liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Voor het eerst kleurenbeeld

Aaron kreeg voor zijn verjaardag een nieuwe zonnebril, maar niet zomaar eentje: een speciale zonnebril voor mensen met kleurenblindheid. Daardoor kon de kleurenblinde Aaron afgelopen week voor het eerst echt van een zonsondergang genieten. Het filmpje is in amper twee dagen tijd zo'n miljoen keer bekeken. Oh en hij zegt een aantal keer fuck.

Dode in Molenschot

In Molenschot, tussen Breda en Tilburg, is een man op straat doodgeschoten. Iemand die in de buurt woont, hoorde schoten en waarschuwde de politie. Van de dader is op de vlucht geslagen. Een signalement is er volgens de politie nog niet. Ook over de achtergrond van de schietpartij in Molenschot is niets bekend.

Stropers op de veluwe

Bij een groot onderzoek naar stropers op de Veluwe zijn tien mensen gearresteerd. De politie vond bij huiszoekingen tientallen wapens, geluiddempers en munitie. Er werd ook een grote hoeveelheid vlees van illegaal geschoten beschermde diersoorten in beslag genomen. De hoofdverdachte is een man van 28 uit Barneveld. Hij wordt er van verdacht dat hij wapens leverde aan andere stropers.

Geen Nederlanders

De Nederlandse ambassade in Bangkok heeft op dit moment geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers van de bomaanslag. De ambassade raadt mensen aan niet naar het betrokken gebied in de stad te gaan. In het toeristische centrum van de Thaise hoofdstad ontplofte er vanmiddag een bom bij een tempel. Volgens de Thaise politie zijn er zeker 16 doden en tientallen gewonden.

Agenten inspecteren drie motorfietsen op de plek van de aanslag

Doden bij aanslag in toeristische wijk Bangkok

"Alles wijst erop dat dit een gerichte aanslag was", zegt correspondent Michel Maas. "Met als doel om zoveel mogelijk slachtoffers te maken."

Michel Maas over de bomaanslag in Bangkok

'Tijd voor verbod op superdunne modellen'

Het is tijd voor een verbod op superdunne modellen. Dat vindt een meerderheid van de 20.000 ondervraagden van een onderzoek van EenVandaag en het tijdschrift VIVA. Dunne modellen beïnvloeden het zelfbeeld van jonge meiden en bovendien vinden veel mensen de dunne modellen helemaal niet mooi.

In Frankrijk zijn te dunne modellen al verboden. Als ze een BMI onder de 18 hebben - en dus lijden aan ondergewicht - worden ze daar geweerd door modehuizen.

Duits meisje van 17 ontvoerd; ruim 1 miljoen euro losgeld geëist

In de buurt van Dresden in Duitsland is een meisje van 17 ontvoerd. De ontvoerders zouden volgens Duitse media meer dan 1 miljoen euro losgeld eisen.

Afgelopen donderdag ging Anneli met haar hond en fiets de deur uit. Vervolgens kwam ze niet meer thuis. De fiets en de hond zijn inmiddels gevonden. De ouders schreven een open brief aan de ontvoerders, waarin ze zeggen dat ze aan de eisen zullen voldoen, zolang ze Anneli maar weer in hun armen kunnen sluiten.

De familie van Anneli heeft de ontvoerders via een brief opgeroepen contact op te nemen

Ratelband vrijgesproken van brandstichting in eigen huis

Emile Ratelband voor de rechtbank in Amsterdam in februari vorig jaar

Emile Ratelband is vrijgesproken van betrokkenheid bij brandstichting in zijn eigen huis. Hij werd ervan verdacht dat 'ie een beroepscrimineel opdracht had gegeven zijn woning in Huussen, vlakbij Arnhem, in brand te steken. Er werd twaalf maanden cel tegen hem geëist.

Volgens de rechter had Ratelband ook een motief. Hij had financiële problemen en er zat een kraker in zijn huis die niet wilde vertrekken. Maar er was te weinig bewijs, dus vrijspraak.

Politie zoekt mogelijk meer bommen in Bangkok

Volgens Thailandblogger Richard Barrow zijn er nog twee bommen gevonden in de wijk Ratchaprasong, en speurt de politie het gebied af. Iedereen wordt aangeraden om de winkelcentra in Ratchaprasong te verlaten.

Muziekfilms breken records

De documentaire Amy, over het leven van Amy Whinehouse, heeft in het openingsweekend het record gebroken van meest bezochte internationale documentaire in Nederland, met 32.000 bezoekers.

Ondertussen maakt de film Straight Outta Compton, over de rapgroep N.W.A., furore in Amerika. Daar brak het 't record van hoogste première-omzet van een 18plus-film in augustus. De film bracht al zo'n 50 miljoen euro op. Straight Outta Compton is hiermee hard op weg om een van de meest winstgevende films van dit jaar te worden. De film draait vanaf 3 september in Nederland.

Walter Palmer geschoten

Op camera welteverstaan. De Engelse krant Daily Telegraph heeft een foto in handen van de tandarts die Cecil de Leeuw in juli doodschoot. Dat maakte zoveel ophef los dat Palmer de laatste weken zat ondergedoken. De foto zou in Minnesota genomen zijn, waar 'ie woont.

