liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Willem II - Vitesse gaat toch door

De eredivisiewedstrijd tussen Willem II en Vitesse gaat zondag toch door. In eerste instantie verbood de gemeente Tilburg de voetbalwedstrijd, vanwege de aangekondigde politiestakingen. De gemeente is akkoord gegaan met extra maatregelen, zoals de inzet van extra stewards. Daardoor kan het duel alsnog op de oorspronkelijke datum gespeeld worden.

Het stadion van Willem II

Opnieuw schietpartij in bioscoop in Amerika

In een stadje in de Amerikaanse staat Tennessee heeft de politie een man doodgeschoten die met een geweer en een bijl een bioscoop was binnengelopen. Hij verwondde volgens de politie een bioscoopbezoeker met de bijl. Over een motief is niets bekend. Ook is het nog niet duidelijk of er meer gewonden zijn gevallen.

Twee weken geleden vond er ook al een dodelijke schietpartij plaats in Amerika, waarbij drie mensen om het leven kwamen. Ondertussen is er de rechtszaak bezig tegen de 'Batman-schutter', die in 2012 twaalf mensen doodschoot in een bioscoop.

Man schrikt van aap, valt, en overlijdt

In dierenpark Emmen is een man zo erg van een aap geschrokken, dat hij achterover viel, zijn hoofd stootte en nu aan zijn verwondingen is overleden.

"De man stond op een trap in de tropische kas en dacht dat de aap iets naar hem wilde gooien", vertelt een woordvoerder tegen RTV Drenthe. "Door zijn schrik viel hij en kwam erg ongelukkig op zijn hoofd terecht."

Peter Dinklage's stem was niet goed genoeg

Hij mag dan misschien de coolste kleine man ter wereld zijn, de makers van de videogame Destiny vonden de stem van Peter Dinklage blijkbaar niet opwindend genoeg, want hij is vervangen.

De bijdrage van Dinklage, beter bekend als Tyrion Lannister uit Game of Thrones werd al bekritiseerd.

Hij wordt bij de nieuwste uitbreiding van de game vervangen door stemacteur Nolan North, onder meer bekend als de stem van Nathan Drake uit de Uncharted-serie. Bovendien spreekt Nolan niet alleen nieuwe teksten in, ook alle oude dialogen van Dinklage zijn opnieuw opgenomen.

Wrakstuk op Réunion is van MH370

Het wrakstuk van een vliegtuig dat vorige week voor de kust van het eiland Réunion is gevonden, is afkomstig van de vermiste vlucht MH370. Dat zei de Maleisische premier Najib Razak tijdens een speciale persconferentie.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines verdween op 8 maart 2014 spoorloos tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Lees hier hoe de zoektocht tot nu toe verliep.

Wrakstuk op het eiland Réunion in de Indische Oceaan

Ramp vluchtelingenschip; 400 gered, 25 doden

Bij de ramp met het schip vol vluchtelingen op de Middellandse zee zijn minstens 25 mensen om het leven gekomen. De Italiaanse marine zegt dat er 400 mensen zijn gered. Een kleine 200 mensen zouden nog in zee liggen.

Zuid-Afrikaan krijgt auto terug

Na 22 jaar om precies te zijn. De Toyota Corolla werd in 1993 gestolen in de hoofdstad Pretoria en daarna als taxi gebruikt. Vorig jaar november werd bestuurder aangehouden bij een politiecontrole en werd geconcludeerd dat de auto was gestolen. De rechtmatige eigenaar had er een reis van 250 kilometer voor over om de auto te controleren en op te halen. "Hij is is perfecte staat, zelfs het Ferrari-plakplaatje zit er nog op", zei Derrick Goosen nadat hij zijn auto weer terug had.

De gestolen Toyota

'The dark side of de moon' onthuld

Een prachtig gifje van de maan die langs de Aarde draait. Zo ziet de donkere kant eruit.

Burgemeester Alphen wil geen ramptoeristen

Pottenkijkers in Alphen aan de Rijn, opgepast. Ramptoeristen die komen kijken naar de ravage van het kraanongeluk in Alpen aan den Rijn, kunnen rekenen op 'lik-op-stuk-beleid' van politie en justitie. Volgens burgemeester Spies zijn er mensen die op geparkeerde auto's gaan staan om foto's te maken en worden tuinen van ontruimde huizen vernield.

De burgemeester zei verder dat de noodverordening in het gebied van kracht blijft en dat de politie streng optreedt.

