liveblog
Aangepast

NOS op 3 Updates 7 april 2015

liveblog gesloten

Stroomstoring in centrum Washington

Een foto van het Witte Huis op het moment van de stroomuitval

Het centrum van Washington is vanmiddag (Amerikaanse tijd) even zonder stroom komen te zitten. Het licht in onder meer het Witte huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken viel even uit.

Een woordvoerder van het Pentagon hield zich op de vlakte toen hem naar de oorzaak van de stroomstoring werd gevraagd. Hij zei dat het te vroeg is daarover te speculeren en dat hij blij was dat alle noodvoorzieningen functioneerden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen aanwijzingen van kwade opzet.

Keiharde conclusies in rapport over Daniella

De 20-jarige Daniëlla zou stelselmatig zijn mishandeld door haar stiefvader

De verstandelijk gehandicapte Daniella van Bergen werd in de zomer van 2013 thuis door haar stiefvader Geert W. doodgeslagen; hij werd in februari veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs. Wat ging er mis? De conclusies in het inspectierapport dat vandaag is verschenen, zijn keihard.

In het rapport staat onder meer dat er op een bepaald moment wel 27 verschillende instanties bij het gezin betrokken waren en dat vooral de samenwerking tussen die instellingen ontbrak.

Celebrity's zonder neus

Voorbeelden van celebrities zonder neus

Het lijkt misschien een bizarre vraag, maar Justin Boot is er dagelijks mee bezig: hoe zien celebrities er zonder neus uit? Justin kwam op het idee toen hij Yolanthe Cabau van Kasbergen bij toeval neusloos op de voorpagina van een krant zag, vertelde hij aan Metro. Sindsdien vouwt hij tijdens zijn treinreizen de kranten zo dat de mensen op foto geen neus meer hebben. Het resultaat zet hij op Facebook-pagina NoNose.

Microsoft zoekt autisten

Microsoft begint in mei met een nieuw programma waarin ze op zoek zijn naar mensen met autisme voor functies op het hoofdkantoor. Volgens vicevoorzitter Mary Ellen hebben ze vaardigheden die ze goed kunnen gebruiken bij het bedrijf.

"Ze kunnen vaak indrukwekkend veel informatie opslaan, ontzettend gedetailleerd denken en blinken uit in wiskunde of programmeren", zegt Ellen. Zelf is ze moeder van een autistische zoon.

5 tot 10 procent van bevolking besmet met 'kipbacterie'

Ongeveer 5 tot 10 procent van de bevolking is besmet met een ESBL-bacterie, blijkt uit promotie-onderzoek van arts-microbioloog Ilse Overdevest. Dat is voor gezonde mensen geen probleem, maar wel bijvoorbeeld voor ouderen, zieken, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Door de bacterie werken antibiotica namelijk minder goed.

Kabinet praat morgen over geweld tegen conducteurs

Staatssecretaris Mansveld

Staatssecretaris Mansveld praat morgen over het geweld tegen conducteurs. Het was dit weekend weer raak. Dus heeft het allemaal extra urgentie zegt de minister. Ook over bewapening van conducteurs met pepperspray en wapenstokken wil ze praten. Maar dat wordt volgens haar een lastige stap: het kan ook agressie oproepen, zegt ze.

Voor de zomer wil het kabinet, samen met alle betrokken partijen een plan van aanpak hebben.

Tekst American Pie levert 1,1 miljoen euro op

De originele tekst van het nummer American Pie van Don McLean heeft op een veiling in New York ruim 1,1 miljoen euro opgeleverd.

De 69-jarige Amerikaan deed de zestien velletjes tekst naar eigen zeggen in een opwelling in de openbare verkoop. Het acht minuten durende nummer werd in 1971 een wereldhit. Het verkochte script is voorzien van opmerkingen en aanwijzingen voor de opname.

Don McLean droeg American Pie op aan de in 1959 omgekomen Ritchie Valens en Buddy Holly. De tekst verwijst daar voor een deel naar ("the day the music died"). In 2000 bracht Madonna een cover uit van het nummer.

Politie vindt verboden middelen in growshop IJzendijke

De politie heeft verboden middelen gevonden in een growshop in IJzendijke. Onder meer kweektenten, lampen, filters, voedingsmiddelen, ventilatoren en stekkerkasten zijn in beslag genomen; de eigenaar is aangehouden.

