liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Twee mannen opgepakt na IKEA-steekpartij

De Zweedse politie heeft na een dodelijke steekpartij in een IKEA-vestiging twee mannen gearresteerd. Een van hen, de hoofdverdachte, is zelf zwaar gewond.

De politie wil weinig kwijt over de precieze toedracht van de steekpartij of over eventuele motieven. Wel zei een woordvoerder van de veiligheidspolitie dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn voor een terroristische aanslag.

Politieauto's voor de IKEA-vestiging

Noodtoestand in Ferguson

In de Amerikaanse stad Ferguson is de noodtoestand afgekondigd, nadat de herdenking van Michael Brown gisteren uitliep op rellen. Een demonstrant die op de politie schoot is aangehouden en aangeklaagd. Nu de noodtoestand geldt, heeft de federale politie het voor het zeggen in Ferguson.

De jongen die op de politie schoot, is gearresteerd

Scheids geraakt door vuurwerk; wedstrijd gestaakt

Scheidsrechter Martin Petersen is tijdens een wedstrijd uit de eerste ronde van het Duitse bekertoernooi op zijn hoofd geraakt door een stuk vuurwerk. De wedstrijd tussen VfL Osnabrück en RB Leipzig werd daarna direct gestaakt.

De door vuurwerk getroffen arbiter Martin Petersen verlaat het veld

Negen jaar geleden was het ook al raak bij een wedstrijd die Petersen leidde. Bij Stuttgarter Kickers-Hertha BSC werd toen een grensrechter in de nek geraakt door een gevulde beker van hard plastic. Ook dat duel werd gestaakt.

'Marokkaanse rechters omgekocht in zaak Staatsliedenbuurt'

De Marokkaanse rechters die Hamza B. vorig jaar veroordeelden tot twintig jaar cel, voor de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, zijn mogelijk omgekocht. Het Parool heeft sterke aanwijzingen dat zowel de rechtbank als het gerechtshof in Tanger zijn omgekocht.

Britse topcrimineel opgepakt in Amsterdam

Een van de beruchtste Britse criminelen is samen met zijn vrouw vrijdag opgepakt in Amsterdam. De 59-jarige Patrick Adams en zijn vrouw Constance worden verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in Londen in 2013. Daarbij werd een 51-jarige man op klaarlichte dag neergeschoten in zijn auto. De man werd in zijn borst geraakt, maar overleefde de aanslag op zijn leven.

Constance en Patrick Adams

Adams is de jongere broer van topcrimineel Terry Adams, ook bekend als 'de godfather van Noord-Londen'. Samen met hun broer Sean runden ze gedurende dertig jaar een crimineel netwerk.

Doodgeschoten vrouw werkte in ziekenhuis

De vrouw die op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk werd doodgeschoten werkte in het ziekenhuis. Een man nam de 28-jarige verpleegkundige rond 17.00 uur onder vuur toen ze in haar auto zat.

De dader ging er meteen vandoor. Ambulancepersoneel probeerde het slachtoffer nog te reanimeren, maar tevergeefs.

Daten met Marco Kroon? Mooi niet dus

De foto van majoor Marco Kroon is op Facebook misbruikt bij datingfraude. De foto van Kroon is gebruikt bij verschillende accounts, onder andere met de naam Howard Nadler. Criminelen hebben zich op die manier voorgedaan als een ideale partner. Het is onbekend of er iemand slachtoffer is geworden van de fraude.

Marco Kroon

Minder politie bij voetbalwedstrijden

Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Kerkrade gaan vanaf januari minder agenten inzetten bij voetbalwedstrijden. Ook zal er meer worden gepraat met supportersgroepen, zullen hekken worden weggehaald en wordt minder vaak de zogenoemde combiregeling gehanteerd. Tegelijkertijd zullen in deze steden rellende supporters harder worden aangepakt.

Vrouw doodgeschoten bij ziekenhuis Waalwijk

Bij een ziekenhuis in Waalwijk is iemand doodgeschoten, meldt Omroep Brabant. Dat gebeurde op een parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis. Een vrouw werd beschoten in haar auto en is overleden. De politie is met een groot onderzoek gestart. Er wordt in de vijver naast de parkeerplaats gezocht. Ook kijken agenten tussen het riet naast de vijver. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

Het slachtoffer wordt op de parkeerplaats gereanimeerd

Politie omsingelt huis van mogelijk gewapende Almeerder

In Almere heeft de politie een paar huizen geëvacueerd, en een deel van de straat afgezet, omdat in een woning mogelijk een gewapende man is. Een arrestatieteam heeft de woning in de Workumstraat omsingeld.

