liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Nog geen akkoord over steun boeren

Nog geen akkoord over de steun aan boeren van de Europese ministers van Landbouw in Brussel. De Europese Commissie had voorafgaand aan het overleg voorgesteld de boeren te helpen met 500 miljoen euro extra. Ze komen volgende week in Luxemburg opnieuw bijeen.

Een brandende blokkade van hout en autobanden tussen de politie en de boeren

In Brussel werd vandaag door duizenden boeren geprotesteerd. Ze willen hulp vanwege de lage prijzen voor hun vlees en zuivel. Bij het protest braken rellen uit toen boeren probeerden door barricades te breken. Agenten werden bekogeld met eieren en er werden autobanden in brand gestoken. De ME zette het waterkanon in.

Zweedse YouTuber tikt 10 miljard kijkers aan

De Zweed Felix Kjellberg is de eerste gebruiker op YouTube wiens filmpjes meer dan 10 miljard keer zijn bekeken. Zijn kanaal 'PewDiePie' heeft meer dan 39 miljoen volgers en dat maakt Kjellberg de populairste persoon in de geschiedenis van YouTube.

In de filmpjes die hij sinds 2009 online zet, levert Kjellberg commentaar op de meest uiteenlopende zaken. Hij is vooral populair door de video's waarin hij zichzelf filmt terwijl hij aan het gamen is.

'Beter inspelen op hoogopgeleide Syrische vluchtelingen'

Veel Syriërs die naar Nederland komen zijn hoogopgeleid. Volgens experts moet Nederland daar op inspelen, zodat de samenleving er profijt van kan hebben. De overheid zou diploma's moeten erkennen of aanvullende opleidingen moeten aanbieden.

Als vluchtelingen die kansen niet krijgen, zit Nederland voor de lange termijn met een groot maatschappelijke probleem opgezadeld

Han Entzinger - hoogleraar Migratiestudies in Nieuwsuur

Canadees trekt zich terug uit parlementsverkiezingen na plassen in kopje

Jerry Bance was in de race was om in het Canadese parlement terecht te komen, maar hij heeft zich teruggetrokken. De reden? Er is een video van hem opgedoken van hem terwijl hij in een koffiekopje plast en het daarna wegspoelt.

In 2012 maakte de omroep Canadian Broadcast Corp een programma over klusbedrijven en filmde met verborgen camera's. In een van de opnames is Bance te zien die voor zijn werk een huis bezoekt. Bij de gootsteen doet-ie doodleuk z'n behoefte, terwijl de huiseigenaar een kamer verderop zit.

In een verklaring zegt Bance zijn daad enorm te betreuren: "Het incident staat niet voor wie ik ben, als persoon of professional."

'Sam Smith bevestigt titelsong James Bond'

Het is wat cryptisch, maar deze tweet zou toch de bevestiging zijn: Sam Smith zingt de titelsong van de nieuwe James Bondfilm, Spectre.

Op de foto is een ring te zien met het logo van Spectre, de misdaadorganisatie uit de Bondfilm. Sam Smith geeft geen andere informatie. De titelsong zou al zijn opgenomen, eerder noemde regisseur Sam Mendes het nummer al 'fantastisch'.

Tandarts die leeuw Cecil doodde toont weinig spijt

Na de dood van Cecil was er veel protest.

De Amerikaanse tandarts die afgelopen zomer leeuw Cecil doodschoot, heeft voor het eerst een interview gegeven. Tegen AP en The Minneapolis Star Tribune zegt Walter Palmer dat hij morgen weer aan het werk gaat. "Ik heb veel personeel en het doet me pijn dat hun levens zo verstoord zijn", zegt hij.

Over de jacht zelf verwijst Palmer naar zijn schriftelijke verklaring.

Als ik had geweten dat deze leeuw een naam had en zo belangrijk was voor Zimbabwe en voor onderzoek, had ik hem niet gedood

Walter Palmer in zijn schriftelijke verklaring

De tandarts weet nog niet of hij ooit weer gaat jagen in Zimbabwe. "Ik heb daar altijd prachtige jachtpartijen gehad. En ik heb altijd de regels gevolgd."

Amsterdamse studenten kraken monument

Studenten kraken ruimte onder Torensluis in Amsterdam

In Amsterdam heeft een groep studenten een ruimte onder de Torensluis aan het Singel gekraakt. Ze willen er een academisch café openen. Het studentencollectief kraakte een jaar een ruimte in het Spinhuis, een vestiging van de UvA aan de Oudezijds Achterburgwal.

In dit leegstaande pand organiseerden studenten onder de naam het Spinhuis Collectief vier maanden lang activiteiten. Een uitspraak van de rechter maakte een einde aan de discussie- en debatavonden op die locatie.

