NOS Op3 Binnenland Buitenland Aangepast

NOS op 3

Scroll je door het laatste nieuws.

Liveblog gesloten
 • Eerste kind geboren via eiceldonatie

  De eerste vrouw die in Nederland een eiceldonatie heeft gehad, is bevallen van een gezonde dochter. Dat zegt het Medisch Centrum Kinderwens (MCK) in Leiderdorp. Moeder en dochter maken het goed.

  Andere vrouwen met die een eiceldonatie hebben gehad zijn zwanger, maar het MCK wil niet zeggen hoeveel vrouwen dat zijn. Vorig jaar begon het MCK als eerste in Nederland met de uitgifte van eicellen uit de eicelbank. Daarvoor moesten Nederlanders die dat wilden naar het buitenland.

 • Rusland moet schadevergoeding betalen aan Nederland

  De Arctic Sunrise Sini Saarela / Twitter

  Rusland moet een schadevergoeding betalen aan Nederland omdat de Russen in 2013 het Greenpeace-schip Arctic Sunrise enterden. Dat mocht niet, zegt het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag. Volgens het hof hebben de Russen internationaal recht geschonden door het actieschip te enteren en de opvarenden vast te zetten.

  Dus, wat nu? Van het hof moet Rusland de schade aan het schip betalen. Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken is de uitspraak van het hof bindend, maar de Russen zeggen dat ze het gezag van het hof niet accepteren. 

 • De regen zorgt vooral in Amsterdam voor veel wateroverlast

  Het Vondelpark in Amsterdam na de wolkbreuk Niek Froma / NOS

  Verschillende straten en tunnels in de hoofdstad staan blank. De brandweer krijgt dan ook veel meldingen binnen. Zo liep de kelder van de medische faculteit van de Vrije Universiteit onder water. 

  Ook op de A4 en de A10 zorgt de regen voor veel hinder. In kop van Noord-Holland, in Wieringerwerf, heeft een windhoos een boerderij verwoest. Op foto's is te zien hoe muren en stukken dak zijn weggeblazen.

 • Grootste verlies AEX in tien jaar

  De Amsterdamse AEX dook vanmiddag naar een verlies van bijna 9 procent, het grootste verlies voor de AEX in tien jaar. De AEX staat op 404 punten en daarmee is de Amsterdamse beurs weer helemaal terug bij af. De AEX begon dit jaar op 424 punten. Door de Chinese beurscrisis is de hele jaarwinst in een paar weken verdampt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Beleggers worden gek'
 • Dafne Schippers pakt zilver

  Dafne Schippers heeft Nederland bij de WK atletiek in Peking aan de eerste medaille geholpen. De 23-jarige atlete veroverde in de finale van de 100 meter zilver. De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce prolongeerde in 10,76 seconden de werelditel.

  Schippers finishte in 10,81 seconden, opnieuw een Nederlands record. Dat had ze anderhalf uur eerder in de halve finales al op 10,83 gebracht. 

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De 100 meter van Schippers
 • Mannen voor de rechter om wapenbezit bij toernooi Pokemon

  Twee mannen uit Canada staan vandaag voor de rechter omdat ze vorige week zaterdag zwaarbewapend naar het WK Pokemon gingen. De twee postten een foto met wapens op Facebook met de tekst 'Kevin Norton en ik zijn klaar voor het WK we komen eraan!'. 

  De politie in Boston hield de twee donderdagavond tegen, waarna ze toegaven wapens in hun auto te hebben - terwijl ze geen wapenvergunning hebben. De politie nam de auto in beslag, en arresteerde de twee zaterdag. Vandaag staan ze voor de rechter voor onder meer verboden wapen- en munitiebezit. 

 • Te koop: voormalige seksboten van het Zandpad

  De boten op het Zandpad staan al maanden leeg ANP Xtra

  Voor 10.000 euro kan 'ie voor jou zijn: een woonboot. Zes voormalige seksboten op het Zandpad in Utrecht staan te koop op Marktplaats. In 2012 nog gerenoveerd en alle vier de kamers hebben een eigen wc, douche en keuken. Een ligplaats is niet bij de koop inbegrepen; de boten blijven daar ook niet liggen. 

  In 2013 werden de vergunningen van alle exploitanten van raamprostitutie in Utrecht ingetrokken. Het Zandpad heeft de bestemming 'water' gekregen, prostitutie mag er niet meer.