Volgens Omroep Flevoland probeert een onderhandelaar van de politie de man naar buiten te krijgen. Dat is nog niet gelukt.

Aantal dodelijke zwemongevallen flink gestegen

Er zijn in deze zomerperiode al meer dodelijke zwemongevallen geweest dan in heel 2014, meldt de reddingsbrigade Nederland. Misschien ligt het aantal nog hoger, omdat enkele geredde slachtoffers mogelijk in het ziekenhuis nog zijn overleden.

Volgens de reddingsbrigade houden mensen veel te weinig rekening met de risico's van water. Minder mensen kunnen goed zwemmen en zwemmers houden onvoldoende rekening met de sterke stroming in het water.

Bijzondere vondst op Réunion

Op het Franse eiland Réunion zijn al even geen wrakstukken meer gevonden van een vliegtuig. Dit weekend werd er wel iets anders ongebruikelijks gevonden: Psy spoelde aan op het eiland ten oosten van Madagaskar.

Dochter liever dood laten gaan, dan dat vreemde man helpt

In Dubai heeft een man zijn 20-jarige dochter laten verdrinken, omdat hij de strandwachten tegenhield haar te redden. "Hij had liever dat ze verdronk, dan dat een vreemde man haar zou aanraken", vertelt de adjunct-directeur van de politie tegen Emirates 24/7.

Volgens hem hadden de strandwachten het meisje kunnen redden, als haar vader de mannen niet had tegenhouden. "Het geloof van de Aziatische man dat zijn dochter onteerd zou zijn als de mannen haar aanraakten, kostte hem het leven van zijn dochter."

Atleten balen van atletiekbond na dopingzaak

Duitse atleten uiten in een filmpje flinke kritiek op de internationale atletiekfederatie IAAF. Een Duitse tv-zender meldde eerder dat tientallen medaillewinnaars op WK's en Olympische Spelen verdachte bloedwaarden hadden - vooral Russen en Kenianen. De Duitse atleten vinden dat de federatie daar niets mee heeft gedaan. Ze eisen eerlijkheid, integriteit en transparantie.

'Beste IAAF, we kunnen je niet meer vertrouwen'

Breaking Bad-stijl: studenten verbergen vermoorde vrouw in zuur

Vier Franse studenten zijn gearresteerd vanwege de moord op een 23-jarige vrouw. De vrouw werd vorige week in stukken gevonden in een plastic bak gevuld met zuur, zegt de politie. Ze worden verdacht van moord, drugshandel en diefstal.

De vrouw, een 23-jarige studente uit Toulouse, zou de drugsdealers meer dan 6500 dollar verschuldigd zijn. Toen ze niet betaalde, is ze volgens Franse media doodgeslagen. Vervolgens probeerden de studenten haar lichaam te verbergen door dat in zuur op te lossen. Tien dagen later vond de politie de overblijfselen.

Doden bij steekpartij in Zweedse Ikea

Bij een steekpartij in een Ikea-vestiging in Zweden zijn twee doden gevallen. Dat meldt de Zweedse politie. De steekpartij was in het stadje Västerås, ten westen van de hoofdstad Stockholm. Er zou ook een 35-jarige man zwaar gewond zijn geraakt. De politie heeft een man gearresteerd. Hij wordt verdacht van moord. Waarom hij om zich heen stak, is onbekend.

'Lol' is uit, 'haha' is back

Hoe laat je op social media weten dat je iets grappig vindt? In elk geval niet met een 'lol', blijkt uit onderzoek van Facebook. Het sociale netwerk keek naar de manier hoe mensen online lachen. Daar kwamen de "haha", "hehe", "lol" en "emoji" categorieën uit. "Haha" is de grote winnaar, met 51,4 procent.

De manier waarop we lachen, keurig in een cirkeldiagram

Ook politieacties rond prinsjesdag

De politie komt met nieuwe acties: agenten voeren onder meer actie rond Prinsjesdag. Vanmiddag maken de bonden bekend welke acties ze nog meer gaan voeren.

Protesterende politiemensen eind mei in Den Haag

Gaslek: veertig Groningse woningen ontruimd

In Groningen zijn ongeveer veertig huizen ontruimd, omdat er in een van de woningen gas lekte. Volgens de brandweer gaat het om portiekwoningen en moeten de bewoners misschien wel tot 15.00 uur buiten wachten, omdat het gas moet worden afgesloten en de woning moet worden geventileerd.

