liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort

liveblog gesloten

Bizarre valpartij bij wielerkoers Drenthe

De vrouwenkoers Drentse 8 kreeg donderdag een bizarre ontknoping. Terwijl vijf rensters sprinten om de zege, komt er plotseling één ten val. In de herhaling blijkt dat een toeschouwer zijn hand heeft uitgestoken.

Bizarre valpartij bij Drentse vrouwenkoers

Confrontatie Ajax-hooligans en Feyenoord-supporters voorkomen

De politie van Amsterdam heeft een wraakactie van Ajax-supporters op de aanhang van Feyenoord voorkomen, meldt RTV Noord-Holland. Fanatieke Ajax-supporters wilden hun woede over de brandstichting in hun supportershome koelen op Feyenoord-fans, vlak voor de wedstrijd Heracles-Feyenoord op 14 februari.

De politie wist de operatie met doelgerichte waarschuwingen te verstoren. Uiteindelijk werd slechts een man van 35 aangehouden, omdat hij een stroomstootwapen in zijn auto had. Na de wedstrijd kwam hij weer vrij.

Fanshop PEC presenteert Teletekst-shirt

De vernedering van Ajax in de bekerfinale krijgt een staartje. PEC Zwolle kroonde zich tot bekerwinnaar na een 5-1 overwinning. Nu, bijna een jaar later, gaat de club het onderstaande shirt verkopen in zijn fanshop.

Automobilist rijdt door na doden baby

In het Overijsselse Lutten is een vader met een kinderwagen aangereden. De kinderwagen is weggeslingerd en de baby heeft het niet overleeft. De automobilist is doorgereden. De vader is overgebracht naar het ziekenhuis. Hoe erg de verwondingen zijn is niet bekend.

De auto van de dader is inmiddels gevonden, maar de bestuurder is spoorloos.

Treinverkeer Abcoude nog hele avond verstoord

Het opruimen van een gestrande trein bij Abcoude duurt langer dan verwacht. De NS denkt dat de verstoring van het treinverkeer tussen Utrecht en Amsterdam pas vannacht om 02.00 uur is verholpen.

Het treinverkeer rond Abcoude is zeker nog tot vannacht gestremd

Vanmiddag brak in een intercity bij station Abcoude een kleine brand uit, waarschijnlijk in een technische ruimte op een balkon. Een reiziger is naar het ziekenhuis gebracht met verwondingen en 24 anderen hebben rook ingeademd.

Twintig babykameleons geboren in Australië

Al ooit eens een babykameleon gezien? In de Taronga Zoo in Sydney werden er twintig geboren. Zie hier het resultaat:

  • EPA
    De beestjes werden geboren in de Taronga Zoo in Sydney
  • EPA
    Een kameleon is ongeveer 5 centimeter lang
  • EPA

Zingen tegen gaswinning in Groningen

Op de Grote Markt in Groningen hebben naar schatting 1500 mensen een lied gezongen om te protesteren tegen de aardgaswinning. Ze deden dat onder de noemer 'Ode aan Groningen'.

Cabaretier Youp van 't Hek riep mensen eerder in een videoboodschap op om aan de manifestatie mee te doen. Met het lied en de daarvan gemaakte videoclip wil de initiatiefnemer, Thrilling Groningen, gedupeerden van de gaswinning een hart onder de riem steken.

Protestlied op Grote Markt

Baby geboren in Amsterdamse supermarkt

In Amsterdam is een jonge vrouw bevallen in een supermarkt. Volgens RTV Noord-Holland is de moeder een 15-jarige medewerkster van de supermarkt. De politie wil niets zeggen over de leeftijd van de vrouw.

Een agente te paard heeft geholpen bij de bevalling in de Dirk van den Broek in Amsterdam-Oost. Een mannelijke collega van de agente bleef buiten bij de paarden staan.

Moeder en kind maken het beide goed.

