liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Minder winst voor Facebook

Facebook heeft het afgelopen kwartaal minder winst gemaakt dan vorig jaar. De winst daalde met 9 procent naar 715 miljoen dollar. De omzet was 4 miljard dollar. Verder maakte het bedrijf bekend dat 1,49 miljard mensen de site maandelijks gebruiken. 968 miljoen mensen gebruiken Facebook dagelijks.

Njet

Rusland heeft zijn veto uitgesproken over de oprichting van een VN-tribunaal om de daders van de ramp met vlucht MH17 te vervolgen. Elf leden van de Veiligheidsraad steunden de resolutie die Maleisië, mede namens Nederland, Australië en Oekraïne, had ingediend over de oprichting. Drie landen, Angola, Venezuela en China, onthielden zich van stemming. Rusland stemde als enige land tegen.

Ongelukkige kledingkeuze

De Portugese voetballer Nuna Silva werd vandaag gepresenteerd bij Real Jaén, een club uit de Spaanse derde divisie. Maar er kwam vooral kritiek. De Portugees droeg een t-shirt met de foto van Franco. Silva bood zijn excuses aan. Hij had zich niet beseft wat voor rol deze man heeft gespeeld in de Spaanse geschiedenis.

Nuna Silva met z'n ongelukkige t-shirt

Koenders in New York

De VN-veiligheidsraad komt op dit moment bijeen om te praten over de oprichting van een tribunaal voor de ramp met de MH17. Nederland wil graag dat zo'n VN-tribunaal er komt om de daders te kunnen berechten. Minister Koenders is in New York en hij sprak daar onder meer met secretaris-generaal Ban Ki-moon. Koenders zei dat hij "alles uit de kast haalt" om te zorgen dat het neerhalen van de Boeing wordt bestraft. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat het VN-tribunaal er komt. Rusland is tegen en dat land heeft veto-recht.

'Laatst toch nog uitgescholden'

Erik Arbores

Een speciale rol voor DJ Erik Arbores tijdens de Gay Pride dit weekend. Hij begeleidt als een van de 'Heroes of Love' buitenlandse homo's en transgenders tijdens de Gay Pride en de Canal Parade. "Hier zwaaien mensen als je op een boot viert dat je homo bent, dat is in sommige landen echt heel anders", zegt de 17-jarige producer. Maar ook hij heeft soms nog met weerstand te maken:

Camerabeelden van Sandra Bland

Deze camerabeelden van de politie in Texas moeten een einde maken aan de commotie over de in een politiecel overleden Sandra Bland. De video van haar arrestatie ging viral, omdat de agent volledig door het lint ging. Vervolgens dachten veel kijkers dat Sandra al was overleden toen ze aankwam op het politiebureau, omdat haar 'mugshot' er verdacht uitzag. Daarom heeft de politie nu beelden vrijgegeven van het moment dat de foto is gemaakt.

Dit is Rick uit Roosendaal

En hij is fan van de nieuwe achtbaan van de Efteling. Hij heeft er al 24 rondjes opzitten in de Baron 1898. Zo'n enorme fan dus dat hij het op zijn arm heeft laten zetten.

Trotse Rick

Ze vliegen weer

De brand bij het vliegveld Fiumicino in Rome is onder controle, dus kunnen er weer vliegtuigen vertrekken. De brand woedde in een dennenbos vlakbij het vliegveld. Er werden blusvliegtuigen ingezet om het vuur te bestrijden. Rond kwart voor vijf was de brand onder controle.

Zion van acht is de jongste ontvanger van een dubbele handtransplantatie

Zion Harvey van 8 heeft nieuwe handen gekregen, en is daarmee de jongste ontvanger van een dubbele handtransplantatie ter wereld. Het jongetje uit Philadelphia leed aan een infectie in zijn bloedvaten waardoor zijn handen en voeten geamputeerd moesten worden. Beenprotheses had hij al, maar nu kan hij ook zijn nieuwe handen volledig gebruiken.

Kijk hieronder zijn volledige verhaal:

Vliegveld Rome plat door brand

De brand is in een bos naast het vliegveld van Rome

In de buurt van het vliegveld van Rome woedt een grote brand. Hierdoor zijn alle vertrekkende vluchten opgeschort. Vooralsnog kunnen aankomende vluchten nog wel gewoon landen.

Er zou een pijnbomenbos in brand staan.

Op Fligtradar24 is goed te zien dat de vliegtuigen stilstaan op het vliegveld in Rome

De vliegtuigen staan vast op het vliegveld

10.000 euro voor zaak 'onschuldige' Nederlander

In vier dagen tijd is 10.000 euro opgehaald voor de Nederlander Romano van der Dussen, die in Spanje vastzit voor verkrachting. Alleen is hij volgens velen onschuldig. De vader van Romano van der Dussen begon samen met de Stichting Prisonlaw een crowdfundingsactie om de onschuld van zijn zoon te bewijzen.