De bewoners staan op straat

Fristi-flater

De Drechttunnel op de A16 bij Zwijndrecht ruikt naar Fristi. Een vrachtwagen verloor daar vanochtend zijn lading met het fruitdrankje.

Volgens Rijkswaterstaat had de vrachtwagenchauffeur zich klemgereden in de tunnel. Het wegdek van de tunnelbuis richting Rotterdam moest worden schoongemaakt. De man had gedronken en was in slaap gesukkeld.

Kassa voor K3

Bijna 16 jaar na dato blijft 'Heyah mama' van K3 onverminderd populair, ook in China blijkt. Eén van de componisten van het nummer overweegt juridische stappen tegen een Chinese boyband. Vanwege plagiaat. Nog heel even het origineel:

Door een oplettende twitteraar werd de componist erop gewezen dat in China dit liedje werd uitgebracht:

Volgens de Belgische krant het Laatste Nieuws is de juridische afdeling van studio 100 inmiddels op de hoogte gebracht.

Uitgestorven nachtpapegaai is er toch nog

Een nachtpapegaai in de handen van wetenschapper Steve Murphy

Hij leeft nog: de Australische nachtpapegaai. Lang werd gedacht dat het dier was uitgestorven, maar nu is hij toch gevangen. Wetenschappers noemen de vangst een 'heilige graal' en proberen er nu alles aan te doen om de bedreigde diertjes te beschermen.

Elf mensen doodgedrukt bij Indiase tempel

De politie doet onderzoek in de tempel in Deoghar

Bij een tempel in het Indiase Deoghar zijn zeker elf mensen doodgedrukt. Door de drukte raakten ook tientallen mensen gewond.

Vanwege een hindoeïstisch festival probeerden duizenden mensen bij zonsopgang de tempel in te komen.

Consulaat VS in Istanbul beschoten

Politie bij het Amerikaanse consulaat in Istanbul

Het Amerikaanse consulaat in Istanbul is beschoten. De daders zijn gevlucht nadat de politie het vuur op hen had geopend. De aanvallers zouden een man en een vrouw zijn geweest. Het gebouw wordt volgens Turkse media doorzocht op explosieven.

Vannacht ging er ook een bom af bij een politiebureau in Istanbul. Daardoor raakten tien mensen gewond, onder wie drie agenten.

Ferguson herdenkt Michael Brown

Demonstranten in Ferguson

Honderden mensen hebben in de Amerikaanse stad Ferguson Michael Brown herdacht. De zwarte jongen van 18 werd precies een jaar geleden door een blanke politieman doodgeschoten. Er was 4,5 minuut stilte - een getal dat is gekozen omdat Brown 4,5 uur op straat lag.

Vorig jaar leidde de dood van Brown tot veel rellen. Ook vannacht zouden schoten gelost zijn.

Vanaf vandaag misschien 'njet' voor Nederlandse bloemen in Rusland

Bloemen worden gereedgemaakt voor de export bij een chrysantenkweker in het Westland

Bloementelers vrezen flinke schade omdat Rusland vandaag begint met strenge controles van de bloemen. Officieel doen de Russen dat om ongedierte op te sporen. Het betekent dat bloemen kunnen worden tegengehouden, of dat ze zo lang moeten blijven staan voor de grens dat ze té verlept zijn om nog te verkopen. Zo'n 5 procent van de Nederlandse bloemenexport gaat naar Rusland.

Bomaanslag op politiebureau Istanbul

Een bomaanslag bij een politiebureau in de Turkse stad Istanbul. Daarbij zijn vijf agenten en twee burgers gewond geraakt. Na de explosie brak een hevige brand uit, die veel schade aanrichtte. Een deel van het politiebureau is ingestort. Mogelijk zit de Koerdische afscheidingsbeweging PKK er achter, maar het zou ook IS kunnen zijn.

Politie vandaag weer alleen bij spoed

Het heeft vandaag weer weinig zin om de politie te bellen als je buren veel lawaai maken, of als met je auto een andere auto hebt aangetikt. Agenten reageren voor de tweede maandag op rij niet op niet-spoedeisende situaties. En ook morgen geldt de slogan 'geen spoed, geen politie'. De politie voert al maanden actie voor een betere CAO.