Ramptoeristen in Alphen aan den Rijn

Een driftende tank op z'n kop

Een paar soldaten uit Koeweit wilden even lekker driften. Met een tank. Alleen ging dat niet zoals gehoopt:

Het ongeluk gebeurde bij een militair evenement in Rusland. De soldaten bleven ongedeerd.

Ook FC Groningen-FC Twente geschrapt

De eredivisiewedstrijd FC Groningen-FC Twente gaat komende zondag niet door. Vanwege de aangekondigde politiestaking kan de veiligheid van de supporters niet worden gegarandeerd.

Gisteren werd al bekend dat sc Heerenveen-De Graafschap niet gespeeld wordt. Of PEC Zwolle-Cambuur, ADO Den Haag-PSV en Willem II-Vitesse wel doorgaan is nog onzeker. De andere wedstrijden gaan vooralsnog wel gewoon door.

Schip met vluchtelingen gekapseisd bij Libië

Voor de Libische kust is een vissersschip met vermoedelijk honderden vluchtelingen aan boord omgeslagen. Een Iers schip dat in de buurt was, heeft ongeveer honderd mensen aan boord genomen. In het gebied is een reddingsactie aan de gang. Sommige bronnen zeggen dat er 700 vluchtelingen op de boot waren.

Vrouw vermist in Zandvoort; strandgasten zoeken hand in hand

Hand in hand zoeken strandgasten in Zandvoort naar een vermiste vrouw van rond de 20 jaar. Rond 14.30 uur werd ze als vermist opgegeven, waarna gelijk alarm werd geslagen. De kustwacht zoekt met onder meer zeven reddingsboten naar de vrouw. Ook staat er een traumahelikopter klaar.

Protest tegen 'racistische' advertenties van Zweedse rechtse partij

In Stockholm heeft de conservatieve rechtse partij Sverigedemokraterna (Zweedse Democraten) advertenties geplaatst die een hoop mensen racistisch vinden. De Engelse leuzen zeggen onder andere "Sorry voor de rotzooi hier in Zweden", met foto's van dakloze en bedelende mensen. "Wij zullen dit veranderen" zegt de partij.

Daar denken veel Zweden anders over, bleek gisteren. 13.000 mensen hadden zich aangemeld voor de actie om de posters los te scheuren.

Actrice Ellen Vogel overleden

Actrice Ellen Vogel is op 93-jarige leeftijd overleden. Ze speelde onder meer koningin Juliana in de series Bernhard, schavuit van Oranje en Beatrix, Oranje onder vuur. Ook speelde ze in de film De Tweeling, die nog werd genomineerd voor een Oscar.

Ellen Vogel

Vrijspraak voor agenten die Mike Stok doodschoten

De twee agenten die in 2013 in Rotterdam-Zuid Mike Stok doodschoten zijn vrijgesproken. De agent die Stok dodelijk raakte is wel schuldig bevonden aan doodslag. Zijn collega is schuldig bevonden aan poging tot doodslag. Volgens de rechter was er geen sprake van noodweer, maar wel van zogenoemd putatief noodweer. De agenten konden ervan uitgaan dat Stok iemand iets wilde aandoen. Daarom hebben ze terecht geweld gebruikt tegen Stok.

De politie werd destijds ingeschakeld omdat Stok een bon van twee stadswachten negeerde. Twee agenten troffen de agressieve man aan terwijl hij onder invloed van alcohol met een soort bijl om zich heen zwaaide. Naar eigen zeggen handelden zij uit noodweer.

Nieuwe beelden van brugongeluk Alphen

De eigenaar van een café in Alphen aan den Rijn heeft nieuwe beelden op Facebook gezet van het ongeluk met het brugdeel van afgelopen maandag.

Nieuwe beelden ongeluk Alphen aan den Rijn

Griekse politie bevrijdt Nederlands meisje (4) uit sekte

De Griekse politie heeft vorige week een 4-jarig meisje uit Winterswijk gered uit een sekte in Griekenland. Ze zat bij een pleeggezin en werd op 23 juli ontvoerd door haar moeder die haar meenam naar het Griekse eiland Patmos, waar de Christelijke sekte River of Glory zit.

Het meisje had eind juli een afspraak om haar biologische moeder te zien. Toen de moeder haar dochter niet op de afgesproken tijd terugbracht, werd alarm geslagen. Het meisje werd als vermist opgegeven en internationaal gezocht.

Agent 'voert' dakloze nootjes

Een agent uit het Amerikaanse Sarasota is zijn baan kwijt, nadat hij naar een dakloze, geboeide man nootjes gooide. Beelden daarvan zorgden in de Verenigde Staten voor de nodige opschudding. De man besloot ontslag te nemen, een paar minuten voordat hij over de kwestie zou worden ondervraagd door personeelszaken.

