liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Russische minister Lavrov legt bloemen bij ambassade

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft bloemen gelegd bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Bij de ambassade was een geïmproviseerde herdenkingsplek voor de slachtoffers van MH17.

Het is niet vanzelfsprekend dat Lavrov dit doet. De Russen zijn tegen een VN-tribunaal dat de daders van de aanslag op MH17 moet vervolgen. En Moskou is boos dat er tot nu toe geen Russische onderzoekers betrokken zijn bij het onderzoek naar de vliegramp.

Lavrov was niet de enige die de slachtoffers herdacht. De hele dag legden Russen bijvoorbeeld gevouwen vliegtuigjes bij de gedenkplek.

Russen herdenken slachtoffers MH17

Vluchtelingenmeisje vergeeft Merkel

Huilend vluchtelingenmeisje maakt het Merkel moeilijk

Gisteren veroorzaakte de Duitse bondskanselier Merkel wat opschudding. In een uitzending op de Duitse tv maakte ze een Palestijns meisje aan het huilen, dat al vier jaar met haar familie in Duitsland woont maar niet zeker weet of ze mag blijven. Daarna troostte ze haar, maar dat is er wel eens hartelijker en warmer aan toegegaan.

Merkel kreeg kritiek op haar 'koude' reactie (kijk de video om zelf een oordeel te vellen), maar het meisje neemt het nu voor haar op. Ze luisterde naar me en ze vertelde me hoe zij erover dacht en dat is oké", zegt de 14-jarige Reem Sahwill tegen de ARD.

Slechte tijden voor Ferry Doedens

Acteur Ferry Doedens

Acteur Ferry Doedens is ontslagen uit de RTL-soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Volgens producent Endemol is Doedens ontslagen omdat hij zich niet aan de "productionele afspraken" heeft gehouden.

Wat dat allemaal precies inhoudt is onbekend, maar het bracht de opnames van de populaire soap blijkbaar in gevaar. "We hebben een strak opnameschema. Dan moet je op iedereen kunnen rekenen", aldus de Endemol-woordvoerder.

Tsipras raust door kabinet heen

De Griekse premier Tsipras is flink met de bezem door zijn kabinet gegaan. Enkele ministers die tegen de deal met Europa en de Griekse schuldeisers stemden, zijn de laan uit gevlogen.

Een drone met een gun

Een drone met een geweer. Voor sommigen een jongensdroom, maar voor de meesten toch echt een afschrikwekkend beeld. En daarnaast ook in Amerika hartstikke verboden.

Maar in bovenstaande video lijken we toch echt een drone te zien die drie keer schot lost. Het kanaal waarop de video is geüpload lijkt te zijn van een jongen die al eerder in opspraak kwam toen hij met een drone foto's maakte van mensen op het strand.

'Met bloed betalen'

Bij een muziekfestival in het Roemeense Transsylvanië kan je met bloed 'betalen'. Er is een groot tekort aan bloeddonors in Roemenië, en met deze campagne hopen de organisatoren nieuwe donors te lokken. Zelfs Graaf Drakula, die oorspronkelijk uit deze streek komt, wordt erbij gehaald.

Als je donor wordt krijg je korting, of zelfs gratis tickets voor het festival.

VS onderzoekt waar Chattanooga-schutter heen reisde

De VS onderzoekt waar de man die gisteren vier mariniers doodschoot bij een marinebasis in de stad Chattanooga, de afgelopen tijd naartoe reisde.

Volgens persbureau Reuters en The Wall Street Journal verbleef de in Koeweit geboren Abdulazeez vorig jaar zeven maanden in Jordanië. Mogelijk is hij in die periode ook in Jemen geweest. Tot nu toe is er geen bewijs dat de 24-jarige Muhammed Youssef Abdulazeez contact had met terroristen of terroristische groepen.

Abdulazeez studeerde techniek aan de Universiteit van Tennessee, waar hij in 2012 afstudeerde. Hij woonde alleen. Met zijn buren had hij weinig contact.

