NOS Op3 Binnenland Buitenland Aangepast

NOS op 3

Scroll je door het nieuws.

Liveblog gesloten
 • VAR-verklaring blijft paar maanden langer bestaan

  De VAR-verklaring voor zzp'ers en freelancers is een paar maanden langer geldig. Staatssecretaris Wiebes besloot dat de nieuwe zzp-wet pas ingaat op 1 april 2016, in plaats van op 1 januari. De geldigheid van in 2014 en 2015 afgegeven verklaringen wordt daarom verlengd.

  Zzp'ers hebben een VAR (Verklaring arbeidsrelatie) nodig van de Belastingdienst om te kunnen werken. Het kabinet wil dat veranderen, omdat er in sommige sectoren veel schijnconstructies voorkomen. Mensen werken dan als zzp'er, maar hebben alleen schijnzelfstandigheid en zijn in feite in dienst van één bedrijf.

 • Code geel in oosten van het land

  Het is op sommige plekken heel erg mistig, vooral in het oosten van het land. Het KNMI heeft daar code Geel afgegeven: er hangt 'verkeersbelemmerende mist'.

  In de provincies Gelderland en Overijssel komt plaatselijk mist voor met een zicht van 200 meter of minder. Ook op andere plekken, vooral in het oosten van het land, kan de komende uren mist ontstaan.

 • 300 kilo vuurwerk onder appartementencomplex Breda

  In Breda is driehonderd kilo vuurwerk gevonden in een kelderbox van een appartementencomplex. De politie ontdekte het vuurwerk na twee aanhoudingen wegens verboden vuurwerkbezit op de A27, schrijft Omroep Brabant. In een busje dat bij de flat geparkeerd stond, lag ook een kleine hoeveelheid vuurwerk. Het vuurwerk wordt nu weggehaald, bewoners is gevraagd om binnen te blijven.

 • 'Uniek dat vluchtelingen zo de haven binnenvaren op Lesbos'

  Een bijzonder beeld uit het dorpje Molyvos, op het Griekse eiland Lesbos: een boot vol vluchtelingen voer er dit weekend de haven binnen alsof er niets aan de hand was. Normaal gesproken behandelen vrijwilligers in het dorp vooral drenkelingen die het niet hebben gehaald. Vluchtelingen die Molyvos wel halen, zijn vaak onderkoeld, vertelt vrijwilliger Onno Bos.

  De groep die nu binnen kwam varen, mankeerde niks. Ze hadden zo'n vier uur over de overtocht vanuit Turkije gedaan, omdat hun motor was uitgevallen. Normaal gesproken duurt dat ongeveer anderhalf uur.

  Onno Bos
 • Foutje bedankt bij Australië - Schotland

  Craig Joubert kent de omstreden penalty toe aan Australië. Een dure, foute beslissing zo bleek. AFP

  Scheidsrechter Craig Joubert had het mis toen hij Australië zondag een strafschop gaf in het WK rugbyduel met Schotland. Dat liet de wereldrugbybond maandag weten, nadat Australië met 35-34 de kwartfinale had gewonnen. De beslissing van Joubert leidde tot verhitte discussies en felle kritiek.

 • Kans op dichte mist

  Pas op als je straks nog de weg op moet, er is plaatselijk kans op zeer dichte mist. En dat kan ook op andere manieren voor vertraging zorgen:

 • Grimmige sfeer bij Pegida-jubileum in Dresden

  Naar schatting 15.000 aanhangers van de Pediga zijn op de Theaterplatz in Dresden bij elkaar gekomen. Ze vieren dat de anti-islambeweging een jaar geleden zijn eerste demonstratie hield. Op het plein hangt een grimmige sfeer. Verderop staan namelijk 10.000 tegendemonstranten. De twee worden door de politie met veel moeite uit elkaar gehouden. 

  Over en weer wordt met vuurwerk gegooid en Duitse media zeggen dat een Pegida-aanhanger zwaargewond is geraakt toen hij met een ijzeren staaf werd geslagen.