KRO-NCRV gaat 100 vluchtelingen huisvesten

Het AKN-gebouw in Hilversum

De publieke omroep KRO-NCRV gaat honderd vluchtelingen opvangen in het AKN-gebouw in Hilversum, het gezamenlijke gebouw van AVRO, KRO en NCRV. De vluchtelingen kunnen op de leegstaande eerste etage van het gebouw wonen. Op de begane grond zitten studio's, onder meer van Radio 2.

Komiek aan kop bij presidentsverkiezingen Guatemala

Morales viert zijn overwinning in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Guatemala is gewonnen door de komiek en acteur Jimmy Morales. Na telling van vrijwel alle stemmen staat hij op 24 procent. Tegen wie hij het in de tweede ronde moet opnemen is nog onduidelijk.

Morales (46) vroeg in zijn campagne vooral aandacht voor de bestrijding van corruptie. "Niet corrupt, geen dief", was zijn slogan. Ook belooft hij "volledige openheid". De beslissende ronde van de presidentsverkiezingen is op 25 oktober.

André Manuel wint de Poelifinario

Cabaretier André Manuel heeft de Poelifinario, de prijs voor de cabaretier met het meest indrukwekkende programma van het seizoen, gewonnen voor zijn programma Het geval apart.

“André Manuel beledigt in Het geval apart op uiterst grappige wijze alles en iedereen waar men in deze tijd uit angst om te kwetsen met een grote boog omheen loopt", aldus het juryrapport.

De Neerlands Hoop 2015, de prijs voor meest veelbelovende cabaret-act, ging naar het duo De Partizanen.

Duitse vrouw twee dagen opgesloten met haar dode man

Een krantenbezorger heeft in Duitsland een echtpaar ontdekt, dat twee dagen eerder was overvallen, mishandeld en opgesloten. De 72-jarige man was al overleden, zijn vrouw van 67 is zwaargewond.

De overvaller drong in de nacht van vrijdag op zaterdag het huis binnen bij een groot meer in Beieren. Hij eiste geld en sloeg met een knuppel in op het echtpaar. Daarna sloot hij hen op in een kamer.

Voetbalploeg Luxemburg geveld door voedselvergiftiging

Het EK-kwalificatieduel tussen Luxemburg en Wit-Rusland kan dinsdag mogelijk niet doorgaan. Zestien spelers uit de selectie van Luxemburg hebben voedselvergiftiging opgelopen nadat ze gisteren een foute pan spaghetti bolognese aten.

Dat dit nou net moet gebeuren na een zeldzame overwinning op Macedonië, afgelopen zaterdag:

EK-kwalificatie: Luxemburg - Macedonië

KRO-NCRV wil 100 vluchtelingen opnemen in AKN-gebouw

De KRO-NCRV wil een leegstaande verdieping in het AKN-gebouw in Hilversum, van waaruit ze werken, afstaan aan zo'n 100 vluchtelingen. Ze hebben een aanbod gedaan aan de burgemeester van Hilversum.

'Het is geen crisis, maar de situatie is wel zorgelijk'

Dat zei KNVB-directeur Bert van Oostveen bij aankomst op Schiphol over de dramatische kwalificatiereeks van Oranje. "Het woord crisis is makkelijk in de mond genomen als je twee keer verliest. Feit is dat het historisch slecht is. Of dat te maken heeft met het Nederlands voetbal, weet ik niet. Daar moeten de deskundigen zich maar over uitspreken."

Van Oostveen zegt nog steeds absoluut vertrouwen te hebben in bondscoach Danny Blind.

Van Oostveen: het is geen crisis, maar wel zorgelijk

Van der Steur wordt vastgehouden

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie wordt vastgehouden op de Politieacademie in Apeldoorn. Hij is daar om het academisch jaar te openen. Agenten hebben de uitgangen geblokkeerd, onder meer met autowrakken. "De minister houdt onze cao op en daarom houden wij nu de minister op", zegt Anton Jansen van politievakbond ACP.

De politie vindt dat het lang duurt voordat Van der Steur met nieuwe loonafspraken komt.

Failliete 50 cent heeft crib laten bouwen in Afrika

50 cent mag dan failliet zijn, toch heeft hij een gigantische crib laten bouwen in Afrika. Binnenkort kunnen we daar "de idiootste housewarming ooit" verwachten. Waar in Afrika zijn nieuwe stek staat, laat hij nog even in het midden. In een filmpje op Instagram laat hij wel alvast het zwembad zien:

Circus Renz krijgt nog een maand de tijd

Directeur Milko Steijvers van het circus

Circus Renz heeft uitstel van betaling gekregen van de Belastingdienst. Het circus krijgt nog een maand de tijd om een belastingschuld van 130.000 euro te voldoen. "Dit is een mooi gebaar van de Belastingdienst", zegt directeur Milko Steijvers. "We zijn er superblij mee."

