liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Bruce Jenner heeft een nieuwe naam: Caitlyn

Dag Bruce en hallo Caitlyn. De Amerikaanse ex-tienkamper Bruce Jenner liet vandaag voor het eerst haar nieuwe lichaam zien. Voortaan gaat de transgender door het leven als Caitlyn Jenner.

Het tijdschrift Vanity Fair maakte vandaag de cover van het juli-nummer bekend, met daarop een foto van Caitlyn Jenner. In het nummer is ook een fotoserie te zien die gemaakt werd door sterrenfotografe Annie Leibowitz.

Meisje (9) bouwt huizen voor daklozen

Als Hayley van 9 ergens voor gaat, dan gaat ze ervoor. Voor daklozen in dit geval. Ze raakte bevriend met een dakloze man, Edward, en besloot toen dat iedereen een huis verdient om in te wonen. Dus begon ze zelf te klussen:

Fifty Shades of Grey, verteld door Grey

Ja, je leest het goed: er komt een nieuwe Fifty Shades of Grey. Verteld vanuit het perspectief van Christian Grey. 'Want er zitten altijd twee kanten aan een verhaal", zegt schrijfster E.L. James.

Op 18 juni komt GREY, zoals het boek heet, uit.

Rusland kwaad op EU over publiceren zwarte lijst

Rusland is niet blij met het besluit van de Europese Unie om een lijst openbaar te maken met namen van mensen die Rusland niet in mogen. Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken zegt dat de lijst in vertrouwen was overhandigd.

Op de zwarte lijst staan de namen van 89 Europese politici en militairen, onder wie drie Nederlandse Tweede Kamerleden.

Plan: meer bijtelling bij hybride auto's

Leaserijders met een hybride-auto, zo'n benzineauto met een stekker, moeten fors meer bijtelling betalen. Het is één van de opvallendste maatregelen in een gezamenlijk akkoord van de auto-lobby en de milieubeweging.

Ze willen alle belastingen rond de auto versimpelen en volledig elektrisch rijden stimuleren. De politiek moet snel knopen doorhakken.

Bijtelling moet hoger

Oranje verzamelt weer in Hoenderloo

De selectie van het Nederlands voetbalelftal heeft zich weer verzameld in Hoenderloo. De groep van bondscoach Guus Hiddink bereidt zich op de Veluwe voor op de komende interlands tegen de Verenigde Staten en Letland.

Oranje verzamelt weer in Hoenderloo

Koning en koningin in The West Wing

Het koningspaar wordt door president Obama in het Oval Office ontvangen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op bezoek geweest bij president Obama. In z'n kantoor in het Witte Huis hadden ze een kwartier om met hem te praten, maar dat liep uit op een half uur.

In het gesprek werd de nadruk gelegd op de 400 jaar oude hechte band tussen de twee landen: "In Europa is 400 jaar niets, maar in Amerika is het zo oud als maar kan", aldus de Amerikaanse president.

Moslima in VS wint zaak tegen Abercrombie & Fitch

Samantha Elauf (midden) en haar moeder eerder dit jaar bij het Hooggerechtshof

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een moslima in het gelijk gesteld in een zaak tegen kledingketen Abercrombie & Fitch. Die wees de vrouw in 2008 af bij een sollicitatie omdat ze een hoofddoek droeg. De sollicitante was 17 toen ze het gesprek had bij de winkel in Oklahoma. Ze solliciteerde voor de functie van verkoper in een kinderkledingwinkel in Tulsa.

De winkelmanager was eerst van plan om haar aan te nemen, maar na overleg met een hogere manager werd vastgesteld dat haar uiterlijk niet paste bij de uitstraling die Abercrombie & Fitch wil hebben. De kledingketen heeft z´n beleid inmiddels aangepast.

Terrorkraai op begraafplaats valt mensen aan

Bezoekers van een begraafplaats in Middelstum worden geïntimideerd door een terrorkraai. De vogel valt mensen "tot bloedens toe" aan, meldt RTV Noord. "Elke keer als ik weer bij die plek in de buurt kom, begin ik weer te shaken", zegt een van de slachtoffers.

Mogelijk waken de kraaien over hun nest met jongen.

Jongetje bij ouders weggehaald om rookgedrag

In Engeland is een jongetje van 2 bij z'n ouders weggehaald omdat die te veel roken. Volgens de rechter is het gevaar voor het kind, dat ademhalingsproblemen heeft, te groot en kan hij beter ter adoptie worden afgestaan.

Een medewerker van de gezondheidsdienst die het gezin bezocht, zei dat ze in 10 jaar tijd niet zo'n rokerig huis had gezien. Ook zij had binnen moeite met ademen. De kleren en het speelgoed van de jongen stonken volgens haar ook naar rook.

Korpsleiding gooit roer om bij Nationale Politie

Motoren van de politie

Na kritische rapporten van het ministerie, een lobby van burgemeesters en een brandbrief van agenten trekt nu ook de top van de politie zelf de conclusie dat er grote problemen zijn bij de Nationale Politie. Dat blijkt uit een nota die in handen is van de NOS.