Wie worden de opvolgers van Teeven en Opstelten?

Er gaan hardnekkige geruchten over de opvolging van Teeven en Opstelten. De VVD is op zoek naar een politiek zwaargewicht van buiten de politiek. Genoemd worden Jan-Kees Wiebenga en Henk Kamp als opvolger van Opstelten. Kamerleden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff zouden mogelijk Teeven opvolgen.

Medicijnmannen opgepakt voor geweld tegen albino's

In Tanzania zijn 225 medicijnmannen en andere traditionele genezers opgepakt in verband met het grootschalige geweld tegen albino's. Volgens de autoriteiten wordt de operatie verder uitgebreid tot alle gangsters en handelaars die veel geld verdienen aan de handel in albino-ledematen zijn aangehouden.

In Tanzania is een op de 1400 baby's een albino.

Steeds vaker worden albino's in Tanzania en buurland Malawi aangevallen en verminkt of vermoord. Bijgelovige Afrikanen zijn ervan overtuigd dat de lichaamsdelen van albino's, mensen die weinig of geen pigment in hun huid en ogen hebben, geluk en rijkdom brengen.

Terug op aarde

Na een half jaar in het internationaal ruimtestation ISS keerden twee Russen en een Amerikaan weer terug naar de bewoonde wereld. En wel zo:

Teckel valt 20 kilo af

De Amerikaanse teckel Dennis viel 20 kilo af nadat zijn vorige baasje hem alleen maar pizza en burgers liet eten. Het beestje deed er twee jaar over, maar met resultaat: hij ging van 25 kilo naar 5.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Politie heeft verdachten schietpartij Ferguson in vizier

De chef van het politiekorps St.Louis sprak vanmiddag de pers toe

De politie zegt dat ze verdachten op het oog heeft die vannacht op twee agenten in Ferguson hebben geschoten. Volgens de chef van het politiekorps, Jon Belmar, is van ongeveer 100 meter afstand op de twee agenten geschoten. Ze liepen geen ernstige verwondingen op. "We kunnen van geluk spreken dat we niet twee collega's zijn kwijtgeraakt", zegt Belmar.

BBC maakt serie over ontwikkeling van GTA

De BBC heeft een nieuwe tv-show aangekondigd die gebaseerd is op Grand Theft Auto. De serie moet gaan over de ontwikkeling van het spel en niet over de gebeurtenissen in GTA. De serie is onderdeel van een nieuw initiatief om jongeren enthousiast te maken voor werk in de digitale sector, zoals programmeren.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het is nog niet duidelijk wanneer de serie te zien is. Waarschijnlijk komt er één aflevering van 90 minuten.

Woningen Rijswijk ontruimd na melding van verwarde man

In Rijswijk zijn zestien woningen ontruimd, omdat er in een van de woningen mogelijk gevaarlijke stoffen liggen. In het huizenblok wonen mensen die begeleid wonen.

De woning is van een verwarde man die vanochtend bij de politie in Ridderkerk binnenliep met vuurwapen en handgranaat op zak. Hij vertelde dat er chemicaliën in z'n huis lagen in Rijswijk. De man is opgepakt.

Brand in trein bij station Abcoude

Op het station van Abcoude is een kleine brand ontstaan in een trein. Alle passagiers hebben de trein inmiddels verlaten. Het is niet duidelijk of er gewonden zijn.

Vuile lucht dodelijker dan gedacht

Nederlanders leven gemiddeld vier maanden korter door de uitstoot van stikstofdioxide in het verkeer. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een analyse van de gegevens van zeven miljoen Nederlanders.

Het was al bekend dat de gemiddelde levensduur van Nederlanders negen maanden korter is door de uitstoot van fijnstof. Door de invloed van stikstofdioxide gaat daar dus nog eens vier maanden vanaf. Zowel stikstofdioxide als fijnstof leidt tot luchtwegaandoeningen zoals longkanker.

