liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

OM begint strafrechtelijk onderzoek: drietal gehoord als verdachte

Ga vooral niet naar de plek van het ongeluk in Alphen, om hulpverleners niet in de weg te lopen. Dat zei burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn vanavond in een persconferentie. Er zijn geen nieuwe feiten over slachtoffers.

Het OM is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het ongeluk met de kranen. Er zijn drie mensen aangemerkt als verdachte. Zij hebben zich zelf gemeld bij de politie.

USAR: reddingshond slaat aan

Hulpdienst Urban Search And Rescue (USAR) meldt dat er een hond aanslaat bij het zoeken. Dat kan betekenen dat er een levend slachtoffer onder het puin ligt, maar ook dat hij een ander spoor ruikt.

De medewerkers proberen nu met de hand brokstukken weg te halen, zodat de honden beter hun weg kunnen vinden.

Moet dat plastic van nieuwe oorbellen af dan?

Een meisje van 19 kwam er dit weekend pas achter dat je het plastic van de sluitingen van nieuwe oorbellen moet halen. En dat liet ze even weten op Twitter.

Dat leverde meer dan 40.000 retweets op - en niet om haar belachelijk te maken.

Buzzfeed hield een polletje, waaruit blijkt dat Chelsea niet de enige is; 78 procent van de invullers laat het plastic zitten.

USAR naar Alphen aan den Rijn

De reddingswerkers van het Urban Search And Rescue Team zijn met vijf honden naar Alphen aan den Rijn.

'De brug viel uit de takels en de kraan viel erachteraan'

"Ik wilde net mijn boot aanleggen en toen keken we naar de Julianabrug die op dat moment in de takels hing", vertelt iemand die de bouwkraan in Alphen aan den Rijn zag vallen. "We zien in een keer het brugdek over rechts wegschuiven, die valt uit de takels en op hetzelfde moment valt de kraan erachteraan."

Volgens de eerste berichten zijn er zo'n twintig gewonden. "Er staan vrij veel huizen daar langs de Rijn", zegt een andere ooggetuige. "Ik hoop maar dat veel mensen niet thuis waren en bijvoorbeeld op vakantie waren."

Kraan valt op huizen

Chinese agent redt baby uit wc

In Peking heeft een politieagent een pasgeboren baby uit een openbaar toilet gered. Het huilende meisje werd door toiletbezoekers opgemerkt en die belden meteen de politie. "De baby was met het hoofdje naar beneden in de afvoerpijp gevallen. Ik kon nog net voetjes zien", zei de politieagent tegen de Beijing Times. De baby zat zo vast in de wc-pot dat de agent de baby met z'n handen lost moest trekken.

De baby is meteen naar een ziekenhuis gebracht en maakt het goed. Op het toilet waren bloedsporen te zien, wat erop wijst dat de moeder waarschijnlijk daar is bevallen en daarna is gevlucht. De politie zoekt naar de ouders.

De pasgeboren baby werd in het openbaar toilet gevonden

Gesmokkelde Marokkaan in koffer overleden

Een Marokkaanse man die door zijn broer in een koffer naar Spanje werd gesmokkeld, is overleden. De koffer zat in de kofferbak van een auto, waarmee de broers op een veerboot naar Spanje reisden.

Het 27-jarige slachtoffer werd gisteravond aangetroffen op de ferry. Zijn broer had om medische hulp gevraagd, maar die kwam te laat. De man was al gestikt, zegt een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Twintig gewonden bij omgevallen bouwkranen

In Alphen aan den Rijn zijn bouwkranen bij de Julianabrug omgevallen. Volgens de brandweer zijn er twintig gewonden. Er waren vandaag werkzaamheden aan de Julianabrug. De brug wordt gerenoveerd. Wat er misging is nog onduidelijk.

Kraan valt om

Dak van tourbus af in Londen

In Londen is het dak van een tourbus eraf gevlogen toen deze tegen een laaghangende tak reed. Vijf mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, meldt de Londense brandweer.

