liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Grote stroomstoring in Maastricht

Door een stroomstoring zitten 16.000 huishoudens in Maastricht en omgeving zonder stroom. De oostkant van Maastricht heeft geen elektriciteit, en ook Valkenburg en Cadier en Keer zitten sinds 21.30 uur zonder stroom.

Volgens netbeheerder Enexis is er rook gesignaleerd in een van de elektrische installaties. De brandweer is ter plaatse. Hoe lang het gaat duren is niet bekend.

Slachtoffers blikseminslag zijn twee jonge vrouwen

Twee doden bij blikseminslag

De slachtoffers van een blikseminslag in Amersfoort zijn twee vrouwen van 20 jaar, meldt de politie. Ze komen uit Amersfoort.

Volgens de politie schuilden ze onder een boom, en werden ze daar geraakt door de bliksem. Ze zijn door de brandweer zittend tegen de boom gevonden. Van de boom die werd geraakt door de bliksem is een groot stuk afgebroken.

Noodlanding Transaviavlucht na wegvallen luchtdruk

Een vliegtuig dat onderweg was van Eindhoven naar Lissabon heeft vanavond een noodlanding gemaakt in Lille. De luchtdruk in het Transavia-toestel was weggevallen. Volgens een passagier kwamen de zuurstofmaskers naar beneden.

Het vliegtuig is veilig geland, zegt een woordvoerder van Transavia. De passagiers vliegen vanavond nog door naar Lissabon.

Ook hogere toegangspoortjes houden zwartrijder niet tegen

Ook hogere toegangspoortjes op de stations houden zwartrijders niet tegen. Dat blijkt uit beelden op het station in Hoorn. De poortjes blijven nog even open als iemand incheckt, waardoor de persoon - of personen - er achter, ook door kan lopen.

De NS bevestigt tegen RTV Noord-Holland dat het systeem niet waterdicht is.

Eerder deze week bleek al dat reizigers op Rotterdam Centraal zonder kaartje het station in kunnen, door over de toegangspoortjes heen te springen.

Winkelpersoneel in grensstreek moet op Duitse les

Winkel- en horecapersoneel in de grensstreek moeten op Duitse les. Want Duitsers die in Nederland op vakantie komen, willen graag in het Duits aangesproken worden. Dat meldt RTV Oost.

In Hardenberg bestaan vergevorderde plannen om het personeel weer de naar de schoolbanken te sturen om ze beter Duits te leren praten.

Reddingsploeg Nepal geland in Eindhoven

Een lid van het USAR-team op Vliegbasis Eindhoven

De Nederlandse hulpverleners die in Nepal hebben geholpen bij het zoeken naar overlevenden zijn terug in Nederland. Rond 18.45 uur landde het vliegtuig met het Urban Search and Rescue team (USAR) in Eindhoven.

'Co-piloot Germanwings testte alertheid verkeersleider'

Co-piloot 'oefende' voor rampvlucht

Weer nieuwe informatie over de co-piloot van Germanwings die zijn toestel opzettelijk liet neerstorten in de Alpen. Hij probeerde al op de heenvlucht te testen of de Franse luchtverkeersleiding wel zat op te letten. Dat zegt oud-piloot en luchtvaartdeskundige Benno Baksteen in het NOS Radio 1 Journaal.

Vandaag bleek dat co-piloot Andreas Lubitz al op de heenvlucht van Düsseldorf naar Barcelona eens een scherpe daling instelde op het besturingspaneel. Dat deed hij op het moment dat de gezagvoerder even weg was uit de cockpit.

De luchtverkeersleiding kan meelezen met de gegevens die een piloot invoert op zijn paneel, maar vaak gebeurt er niets met die informatie, zegt Baksteen. "Het lijkt er daarom op of hij wil testen of de Franse verkeersleiding wel oplet. Hij krijgt geen reactie, dus daaruit maakt hij op dat ze niets zien."

'Lanceerplaats Buk-raket lag in rebellengebied'

De plek waarvandaan volgens de Russische onderzoekers de BUK-raket is afgevuurd

De lanceerplaats van de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde lag op de dag van de ramp in rebellengebied. Dat blijkt althans uit kaarten van de Oekraïense veiligheidsdiensten.

