liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Russische raketten per ongeluk in Iran beland

Een aantal Russische kruisraketten, die waren bestemd voor doelen in Syrië, zijn terechtgekomen in Iran. Dat zeggen althans anonieme bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen. Ook over schade is niets gemeld.

Het Russische ministerie van Defensie spreekt de berichten tegen en zegt dat alle raketten hun doel in Syrië hebben geraakt.

UEFA schorst voorzitter Platini alsnog

Michel Platini vervult voorlopig toch geen officiële taken meer als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, nu hij door de ethische commissie van de FIFA voor negentig dagen is geschorst. De Europese voetbalbond komt daarmee terug op het standpunt van eerder op de avond.

Toen zei de UEFA nog in een statement "volledig achter Platini te staan" en dat er geen reden was om "artikel 29(5) in werking te stellen, dat voorschrijft dat de hoogste vice-president de taken van de voorzitter overneemt als die afwezig is."

Nederlanders aangehouden die mogelijk naar Syrie wilden reizen

Drie Nederlanders zijn aangehouden in Bulgarije toen ze de grens naar Turkije probeerden over te steken. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat ze op weg waren naar Syrië. Het gaat om een 18-jarige jongen uit Almere en een 17-jarig meisje uit Utrecht. De identiteit van de derde arrestant is nog niet bekend.

De drie zullen worden teruggebracht naar Nederland, waar ze zullen worden gehoord.

Dode baby op straat gevonden

In Heerhugowaard is een dode baby aangetroffen op straat. Het lichaampje zat in een plastic tas. Er wordt onderzoek gedaan op de plaats waar de baby werd gevonden. De politie wil nog niets zeggen over het geslacht en de leeftijd van de baby.

Messi moet misschien de bak in

Lionel Messi hangt een gevangenisstraf van 22,5 maand boven het hoofd. De stervoetballer moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor mogelijke belastingfraude. Het zou gaan een bedrag van zo'n 4,1 miljoen euro.

Eerder oordeelde het Spaanse OM nog dat Messi niet kon weten van de fraude omdat het zijn vader was, die zijn zaken deed. Justitie wilde de voetballer dus vrijuit laten gaan, maar daar is het hooggerechtshof het nu niet mee eens.

Pro Shots/Juan Flor
Lionel Messi

Rookbom in het parlement van Kosovo

Rookbom in parlement Kosovo

Vorige maand werd de premier nog bekogeld met eieren, maar nu is er in het parlement in Kosovo met een rookbom gegooid. Volgens verschillende media in het land werd die gegooid door leden van de oppositie. Het is nog niet duidelijk of het debat daarna is hervat.

Een huis vol giftige spinnen

In een huis in Hoofddorp zijn 49 spinnen gevonden, waarvan 37 giftige Chileense vogelspinnen. De bewoner van het huis verkocht de spinnen via internet. De dierenpolitie heeft de potjes met spinnen meegenomen. Er loopt een onderzoek naar de bewoner van het spinnenhuis.

Drie jaar cel voor aanrijden van Moszkowicz

Een aanrijding met voormalig advocaat Bram Moszkowicz heeft een 30-jarige man, een straf van drie jaar opgeleverd. Twee agenten wilden hem in maart vorig jaar in Amsterdam aanhouden in een onderzoek naar creditcardfraude toen hij er vandoor ging in z'n auto.

Hij sleurde hierbij een van de agenten mee, die hem aan zijn linkerpols al had geboeid. Daarna reed hij ook nog eens een fietser aan en belandde uiteindelijk tegen de auto van Moszkowicz.

Aardbevingen meten via Twitter

Amerikaanse onderzoekers gaan aardbevingen in kaart brengen via Twitter. Daarmee is het bereik veel groter dan de 2.000 aardbevingssensoren die in de VS zijn. Gebruikers die in een aardbeving zitten, twitteren dit vaak in maximaal zeven woorden en zonder foto of link. Wanneer iemand dat nu doet, komt dat bij de onderzoekers binnen, waarmee de data in kaart wordt gebracht.