In Engeland zit namelijk een man vast die volgens stichting Prisonlaw bekende de vrouw te hebben verkracht waar Van der Dussen voor is veroordeeld.

Romano van der Dussen (L), een compositietekening en Mark Dixie (R)

Zinkgaten bedreigen Dode Zee

De Dode Zee droogt uit: ieder jaar daalt de zeespiegel met bijna een meter. Hierdoor ontstaan er elke dag scheuren en gaten in de aardbodem die veel schade aanrichten. De lokale bevolking maakt zich zorgen, want de Dode Zee is een toeristische trekpleister.

Zinkgaten bedreigen Dode Zee

Eén emmer kip met foto aub

Ooit de behoefte gevoeld om je fastfood-schranspartijen te vereeuwigen? Dan kun je binnenkort bij KFC terecht. Daar hebben ze namelijk een 'memories bucket' gemaakt die foto's kan printen. De innovatieve emmer vol kip is bedacht vanwege de zestigste verjaardag van de fastfoodketen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de emmer uitgedeeld via een win-actie.

Griekse oud-minister Varoufakis aangeklaagd vanwege hack-plannen

De voormalig Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis wordt mogelijk vervolgd, omdat hij de computers van zijn eigen ministerie zou willen hacken. Volgens de aanklacht had de minister vergevorderde plannen voor de herinvoering van de drachme als munteenheid. Daarvoor wilde hij toegang krijgen tot gegevens van belastingbetalers. Varoufakis was bang dat Europa de Griekse computersystemen volledig zou controleren en bedacht daarom een plan om deze te hacken. Europa spreekt dit tegen. De flamboyante ex-minister vindt dat hij niets fout heeft gedaan.

Minister van Financiën Varoufakis en premier Tsipras

Rutte belt met Poetin

Premier Rutte heeft vanmorgen met de Russische president Poetin gebeld. Hij heeft hem nog een keer gevraagd om een VN-tribunaal te steunen die de daders van de MH17-crash zal berechten. Daarover zal vanavond in New York gestemd worden.

Rusland heeft eerder laten weten dat het niets voelt voor zo'n tribunaal en dat het zijn veto zal uitspreken. Of Poetin nu van gedachten is veranderd, is niet bekendgemaakt.

Duikers vinden een schat ter waarde van een miljoen dollar

Voor de kust van Florida verborg een Spaans schipwrak 300 jaar lang een waardevolle schat, tot vorige maand, toen duikers 52 gouden munten, 110 zilveren munten en 13 meter aan gouden kettingen boven water haalden.

Ze maakten de vondst gisteren pas bekend, omdat het toen precies 300 jaar geleden was dat het schip verging. Het schip, de Capitana genaamd, was onderdeel van een Spaanse zilvervloot die op 30 juli 1715 verging in een zware storm.

De muntjes lagen niet in een schatkist, maar verspreid over de zeebodem. Zo werden ze gevonden:

Duke de Os en zijn nieuwe roltuig

Duke de Os heeft een rolstoel gekregen nadat hij gewond was geraakt, nadat andere koeien hem hadden gepest. Of nou ja, rolstoel? Het is eerder een roltuig.

Duke werd op zijn oude boerderij aangevallen door andere agressieve koeien en brak daarbij zijn bekken. Hij kon daardoor niet meer op zijn achterpoten staan. Afgelopen maart werd hij gered door the Calf Sanctuary, die vervolgens ruim 15.500 euro inzamelde voor een roltuig. En nu staat Duke weer op beide voorpoten.

Duke de Os met zijn nieuwe roltuig

'Disneyland Parijs trekt de Fransen voor'

De Europese Commissie neemt Disneyland Parijs onder de loep vanwege prijsdiscriminatie, schrijft Financial Times. Klanten uit het buitenland zouden soms veel meer betalen dan Franse bezoekers. Volgens de krant worden vooral Duitsers en Britten oneerlijk behandeld. Het prijsverschil kan in sommige gevallen zelfs oplopen tot 1100 euro.

Volgens Disneyland zelf doen ze niks illegaals en komt het prijsverschil doordat de Fransen andere aanbiedingen aangeboden krijgen op de Franse website. Ook is er onderscheid omdat er in verschillende landen verschillende vakantieperiodes zijn.

Dieven jatten zo je telefoon van je selfiestick

Vakantiegangers met selfiesticks, pas op: voor je het weet wordt je telefoon van je telefoon gegapt. De Britse financiële ombudsman waarschuwt hiervoor in de Daily Mirror, na zelf verhalen van gedupeerde vakantiegangers gehoord te hebben.