Dat is iets anders dan wat Russische onderzoekers zeggen in een gelekt rapport. Daarin staat dat de lanceerplaats in de plaats Zarosjtsjenskoje lag.

Nemanja Gudelj naar Ajax

Ajax heeft zich versterkt met Nemanja Gudelj. De club uit Amsterdam neemt de Servische middenvelder over van AZ, dat een gelimiteerde transfersom van zes miljoen euro zal ontvangen.

Nemanja Gudelj over zijn overgang

De 23-jarige Gudelj, die een contract voor vijf jaar tekent, kwam van 2009 tot en met 2013 uit voor NAC Breda. Hij is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen bij AZ. Voor de Alkmaarders kwam hij tot nu toe in 76 duels tot vijftien doelpunten.

13.634.473,54 euro

Dat is het bedrag dat de actie 'Nederland helpt Nepal' tot nu toe heeft opgeleverd voor de slachtoffers van de aardbeving op 25 april. Vorige week vrijdag stond de teller op 8,6 miljoen euro. Dat was nadat de hele dag in de op tv aandacht was besteed aan de actie.

Door de aardbeving zijn meer dan 7000 mensen omgekomen. Honderdduizenden huizen zijn verwoest of beschadigd.

Antoin Peeters vaste presentator RTL Nieuws

RTL-presentator Antoin Peeters

Antoin Peeters (40) wordt de opvolger van Rick Nieman als vaste presentator van het RTL Nieuws. Vanaf 23 mei vormt hij samen met Merel Westrik het vaste presentatieduo in de oneven weken.

Peeters heeft er zin in, maar ziet wel in dat 'ie een hele andere baan krijgt: "Als verslaggever ben je volledig gefocust op je eigen verhaal. Als vaste nieuwslezer ben je veel meer bezig met het complete beeld: al het nieuws uit binnen- en buitenland."

Prince treedt op in Baltimore

Prince geeft zondag een concert tijdens de Rally 4 Peace in Baltimore. Die wordt gehouden om stil te staan bij de protesten en rellen de laatste tijd in de Amerikaanse stad, na de dood van Freddie Gray. Bezoekers wordt gevraagd om grijze kleren te dragen.

Naar verluidt speelt Prince ook een nieuw nummer dat 'ie vorige week schreef, getiteld Baltimore.

Slachtoffers blikseminslag schuilden onder boom

De twee mensen die vanmiddag door een blikseminslag zijn omgekomen, waren onder een boom aan het schuilen. Dat zegt de politie. Getuigen zagen hoe de slachtoffers net voor 14.30 uur werden geraakt; de politie heeft die mensen opgevangen. Ze kunnen nog niet vaststellen wie de doden zijn.

NOS-presentator Jeroen Stomphorst woont in de buurt en hoorde de klap:

Kraamzorg blijft in basispakket

Kraamzorg blijft in het basispakket. Minister Schippers noemt het zelfs noodzakelijk, omdat die zorg bijdraagt aan het herstel van de moeder en een goede start voor het kind.

De minister wil wel bekijken of de zorg voor een eerste en tweede kind wel even lang moet duren en of de kraamzorger wel huishoudelijke taken -als het doen van de was en de schoonmaak- moet overnemen.

Hoe lang kun je eigenlijk op je kop hangen?

Gisteravond hingen zeven mensen zeker 20 minuten ondersteboven in een kermisattractie. En dat doet wat met een mens. Een van de inzittenden klaagde over druk op de ogen, en geen gevoel in zijn benen. Hij zegt zelfs kort te zijn weggevallen.

'Mijn voorgevoel was al: dit is niet goed'

Omroep Gelderland vroeg zich af hoe lang je als mens eigenlijk ondersteboven kunt hangen, voordat je bezwijkt. Echt een bevredigend antwoord kregen ze niet, maar ze vonden wel een video van een ervaringsdeskundige. Jaren geleden hing een Amerikaanse stuntman al eens 60 uur op zijn kop:

Twee doden door blikseminslag in Amersfoort

Twee mensen kwamen door de bliksem om het leven

In Amersfoort zijn twee mensen dodelijk getroffen door de bliksem. Dat melden de hulpdiensten. De twee slachtoffers bevonden zich in het Park Randenbroek in het zuiden van de stad, toen het begon te onweren.