Inval bij hoofdkantoor Volkswagen

De Duitse justitie is zojuist het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg binnengevallen. Dit zou gebeuren in verband met de fraude met software voor dieselauto's.

EPA
Een kantoor van Volkswagen in Wolfsburg

NS begint proef met bodycams

NS
De NS onderzoekt of bodycams de veiligheid op het spoor vergroten

Sommige NS-medewerkers krijgen als proef een bodycam. De NS wil weten of de kleine cameraatjes ervoor zorgen dat situaties minder snel uit de hand lopen en of de medewerkers zich veiliger voelen. De veiligheidscentrale van de NS kan live meekijken met de medewerkers die hun bodycam aanzetten. Als het nodig is, kunnen ze daar ook extra hulp inroepen van bijvoorbeeld de politie.

Facebook test Like-knop met emoticons

Engadget
De Like-knop op Facebook krijgt mogelijk emoji's

Het wordt waarschijnlijk geen 'Respect'- of 'Vind ik niet leuk'-knop op Facebook. Het platform start binnenkort met een test om gebruikers via de Like-knop emoties te laten kiezen, schrijft technologiewebsite TechCrunch. Daarmee kun je zeggen dat je van een bericht bijvoorbeeld verdrietig, blij of boos wordt.

'Kwart kinderboeken bevat grove taal'

Rotkop, hamsterkots, machohufter, achterlijke wijven en 'krijg nou tieten'. Het zijn enkele voorbeelden van grof taalgebruik in kinderboeken die het afgelopen jaar verschenen. Volgens de Bond tegen vloeken zat in 23 procent van de kinderboeken lelijke woorden.

En dat hoort niet, vindt de Bond. "Kinderboeken hebben een signaalfunctie", zegt directeur Wilfried Verboom. "Als kinderen boeken lezen met grof taalgebruik krijgen ze een slecht voorbeeld."

ANP

Blatter en Platini 90 dagen geschorst door FIFA

De ethische commissie van de FIFA heeft voorzitter Sepp Blatter en vice-premier Michel Platini voor 90 dagen geschorst. De straf is het gevolg van het strafrechtelijk onderzoek dat in Zwitserland loopt naar corruptie, fraude en omkoping bij de wereldvoetbalbond.

EPA
Sepp Blatter en Michel Platini zijn voorlopig geschorst door de ethische commissie van de FIFA

'Beveiliging DigiD moet beter'

De beveiliging van DigiD moet beter. Dat zegt het College Bescherming Persoonsgegevens. Aanleiding is de vergissing die duizenden mensen hebben gemaakt. Zij probeerden in te loggen bij het Brabantse reclamebureau Digi-D, terwijl ze dat dachten te doen bij de Belastingdienst of de gemeente.

Het CBP wil dat een dubbele controle standaard wordt. Dat betekent dat je naast je gebruikersnaam en wachtwoord ook een sms-code nodig hebt.

ANP
De website van Digid

Verstappen 'meer waard' dan wereldkampioen Hamilton

Op eBay wordt een veiling gehouden voor de nabestaanden van Justin Wilson. De voormalig Fomule 1-coureur overleed in augustus tijdens een race.

In de veiling van raceoveralls van verschillende coureurs gaat Max Verstappen ruim aan de leiding. Er is 25.000 dollar (22.200 euro) geboden voor de gesigneerde Toro Rosso-kledij van de Nederlander, terwijl Hamilton voorlopig niet verder komt dan een 'schamele' 16.100 dollar (14.300 euro).

  • eBay
    De eBay-pagina vor het pak van Lewis Hamilton
  • eBay
    De eBay-pagina van Max Verstappen

Meer olie uit gezonken vrachtschip

Het gezonken Nederlandse vrachtschip voor de Belgische kust lekt meer olie. Sinds vannacht komt er niet alleen olie uit het middengedeelte van het schip, maar ook uit het voorste deel. Voor de Belgische kust drijven olievlekken van 8 bij 15 kilometer. Als de olie in Nederland aanspoelt, zal dat op Walcheren zijn. Mensen staan daar klaar om de olie op te ruimen.

