liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Dramatische nederlaag Oranje tegen IJsland

Het ging niet heel lekker met het Nederlands elftal in de Amsterdam Arena vanavond. Oranje verloor met 1-0 in Amsterdam. Door de nederlaag is de eerste plaats in groep A uit zicht. Oranje staat nu derde achter IJsland en Tsjechië.

Pro Shots
Gregory van der Wiel baalt

Vader van Márcia en Gláucio om medische reden later uitgezet

De vader van Márcia en Gláucio wordt om medische reden een week later uitgezet dan gepland. Eigenlijk zou hij morgen Nederland hebben moeten verlaten. Het is niet bekend welke medische klachten de vader precies heeft, het onderzoek zal de komende dagen worden afgerond.

Márcia en Gláucio

VVD en CDA: schade Maagdenhuis verhalen op bezetters

ANP

Pieter Duisenberg (VVD) en Michel Rog (CDA) vinden dat de Universiteit van Amsterdam de schade aan het Maagdenhuis alsnog moet verhalen op de bezetters. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs moet de universiteit desnoods daartoe aanzetten. Vorige week vrijdag liet de universiteit nog weten de schade niet te verhalen op de bezetters.

Doodstraf geëist tegen Charleston-schutter

lastrhodesian.com
Roof met de vlag van de zuidelijke staten

De eis tegen Charleston-schutter Dylann Roof wordt de doodstraf. Roof schoot afgelopen juni negen zwarte mensen neer in een kerk in Charleston. Politie en justitie beschouwen de moordpartij als een hate crime.

Syrische vluchteling bevalt op station Boedapest

Syrische vluchtelinge bevalt van baby op station.

Een Syrische vluchteling is donderdag op het station van Boedapest bevallen van een meisje. Haar ouders hebben het kindje Shem genoemd. Dat is Arabisch voor licht en hoop.

Vader van Aylan spreekt

EPA
Aylans vader verloor ook zijn vrouw en een andere zoon

De vader van Aylan, het 3-jarige jongetje dat tijdens zijn vlucht naar Europa verdronk en aanspoelde op een strand van Turkije, heeft zijn verhaal gedaan. Abdullah Kurdi was samen met zijn vrouw en twee kinderen per boot onderweg van Turkije naar het Griekse eiland Kos toen hun boot omsloeg.

Ik probeerde mijn kinderen en mijn vrouw te pakken, maar er was geen hoop. Eén voor één gingen ze dood. Ik nam mijn vrouw en mijn kinderen in mijn armen en ik realiseerde dat ze alle drie dood waren.

Abdullah Kurdi

Afgelopen woensdag verschenen er in verschillende media foto's van het aangespoelde lichaam van Aylan. Het bootje waarop de familie de overtocht wilde maken was maar 5 meter lang en was met 12 passagiers overvol.

Wrakstuk op Réunion is van MH370

De wrakstukken die in juli op Réunion werden gevonden, zijn van Malasia Airlines-vlucht MH370. Op het eiland spoelde op 29 juli een onderdeel van een vleugel aan. Na weken onderzoek maakte het Franse Openbaar Ministerie bekend dat een nummer op de gevonden vleugelklep bij het serienummer van het vermiste toestel hoort.

AFP
Op het Franse eiland Réunion is een mogelijk brokstuk van de vermiste vlucht MH370 aangespoeld

Danny van Poppel wint sprint in Vuelta

Van Poppel sprint naar zege in Vuelta

Danny van Poppel heeft in de twaalfde etappe van de Vuelta opnieuw voor Nederlands succes gezorgd. De etappe eindigde in een massasprint die uiteindelijk dus door de 22-jarige renner werd gewonnen. Twaalf kilometer voor de finish kreeg Van Poppel nog een lekke band. De Italiaan Fabio Aru behield de rode leiderstrui.

Vulkaan op Réunion spuwt nog steeds lava

De vulkaan Piton de la Fournaise op het eiland Réunion spuwt al tien dagen lava. Na meer dan honderd kleine aardbevingen kwam de vulkaan zondag tot de vierde uitbarsting dit jaar. De lava vormt geen bedreiging voor de bewoners van het eiland, dat zo'n 175 kilometer ten oosten van Madagascar ligt.

Vulkaan Piton de la Fournaise op Reunion

Langs de kust van het eiland wordt sinds vorige maand gezocht naar de brokstukken van vlucht MH370. Bij de vorige vulkaanuitbarsting moest de zoekactie tijdelijk onderbroken worden.