Met een benefietvoorstelling over twee weken hoopt Renz al een bedrag van zo'n 50.000 euro op te halen. "Daarmee zijn we er natuurlijk nog niet, maar we kunnen wel laten zien dat we bereid zijn te betalen."

Het circus is volgens Steijvers in de problemen gekomen door dalende bezoekersaantallen en gestegen kosten. Het circus heeft ook nog een schuld van drie ton aan een investeerder.

Dit is een mooi gebaar van de Belastingdienst

Directeur Milko Steijvers

Meer miljonairs onder Nederlandse bankiers

In ons land zijn er 32 bankiers die een miljoen of meer verdienen. Dat zijn er vijf meer dan het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van de Europese toezichthouder op de banken.

De meeste rijke bankiers wonen in Groot-Brittannië. Ruim tweeduizend Britse bankiers verdienen daar meer dan één miljoen euro per jaar. In Griekenland is er maar één bankier die meer dan een miljoen verdient.

Makkelijker asiel voor Russische homoseksueel

De situatie voor homoseksuelen in Rusland is volgens staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zo gevaarlijk, dat Nederland soepeler zal omgaan met hun asielaanvragen. Russische LHBT-ers hoeven voortaan minder bewijs te laten zien om aan te geven dat ze vervolgd worden vanwege hun geaardheid.

Ze moeten wel blijven aantonen dat het gaat om hun persoonlijke omstandigheden.

Afbeelding van Poetin bij protesten tegen de Russische anti-homo-wet

Boze boeren krijgen een nat pak

Europese boeren zijn boos op het Europese landbouwbeleid, dus gingen ze naar Brussel om te protesteren. En dat protest werd behoorlijk onrustig.

Terwijl de boeren oprukten naar het hoofdkwartier van de Europese Commissie, probeerden ze met tractoren door de linies van de ME te breken. Een waterkanon gaf antwoord.

Duitse scholier komt om tijdens les speerwerpen

Een Duitse scholier is tijdens een gymles om het leven gekomen. Bij het speerwerpen gleed de zestienjarige jongen uit en kwam in zijn eigen speer terecht. Zijn klasgenoten en gymleraar zagen het bizarre ongeluk gebeuren. De leerling is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gevlogen, waar hij een dag later overleed aan zijn verwondingen.

Politie en justitie doen voor de zekerheid onderzoek, maar ze gaan uit van een tragisch ongeluk.

Wetenschappers vinden een 'Superhenge' in de buurt van Stonehenge

Op zo'n drie kilometer van Stonehenge hebben wetenschappers een een 4500 jaar oude 'Superhenge' gevonden, begraven onder een meter aarde. Met scanners zijn zo'n 90 stenen monolieten gevonden, waarvan sommigen 4,5 meter hoog zijn. In tegenstelling tot de ronde formatie van Stonehenge, staan deze stenen in een afbuigende lijn.

Wetenschappers denken dat de lijn overeenkomt met de baan van de zon tijdens de zonnewende, op de kortste dag op het noordelijk halfrond. Ook lijkt het erop dat deze stenen onderdeel waren van een soort van tempel.

Excuses voor bier over het graf van prins Friso

Twee mannen die in juni bier hebben gegoten over het graf van prins Friso, hebben daarvoor excuses gemaakt. Zij deden dat in een brief aan prinses Mabel en de koninklijke familie. De excuusbrief is volgens het Openbaar Ministerie genoeg: het tweetal wordt niet vervolgd.

Het graf van prins Friso op het kerkhof van de Stulpkerk

Bezorger leverde tientallen iPhones bewust niet af

Een TNT-pakketbezorger uit Breda moet voor de rechter verschijnen omdat hij tientallen iPhones en iPads bewust niet heeft afgeleverd. Hij en een 20-jarige plaatsgenoot verkochten de Apple-spullen, in totaal zo'n 25.000 euro waard, op Marktplaats door. Mensen die een iPhone of iPad daar voor een 'redelijk bedrag' hebben gekocht, mogen die houden.

Britse tv-persoonlijkheid zegt Amsterdamse junk vermoord te hebben

De Britse tv-persoonlijkheid CJ de Mooi zegt in zijn biografie dat hij denkt dat hij in 1988 een Amsterdamse junk heeft vermoord. "Ik gaf hem een harde klap in zijn gezicht, sloeg een mes uit zijn handen en gooide hem in de gracht. Ik denk dat ik hem vermoord heb. Ik heb geen idee wat er gebeurd is met hem", schrijft de vaste deelnemer van de populaire BBC-quiz Eggheads.

