, die elk jaar studies met elkaar vergelijkt, zijn er universiteiten die studenten op basis van studiekeuzetesten afwijzen. En dat mag niet, want die studiekeuzecheck is er om studenten te helpen de juiste studie te kiezen.

Maar de universiteiten herkennen zich daar niet in. De uitkomst van de studiekeuzecheck is niet bindend, dus studenten mogen volgens de instellingen zelf beslissen wat ze ermee doen.

T-Mobile wil revanche: klanten mogen netwerk gratis testen

Er was de afgelopen jaren veel kritiek op het T-mobile-netwerk. Inmiddels beweert de provider dat ze overal in Nederland 4G kunnen leveren. En dat mogen mensen testen: in november en december, voor een maand. Als je niet tevreden bent, verscheurt de provider na die maand het contract. Kosten worden dan terugbetaald.

Erdogan wint verkiezingen in Turkije

De Turkse verkiezingen zijn gewonnen door de AK-partij van president Erdogan. Z'n partij heeft nu weer de absolute meerderheid in het parlement, deze zomer had hij die verloren. Met name het Koerdische kamp is niet blij met de overwinning van de AK-partij:

De AK-partij was hier de afgelopen tijd in het nieuws, omdat Turkse Nederlanders een brief kregen met de vraag of ze op zo'n partij willen stemmen. Hoe dat kon, wordt nog onderzocht.

Code geel: dichte mist in Nederland

In het hele land, behalve op de Waddeneilanden, geldt sinds gisteravond code geel vanwege dichte mist. Op sommige plekken is het zicht minder dan 100 meter en da's gevaarlijk op de weg.

Wellicht overbodig, maar ach: het wordt dus filerijden op de snelweg.

De Keuzegids Universiteiten is er weer

Universiteiten gebruiken de studiekeuzecheck om studenten af te wijzen. Dat schrijft de Keuzegids Universiteiten 2016. De check is bedoeld om studenten een onderbouwde studiekeuze te laten maken. Maar het lijkt erop dat de universiteiten de test als sluipweg gebruiken om studenten te selecteren en anderen af te wijzen.