NOS Op3 Binnenland Buitenland Aangepast

NOS op 3

Scroll je door het laatste nieuws.

Liveblog gesloten
 • Vluchtelinge bevalt vlak nadat ze gered wordt

  Een Somalische vrouw die was opgepikt op de Middellandse Zee beviel een paar uur na haar redding van een meisje. Het is de eerste bevalling aan boord van het Duitse marineschip. Het verliep allemaal zonder complicaties en ze heet: Sophia.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vluchtelinge bevalt aan boord van Duits marineschip

  De 33-jarige moeder was al vijf maanden onderweg toen ze aan de oversteek naar Italië begon. Ze werd afgelopen weekend samen met vierduizend anderen gered van een gammel bootje.

 • VS en Turkije samen tegen IS

  De VS en Turkije zijn het eens geworden over hoe ze gezamenlijk Islamitische Staat aan willen pakken. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei dat er een militair akkoord is getekend. De militaire leiders uit beide landen moeten alleen nog bepalen wanneer ze samen in actie komen.

  Turkije was lange tijd erg terughoudend in de strijd. Vorige week nog drong de Amerikaanse minister van Defensie erop aan dat Turkije meer zou doen. Sinds vorige maand gebruiken Amerikaanse vliegtuigen al wel de Turkse basis Incirlik, aan de grens met Syrië, om aanvallen uit te voeren op jihadistische groeperingen. 

 • De Big Ben loopt achter

  De klokken van de Big Ben in Londen zijn van slag. Al twee weken lang slaan ze te laat. De klokkenmakers van het Britse parlement geven het toe. De Grote Klok heeft kuren en begint soms wel zes seconden te laat, zegt klokkenmaker Ian Westworth. 

  De fout ontstond nadat in een weekend een probleempje over het hoofd was gezien. De drie toegewijde klokkenmakers van de 156 jaar oude klok zijn hard bezig de klok weer in het gareel te krijgen, zegt Westworth. 

  EPA
 • Hockeyers walsen over Rusland heen

  De Nederlandse hockeymannen hebben op de EK in Londen in hun derde pouleduel Rusland met 8-0 op de broek gegeven. Oranje stuit in de halve finales op Ierland, dat verrassend België uitschakelde. 

  Mink van der Weerden juicht na zijn goal ANP
 • 5G-internet in Loppersum

  Finland, Zuid-Korea en... Loppersum. Dat zijn de plekken in de wereld waar met 5G mobiel internet een proef wordt gedaan, schrijft RTV Noord. 5G is honderden keren sneller dan 4G. Vandaag werd in het Groningse dorp afgetrapt met de proef, als eerste plattelandsgebied ter wereld, want in Finland en Zuid-Korea gebeurt het in stedelijke gebieden. De proef is naar Groningen gehaald op initiatief van de Economic Board Groningen, de organisatie die de economie in het aardbevingsgebied moet helpen versterken.

  Er wordt zo snel mogelijk begonnen met het opzetten van het proefnetwerk. Voor 'gewone' gebruikers is het nog even wachten op 5G: naar verwachting kunnen zij er pas op z'n vroegst in 2020 gebruik van maken.

 • Hoog tempo: meer passen. Laag tempo: minder passen.

  Als je tijdens het hardlopen wel eens muziek luistert, merk je vast dat je automatisch in de maat gaat lopen. Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben dat nu ook wetenschappelijk aangetoond.

  Het tempo van muziek heeft volgens hen invloed op het aantal stappen dat sporters zetten. Als het tempo van de muziek hoger is, zetten ze meer passen. En vrouwelijke lopers blijken zich trouwens beter aan te passen aan het tempo van de muziek dan mannen. 

  Klinkt misschien als een open deur, maar er is meer: de resultaten van het onderzoek kunnen worden gebruikt bij looptrainingen en het voorkomen van blessures.

 • Terreurverdachte 'deed het om indruk te maken op de meisjes'

  Terreurverdachte Mohamed B. moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt vier jaar de gevangenis in. Volgens het OM sympathiseerde de 27-jarige Marokkaan met IS en trof hij voorbereidingen om in Nederland een aanslag te plegen.

  Mohamed B. in de rechtbank NOS

  En wat zegt B. zelf?

  Ik ben iemand die gek is en op internet indruk wil maken op vrouwen. Ik was gewoon wat aan het dollen.

  Mohamed B.

  Ook gebruikte hij drugs, rookte hij en bezocht hij prostituees. Niet het gedrag van een vrome moslim, constateerde de rechter. Op de vraag waarom thuis een recept voor een bom had, bleef B. het antwoord schuldig.