'Even mijn meterstand opn... NOPE'

Een Australiër opende zijn meterkast, en werd begroet door een gigantische wolfspin en haar honderden kleintjes. "Energy Australia kon uw meter niet lezer", staat er bij de foto die op Reddit is geplaatst. "Tijd om alles plat te branden", is een van de vele reacties.

De wolfspin is giftig en een beet kan pijn doen, maar is niet dodelijk.

'Bandage-jurk niet geschikt voor dikke vrouwen en lesbo's'

De bandage-dress van Herve Leger

Dit is de bandage dress van Herve Leger. Al sinds 2010 veelvuldig op de rode loper te zien, maar let op: hij is niet geschikt voor dikke vrouwen en lesbiënnes. Dat zei de Britse directeur van het merk Patrcik Couderc dit weekend in een interview in de Mail on Sunday.

"Als je een toegewijd lesbiënne bent en je je hele leven lang al broeken draagt, wil je niet aan een jurk van Leger. Lesbo's zijn eerder van de butch en vrijetijds-stijl."

Knuppel in het hoenderhok op Twitter:

Politie Antwerpen krijgt 'paintballwapen' in de strijd tegen terrorisme

De politie in Antwerpen krijgt 'paintballwapens'. Niet voor de lol, maar om verdachten zonder te doden uit te schakelen. Ze zijn bedoeld voor nieuwe 'snelle responsteams' die werden opgericht na de aanslagen op het blad Charlie Hebdo in Parijs. Het zijn semi-automatische wapens die kunststof projectielen, verfkogels en ook pepperspraykogels kunnen afvuren.

Het wapen wordt in de Verenigde Staten al jaren gebruikt

Bekende inwoners Mississippi willen van omstreden vlag af

"Het is niet eerlijk om van zwarte inwoners van Mississippi te vragen dat ze doen alsof er niets aan de hand is, terwijl ze een staatsvlag hebben waarmee een oorlog wordt verheerlijkt die werd gevochten zodat hun voorouders slaaf konden blijven".

Deze woorden staan in een brief die ondertekend is door tientallen beroemdheden, onder wie acteur Morgan Freeman en schrijver John Grisham. Zij willen de vlag van hun thuisstaat veranderen, omdat daar de omstreden Confederatievlag in voorkomt.

De vlag van Mississippi met daarop de Confederatievlag

Fascistisch volkslied ingestart bij WK badminton

De organisatie van het WK badminton in Indonesië heeft geblunderd tijdens de medailleceremonie. Voor winnares Carolina Marin uit Spanje werd niet het Spaanse volkslied ingestart, maar de fascistische variant uit de tijd van dictator Franco.

Het Spaanse volkslied is een instrumentaal stuk, maar Franco liet er een fascistische tekst op schrijven. In 1978 werd die weer afgeschaft. De wereldkampioene deed alsof er niets aan de hand was en bleef lachen.

Politie wist dat verdachte moord Raja wapen had

Bloemen op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk waar verpleegkundige Linda uit Zevenbergen werd doodgeschoten

De politie wist dat Ferry G., de ex-vriend van Raja Draaisma, een wapen had. Ferry G. wordt ervan verdacht Draaisma in juni op straat te hebben doodgeschoten.

Draaisma was voor haar dood naar de politie gestapt om te melden dat ze door hem werd geïntimideerd, maar wilde alleen geen aangifte doen. De politie is nog bij Ferry G. langs geweest, maar heeft het wapen niet in beslag genomen.

De zaak van Raja Draaisma lijkt op die van Linda van der Giessen, die in Waalwijk werd doodgeschoten door haar ex. Zij deed wel aangifte en meldde de politie dat hij een wapen had, maar er werd niet ingegrepen.

Homohuwelijk besproken in Australische parlement

Het Australische parlementslid Warren Entsch wil de wet veranderen om het homohuwelijk in zijn land legaliseren. "Homoseksueel zijn is geen keuze", zegt Entsch. "We zullen een verdeelde natie blijven als we discriminatie op basis van iemands seksualiteit toelaten." Op dit moment kunnen volgens de wet alleen een man en een vrouw met elkaar trouwen.

De kans is klein dat het voorstel er doorheen komt, want de de regering is tegen. Minister-president Tony Abott wil pas na de verkiezingen in 2016 het volk laten stemmen over het homohuwelijk, in een niet-bindend referendum. Uit opinieonderzoeken blijkt dat de meeste Australiërs het homohuwelijk wel zien zitten.

Nederland pakt goud op WK Beroepen

Nadine Klingen is in Brazilië Wereldkampioen Etaleren geworden tijdens het WK Beroepen. Op dat WK strijden 1200 jongeren uit 73 landen op allerlei vakgebieden om de wereldtitel, denk daarbij aan metselen, betegelen of lassen.

Hoe jonger, hoe meer cybergepest

Bijna 8 procent van de mensen tussen de 15 en 25 jaar heeft te maken gehad met cyperbesten, meldt het CBS. Daarmee is het aantal gepesten gelijk gebleven.

Cyberpesten is vooral iets wat op jonge leeftijd gebeurt: hoe ouder je wordt, hoe kleiner de kans is dat het plaatsvindt. Meestal gaat het om nare opmerkingen, roddels, of vervelende beelden. In twee derde van de gevallen kent de gepeste de dader, maar het slachtoffer meldt het maar in 14 procent van de gevallen bij een instantie.