Kroegbaas veroordeeld voor schenken 56 shotjes

Een Franse kroegbaas mag vijf jaar lang geen café meer uitbaten. Ook moet hij een boete van 1500 euro betalen en krijgt hij een gevangenisstraf van 6 maanden voorwaardelijk.

De caféhouder werd veroordeeld voor dood door schuld. In zijn kroeg hing een bord met het recordaantal shotjes op een avond tot dan toe (55) met een uitnodiging dat record te breken. Een 57-jarige man ging de uitdaging aan, tikte 56 shotjes weg, en overleed uiteindelijk aan de overdadige hoeveelheid alcohol.

De barman zou de man daarbij hebben aangemoedigd door te drinken. Hij voerde hem onder andere 30 shotjes binnen een minuut.

Vervolging voor 'Fuck de Koning'

Iemand die 'fuck de koning' heeft geroepen, wordt vervolgd. Dat zegt de advocaat van Abulkasim Al-Jaberi. Tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet op het Beursplein in Amsterdam in november vorig jaar riep hij dit (vanaf 00:25):

Volgens het OM heeft Al-Jaberi met zijn geschreeuw de koning en koningin beledigd. In de wet staat dat majesteitsschennis je maximaal 5 jaar celstraf kan opleveren.

Connexxion komt met taxidienst à la UberPOP

Connexxion gaat nog dit jaar met eigen straattaxi's rondrijden in Amsterdam, meldt BNR Nieuwsradio.

Het nieuwe project, waarvan de naam nog niet bekend is, is te vergelijken met de verboden taxidienst UberPOP. "Het worden in ieder geval geen reguliere taxi's waarbij je als taxi bij een paal gaat staan wachten totdat er iemand komt'', zegt CEO Bart Schmeink. "De bedoeling is dat het project daarna landelijk wordt uitgerold.''

'Vermisten moeten juridische status krijgen'

Mensen die vermist zijn, moeten een juridische status krijgen. Nu zijn mensen voor de wet levend of dood. Een status voor vermisten bestaat niet en dat veroorzaakt grote problemen bij familieleden die achterblijven, zeggen belangenverenigingen in de Volkskrant.

Ongeluk met drie vrachtwagens op de A67

Op de A67 bij Geldrop is vanochtend een ongeluk gebeurd met drie vrachtwagens. Een chauffeur is daarbij ernstig gewond geraakt. Een van de vrachtwagens vervoerde gevaarlijke stoffen, maar er zijn geen stoffen weggelekt, meldt de ANWB.

​Popcorn Time nu ook via de Mac te installeren op je iPhone

Ontwikkelaars maakten het begin april mogelijk om Popcorn Time via een Windows-computer op je iPhone te installeren. Ze beloofden toen dat een versie voor het besturingssysteem van de Mac, OS X, er ook aankwam.

Die is nu verschenen. Via de Popcorn Time kun je films en tv-series bekijken zonder te betalen. De bestanden worden gedownload uit illegale bron. Het is daarmee een gratis Netflix-alternatief, maar wel illegaal.

Homostel zoent in honkbalstadion, publiek juicht

De kiss cam speurt in de pauzes van sportwedstrijden naar stelletjes die elkaar voor het oog van de supporters moeten zoenen. Meestal blijft de camera stilstaan op een man en vrouw, maar afgelopen zondag besloot de cameraman die traditie te doorbreken. Tot grote vreugde van het publiek (op 28 seconden).

'Duitse politie voorkomt aanslagen extreem-rechts'

De Duitse politie heeft mogelijk aanslagen voorkomen op asielzoekerscentra en moskeeën in het land. Agenten vielen vanochtend in verscheidene deelstaten binnen bij leden van de extreem-rechtse groep Old School Society (OSS). De politie heeft serieuze aanwijzingen dat de organisatie aanslagen wilde plegen, meldt Der Spiegel.

Een speciale eenheid heeft drie mannen en een vrouw gearresteerd. Volgens de politie zijn het kopstukken van OSS.