De korpsleiding gooit het roer drastisch om: burgemeesters krijgen meer te zeggen over de politie, er wordt straks veel scherper gekozen welke misdaadbestrijding prioriteit krijgt en de ambities moeten omlaag.

Verdachte verkrachtingen Utrecht wil niet naar Pieter Baan Centrum

Rechtbanktekening van Gerard T., de verdachte Utrechtse serieverkrachter

De verdachte van een reeks verkrachtingen in Utrecht, Gerard T., maakt bezwaar tegen observatie in het Pieter Baan Centrum. Daar wordt gekeken naar de geestelijke toestand van de verdachte. Het bezwaar moet nog worden behandeld.

Gerard T. is vorig jaar aangehouden nadat hij zijn DNA had moeten afstaan vanwege een fietsendiefstal. Hij wordt vervolgd voor vier verkrachtingen.

Olifant heeft geen zin in selfie met toeristen

Twee toeristen hoopten tijdens hun safari in India een selfie te maken met een olifant en haar jongen. Maar dat liep niet helemaal zoals het duo voor ogen had, meldt The Telegraph. De olifant had namelijk helemaal geen zin in een kiekje met twee wildvreemden en werd boos. Het beest gebruikte zijn slurf om een tas uit de auto te vissen, met daarin pinpassen, geld en fruit.

De toeristen konden veilig ontkomen. De tas krijgen ze nooit meer terug en ook de selfie kunnen ze op hun buik schrijven.

Kabinet zet in op supercomputer

.

Nederland moet dé plek worden waar nieuwe supercomputers, zogeheten kwantumcomputers, worden ontwikkeld. Het Delftse instituut QuTech krijgt daar de komende tien jaar 135 miljoen euro voor. Dat geld komt van het kabinet en enkele kennisinstellingen. Onder anderen de ministers Kamp en Bussemaker hebben vanmiddag hun handtekening gezet.

Kwantumcomputers zijn zo krachtig dat informatie die tussen dit soort computers wordt uitgewisseld nauwelijks valt te onderscheppen. Ook worden ze gebruikt om nieuwe medicijnen sneller te ontwikkelen.

Fail: Jack Warner die zichzelf verdedigt

Als je jezelf aan het verdedigen bent, bijvoorbeeld tegen beschuldigingen van corruptie op FIFA-niveau, is het niet handig om met argumenten uit, zeg, De Speld te zwaaien. Dat deed Jack Warner dus wel. Oud-FIFA-vice-president Warner stapte in 2011 al op na beschuldigingen over omkoping en corruptie, maar werd vorige week woensdag opgepakt door de Zwitserse politie.

Gisteren plaatste hij een filmpje online waarin hij zichzelf verdedigt. En daarin citeerde hij uit een artikel in The Onion: "Als de FIFA zo slecht is, waarom is Sepp Blatter dan herkozen? En waarom kondigt FIFA dan een zomer-WK in 2015 aan in Amerika?" Warner had niet door dat The Onion een satirische website is - en dat er dus helemaal geen WK in Amerika in de planning zit.

Toen hij dat wél doorkreeg, is de video offline gehaald, maar gelukkig:

Hollandse Nieuwe komt later dan verwacht

Slecht nieuws voor de haringhapper: de geplande start van het haringseizoen op 10 juni is niet haalbaar. Nederland moet tot 18 juni op de Hollandse Nieuwe wachten, meldt het Nederlands Visbureau. Dat komt doordat de eerste aanvoer in Scandinavië nog niet van de gewenste kwaliteit bleek te zijn.

Dronken medewerker gemeente Terneuzen aangehouden

Een 54-jarige medewerker van de gemeente Terneuzen is zondagmiddag aangehouden omdat hij dronken achter het stuur zat, meldt Omroep Zeeland. De man had 2,5 keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. Het was dan ook niet heel gek dat hij zijn rijbewijs moest inleveren.

De gemeente zegt in een reactie passende maatregelen te nemen tegen de medewerker.

Eigen populariteit dwingt Amsterdam tot maatregelen

Met het oog op de toenemende drukte neemt Amsterdam maatregelen om de stad leefbaar te houden. De gemeente benadrukt dat de groei van de stad een positieve ontwikkeling is, maar erkent dat er ook overlast en irritatie door ontstaan.

Amsterdam wil toeristen en bezoekers beter gaan spreiden, zodat de binnenstad wordt ontzien. Daartoe worden gebieden buiten het centrum gepromoot. Van de Sloterplas wordt bijvoorbeeld een nieuw recreatiegebied gemaakt en muziekevenementen moeten vaker buiten het centrum plaatsvinden.