Het verkopen van middelen om wiet te kweken, is sinds 1 maart verboden. Om die reden doet de politie momenteel veel controles in growshops.

Piepend paasei voor blind meisje

Een vader uit Alabama ontwierp een piepend paasei voor zijn blinde dochter Rachel. Zo kon zijn dochter meedoen met de jaarlijkse traditie en net als de andere kinderen paaseieren zoeken. Als Rachel een plastic ei vond, mocht ze die bij haar ouders inruilen voor chocolade-eieren.

'Chapel Hill schutter krijgt mogelijk de doodstraf'

De verdachte Craig Hicks

De man die verdacht wordt van het doodschieten van drie moslimjongeren in een appartementencomplex bij de universiteit van North Carolina in Chapel Hill, krijgt mogelijk de doodstraf. De rechter heeft gezegd dat er genoeg bewijs is om die straf te eisen.

De reden dat Craig Stephen Hicks de drie doodschoot, is nog altijd onduidelijk. Volgens de politie ging het om een ruzie over het parkeren, maar de familie van de studenten denkt dat hij ze doodschoot omdat ze moslim waren.

Sjaak Rijke op bezoek bij president van Mali

Sjaak Rijke is aangekomen in Bamako, de hoofdstad van Mali. Daar is de Nederlander ontvangen door president Keïta. Volgens journalisten riep Rijke "liberté" (vrijheid) toen hij uit het vliegtuig stapte.

Terroristen hielden de Woerdenaar bijna 3,5 jaar gegijzeld in het Afrikaanse land. Rijke werd maandag bevrijd door speciale eenheden van het Franse leger en vliegt zeer binnenkort naar Nederland.

Sjaak Rijke komt aan in de Malinese hoofdstad Bamako

Vader en zeven kinderen dood door kapotte generator

Een vader en zeven kinderen zijn in de Amerikaanse staat Maryland overleden aan koolstofmonoxidevergiftiging doordat hun warmtegenerator kapot is gegaan.

De stroom van de familie werd eerder die week afgesloten omdat de vader de rekening niet kon betalen. Hij kocht een generator om zijn kinderen warm te houden, maar die kwam zonder brandstof te zitten waardoor er alleen koolstofmonoxide uitkwam.

Franse senator pleegt zelfmoord om fraude

In Frankrijk heeft een voormalig burgemeester van de stad Tours zelfmoord gepleegd. Hij werd vandaag verwacht in de rechtbank vanwege betrokkenheid bij een verduisterings- en fraudezaak.

Toen hij niet kwam opdagen ging de politie kijken bij zijn huis. Daar werd in de garage zijn lichaam gevonden. De Franse oud-burgemeester heeft een afscheidsbrief achtergelaten. Daarin verwerpt hij alle beschuldigingen.

Man de cel in na seks met 14-jarige Wordfeud-kennis

Een 38-jarige man moet drie jaar de gevangenis in, omdat hij seks heeft gehad met een 14-jarig meisje. Hij leerde haar kennen via het spelletje Wordfeud. Het minderjarige meisje, dat in eerste instantie zei zeventien te zijn, liep in juni 2013 weg van huis. Ze vertrok naar de woning van de man en werd daar een dag later door de politie gevonden.

Volgens de rechtbank in Arnhem heeft hij misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van het slachtoffer en geen medelijden getoond.

Het spelletje Wordfeud

7 jaar cel voor Almeloër na doden vriendin

Een 43-jarige man uit Almelo is veroordeeld voor zeven jaar cel, omdat hij zijn vriendin vorig jaar met 21 messteken om het leven heeft gebracht. De man ontdekte dat het 37-jarige slachtoffer vreemdging. Een gesprek daarover mondde uit in een worsteling. De officier van justitie eiste 15 jaar cel wegens moord. Volgens de rechtbank is daar geen sprake van, omdat de dader geen tijd had om na te denken over de gevolgen van zijn actie.

2,5 jaar cel na verkopen paardenvlees als rundvlees

Vleeshandelaar Willy Selten

Vleeshandelaar Willy Selten uit Oss krijgt 2,5 jaar cel omdat hij volgens de rechter bewust honderdduizenden kilo's paardenvlees heeft vermengd met rundvlees. Hij zegt zelf dat het om een administratieve fout ging.