Vier verdachten opgepakt voor de dood van Aylan

EPA
Foto's van Aydan op de voorpagina's van Britse kranten

In Turkije zijn vier verdachten opgepakt in verband met de dood van Aylan, het Syrische jongetje dat levenloos aanspoelde in Bodrum. De vier worden verdacht van mensensmokkel naar het Griekse eiland Kos.

Het jongetje is omgekomen bij een botsing tussen twee bootjes. Ook Aylans moeder en broer zijn omgekomen, zijn vader heeft het overleefd.

Nieuwe Coolsingel moet allure krijgen

Coolsingel Rotterdam

De Coolsingel in Rotterdam moet de allure krijgen van de Champs-Élysées in Parijs en de Ramblas in Barcelona. Hiervoor wil het Rotterdamse college 50 miljoen euro uittrekken. In de belangrijkste straat van de stad moet meer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen komen.

Rotterdammers kunnen binnenkort over de plannen meepraten. In 2017 moet de straat op de schop gaan.

Brit vindt vogelspin in postpakketje

Highcroft Veterinary Group
De spin uit het pakje

Een man uit Bristol denkt voortaan wel twee keer na voor hij de post van iemand anders openmaakt. In een pakketje, gericht aan de vorige bewoner van zijn huis, zat een Braziliaanse zalmroze vogelspin. De spin kan 28 centimeter groot worden, heeft giftanden van 2,5 centimeter en hij valt zijn vijanden aan met brandhaartjes bedekt met gif, die hij loslaat als hij zich bedreigd voelt.

De spin zat ongeveer drie weken in de envelop. Hij was er slecht aan toe en had al veel haren verloren. Sid, zoals hij nu heet, sterkt aan bij een dierenarts en daarna wordt er een goed baasje voor hem gezocht.

Intel,TU Delft en TNO werken samen aan supercomputer

Jelmer Jansma/NOS
Op deze plaat worden kwantumchips gemonteerd en getest op de TU Delft

Intel, de TU Delft en TNO slaan de handen ineen om een kwantumcomputer te ontwikkelen. De computer kan ingewikkelde rekenproblemen oplossen en kan gebruikt worden voor de ontwikkeling van medicijnen en nieuwe materialen.

Intel investeert 45 miljoen euro in QuTech, het onderzoeksinstituut van de TU Delft. Intel kiest voor Delft vanwege de grote expertise op het gebied van kwantumfysica.

Jelmer Jansma/NOS
Lieven Vandersypen (links) van de TU Delft en Mike Mayberry (tweede van rechts) van Intel

Ludieke actie varkensboeren bij Tweede Kamer

ANP
Een varken deelt broodjes varkensvlees uit

Zo'n honderd varkensboeren hebben gratis broodjes beenham uitgedeeld bij de Tweede Kamer. Hiermee vragen ze om politieke aandacht voor hun financiële problemen. De Nederlandse boeren verdienen minder dan hun collega's in andere EU-landen en dat moet volgens hen veranderen.

Ook in Frankrijk gingen boeren de straat op: ze gingen per tractor naar Parijs, ook om te protesteren tegen de lage prijzen voor hun producten.

Slimme bril moet agenten helpen bij arrestaties

Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid
Een politieman draagt de smartglass

De politie in Oost-Nederland krijgt een smartglass. Dat is een slimme bril die agenten moet gaan helpen met het opsporen van hooligans en andere relschoppers bij grote evenementen. Het wordt ingezet als proef.

De smartglass is een soort kleine monitor die je op ooghoogte draagt. "Dan kan de agent zijn telefoon in zijn zak houden", zegt projectleider Joeri Vig van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Nederlandse militair mogelijk overgelopen naar IS

ANP

Defensie heeft aanwijzingen dat een Nederlandse militair is vertrokken naar Syrië en zich heeft aangesloten bij IS. Het gaat om 26-jarige sergeant van de luchtmacht. De man is geschorst en zijn toegang tot informatie en systemen is ingetrokken. Het OM doet onderzoek.

Het zou de eerste keer zijn dat een actief dienende Nederlandse militair naar een jihadgebied vertrekt

Het spreekt voor zich dat uitreizen en zich aansluiten bij IS onaanvaardbaar, en bovendien strafbaar is.

minister Hennis-Plasschaert

Nederlandse bartender uitgeschakeld bij wereldkampioenschappen

Ze is de beste bartender van Nederland, maar de wereldtitel zit er helaas niet in. De Amsterdamse Tess Posthumus (26) is gisteravond uitgeschakeld in de Worldclass-competitie in Kaapstad, Zuid-Afrika. De enige vrouwelijke deelnemer, die werkt bij cocktailbar Door74 in Amsterdam, werd achtste.