ANP
Het gezonken schip Flinterstar

Vaker therapie via de mobiele telefoon

Zelfhulp via apps rukt op in de geestelijke gezondheidszorg. Zo testen ze in Friesland een applicatie voor mensen met straatvrees. Die kunnen zo oefenen in een virtuele wereld om weer de straat op te gaan. "Via apps kan je op het moment dat jij het nodig hebt zelf zorg krijgen. Bijvoorbeeld op straat of op een feestje. Gewoon via de mobiele telefoon", zegt Marc Blom van ggz-instelling Parnassia.

Een van de eerste populaire apps die Parnassia op de markt bracht is TemStem, een app voor mensen die stemmen horen. Zo'n 5000 mensen gebruiken de app inmiddels.

Flickr/Nicola
Verschillende e-health toepassingen

Boetes voor reactie op Facebookpagina 'Steun de PVV'

Acht mensen hebben een boete gekregen voor discriminerende reacties op de Facebookpagina 'Steun de PVV'. Zij reageerden in januari op een artikel uit de Telegraaf over een brandbom die was gegooid naar een Zweedse moskee. Er werd meerdere keren aangifte gedaan tegen de uitlatingen, die nu ook door het OM discriminerend en opruiend zijn genoemd. De reaguurders krijgen boetes tussen de 350 en 450 euro.

NOS
De Facebookpagina 'Steun de PVV'

'Drugsbende opgerold dankzij usb-stick'

Een usb-stick in de broekzak van de geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha heeft een drugsbende opgerold. Volgens Belgische media zijn er negen verdachten opgepakt, waarvan er een aantal werkte in de haven van Antwerpen. Martha werd omgelegd vanwege een ripdeal van zijn bende in deze haven. Hoe de usb-stick nu precies heeft geleid naar het cocaïnenetwerk, is nog niet bekend.

'Ongeluk monstertruck door technisch defect'

Het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen is veroorzaakt door een kapot schakelaartje. Dat blijkt uit onderzoek van de technische recherche, zegt advocaat Rob Oude Breuil van bestuurder Mario D. Hij heeft een rapport van de technische recherche over het ongeluk in bezit.

Bij het ongeluk kwamen drie mensen om het leven en raakten en 28 mensen gewond.

Dronken man sloopt robot

Een dronken man van 60 jaar heeft in Japan een robot in elkaar getrapt, schrijft de Japan Times. Dat deed hij omdat de houding van een winkelmedewerker hem niet aan stond. De medewerker raakte niet gewond, maar de robot loopt tegenwoordig wel wat trager. Ook is zijn interne computer waarschijnlijk kapot.

NASA komt vandaag met 'fantastisch nieuws' over Pluto

Maar het is alleen nog niet helemaal duidelijk wat er precies bekend gaat worden. Wetenschapper Alan Stern zegt tegen The Independent dat '2015 het jaar gaat worden waarin geschiedenis wordt geschreven'. Stern is het hoofd van New Horizons, zoals het NASA-project heet dat onderzoek doet op Pluto. Vermoed wordt dat de bekendmaking gaat over het landschap van Pluto.

NASA
Een eerdere foto die NASA van Pluto heeft vrijgegeven

'Flinke daling inbraken en branden'

Verzekeraars krijgen minder meldingen van branden en inbraken binnen. In twee jaar tijd namen de meldingen met 14 procent af. Overal daalde het aantal meldingen, behalve in Limburg. Ook Tilburg en Eindhoven hebben nog 'wel wat huiswerk te doen'. Bij huizen met een politiekeurmerk is er minder kans op een brand of inbraak, ongeveer 30 procent minder.

De verschillen zijn groot tussen de regio's

Wordt Blatter vandaag geschorst?

Vandaag wordt beslist of FIFA-voorzitter Sepp Blatter wordt geschorst. Zwitserland verdenkt hem van onder meer fraude. Adviseurs willen daarom dat de ethische commissie van de voetbalbond Blatter voor 90 dagen uit zijn functie zet.