liveblog
Aangepast

Kort

liveblog gesloten

Inval bij cannabis-club van ex-verslaggever

In september was ze zelf nog in het nieuws: tv-verslaggever Charlo Greene. Ze nam live op televisie ontslag met de woorden "Fuck it, I quit". En voor ze dat deed, vertelde ze dat ze de eigenaar is van een cannabis-club in Alaska.

Daar heeft ze nu bezoek gehad van de politie. Die deed een inval omdat er illegaal wiet verkocht zou worden. Klopt niks van, zegt Greene. Er komen alleen mensen die hun eigen cannabis meenemen. Binnen 24 uur opende ze haar club weer.

Achahbar schiet gretig Feyenoord langs PSV

Anass Achahbar scoorde twee keer

PSV heeft vanmiddag geen goede zaken gedaan in de topper tegen Feyenoord. Ze verloren in de Kuip. De nummer 1 van de Eredivisie kwam op een 2-0 achterstand door twee goals van Achahbar en kwam nog terug tot 2-1 door een afstandsschot van Depay. Dus was Achahbar matchwinner.

In de andere wedstrijden die vanmiddag werden gespeeld, PEC Zwolle - Excelsior en FC Groningen tegen FC Twente, bleef het gelijk.

Stomdronken bestuurder loopt weg na ongeval op A4

Bij Hoogerheide is een automobilist op de snelweg A4 vannacht stomdronken tegen de vangrail gereden. Daarna ging de 40-jarige man ervandoor.

Toen de politie bij de beschadigde auto aankwam, was de bestuurder nergens te bekennen. Agenten gingen in de buurt naar hem op zoek en zagen de man even later zwalkend over een fietspad lopen. Op het politiebureau bleek dat hij vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Hij kreeg boetes voor rijden onder invloed, rijden zonder geldig rijbewijs en het verlaten van de plaats van een ongeval.

Toerist in Rode Zee doodgebeten door haai

Een 52-jarige Duitse toerist is doodgebeten door een haai voor de kust van de Egyptische badplaats Marsa. De haai viel de man aan en beet zijn been eraf ter hoogte van zijn knie. Toen mensen van de reddingsbrigade bij de Duitser aankwamen, was hij al doodgebloed.

Marsa Alam is een populair snorkel- en duikoord aan de Rode Zee. Dodelijke aanvallen van haaien zijn zeldzaam in het gebied. De laatste keer dat er in de Rode Zee iemand werd gedood door een haai was vijf jaar geleden.

Jongen vindt schat in de sloot

Veel jongens dromen wanneer ze klein zijn om een échte schat vinden. Voor de 12-jarige Pepijn uit Alkmaar bleef het niet alleen bij dromen: hij vond een tas vol met sieraden in een slootje tijdens het vissen.

Volgens RTV Noord-Holland heeft Pepijn zijn buit netjes bij de politie gebracht, die hem bedankte voor z'n eerlijkheid. De politie denkt dat de sieraden zijn gestolen bij een inbraak. Agenten hebben de spullen meegenomen.

Gelynchte Farkhunda begraven in Afghanistan

In Afghanistan is een vrouw van 27 begraven die donderdag werd doodgeschopt en geslagen, omdat ze een koran zou hebben verbrand. Na de moord werd haar lichaam in brand gestoken en in een rivier gegooid. Dat gebeurde midden op de dag, in het centrum van hoofdstad Kabul.

Inmiddels is bewezen dat Farkhunda onschuldig was, er is namelijk geen enkel bewijs voor de koranverbranding. Dertien mensen zijn gearresteerd, onder wie acht politieagenten.

  • AFP
    De kist met het lichaam van Farkhunda.
  • AFP
    Rouw om Farkhunda.
  • AFP
    Vrouwen droegen de kist naar het graf.
  • AFP
    De begrafenis liep uit op een manifestatie voor vrouwenrechten.
  • AFP
    Vrouwen gingen als protest in het graf van Farkhunda liggen.
  • AFP
    Veel vrouwen vroegen om gerechtigheid.

Mars-kolonist: planeetproject Mars One is bedrog

Een relletje rond het ruimteproject Mars One. Een van de finalisten claimt dat hij moest betalen om kans te blijven maken op een enkeltje naar de rode planeet. Joseph Roche, een voormalig onderzoeker van de NASA, kwam steeds een ronde verder en vindt het nu tijd om misstanden bij het project aan de kaak te stellen.

Volgens Roche kregen de kandidaten tijdens de selectie punten. Wie de meeste punten had, ging door naar de volgende ronde. "Punten kreeg je alleen door het kopen van Mars One-merchandise en door het doneren van geld aan het project."

Oprichter Bas Lansdorp noemt de beschuldigingen onzin. "Er zitten kandidaten in de derde ronde die helemaal niets hebben gedoneerd, en er zijn mensen afgevallen die juist veel geld hebben gegeven. De twee dingen hebben niets met elkaar te maken."