Negatief zwemadvies na zeevonk opgeheven

Rode vlag bij het strand van Scheveningen vanwege zeevonk.

Niets aan de hand, gewoon doorzwemmen. De zeevonk heeft zich teruggetrokken en dus kan er weer gezwommen worden voor de kust van Zuid-Holland. Dat zegt een woordvoerder van de Omgevingsdienst Midden-Nederland.

Eerder vanmiddag werd het negatief zwemadvies al ingetrokken in Wassenaar en Katwijk aan Zee.

Jongetje (5) verdrinkt hond van meisje in fontein

Een 5-jarig jongetje in Oudenbosch, Noord-Brabant, heeft het hondje van een meisje van 6 afgepakt en verdronken in een fontein. De moeder van het meisje deed haar verhaal op Facebook, want volgens haar reageerden de ouders van het jongetje nogal onverschillig toen ze verhaal ging halen.

Volgens de moeder pakte de kleuter het hondje uit de handen van het meisje en hield 'ie hem lang onder water in de fontein. Daarna liep het jongetje meteen naar huis. De politie zegt tegen Omroep Brabant dat de kleuter niet strafrechtelijk vervolgd kan worden. "We doen uiteraard wel melding bij Jeugdzorg", zei een woordvoerder.

'Ronaldo geeft Grieks eiland als huwelijkscadeau'

Voetbalster Cristiano Ronaldo uitnodigen op je bruiloft loont: hij gaf zijn zaakwaarnemer een Grieks eiland als huwelijkscadeau, melden verschillende Britse media.

Nieuwe vrouwenshirt Manchester United valt niet in de smaak

Zie hier het nieuwe tenue van de vrouwenvoetballers van Manchester United. Lage hals, lekker vrouwelijk, dacht de ontwerper. "Seksistisch", vinden veel twitteraars.

En er zijn er meer die de hals van het shirt wat aan de lage kant vinden:

Weer iemand slachtoffer van Chinese roltrap

Opnieuw een ongeluk met een roltrap in China. Een man van 35 was de roltrap aan het dweilen, toen zijn voet in het mechanisme kwam. Dat schrijven Chinese media. De man werd uiteindelijk gered, maar een amputatie van zijn onderbeen kon niet worden voorkomen.

Het is de vierde keer in twee weken dat iemand vast komt te zitten in een Chinese roltrap. Een week geleden overleed een vrouw, nadat ze in een gat was gevallen aan het einde van de roltrap.

Opnieuw slachtoffer van roltrap in China

Ontsnapte Ali B. weer vast in Nederland

De 23-jarige Ali Benhadi

De ontsnapte crimineel Ali B. die vorige week is opgepakt in Spanje zit weer vast in een Nederlandse cel. Hij is afgelopen vrijdag al overgeleverd aan Nederland, maar het Openbaar Ministerie maakte het vandaag pas bekend.

Doden bij neerstorten Syrisch gevechtstoestel

In de Syrische stad Ariha is een gevechtsvliegtuig van het Syrische leger neergestort. Volgens rebellen, die de stad sinds mei in handen hebben, zijn er twaalf doden en een onbekend aantal gewonden gevallen. Ook zijn meerdere huizen verwoest.

Over de oorzaak is nog niets bekend.

Ook Israëliërs nu zonder proces vast

Premier Netanyahu op de kabinetszitting van gisteren

Israëliërs die verdacht worden van geweldpleging tegen Palestijnen kunnen nu ook zonder proces vast komen te zitten in Israël. Dat is een nieuwe maatregel naar aanleiding van de brandstichting van vorige week. Een Palestijns kindje kwam om het leven toen er brandbommen in twee huizen van Palestijnen werden gegooid.

Verdachten kunnen op grond van de maatregel maandenlang worden vastgehouden. Deze zogenoemde 'administratieve detentie' gold tot nu toe alleen voor Palestijnen. Internationaal is er kritiek op de maatregel omdat de verdachten op deze manier rechteloos zijn.