Een woordvoerder waarschuwt ook dat dit zelfs problemen met de verzekering kan opleveren. "Als een gadget aan het eind van een stok zit, kan dit discussie opleveren: is je telefoon buiten handbereik en let je er wel goed genoeg op als deze aan het eind van een selfiestick zit?"

Volgens de ANWB speelt dit nog niet in Nederland en wordt het gewoon als diefstal behandeld. "Maar als het zo mocht zijn dat het stelen van een mobiel van een selfiestick echt zo makkelijk blijkt dat dieven er een hype van maken, dan zullen verzekeraars daar wel op reageren en de selfiestick als onverantwoordelijk beschouwen", zei een woordvoerder. Maar nu is dat nog niet aan de orde.

Handschoen van Michael Jackson wordt geveild

Een iconische witte handschoen die ooit door Michael Jackson werd gedragen, staat te koop. De handschoen wordt geveild door veilinghuis Nate D. Sanders en je kunt tot en met morgen op bieden. Je moet wel een flinke bankrekening hebben, want het bieden start op 20.000 dollar.

Maar dan krijg je wel een handschoen vol bergkristallen, gedragen door Michael Jackson in 1984. Ook ontvang je een hoop papieren en foto's, die bewijzen dat de handschoen echt van Michael was. De King of Pop gaf de handschoen in 1984 aan een artiest die hem hielp bij het inrichten van Neverland.

Ontploffing in Amsterdam-West

De Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West is vanochtend vroeg opgeschrikt door een explosie. Er raakte niemand gewond. In twee woningen zijn de ruiten gesprongen en drie auto's zijn beschadigd, waarvan een zwaar. Volgens de politie lag er midden op de Fannius Scholtenstraat een projectiel dat ontplofte. Waar dit projectiel vandaan komt onderzoekt de politie nu.

Een van de beschadigde auto's wordt weggetakeld

Jongste moordenaar (12) ooit in VS na 16 jaar weer vrij

De jongste veroordeelde moordenaar van de VS is sinds gisteren weer een vrij man. Op 12-jarige leeftijd werd Curtis Jones in 1999 veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op de vriendin van zijn vader, samen met zijn toen 13-jarige zus Catherine. Catherine zal binnen enkele dagen ook worden vrijgelaten.

In eerste instantie dacht de rechter dat de kinderen jaloers waren op de vriendin van hun vader, maar tien jaar later bleek dat ze misbruikt werden.

Catherine, die als enige met de pers wilde praten, is zenuwachtig voor haar vrijlating. "Ik heb een groot deel van mijn kindertijd en mijn puberteit achter de tralies doorgebracht. Er is nog zoveel dat ik moet leren. Ik heb nog nooit in een auto gereden, ik moet nog leren solliciteren en heb nog nooit een sms verstuurd. Ik heb het gevoel dat ik straks de gevangenis verlaat zoals ik ben binnengestapt. Als een meisje van dertien."

Weer roltrapincident in China

Nadat eerder deze week naar buiten kwam dat een vrouw werd opgeslokt door een roltrap (let op: schokkende beelden), lijkt er een soortgelijk ongeluk te zijn gebeurd in China. Ditmaal kwam een kind van 1 jaar met zijn arm vast te zitten tussen de mechanische treden, schrijft Shanghaiist. Hij struikelde en zijn arm werd meegetrokken. Volgens de eigenaar van het winkelcentrum was het ongeluk te wijten aan de onoplettendheid van de oma van het kind en had het niets te maken met technische problemen van de roltrap.

Nadat het kind werd bevrijd uit zijn benarde positie, bleek zijn arm gebroken en bloedden zijn vingers. Het is onbekend hoe het kind er op dit moment aan toe is.

'Comazuipers, betaal zelf je ziekenhuisrekening'

Jongeren die door veel te veel te drinken in het ziekenhuis belanden, moeten volledig opdraaien voor de ziekenhuiskosten. Dat vindt bijna de helft van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek van het CBS. 34 procent vindt dat de comazuiper in ieder geval gedeeltelijk de rekening moet betalen, terwijl 19 procent zegt dat de kosten gewoon vergoed moeten worden.

​Jager van Cecil toont berouw maar krijgt geen genade

De Amerikaanse tandarts Walter Palmer, die begin deze maand in Zimbabwe de populaire leeuw Cecil doodde, heeft in een verklaring berouw getoond en gezegd te zullen meewerken met het onderzoek. Hij zegt geen schuld te hebben, omdat hij legaal zou hebben gehandeld.

Ik heb professionele gidsen ingehuurd en zij voorzagen me van de juiste vergunningen.

Walter Palmer