'Taxichauffeurs moeten beter hun best doen'

Dat vindt minister Kamp van Economische Zaken. Hij zegt dat chauffeurs die boos zijn over concurrentie van taxidienst Uber, zelf hun kwaliteit moeten verbeteren.

Kamp zei in het tv-programma Buitenhof nieuwe innovatieve vormen van dienstverlening zoals Über en de online hoteldienst Airbnb toe te juichen. "De consument profiteert van een groter aanbod en hogere kwaliteit."

Minister Kamp in Buitenhof

Ook maandag geen treinen tussen Apeldoorn en Deventer

De ontspoorde trein bij Teuge

Door het ongeluk vanmorgen op het spoor bij Teuge zijn de bovenleiding en de sporen zo beschadigd, dat er morgen ook nog geen treinen rijden tussen Apeldoorn en Deventer. Er rijden vervangende bussen.

Een personenauto werd gegrepen door een trein, die daarna ontspoorde. De inzittende van de auto is omgekomen bij het ongeluk. Drie treinpassagiers en het NS-personeel kwamen met de schrik vrij.

Go Ahead zet Foeke Booy op straat

Foeke Booy

Foeke Booy is ontslagen als trainer van Go Ahead Eagles. De club uit Deventer won na de winterstop slechts twee van de elf wedstrijden, scoorde vier keer en verloor gisteren tegen Vitesse voor de vijfde keer op rij. Booy was sinds juni 2013 trainer van de Eagles en was sowieso al bezig aan zijn laatste seizoen in Deventer, omdat hij naar eigen zeggen toe was aan een nieuwe stap.

Rebellen nemen delen derde stad Jemen in

Houthi-rebellen hebben in Jemen delen van de derde stad van het land veroverd. De milities hebben het militaire vliegveld van de stad Taiz in handen. Jemen staat op de rand van een burgeroorlog; de president is een tijd geleden afgezet.

Een ander deel van Jemen is in handen van al-Qaida en ook terreurgroep Islamitische Staat krijgt meer macht in het land. Vrijdag vielen meer dan 130 doden bij twee aanslagen op moskeeën.

Jemen op rand van burgeroorlog

Halfwonder van paus Franciscus in Napels

Paus Franciscus heeft gisteren de maffiawijk Scampia in Napels bezocht. En in de kathedraal verichtte hij ook nog een soort van wonder: hij zegende een flesje met bloed van Sint Januarius - dat daardoor voor de helft vloeibaar werd. Een wonder, volgens de aartsbisschop. Voor de helft dan, grapte de paus.

Boer verkoopt aardappels met Pieper-mania

Pieper-mania

Een succesvolle actie van een Texelse aardappelboer: Pieper-mania. Hij kreeg zijn overschot van bijna 50.000 kilo aardappels niet verkocht, dus begon hij een Facebook-actie en reed zijn piepers met twee vrachtwagens naar een dorpje in het Westland. Daar konden mensen zelf bepalen wat ze ervoor wilden betalen.

Hier zie je een promo van de actie. De boer is de meeste van zijn aardappels kwijt en hield er dus ook nog wat aan over.

Eerste auto met lichtgevende lak

De eerste auto met licht producerende verf is er: de Nissan Leaf. Die heeft speciale coating die UV-energie en andere zichtbare straling overdag absorbeert en in het donker tussen de acht en tien uur lang gloeit, schrijft Dutch Cowboys. Hier zie je de auto over de eerste glow-in-the-dark-weg in Oss rijden:

Overdag laden de lijnen op de weg op door licht te absorberen, zodat ze in het donker licht te geven. Erg handig, want daardoor is er minder stroom nodig om de weg te belichten.

Derde aanvaller Tunis 'op de vlucht'

Er waren zeker drie aanvallers. Er is er een die op de vlucht is, maar hij zal niet ver komen.

President Beji Caid Essebsi van Tunesië

De president van Tunesie heeft live in een televisie-interview gezegd dat een derde verdachte van de aanslag op het Bardomusuem op de vlucht is. Eerder werd gedacht dat twee schutters bij de aanval betrokken waren. Die twee werden woensdag gedood, toen hun munitie op was.

Tot nu toe zijn al meer dan 20 mensen gearresteerd na de aanslag op het Bardomuseum, afgelopen woensdag.

VS onderzoekt online dreigement IS aan het leger

De Amerikaanse regering onderzoekt een dreigement van Islamitische Staat. De terreurgroep zette gisteren een lijst online met daarin namen en adressen van zo'n honderd Amerikaanse militairen.

Van de meeste mensen is ook een foto geplaatst en hun rang in het leger. Volgens IS gaat het om militairen die meewerkten aan Amerikaanse missies tegen de terreurgroep. Het jihadleger roept aanhangers op om "af te rekenen" met de mensen op de lijst.