 • 'Nintendo overweegt films uit te gaan brengen'

  Nintendo probeert zich breder in de markt te zetten en gaat dat misschien ook wel doen door weer films uit te brengen. In een interview met het Amerikaanse Fortune zegt Shigeru Miyamoto van Nintendo: "We denken na over de vraag hoe films binnen ons bedrijf zouden passen, en dus zullen we ons wellicht in de toekomst op films gaan richten."

  Of het bedrijf zelf films gaat maken of gaat samenwerken met filmproducenten is niet duidelijk, schrijft techsite Tweakers.

  ​Er gaan al langer geruchten over een serie rond Nintendo-serie The Legend of Zelda. De serie zou gemaakt worden door Netflix. Het zou daarbij gaan om een serie met echte acteurs. Nintendo heeft die geruchten echter steeds ontkend.

  Tweakers
 • Dafne Schippers naar WK-finale 100 meter sprint

  Dafne Schippers naar WK-finale 100 meter AFP

  Dafne Schippers heeft bij de WK atletiek in Peking overtuigend de finale van de 100 meter gehaald. De Nederlandse atlete won haar halve finale in 10,83 seconden, een Nederlands record. Haar oude record stond op 10,92

  De finale wordt vanmiddag om 15.35 gelopen en is live te zien op Nederland 1 en online. In de finale is de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce de favoriete. Zij is dit seizoen de snelste vrouw op de 100 meter.

 • Geintje van Gijon: Barcelona-stickers op Real Madrid-bus

  Een ludieke actie van supporters van de Spaanse voetbalclub Sporting Gijon na het 0-0 gelijkspel tegen Real beplakten ze de spelersbus van de tegenstander met stickers.  Op de achterkant van de staan afbeeldingen van de door Real gewonnen bekers. Daar zijn nu overal stickers van het Barcelona-logo overheen geplakt. 

  Waarom de Gijonfans niet kozen voor stickers van hun eigen club is niet duidelijk.

 • Zoektocht naar vermiste jongen in Maarssen

  Luchtfoto van recreatie op de Maarsseveense plassen. ANP

  Bij de Maarsseveense Plassen wordt weer verder gezocht naar een vermiste jongen van 14. Hij was met een vriendje op het strand, maar wordt sinds gistermiddag vermist. Gevreesd wordt dat 'ie is verdonken. 

  De zoektocht werd gisteren gestaakt toen het te donker werd. Vandaag wordt onder meer een sonarboot ingezet.

 • Twitter blokkeert 'Politwoops' wereldwijd

  Twitter blokkeert de accounts van Politwoops, waarop verwijderde tweets van politici worden geplaatst. De dienst werd in mei al in de Verenigde Staten geblokkeerd, maar bleef werken in andere landen, waaronder Nederland. Politwoops vindt dat politici moeten staan voor wat ze zeggen - tweets verwijderen zou daar niet in passen.

  De Nederlandse versie van Politwoops Screenshot Politwoops

  De afgelopen jaren hebben journalisten diverse keren van de dienst gebruik gemaakt om een tweet te achterhalen. Zo verwijderde voormalig Tweede Kamerlid Mark Verheijen tijdens het onderzoek van NRC Handelsblad naar zijn declaraties een tweet over zijn reis naar Friesland met een dienstauto.

 • ​Fors minder studenten aan de pabo

  Het aantal aanmeldingen voor de 25 pabo-opleidingen in Nederland is gekelderd. Bij sommige lerarenopleidingen is het aantal zelfs gehalveerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijs Bond (AOb). 

  Volgens de bond komt dat door de nieuwe toelatingseisen voor pabo, die zijn dit jaar strenger. Nieuwe studenten moeten een toelatingstest doen in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek. 

 • Daar gaat ze...

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Amalia op de fiets

  Prinses Amalia heeft vandaag haar eerste schooldag. Dit filmpje werd gemaakt door haar vader, koning Willem-Alexander. Op de fiets vertrekt de prinses naar haar nieuwe school in Den Haag, het Christelijk Gymnasium Sorghvliet.

  De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de media gevraagd om weg te blijven bij de school.

 • Hollande eert Thalys-helden

  De Amerikanen die de dader overmeesterden in de Thalys, samen met de Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk France Jane Hartley AFP

  President Hollande heeft de vier mannen die vrijdag in de Thalys een aanslag verijdelden de hoogste Franse onderscheiding gegeven. De president roemde hun heldendaad en zei dat de mannen naar waarschijnlijk een bloedbad hadden voorkomen.

  Jullie heroïsche daad moet een voorbeeld zijn voor een ieder.

  President Hollande