'Fans moeten stoppen met het gooien van pizza's bij Walters huis'

Stop met het gooien van pizza's, zegt bedenker van Breaking Bad, Vince Gilligan. Steeds meer toeristen komen namelijk naar het huis van Walter White, de hoofdpersoon van de serie, om de scène na te spelen waarin Walter White een pizza op het huis gooit.

Maar het huis waar Walker White in de serie woont, wordt in het echt ook gewoon bewoond. Daarom vraagt Gilligan de fans te stoppen met dit "respectloze" gedrag.

Waarschijnlijk milde variant vogelgriep in Barneveld

Het pluimveebedrijf in Barneveld is besmet met vogelgriep. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken gezegd tegen de gemeente Barneveld.

Bronnen zeggen tegen de NOS dat het gaat om een milde variant en niet om de erg besmettelijke H5N8-variant. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn nog bezig met onderzoek, de komende uren moet blijken om welke variant het precies gaat. Wel is nu al duidelijk dat alle 30.000 kippen op het bedrijf worden geruimd.

Blendle haalt grote buitenlandse kranten binnen

De online kiosk Blendle heeft deals gesloten met drie grote buitenlandse kranten. The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post geven Blendle toestemming om hun artikelen te verkopen. De kranten zijn binnenkort toegankelijk voor Nederlandse gebruikers.

Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn, oprichters van Blendle

Kremlin: Poetin is niet ziek

Niks aan de hand, Poetin is niet ziek, alleen heel erg druk. Dat zegt het Kremlin na geruchten dat er iets met de Russische president zou zijn omdat hij al twee keer niet op belangrijke afspraken is verschenen. Zijn schema is door de crisis in Oekraïne alleen nogal intensief.

Poetin had een afspraak in Kazachstan, maar moest die uitstellen. "Het lijkt erop dat 'ie ziek is", zei een woordvoerder van de regering in Kazachstan. Niks van waar dus.

Tranentrekkende fooi gaat internet over

Het briefje bij de fooi die een serveerster in Tennessee laatst kreeg, gaat het internet over. Iemand had een maaltijd van ongeveer 30 dollar gegeten - en een fooi van 36 doller achtergelaten. Het briefje verklaart waarom:

President DNB waarschuwt voor zeepbellen

Het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in Amsterdam

De president van de Nederlandse Bank maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de beurskoersen oplopen. Dat heeft te maken met het massaal opkopen van staatsleningen door de Europese Centrale Bank; nodig om de economie te stimuleren, maar daardoor zijn beleggers misschien te positief.

Klaas Knot waarschuwt voor zeepbellen. Door de aangekondigde zee aan goedkoop geld is de euro in een jaar tijd een kwart in waarde gedaald ten opzichte van de dollar.

Mogelijk vogelgriep op boerderij in Barneveld

Op een boerderij in de gemeente Barneveld is mogelijk vogelgriep uitgebroken. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Barneveld bevestigd tegen De Gelderlander.

Het ministerie van Economische Zaken laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoeken of dit echt het geval is. Later op de dag wordt de uitslag van het onderzoek verwacht.

NFI: oplossen misdrijven niet in gevaar

De bezuinigingen bij het Nederlands Forensisch Instituut brengen het opsporingswerk niet in gevaar. Dat zei de directeur in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Volgens hem gaat het NFI niet minder doen, maar anders werken.

Het NFI wil stoppen met het onderzoek van haar, verf en handschriften. Volgens het instituut is DNA-onderzoek de toekomst.

NFI: oplossen misdrijven niet in gevaar

Alibaba koopt zich in bij Snapchat

Alibaba gaat investeren in Snapchat. Dat meldt Bloomberg op basis van insiders die anoniem willen blijven. De Chinese marktplaats zou 200 miljoen dollar willen investeren, waardoor Snapchat 15 miljard dollar waard zou worden.