Black Wednesday in Britse ziekenhuizen

Op de eerste woensdag in augustus kan je de Britse ziekenhuizen maar beter mijden. Uit jarenlang onderzoek is gebleken dat er dan significant meer patiënten overlijden dan op andere dagen. Zo'n 6 procent meer, en onder hartpatiënten zelfs 8 procent.

Belangrijkste oorzaak: die dag gaat er weer een nieuwe lichting net afgestudeerde artsen aan de slag. Vandaag dus.

16 doden bij busongeluk in Rusland

In het oosten van Rusland zijn twee bussen op elkaar gebotst. Daarbij zijn 16 doden en 50 gewonden gevallen, meldt AP.

Spring maar achterop bij mij

Couchsurfen, maar dan anders. Het idee: laat gratis een Yellow Backie achterop je fiets installeren, en neem een toerist achterop. Want steeds meer toeristen in je stad hoeft niet altijd negatief te zijn, vinden de bedenkers.

De toerist roept "backie!" en kan een stukje meeliften op je gele bagagedrager. En zo maak je het contact tussen toerist en Amsterdammer weer wat prettiger. Rest alleen nog de vraag of toeristen wel achterop durven te springen.

Slachtoffers aardbeving Nepal ontdekt na smeltende sneeuw

Het dorp Langtang in 2014, voor het werd verwoest

In de populaire toeristische regio Langtang in Nepal zijn de resten gevonden van zo'n twintig slachtoffers van de aardbeving afgelopen april. De aardbeving veroorzaakte op meerdere plekken lawines die hele dorpen onder een dikke laag sneeuw en ijs bedolven. Zo ook het dorp Langtang dat 55 hotels voor bergsporters had.

Nu de sneeuw voor een deel is gesmolten, zijn de stoffelijke resten van de slachtoffers aan de oppervlakte gekomen. Of daar ook buitenlanders bij zitten is nog onduidelijk.

Meer jongeren zijn lid van bibliotheek

Boeken lenen bij de openbare bieb is populair onder jongeren. Steeds meer jongeren zijn lid van een openbare bibliotheek. Het waren er in 2013 meer dan 2 miljoen, tegenover 1,6 miljoen volwassen leden. Van alle Nederlandse jongeren was twee jaar geleden 65 procent lid van een bieb en ze leenden bijna net zoveel papieren boeken als volwassenen deden.

Appelsap mag doorgaan

Appelsap in het Amsterdamse Flevopark gaat toch door, schrijft Het Parool. Vanmorgen deed de rechter uitspraak in een kort geding dat de vereniging Vrienden van het Flevopark had aangespannen. Die maakt zich zorgen om de bodem van het park, maar het festival zal zaterdag dus gewoon plaatsvinden.

ADO-fans dwingen stakende politie om te gaan werken

Fans van ADO Den Haag willen zaterdag massaal naar het Plein in de stad gaan. Het doel? De staking van de politieagenten verstoren. Het is een wraakactie van de ADO-fans, omdat de politie zaterdag niet aanwezig wil zijn bij de wedstrijd van hun club tegen PSV. De wedstrijd gaat daarom niet door.

Op Facebook roepen ze iedereen op 18.00 uur op het Plein te verzamelen, onder het motto: "Wij geen wedstrijd, hun geen staking."

De oproep op Facebook

Lenny Kravitz draagt niet altijd ondergoed

Voor iedereen die zich vanmorgen afvroeg waarom Lenny Kravitz trending was (waarschuwing: wat has been seen, cannot be unseen):

Kermit en Miss Piggy uit elkaar

Kermit de Kikker en Miss Piggy zijn niet langer een stel. Op Facebook zegt Kermit dat Miss Piggy in goed overleg en met veel gekibbel uiteindelijk heeft besloten een einde aan de romance te maken. Zij kondigen aan voortaan om te gaan met andere "mensen, varkens en kikkers".

Kermit en Piggy toen alles nog koek en ei was.

Slecht nieuws voor goede doelen

Bij de vier grootste hulporganisaties komt een kwart tot de helft van het personeel op straat te staan. Volgens de Volkskrant komt dat door bezuinigingen van minister Ploumen. Goede doelen als Oxfam Novib, Cordaid en HIVOS raken volgend jaar tot tachtig procent van hun subsidie kwijt. Daardoor worden allerlei projecten in Afrika, Zuid-Amerika en Azië gestopt.