Kogelschoten in Chattanooga

4-jarig meisje 'trouwt' met haar favoriete verpleger

In het Amerikaanse Albany ziekenhuis 'trouwde' een 4-jarig meisje met leukemie met haar favoriete verpleger. Het filmpje werd gisteren op Facebook geplaatst.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Voortaan jaarlijkse herdenking MH17

Bestuurslid Evert van Zijtveld van de Stichting Vliegramp MH17

Er komt elk jaar een herdenking voor nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Dat zei bestuurslid Evert van Zijtveld van de Stichting Vliegramp MH17 tijdens de herdenking vandaag in Nieuwegein. De stichting heeft die herdenking georganiseerd.

"Het is goed om te herdenken", benadrukte Van Zijtveld. "We vergeten onze dierbaren nooit en mogen deze ramp ook nooit vergeten." Zelf verloor hij zijn zoon, dochter en schoonouders door de ramp. Hij omschrijft de herdenking als een mooie, waardige ceremonie met veel emotie.

Massamoordenaar Anders Breivik gaat studeren

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik is toegelaten tot de Universiteit van Oslo. Hij gaat vanuit zijn cel politieke wetenschappen studeren.

In de zomer van 2011 vermoorde hij 77 mensen in Oslo en op het eiland Utøya, hij zit daarvoor een straf uit van minstens 21 jaar. Nu mag hij daarbij dus gaan studeren: "Alle gevangenen in Noorwegen mogen hoger onderwijs volgen, als ze aan de voorwaarden voldoen", zegt Ole Petter Ottersen, rector van de universiteit. Hij is niet enthousiast over de nieuwe student. "Breivik wilde het systeem verwoesten en wij moeten nu trouw blijven aan het systeem."

Anders Breivik

'Geen vuurwapens gevonden bij Bandidos'

Er zijn helemaal geen vuurwapens gevonden bij leden van de motorclub Bandidos, zegt advocaat Gitte Stevens van de motorclub. Ze is boos op het Openbaar Ministerie dat sprak van "een indrukwekkende wapenvondst" bij een grote inval op 27 mei. Twintig mensen werden daarbij opgepakt.

Er werden wel wapens in beslag genomen bij de actie, maar volgens de advocaten waren die van bekenden van de bende, en niet van leden. Op dit moment zitten nog veertien verdachten vast. De zaak wordt eind augustus inhoudelijk behandeld door de rechter.

Bejaarde doodgestoken na verkeersongeluk

In Engeland is een man van 79 vannacht doodgestoken bij een verkeersruzie. De bejaarde man was per ongeluk tegen de achterkant van de andere auto aangereden. De bestuurder stapte uit en stak het slachtoffer meerdere malen met een mes.

De verdachte van 34 ging er vandoor maar is vanmiddag opgepakt.

In het holst van de nacht met 100.000 euro op de weg

Vannacht zijn twee mannen op de snelweg aangehouden die bijna 100.000 euro aan cash bij zich hadden. Het duo uit Roosendaal en Tholen wordt verdacht van witwassen.

De politie vond het verdacht dat ze midden in de nacht naar het zuiden reden. Ze werden naar de kant gehaald en daar zag de politie opvallend veel tassen achterin de auto. Die zaten vol met pakjes bankbiljetten. De politie nam naast het geld een stroomstootwapen en een kleine hoeveelheid hennep in beslag.

Bosbranden bij Athene en op Peloponnesos

Grote bosbranden bij Athene

Er zijn grote bosbranden uitgebroken aan de rand van Athene en op het schiereiland Peloponnesos. Het vuur wordt aangewakkerd door een harde wind.

In een aantal buitenwijken van Athene zijn mensen hun huis ontvlucht, en op de Peloponnesos zijn vier dorpen ontruimd. Tientallen brandweermannen proberen het vuur te bestrijden en krijgen daarbij de hulp van het leger.

Omwonenden helpen een handje mee met het blussen van de brand

Kans van 1 op 7 dat je pakketje te laat aankomt

Zo'n 15 procent van de PostNL-pakketjes komt te laat aan, omdat er nog altijd postbezorgers staken. "De kans dat jouw pakketje te laat aankomt is nog altijd 1 op 7", zegt Nik van de economieredactie. "Volgens het postbedrijf zijn er wel minder postbezorgers aan het staken en springen andere medewerkers mee om de achterstand weg te werken."