Russisch rapport: MH17 neergeschoten vanuit Oekraïens gebied

De Russische krant Novaja Gazeta heeft een geheim Russisch rapport gepubliceerd waarin staat dat MH17 is neergeschoten met een BUK-raket vanuit Oekraïens gebied. De onderzoekers sluiten uit dat MH17 is neergeschoten door separatisten.

Volgens onze correspondent in Rusland Geert Groot Koerkamp is die lezing van het onderzoek niet nieuw. "Deze conclusie past wel heel goed in het Russische straatje", zegt hij.

Europeanen worden steeds dikker, maar Nederlanders niet

Steeds meer Europeanen zijn te dik, en dat wordt alleen maar erger, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Vooral in Ierland worden mensen zwaarder. Over 15 jaar is vrijwel elke volwassene in dat land te dik. In Nederland neemt het aantal mensen met obesitas de komende jaren juist af, verwacht de Wereldgezondheidsorganisatie.

1 op de 15 leerlingen heeft chlamydia op school in Texas

Op een school in Texas leren leerlingen bij seksuele voorlichting dat geen seks hebben de beste methode is om soa's en ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Toch heeft zo'n 1 op de 15 leerlingen chlamydia opgelopen.

Maar dat komt niet door de seksuele voorlichting, zegt schoolopzichter Jim Rumage. "Die is niet slecht", zegt hij tegen San Antonio Express-News. "Want als kinderen geen seks hebben, kunnen ze deze ziekte ook niet oplopen." De school komt later deze maand met een plan om de uitbraak aan te pakken.

Kermisbezoekers hangen 45 minuten ondersteboven

Kermisbezoekers hangen drie kwartier ondersteboven

Zeven mensen hebben gisteren een tijd ondersteboven vastgezeten in een kermisattractie in Didam. Volgens Omroep Gelderland konden ze pas na 45 minuten uit de attractie worden gehaald.

  • Roland Heitink
    De arbeidsinspectie is een onderzoek gestart naar het incident
  • Roland Heitink
    Angstige momenten voor de kermisbezoekers
  • Arjan van den Berg
    De kermisbezoekers zaten zo'n drie kwartier vast
  • Maik Steenkamp
    Eén persoon raakte onwel

Taxiregels soepeler, maar Uberpop blijft verboden

Taxi's op Schiphol wachten op een klant

De regels voor de taxibranche worden wat versoepeld. Staatssecretaris Mansveld wil het zo makkelijker maken voor nieuwe aanbieders om op de markt te komen. Toch blijft UberPop verboden, de dienst waarbij mensen in hun eigen auto passagiers vervoeren. In de nieuwe plannen hoeven taxichauffeurs niet meer verplicht een bon aan de klant te geven en hoeven ze geen papieren taxivergunning en tariefkaart bij zich te hebben. Verder wil de staatssecretaris provincies meer ruimte geven om te experimenteren met taxi's.

'Co-piloot Germanwings oefende daling op heenvlucht'

De Duitse co-piloot Andreas Lubitz, die zelfmoord pleegde met een Germanwings-toestel, heeft op de heenvlucht de daling geoefend. Dat schrijft Bild op basis van bronnen die onderzoek doen naar de crash van het vliegtuig. Lubitz zou het toestel een vlucht eerder, van Düsseldorf naar Barcelona, ook minutenlang hebben laten dalen. En daar is geen logische verklaring voor, schrijft de Duitse krant.

​FC Groningen wordt vandaag gehuldigd

Supporters FC Groningen juichen op Grote Markt

Bekerwinnaar FC Groningen wordt vandaag gehuldigd in de eigen stad. De Groningers wonnen zondag voor het eerst in hun geschiedenis de KNVB-beker door met 2-0 te winnen van PEC Zwolle. Wat doet Groningen met die euroberg in de Euroborg?

​Pacquiao moet voor de rechter komen

Twee inwoners van de Amerikaanse staat Nevada slepen Manny Pacquiao voor de rechter. Ze voelen zich belazerd door de Filipijnse bokser, omdat hij een schouderblessure heeft verzwegen in de aanloop naar het 'Gevecht van de Eeuw' tegen de Amerikaan Floyd Mayweather.