Chaos op het spoor bij Apeldoorn

De ontspoorde trein bij Teuge

De inzittende van de auto die bij Teuge door een trein werd gegrepen, is overleden, zegt de politie. De mensen in de trein zijn ongedeerd.

Het ongeluk veroorzaakte een ravage. Op foto's is te zien dat een deel van de trein door de klap is ontspoord. Daarom rijden er op dit moment geen treinen tussen Amersfoort en Deventer.

Bewoners Sierra-Leone moeten binnen blijven om verspreiding ebola te stoppen

Inwoners van Sierra-Leone moeten volgende week drie dagen binnen blijven. Zo hoopt de president de verspreiding van ebola tegen te gaan. Koroma lanceerde gister de Zero Ebola-campagne, waarin staat dat de bevolking volgende week vrijdag tot en met zondag niet naar buiten mag. Ook wil hij dat de bewoners drie zaterdagen in april overdag binnen blijven.

De campagne biedt bewoners zo de mogelijkheid direct betrokken te zijn bij het streven naar nul ebola-gevallen, maar ook om na te denken en te bidden voor uitroeiing van deze ziekte in ons land.

President Ernest Bai Koroma van Sierra-Leone

Een trein heeft een auto gegrepen bij Apeldoorn

De trein bij Teuge

Dat gebeurde bij het dorpje Teuge. Het is nog niet duidelijk wat er is gebeurd met de inzittenden. Het is een ravage op het spoor. Op foto's is te zien dat de trein deels van de rails is geraakt door de klap. Daarom rijden op dit moment geen treinen tussen Amersfoort en Deventer en dat kan nog wel tot 14.00 uur duren, denkt de NS.

Rustplaats A1 bij Kootwijk weer open na brand

De rustplaats van het tankstation aan de A1 bij Radio Kootwijk is weer open. Gisteren brandden daar vier auto's uit; twee mensen raakten gewond.

De brand ontstond doordat een paar auto's met elkaar in botsing kwamen, daarbij werd de tankzuil van een LPG-installatie omver gereden. Tanken zal nog niet gaan, het tankstation zelf blijft nog wel een tijdje dicht.

Langs de A1 gingen vier auto's in vlammen op

Treinverkeer rond Breda ligt stil

Rond Breda ligt het treinverkeer plat. Treinreizigers in Noord-Brabant moeten zondagochtend rekening houden met een langere reistijd. Dat komt door een eerdere verstoring, meldt de NS.

De spoorvervoerder verwacht dat tegen het einde van de ochtend pas weer treinen kunnen rijden. Reizigers tussen Eindhoven en Rotterdam wordt geadviseerd om via Utrecht om te reizen. Ook heeft de NS bussen ingezet.

Haaksbergen weert neonazi-band

Kategorie C

In Haaksbergen is een optreden van Duitse neonazi's voorkomen. In het dorp gingen al geruchten dat de extreemrechtse band Kategorie C stiekem zou gaan optreden, waarop de politie bij meerdere zaaleigenaren langsging. Dat leverde aanvankelijk niks op. De band houdt altijd tot op het laatste moment geheim waar ze optreden.

Gistermiddag werd de neonazi-band gespot in Haaksbergen. De politie ging erop af en sommeerde de band weg te gaan - en dat deden ze.

Spoedzitting Veiligheidsraad om Jemen

De Veiligheidsraad van de VN komt later vandaag in spoedzitting samen om de situatie in Jemen te bespreken. Het land staat op de rand van een burgeroorlog.

President Hadi heeft om de zitting gevraagd. De hoofdstad van Jemen, Sanaa, is in januari helemaal ingenomen door Houthi-rebellen. Gisteravond gaf Hadi een toespraak op televisie, waarin hij de machtsovername van de Houthi-rebellen een staatsgreep noemde. Direct na de toespraak van Hadi kwamen de Houthi's met een verklaring waarin ze acties aankondigden tegen veiligheidsdiensten die nog loyaal zijn aan de president.

President Hadi geeft een toespraak voor televisie

Gisteren pleegde de soennitische terreurorganisatie IS een aanslag op een moskee in Sanaa waar vooral Houthi's komen. Zeker 137 mensen kwamen daarbij om het leven.

Camerabeelden museumaanval Tunis vrijgegeven

Camerabeelden aanval Tunis

Op de Facebook-pagina van het Tunesische ministerie van Binnenlandse zaken zijn beelden vrijgegeven van de aanslag op het Bardomusuem, van afgelopen woensdag. Op de beelden is te zien hoe de twee schutters gewapend door het museum lopen.

Ook is te zien dat de daders een bezoeker lieten wegkomen. Ze lopen de man bij het opgaan van een trap tegen het lijf, maar laten hem doorlopen.