Maar wanneer je pakketje bij je thuis bezorgd wordt, kan PostNL niet zeggen. Gisteren kwam volgens het bedrijf nog 1 op de 5 pakketjes te laat.

Wie ontwerpt die nieuwe vlag van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland krijgt een nieuwe vlag, want de vlag die ze nu hebben, wordt vaak verward met die van Australië. Tijd voor een nieuwe dus, vindt premier John Key. De afgelopen maanden stuurden inwoners 9103 schetsen in. Een panel kiest vervolgens 4 ontwerpen uit en de bevolking kiest daaruit hun favoriet.

In maart volgend jaar neemt het winnende ontwerp het op tegen de bestaande vlag. Veel inzenders gebruiken de silver fern, een plant die alleen voorkomt in Nieuw-Zeeland. Anderen kozen voor de bekende kiwi, of gewoon voor een schaap of smiley.

1500 nabestaanden herdenken ramp MH17 in Nieuwegein

Nabestaanden van de MH17-crash zijn bij elkaar in Nieuwegein. Het is een besloten bijeenkomst met zo'n 1500 mensen en leden van het kabinet. De eerste familieleden en vrienden kwamen om 12.00 uur aan. Er zijn ook nabestaanden uit het buitenland naar Nieuwegein gekomen.

Precies een jaar geleden werd de MH17 boven het oosten van Oekraïne neergeschoten. Hier vind je een reconstructie van de gebeurtenissen.

Nabestaanden komen aan bij congrescentrum Nijmegen

Burgemeester Toronto is trots op "onze Kanye"

Kanye West op het Glastonbury festival

Kanye West komt naar Toronto om op te treden tijdens de Pan Am Games, en de burgemeester laat vast weten dat hij trots is op de rapper uit Toronto. Eén dingetje: Kanye komt helemaal niet uit Toronto. Ook niet uit Canada overigens. De rapper komt uit Chicago, wat hij vaak benadrukt in zijn nummers.

"Dat wist ik niet," zei de burgemeester, "Ach, je kan niet alles weten".

Man bijt vrouw

Een dakloze 35-jarige man heeft gisteravond mensen lastiggevallen op Schiphol. Hij schold erop los en blies mensen in het gezicht.

Toen een marechaussee hem wilde aanhouden, beet hij in haar arm en trok plukken haar uit haar hoofd. Collega's schoten haar te hulp en konden uiteindelijk de doorgedraaide man in bedwang houden. Daarbij raakte nog een marechaussee gewond.

De gebeten vrouw moest naar de dokter. De aangehouden man wordt vandaag voorgeleid.

'Nieuwe rebellenvideo lijkt fake'

Gisteren doken nieuwe beelden op van de vlucht van MH17 waarin pro-Russische rebellen door het rampgebied lopen. Het geluid bij die video lijkt gemanipuleerd, zegt forensisch spraakonderzoeker van de Universiteit Maastricht Ton Broeders. Het Australische News Corp bracht de video gisteren naar buiten.

Broeders vergeleek het geluid van het filmpje met fragmenten uit dezelfde video, die kort na ramp al deels bij de BBC te zien was. Wat volgens hem opvalt, is dat de video van News Corp meer geluid bevat: "Het lijkt alsof we hier, naast de geluiden van de rampplek op het kwalitatief betere BBC-materiaal, te maken hebben met commentatoren die de originele beelden achteraf ook nog van een voice-over hebben voorzien."

Een fragment uit de beelden

Ramadan ten einde, Eid al-Fitr begint

Het was vroeg vanmorgen, voor dit jongetje in de Mevlana moskee in Rotterdam.

Vandaag komt er voor veel moslims een eind aan het vasten en vieren ze het Suikerfeest of Eid al-Fitr. Overal ter wereld wordt het feest gevierd.