Het ging mis bij de snelheidsronde, waarbij ze binnen tien minuten tien drankjes moest mixen. Morgen strijden de overgebleven zes bartenders om de titel.

Tony Perez
Tess Posthumus tijdens de Dutch World Class Bartender of the Year.

Hotelkamers gemiddeld 7 euro duurder

Een vakantie in eigen land is duurder geworden in vergelijking met vorig jaar, als je voor een hotelkamer kiest dan: die werden per nacht gemiddeld 7 euro duurder. Dat blijkt uit de Hotel Price Index van boekingssite Hotels.com.

In Amsterdam moet je als toerist het diepst in de buidel tasten: gemiddeld 154 euro per nacht, 8 procent meer dan een jaar eerder. Maastricht en Utrecht volgen met 115 en 108 euro.

ANP
Een hotelkamer in het nieuwe W Amsterdam

Idris Elba reageert op 'te straat'-commentaar

"Always Keep Smiling!! It takes no energy and never hurts! Learned that from the Street!!", schrijft acteur Idris Elba op zijn Instagram. Hij reageert op James Bond-schrijver Anthony Horowitz, die hem 'te straat' noemde om de rol van de bekendste geheim agent van de wereld te spelen.

ANP
Idris Elba

De schrijver bood overigens al snel zijn excuses aan voor zijn teksten: "Ik schaam me kapot. Ik heb mijn woorden niet goed gekozen". Op social media werd hij beschuldigd van racisme, maar volgens Horowitz had het niets met een colour issue te maken.

Schaap Chris verpulvert wereldrecord

Een Australisch schaap heeft meer dan 40 kilo wol opgeleverd, volgens de Australische nieuwszender ABC een onofficieel wereldrecord. Het merinoschaap ontsnapte jarenlang aan de aandacht van de schaapscheerders. Daardoor groeide er een laag wol van bijna een halve meter. Vorige week merkten wandelaars het dier op en waarschuwden de dierenbescherming.

Met 40,45 kilo wol verpulvert Chris het oude wereldrecord. Big Ben uit Nieuw-Zeeland leverde vorig jaar ‘slechts’ 28,9 kilo wol op.

Migranten bestormen treinstation Boedapest

Station Boedapest bestormd

Duizenden migranten hebben het treinstation van Boedapest bestormd. Dat gebeurde nadat de Hongaarse politie zich daar had teruggetrokken. Daardoor konden de mensen die al een paar dagen op het stationsplein bivakkeren het station binnengaan.

'Frisdrank en sapjes veel duurder'

Drankjes als Spa Rood en appelsap worden een stuk duurder. Met een verhoging van de belasting op bepaalde soorten frisdranken wordt dertig miljoen euro opgehaald, meldt RTL Nieuws op basis van Prinsjesdagstukken.

Vooral 'gezonde' drankjes als mineraalwater en vruchtensap worden duurder, omdat de belasting daarop net zo hoog wordt als op cola en andere frisdranken. Hoeveel sap en water precies duurder worden, weten we pas op Prinsjesdag.

Froome denkt niet dat hij door kan in Vuelta

Chris Froome verwacht niet meer van start te gaan in de Vuelta. De Tourwinnaar heeft nog veel last van de botsing van woensdag. Froome kwam in de elfde etappe ongelukkig in aanraking met een muurtje.

'Rugby-Schot' Tim Visser naar WK

Scottish Rugby/SNS
Tim Visser vorige maand in actie tegen Ierland

De Nederlander Tim Visser is geselecteerd voor de Schotse nationale ploeg voor het WK in Engeland. Een droom komt uit: "Toen ik zondag van de coach hoorde dat ik de selectie gehaald heb, heb ik als eerste mijn vader en mijn vrouw gebeld. Haar heb ik al een paar weken niet gezien, omdat we op trainingskamp zijn."

Hoogzwanger meisje (14) uit aanmeldcentrum Ter Apel vermist

Politie

De politie is op zoek naar een hoogzwanger meisje van 14 jaar dat sinds maandag wordt vermist. Het meisje, Fatema Alkasem, verbleef in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Maandag vertrok het Syrische meisje samen met haar partner uit het aanmeldcentrum voor een afspraak in het ziekenhuis. Daar kwamen ze niet opdagen