Wethouder Kajsa Ollongren

Liefdesslotjes verdwijnen van brug in Parijs

Goed nieuws voor de stelletjes die een liefdesslotje hebben gehangen aan de Pont des Arts in Parijs, maar uit elkaar zijn: deze traditie verdwijnt. Het gewicht van de slotjes is zo groot dat de brug dreigt in te storten.

Vandaag begint de gemeente met het weghalen van de slotjes. De brug krijgt nu glazen platen om herhaling te voorkomen. Wat er met de slotjes gebeurt, is nog onbekend.

liefdesslotjes verdwijnen

Koffer met dode vrouw maand in kluis op station Tokio

De bagagekluisjes op Tokyo Station, waar de koffer met het lichaam werd achtergelaten.

Een medewerker van een treinstation in Tokio heeft een dode vrouw gevonden in een koffer die een maand geleden werd achtergelaten. Het lichaam is van een kleine vrouw van tussen de 70 en 90 jaar oud.

De gele koffer waarin het lijk was verstopt, werd eind april in een niet afgesloten bagagekluis gezet. Personeel van het station, een van de drukste treinstations van Japan, verplaatste de koffer later naar de ruimte voor vergeten voorwerpen. Volgens de routineprocedure werd de niet afgehaalde koffer na ongeveer een maand geopend.

Marinus Dijkhuizen naar Brentford FC

Marinus Dijkhuizen kiest voor een avontuur in Londen bij Brentford FC

Excelsior moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Marinus Dijkhuizen vertrekt namelijk naar het Engelse Brentford FC. Dijkhuizen was anderhalf jaar trainer van Excelsior. Vlak daarvoor stond hij nog voor de groep van zondageersteklasser De Meern.

De 43-jarige Dijkhuizen promoveerde in 2014 met Excelsior naar de eredivisie en zorgde dit seizoen voor rechtstreekse handhaving.

Pesten op werk: helft van de leidinggevenden kijkt weg

De helft van alle leidinggevenden die weten dat een werknemer wordt gepest, doet er niets tegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van vorig jaar naar arbeidsomstandigheden. Vandaag geeft minister Asscher de aftrap voor een publiciteitscampagne om pesten op het werk bespreekbaar te maken.

Enrique Iglesias snijdt zich aan drone

Enrique Iglesias heeft bloedende vingers overgehouden aan zijn poging om een drone te vangen. De zanger raakte gewond tijdens een concert in Mexico.

Iglesias werd naast het podium behandeld en keerde daarna terug op het podium voor de laatste 30 minuten van zijn concert.

Egel zuipt zich klem

Een egel is gisteren in Arnhem door de dierenambulance meegenomen wegens openbare dronkenschap. Het diertje zag een kapot gevallen fles advocaat op de grond liggen, kon zich niet beheersen en besloot het er flink van te nemen. Een voorbijganger trof de egel in beschonken toestand aan.

Het stekelige beestje was zo dronken dat 'ie zich zelfs niet meer opkrulde bij naderend gevaar. Daarom besloot de dierenambulance hem onder te brengen bij de opvang van dieren uit de natuur.

Man steelt levende koningskrab uit restaurant in Antwerpen

Een Belg heeft de nodige opschudding veroorzaakt in een restaurant in Antwerpen. Hij stapte het restaurant binnen, opende het vissenaquarium en pakte daar een levende koningskrab uit. Die verstopte hij onder zijn t-shirt, daarna pakte hij de tram. Omstanders krabden zich even achter de oren en sloegen daarna alarm, waarna de man werd opgepakt.

Krijgen Kim en Kanye nieuwe windrichting?

Kim Kardashian is weer zwanger, blijkt uit een promofilmpje van de volgende aflevering van haar reality-serie. Haar eerste kind met rapper Kanye West heet North. Twitter weet dus al hoe het kleine broertje of zusje van North moet heten:

Koningspaar op reis in VS

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn begonnen aan hun officiële bezoek aan de VS. Gisteravond dineerden ze op de ambassade in Washington. Het koningspaar blijft nog tot woensdag in de VS en gaat onder meer nog naar Grand Rapids en Chicago. Er staat ook een ontmoeting met president Obama op het programma. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken reist met de koning en koningin mee.

Kerry vandaag terug naar VS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry is vannacht in een ziekenhuis in Zwitserland gebleven. Gisteren werd bekend dat hij z'n bovenbeen heeft gebroken bij een fietsongeluk in de Franse Alpen. In eerste instantie zou hij gisteravond terug naar de VS vliegen, maar dat is uitgesteld tot vandaag. Kerry is in Zwitserland voor onder meer overleg over het Iraanse atoomprogramma.

Kerry op de fiets in maart van dit jaar

Colombianen zonder stroom

In de Colombiaanse havenstad Buenaventura zitten zeker 400.0000 mensen zonder stroom na een aanslag op een hoogspanningsmast. De marine zegt dat het 't werk is van de militante beweging FARC en spreekt van een terroristische aanslag. De aanval komt een week na het opzeggen van de eenzijdig afgekondigde wapenstilstand door de FARC.