 • Man in Leeuwarden slaat vrouw dood met fles

  Een man heeft vanmiddag in Leeuwarden een vrouw doodgeslagen met een fles. Hij meldde zich even later bij de politie. Op het politiebureau zei hij dat hij even daarvoor ook nog een andere vrouw had neergestoken. Hoe het met haar gaat, is niet bekend. De politie onderzoekt nu de aanleiding van beide incidenten.

  De politie doet onderzoek op de plek waar de vrouw werd doodgeslagen AS Media
 • 'Privédetective opgepakt in zaak corrupte agent'

  Een van de mannen die is opgepakt in verband met het onderzoek naar een lekkende agent, is een privédetective. De Telegraaf schrijft dat het de 53-jarige Peter van V. is, die meewerkte aan de tv-programma's Ontvoerd en Op de Vlucht. De privédetective wordt verdacht van vuurwapenbezit en 'het uitlokken van het schenden van het ambtsgeheim'. Hij werd vanochtend tegelijkertijd met een man van 41 en een 45-jarige agent opgepakt. 

 • Apple verwijdert 'foute' apps

  Apple heeft 256 apps uit de App Store verwijderd die onbedoeld informatie doorgaven aan een Chinees advertentiebedrijf. De apps gebruiken advertentiesoftware van het bedrijf Youmi, dat al een jaar lang persoonlijke informatie als e-mailadressen en geïnstalleerde apps verzamelde.

  De zaak is pijnlijk voor Apple, omdat het niet de eerste keer is dat 'foute' apps in de Store staan. In september bleek de App Store doelwit te zijn geworden van een grote malware-aanval. Honderden apps bleken software te hebben die gebruikersgegevens door kan sturen.

  De App Store op een iPhone 6 Nando Kasteleijn / NOS
 • Zwaarbewapende militairen oefenen in Rotterdam

  Geen paniek, als je deze week in Rotterdam tegen een tank of een groep zwaarbewapende militairen aanloopt. Er is een grote legeroefening bezig. Onder meer in de Kuip en op de Hef. En vandaag bij de Maastunnel:

 • 13-jarige jongen neemt 200 IKEA-potloodjes mee

  De potloodjes bij IKEA mag je in principe meenemen, maar er zijn grenzen. Een 13-jarige jongen maakte het net iets te bont toen hij er vanmorgen 200 wilde inslaan. De politie heeft de jongen toegesproken en zijn vader over zijn actie geïnformeerd.

 • D66 dient wetsvoorstel verplichte keuze orgaandonatie in

  D66 heeft een wetsvoorstel ingediend waarbij iedere Nederlander verplicht een keuze moet maken of ze orgaandonor willen worden. De partij wil dat mensen via de post wordt gevraagd of ze wel of geen donor willen zijn. Als ze na twee brieven niet hebben gereageerd, worden ze als donor geregistreerd. De doel van de wet is om het aantal potentiële donoren te vergroten.

  Bekende Nederlanders proberen mensen over te halen om donor te worden Jeroen van Amelsvoort
 • Facebook in Duitsland mogelijk vervolgd voor haatzaaien

  Het OM in Hamburg onderzoekt of de Duitse top van Facebook zich schuldig maakt aan haatzaaien. De Duitse advocaat Chan-Jo Jun heeft aangifte gedaan. Facebook doet volgens hem te weinig om haatzaaien op het Duitse deel van de site te voorkomen. De drie bestuurders die mogelijk worden vervolgd, gaan in Duitsland over de advertenties.

  ANP
 • Jongensspeelgoed is in, meisjesspeelgoed is uit bij Hasbro

  De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro verkoopt de laatste tijd steeds meer jongensspeelgoed. Merken als Star Wars, Jurassic World en Nerf doen het vooral goed. De verkoop daarvan steeg het afgelopen kwartaal met 24 procent. Meisjesspeelgoed als Furby en My little pony deed het een stuk slechter. De omzet daarvan daalde met 28 procent. 

  Monopoly is één van de sterke merken van Hasbro NOS