Volgens de rechter heeft de vleeshandelaar enorm veel onrust veroorzaakt en het imago van de Nederlandse vleessector geschaad. Tegen Selten was vijf jaar geëist.

Autistisch jongetje (11) overleeft vier dagen alleen in bos

In de Australische staat Victoria is een autistisch jongetje gevonden dat vier dagen werd vermist. De 11-jarige Luke Shambrook kampeerde met zijn familie in het Fraser National Park en was ineens nergens meer te vinden.

De verdwijning van Luke hield Victoria in zijn greep: dagenlang speurden zo'n 120 mensen het hele gebied af. Volgens de lokale politie gaat het goed met het jongetje.

Nieuwe batterij laadt in 1 minuut op

Niet meer wanhopig op zoek naar een stopcontact om je smartphone op te laden. Er is een nieuwe accu ontdekt die langer meegaat en maar een minuut nodig heeft om op te laden. Deze nieuwe accu's zijn niet gemaakt van lithium-ion, maar van aluminium.

Het duurt nog wel even voordat we de nieuwe accu's kunnen gebruiken. De onderzoekers van de Universiteit van Californië werken nog aan het voltage, dat nu nog niet toereikend is.

Mogelijke dealer witte heroïne blijft vastzitten

De man die zich zaterdag bij de politie in Amsterdam meldde omdat hij witte heroïne heeft gedeald, blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris vindt dat het om ernstige feiten gaat. De man wordt verdacht van de verkoop van witte heroïne aan drie Deense toeristen. Ook is er mogelijk vluchtgevaar.

100-jarige man doodt vrouw met bijl

Michael Juskin uit New Jersey is waarschijnlijk een van de oudste moordenaars in de geschiedenis van Amerika. De 100-jarige man doodde maandag zijn 12 jaar jongere vrouw met een bijl in haar slaap en pleegde vervolgens zelfmoord.

De beweegredenen zijn nog onbekend, maar volgens familie leed Juskin aan dementie. Het koppel had al eerder problemen, zegt justitie.

Amsterdam investeert 28 miljoen om jeugdwerkloosheid aan te pakken

Amsterdam gaat 28 miljoen euro investeren om de jeugdwerkloosheid terug te dringen. De komende vier jaar moeten 21.000 werkloze jongeren aan het werk of terug naar school.

De jeugdwerkloosheid in Amsterdam daalde in 2014, maar is nog altijd hoger dan het landelijk gemiddelde van 11,8 procent.

In de stad komen zes 'JongerenPunten' te staan. Daar krijgen jongeren een contactpersoon die hen begeleidt bij de terugkeer naar school of de zoektocht naar een baan. Daarnaast wil de gemeente investeren in de kwaliteit van het onderwijs en begeleiding voor kwetsbare scholieren.

FBI laat agenten weer testen op fitheid

Agenten van de FBI kunnen hun hardloopschoenen uit de bezemkast halen. De inlichtingendienst heeft namelijk besloten om de fitheidstest na zestien jaar weer in te voeren. Dat staat in een interne memo, dat in handen is van The New York Times.

Door de toegenomen cybercrime zitten agenten vaker achter de computer en dat komt hun buik niet ten goede. Volgens de FBI zijn de werknemers symbool van wat goed is in de wereld en dat ze die rol ook moeten uitstralen.

Aantal criminele jeugdgroepen daalt

Het aantal criminele jeugdgroepen is in 2014 met 27 procent afgenomen. Dat zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het departement splitste de groepen naar karakter uit. Het aantal 'hinderlijke' jeugdgroepen daalde met 20 procent ten opzichte van 2013, het aantal 'overlast gevende' jeugdgroepen met 11 procent en het aantal criminele jeugdgroepen nam dus nog sterker af.

Het ministerie stelt dat de positieve cijfers te danken zijn aan de goede samenwerking tussen onder meer gemeenten, politie, scholen en leerplichtambtenaren.

Alle 456 doden in Game of Thrones op een rij

Over een klein weekje is het eindelijk zo ver: dan begint het vijfde seizoen van de Amerikaanse hitserie Game of Thrones. Weet je niet meer goed wat er allemaal is gebeurd en heb je behoefte aan een opfrisser? The Washington Post helpt je een handje.