Tijdens de ramadan mochten gelovigen een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken en roken en geen seks hebben.

In Sydney reizen kinderen na het ochtendgebed in de Lekamba-moskee op een kameel naar huis

Nijntje-vingerverf niet gebruiken

Bruynzeel roept al zijn Nijntje-vingerverfproducten terug. De verf blijkt een te hoge concentratie NDELA te bevatten, een stof die ook in veel cosmetische producten zit.

De verf kan schadelijk zijn voor de gezondheid, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Wie Nijntje-verf in huis heeft, wordt aangeraden ze terug te sturen naar fabrikant Bruynzeel. De aanschafprijs wordt vergoed.

Bruynzeel waarschuwt voor de gezondheid van kinderen

Kwart miljoen Nederlanders gebruikt xtc

Een kwart miljoen Nederlanders tussen de 15 en 64 jaar hebben vorig jaar xtc gebruikt. Uit onderzoek onder 6000 mensen bleek dat vooral mensen met een hbo- of universitaire opleiding de pillen slikken.
Vergeleken met andere Europeanen gebruiken veel Nederlanders xtc, zo'n 2,5 procent, vergeleken met 0,6 procent.

diverse xtc-pillen

Britse luchtaanvallen boven Syrië

Britse gevechtspiloten hebben meegedaan aan luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat in Syrië, ondanks dat daarvoor geen steun was in het parlement. Het Britse parlement stemde twee jaar geleden tegen militaire acties in Syrië.

Volgens de BBC waren twintig Britse militairen, onder wie drie piloten, betrokken bij de acties boven Syrië.

Bart van U. vervolgd voor dood Els Borst

Bart van U. wordt vervolgd voor de dood van oud-minister Els Borst. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van moord of doodslag. De man staat ook nog in een andere zaak terecht: volgende week begint de rechtszaak over de moord op zijn zus.

Bart van U. wordt vervolgd voor de dood van Els Borst

Nieuw gezicht bij het Jeugdjournaal

Taart eventjes verderop bij de vriendjes van het Jeugdjournaal. Ze krijgen een nieuwe presentator: de 24-jarige Welmoed Sijtsma. Wij kennen Welmoed al een beetje, want ze is eerst stagiair geweest. Daarna werkte ze een poosje als verslaggever bij Omrop Fryslân.

Ramp met vlucht MH17 wereldwijd herdacht

De herdenkingsdienst in een kerk vlakbij de rsampplek

Het is vandaag een jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte in Oekraïne. In Australië is al een herdenking geweest, want daar is het al wat langer 17 juli. Er waren 38 Australiërs aan boord van de MH17. Op de herdenking sprak onder meer de Australische premier Abott.

Nu is er een herdenking in Oost-Oekraïne. In het dorpje Grabovo kwam een jaar geleden een groot deel van de Boeing 777 van Malaysia Airlines neer. "De ramp heeft dit dorp ook getroffen", zegt verslaggever Roel Pauw, die naar de plek is gereisd.

De Nederlandse herdenking is vanmiddag in Nieuwegein. Premier Rutte geeft daar een speech. Hij zegt nog elke dag met de ramp bezig te zijn.

Bio-brand

In Lochem in Gelderland heeft een uitslaande brand gewoed in een biologische winkel. Zo'n dertig huizen in de buurt werden ontruimd. Bewoners zijn in een Chinees restaurant opgevangen. Rond half acht werd het sein brand meester gegeven. De brandweer is nog aan het nablussen.

Doei C1000, hallo Jumbo

Het over en uit voor C1000. Het allerlaatste filiaal in het Gelderse Ulft sluit morgen z’n deuren. De winkelketen is een tijd geleden al overgenomen door Jumbo. De zaak in Ulft is de laatste winkel die een metamorfose krijgt. Na 38 jaar komt er een einde aan C1000.

Beelden MH17

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van vlak na de MH17-crash. In het filmpje lopen rebellen tussen de rokende wrakstukken van het vliegtuig. Een Australische nieuwssite brengt de beelden naar buiten.

Pas op: schokkende beelden van na de crash van de MH17