In de jaren 80 kwam hij berooid naar onze hoofdstad om te werken als prostituee. De Amsterdamse politie zegt niet op de hoogte te zijn geweest van dit voorval, maar het nu wel te gaan onderzoeken.

Zo'n grote vuurbal...

Een grote vuurbal in Thailand vanochtend. Dit zagen inwoners van Bangkok rond half 9 's ochtends aan de horizon:

Vuurbal boven Bangkok

De vuurbal leverde enige paniek op, omdat mensen op social media riepen dat het om en vliegtuigcrash zou gaan, of dat de vuurbal een helikopter zou hebben geraakt.

Niets van waar volgens de Thaise autoriteiten. Waarschijnlijk gaat het om een meteoor. Die komen zo snel de dampkring in dat ze verbranden en een lichtspoor achterlaten. De meteoor is waarschijnlijk verbrand voor hij de grond raakte.

In Brussel komen boze boeren bij elkaar

Boeren uit Frankrijk, Belgie en Nederland hebben zich in Brussel verzameld omdat ze boos zijn. De varkens- en melkboeren vinden dat ze te weinig geld voor hun producten krijgen.

Ze komen samen op het plein voor het gebouw waar straks de Europese landbouwministers vergaderen. Volgens onze correspondent is het nog rustig, maar zijn ze in Brussel op alles voorbereid.

Negen keer onderuit op het podium

Een bizarre reeks glijpartijen bij de Zuid-Koreaanse meidengroep GFriend dit weekend. Yuju, met de witte knielap, gaat tijdens een optreden in Seoul maar liefst acht keer onderuit. Zonder klagen staat ze elke keer weer op en gaat door met het optreden alsof er niks aan de hand is.

Wanneer ook haar collega SinB uiteindelijk nog plat gaat, komt het totale aantal valpartijen op maar liefst negen.

Jihadproces van start

Vandaag begint in Rotterdam een grote rechtszaak tegen jihadstrijders. Er staan tien verdachten terecht. Ze worden onder meer verdacht van opruiing, haatzaaien en het ronselen van jongeren voor de gewapende strijd in Syrië en Irak.

Daarnaast verdenkt het Openbaar Ministerie de club er ook van dat ze een criminele organisatie waren. Zo hadden ze onder meer onderling taken verdeeld.

Hotels in de lift

Het gaat goed in de hotelbranche, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek neemt al twee jaar lang de omzet toe. Ook stijgt het aantal overnachtingen. Uit de cijfers blijkt dat hotels in het laatste kwartaal 5,3 procent meer omzet hadden dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Miljarden euro's voor vluchtelingen naar Duitsland

Groep Syrische vluchtelingen op weg naar Duitsland

De Duitse regering gaat miljarden euro's extra uittrekken om de stroom vluchtelingen in goede banen te leiden, melden Duitse media. Afgesproken is onder meer dat vluchtelingen vooral materiële hulp krijgen, in plaats van contant geld.

Ook krijgen lokale overheden hulp bij het creëren van zo'n 150.000 opvangplaatsen voor de vluchtelingen. Dit weekend kwamen in totaal 20.000 vluchtelingen naar Duitsland.

Kater voor Nederlandse voetballiefhebbers

EK-kwalificatie: Turkije-Nederland

Het was een zwarte avond voor het Nederlands voetbalelftal. Met een 3-0 verlies tegen Turkije wordt kwalificatie voor het EK in Frankrijk wel erg moeilijk.

Nederland moet in oktober nog spelen tegen Letland en Kazachstan. Oranje moet die winnen en hopen dat Turkije ergens een keer verliest.

Twee doden door spookrijder

Bij een ongeluk op de A7 zijn gisteravond twee mannen om het leven gekomen. Een spookrijder reed bij Wieringenwerf frontaal op een auto. De politie heeft de weg een paar uur afgesloten. Er zaten geen andere mensen in de twee auto's.

Nederlanders vaker opgelicht door hun baas

Peter van Europol legt de oplichting uit

Werknemers in Nederland hebben problemen met oplichting door hun 'baas'. Niet hun echte, maar een oplichter. Die doet zich tegen een werknemer voor als baas, waarna hij diegene via de telefoon vraagt geld over te maken.

En ja, het is je baas - dus dat doe je dan maar. In het buitenland speelt dit al langer, weten ze bij Europol. Maar in Nederland is het sinds mei bekend, zegt de Fraudehelpdesk.