Het Amerikaanse medium heeft alle 456 doden tot nu toe overzichtelijk in kaart gebracht. Let op: ben je van plan nog te beginnen aan de serie of heb je nog niet alles gezien? Klik dan vooral niet op de link naar het uitgebreide artikel.

Je vindt niet alleen overleden mensen, maar ook duiven, wolven, vogels en schorpioenen die uit de serie zijn geschreven. The Washington Post brengt in kaart wie is overleden, op welke locatie, door wie en om welke reden. Waar stierven de meeste personages en wie heeft de meeste slachtoffers op zijn naam? Een stukje voorpret van de bovenste plank.

Sophie Turner (Sansa Stark) en Aidan Gillen (Petyr Baelish) in seizoen 4 van Game of Thrones

'Er moet nu echt iets gebeuren'

Opnieuw spoedoverleg vandaag over agressie tegen treinpersoneel. Aanleiding zijn twee incidenten in het Paasweekend. Bij Abcoude kreeg NS-personeel klappen, In Tilburg werd een conducteur het mes op de keel gezet. Volgens de VVMC, de vakbond voor het rijdend personeel, moet er nu echt iets gebeuren. De vakbond overweegt geen vervoersbewijzen meer te controleren om een signaal af te geven.

Begin vorige maand werden al afspraken gemaakt over extra veiligheidsmaatregelen: er komt een agent op twintig grote stations, er komen meer camera's en de toegangspoortjes op de stations moeten sneller dicht gaan.

Scheiden via Facebook

Een vrouw uit New York heeft een opmerkelijke primeur: ze mag van de rechter scheiden via Facebook. In 2009 trouwde de dame met een Ghanese man, maar de relatie liep al snel op de klippen. Ze heeft al tijden alleen via de telefoon contact met haar man en weet niet waar hij woont. Om te kunnen scheiden moet ze hem de scheidingspapieren kunnen sturen. Van de rechter mag ze dat nu doen met een privé-bericht op Facebook.

Het logo van Facebook bij het hoofdkantoor in de VS

Actievoerders klimmen op Shell-platform

Greenpeace klimt op Shell-platform

Actievoerders van Greenpeace zijn maandag op de Stille Oceaan aan boord geklommen van Shells boorplatform Polar Pioneer. Het platform wordt van Azië naar Alaska gebracht. De activisten willen zo lang mogelijk op het boorplatform blijven.

Nederlandse opgepakt in Turkije

In Turkije is een Nederlandse vrouw opgepakt die zich wilde aansluiten bij IS. Ze werd gezocht door Interpol, meldt het Turkse staatspersbureau. De 27-jarige vrouw werd gearresteerd in een hotel in de Turkse badplaats Antalya. Haar plan was om vanuit Turkije naar Syrië af te reizen.

Grenstorens Polen

Polen wil observatietorens van vijftig meter hoog langs de grens met het Russische Kaliningrad gaan bouwen. Volgens een Pools persbureau is de Europese Unie van plan de bouw van de grensposten te steunen. Op de zes torens worden camera's geplaatst. De beelden worden doorgestuurd naar de Poolse grenswacht. Zo moet de grens met het kleine stuk Russisch grondgebied tussen Litouwen en Polen in de gaten gehouden worden.

Borstbeeld Snowden weer weg

Een borstbeeld van klokkenluider Edward Snowden dat in een New Yorks park was neergezet, is binnen een dag alweer weggehaald door de autoriteiten. Het bronzen beeld van de oud-NSA-medewerker werd gisternacht in het Fort Greene Park geplaatst door een groep anonieme kunstenaars. Zij vergelijken Snowden met Amerikaanse soldaten die sneuvelden tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Volgens de makers van het Snowden-beeld hebben beiden hun eigen veiligheid op het spel gezet om te vechten tegen tirannie. Snowden deed dat door informatie over de Amerikaanse spionagepraktijken naar de media te lekken.

  • Reuters
    Zo stond het beeld nog geen dag
  • Reuters
    Het beeld wordt hier weggehaald; het is naar het politiebureau gebracht voor onderzoek
  • Reuters
    Het bronzen beeld geplaatst door een groep anonieme kunstenaars