'Jongeren liegen het meest'

Jongeren liegen het meest, dat is een van de conclusies van het onderzoek 'Van Junior tot Senior Pinokkio', dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Acta Psychologica. Ook bleek dat kinderen en ouderen het minst liegen. De onderzoekers testten ruim duizend mensen van 6 tot 77 jaar. Gemiddeld vertellen we zo'n 2,19 leugens per dag, maar dat verschilt dus behoorlijk per leeftijdsgroep.

Driekwart van alle jongeren liegt, en daarvan vertelt 60% tot wel 5 leugens per dag. De mensen die het minst liegen zijn 60-plussers: minder dan de helft van hen zegt te liegen, met een gemiddelde van anderhalve leugen per dag. Waarom dit verschil zo groot is, is niet duidelijk.

'Geen spoed, geen politie'

Agenten tijdens een eerdere actie voor een betere CAO

De politiebonden roepen agenten op om vandaag alleen nog te reageren op spoedeisende meldingen. Met het idee "geen spoed, geen politie" willen de bonden opnieuw aandacht vragen voor een betere cao. De politie komt dus alleen opdagen bij spoedeisende zaken. Als je de politie vandaag wil bellen voor overlast, vernieling, of een ongeluk met blikschade, komen ze alleen als ze denken dat het noodzakelijk is.

Als er geen nieuw voorstel komt voor een betere cao, blijven de stakingen doorgaan. Elke week wordt de staking dan met een dag verlengd.

Zeevonk in de Noordzee; nog even niet zwemmen

De rode gloed op het water bij Wassenaar

Een prachtige stranddag vandaag, maar strandbezoekers wordt afgeraden het water in te gaan tussen Scheveningen en Katwijk. De roodbruine substantie die sinds gisteren in het water drijft is zeevonk.

Deze algensoort kan leiden tot irritatie aan de huid en luchtwegen. Zeevonk ziet eruit als een klein doorzichtig ballonnetje met een staartje aan de achterkant. De rode vlag is gehesen op de stranden waar je niet kan zwemmen.

Heineken verdient meer aan zijn bier

Bierbrouwer Heineken deed het afgelopen half jaar goede zaken: het verkocht 1 procent meer bier. Ook houdt het bedrijf steeds meer geld over aan elk verkocht flesje. Mede daardoor steeg de nettowinst van Heineken naar 1,1 miljard euro. Vorig jaar werd er in diezelfde periode nog 631 miljoen euro winst gemaakt.

In Azië, Afrika en Amerika wordt er meer bier verkocht. In Europa daalt de bierverkoop.

'Wankele festivals zoeken steun bij private fondsen'

Festivals in Nederland hebben financiële problemen nadat de Rijksoverheid de subsidies flink gekort heeft sinds 2013, schrijft NRC Q, na een rondgang langs festivaldirecteuren.

Ze zouden gaten in de begroting hebben en snijden in hun aanbod en organisatie. Volgens de site zijn private fondsen bijgesprongen om festivals als Oerol in leven te houden.

Brussels Airport: kom op tijd vanwege acties

Passagiers op luchthaven Zaventem

Het Belgische vliegveld Brussels Airport roept reizigers op vandaag op tijd naar de luchthaven te komen. Vakbonden hebben acties gepland en daardoor kan de wachttijd oplopen.

Veiligheidsmedewerkers voeren extra controles uit om te protesteren tegen de problemen met de nieuwe veiligheidspoortjes. Volgens het personeel is de beveiliging van de luchthaven verre van waterdicht.

Tientallen doden bij overstromingen India

Buurtbewoners helpen een Indiase man die ingesloten is door het hoge water van de Ganges- en de Yamuna-rivier in Allahabad

Door overstromingen in India zijn de afgelopen week meer dan 100 mensen om het leven gekomen. honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. In het hele land zijn volgens de regering meer dan 4 miljoen mensen getroffen.

De overstromingen worden veroorzaakt door hevige moessonregens. In de buurlanden Myanmar en Pakistan zijn de afgelopen dagen ook tientallen doden gevallen bij overstromingen.