 • Van Marwijk nieuwe bondscoach Saudi-Arabië

  Bert van Marwijk is de nieuwe bondscoach van Saudi-Arabië. De voormalig bondscoach van Oranje heeft een eenjarig contract getekend, dat op 1 september ingaat. Twee dagen later mag hij gelijk aan de bak, dan speelt Saudi-Arabië tegen Oost-Timor.

  Bert van Marwijk AFP
 • Huiszoekingen in Brussel na aanslag Thalys

  De Belgische politie heeft twee woningen in de Brusselse wijk Molenbeek doorzocht. De politie hoopt hiermee meer informatie te krijgen over de verblijfplaats van van Ayoub el-Khazzani, de man afgelopen vrijdag in de Thalys rondliep met een kalasjnikov voordat hij werd overmeesterd door passagiers.

  Technische recherche doet onderzoek in de trein AFP

  Op één van de adressen woont volgens de Belgische krant De Standaard de zus van El-Khazzani. Het is niet duidelijk of er ook aanwijzingen zijn gevonden. Er werden wel voorwerpen in beslag genomen, maar dit waren geen vuurwapens. Ook werd er verder niemand gearresteerd.

 • Dringen aan de grens met Hongarije

  In een klein kamp tussen de Servische maisvelden en zonnebloemen verzamelen zich honderden vluchtelingen en migranten. Ze willen zo snel mogelijk de Hongaarse grens over, voordat het hek is afgebouwd waarmee Hongarije hen wil tegenhouden.

  Gisteren kwam een recordaantal mensen Hongarije binnen: 2093 op één dag. Dat is het grootste aantal sinds het begin van de vluchtelingencrisis dit jaar. In de afgelopen tien dagen zijn 40.000 mensen dit Servische kamp gepasseerd. Ze blijven er eventjes, om uit te rusten en hun telefoons op te laden. 

 • Leeuw bijt gids dood in park waar Cecil woonde

  Een lokale gids is in Zimbabwe doodgebeten door een leeuw. De man was met zes toeristen te voet op weg door het Hwange National Park, ooit de woonplaats van Cecil

  Ze zagen een groep van zes leeuwen, waaronder een paar welpen. In eerste instantie wist de gids de leeuwen op afstand te houden, maar mannetjesleeuw Nxaha keerde zich plotseling om en besprong de gids. De toeristen raakten niet gewond. 

  Een leeuw in het Hwange National Park in Zimbabwe Bruce Monroe - Flickr / Creative Commons 2.0 by-sa

  Wat er met de leeuw gaat gebeuren is nog niet besloten.

 • Gewonden bij ongeluk in de Efteling

  In de Efteling-attractie Gondoletta zijn drie mensen gewond geraakt toen een boom op een bootje viel. Een inzittende liep een hoofdwond op, een ander heeft waarschijnlijk een gebroken enkel. De derde persoon in het bootje raakte lichtgewond.

  De boom viel om, precies op het moment dat er een bootje onderdoor voer Malou Petter / NOS

  De hulpdiensten rukten uit met fors materieel, zoals een traumahelikopter. Volgens Efteling-woordvoerder Koen Sanders was dat omdat het een waterattractie betreft. "Wij nemen dan het zekere voor het onzekere, omdat er iemand in het water terecht kan komen."

 • Brons voor Sifan Hassan

  Sifan Hassan heeft tijdens het WK atletiek brons gewonnen op de 1500 meter. Lang liep ze achterin het veld, tot ze halverwege de race een opmars maakte. Even leek ze zelfs tweede te worden, maar in de laatste 100 meter werd ze nog ingehaald door de Keniaanse Faith Kipyegon . De ongenaakbare Ethiopische favoriet Genzebe Dibaba won goud.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  ontknoping 1500 meter (v) met Hassan
  Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • IS toont foto's van opblazen tempel in Palmyra

  Op de foto's is te zien dat de tempel wordt opgeblazen .

  Islamitische Staat heeft foto's gepubliceerd van het opblazen van een 2000 jaar oude tempel in de archeologische stad Palmyra in Syrië. Deze werden op sociale media verspreid door aanhangers van IS.

  De tempel was een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad. Gisteren werd al bekend dat de tempel was opgeblazen

  De tempel van Baal-Shamin voor de verwoesting Bernard Gagnon / Wikimedia Commons
 • Mensen in Den Haag in contact met gevaarlijke stof

  De brandweer op industrieterrein Kerketuinen Marofer

  In Den Haag zijn zeker tien mensen in contact gekomen met een gevaarlijke stof. Het is niet duidelijk om welke stof het gaat, en de brandweer kan nog niet zeggen hoe het met de mensen is.

   Ze moeten eerst door de brandweer ontsmet worden voordat ze medische hulp kunnen krijgen. Omroep West meldt dat volgens ooggetuigen iemand zich met de stof zou hebben overgoten.