Dochter Nemtsov: Poetin moet verantwoordelijkheid nemen

Zhanna Nemtsova bij haar vaders begrafenis

De dochter van de vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov zegt dat president Poetin verantwoordelijkheid moet nemen voor de moord. Zhanna Nemtsova zei tegen de BBC dat Poetin 'politiek' blaam treft. Ook zegt ze dat rechercheurs helemaal geen contact met haar hebben opgenomen, "omdat ze geen zin hebben in een onafhankelijk onderzoek".

De Russische president heeft de moord veroordeeld en gezworen dat hij de daders zal vinden.

Nominaties 3FM Awards bekend

De nominaties voor de 3FM Awards 2015 zijn bekend. Onder meer Chef'Special, Dotan en Jett Rebell maken kans op een prijs. Check hier de lijst voor alle nominaties.

De 3FM Awards worden op 9 april uitgereikt in TivoliVredenburg in Utrecht.

Vorig jaar won Jett Rebel de 3FM Award voor beste nieuwkomer

Zimbabwe uit WK 2018 gegooid

Zimbabwe is voorlopig van de kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal 2018 geschrapt. Dat heeft de FIFA vandaag gezegd.

Het land is eruit gezet omdat de ZIFA (de Zimbabwaanse voetbalbond) nog steeds een schuld heeft openstaan bij een oud-bondscoach, al bijna drie jaar.

Mensen onder puin van ingestorte cementfabriek in Bangladesh

In Bangladesh zitten mogelijk honderd mensen vast onder het puin van een ingestorte cementfabriek. Zeker drie werknemers zouden zijn omgekomen. De politie en brandweer zijn een grote reddingsoperatie begonnen.

De fabriek werd geleid door het leger van Bangladesh, dat in de havenstad Mongla stond. Mongla ligt op ongeveer 335 kilometer van de hoofdstad Dhaka. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Zuivelboycot Rusland kost FrieslandCampina 80 miljoen euro

De zuivelboycot van Rusland heeft FrieslandCampina afgelopen jaar 80 miljoen euro aan omzet gekost. Dat werd bekend tijdens de presentatie van hun jaarcijfers.

Van Rusland mogen een aantal Nederlandse zuivelbedrijven sinds 2013 niet meer exporteren naar Rusland, omdat de bedrijven niet aan hun Russische eisen voldoen.

De productielijn van zuivelfabrikant FrieslandCampina in Eindhoven

Koning is trots dat Máxima katholiek is gebleven

Handkus voor Máxima na de communie op het Sint Pietersplein voor de inauguratie van paus Franciscus.

Koning Willem-Alexander is trots dat zijn vrouw Máxima na hun huwelijk rooms-katholiek is gebleven. Hij had het erg gevonden als ze zich verplicht had gevoeld om protestants te worden zoals hij.

"De overstap van katholiek naar protestant lijkt misschien niet de grootst mogelijke sprong, maar als je het alleen maar doet omdat het moet, ben je niet eerlijk", zegt de koning in een interview met Deense media. Willem-Alexander en Máxima gaan volgende week op staatsbezoek naar Denemarken.

Brits Cyber Security Challenge van start

In Londen zijn 42 studenten aan de finale van hun Cyber Security Challenge begonnen. Ze zitten met z'n allen in een marineschip met de opdracht een bepaalde cyberaanval te ontmaskeren. Met de wedstrijd hoopt de overheid studenten warm te maken voor een baan in de cyber-security. Zo won in 2011 een postbode, die nu bij de ICT-beveiligingsdienst werkt van het Britse postbedrijf Royal Mail.

Ook in Nederland heeft het Team High Tech Crime van de Nationale Politie een aantal keer een CyberCrime Challenge georganiseerd. Vorig jaar deden 7146 mensen een poging de online test te kraken en zo kans te maken op een baan bij het team. Dit jaar komt er geen test, want er zijn geen vacatures.

Forensisch rechercheurs moeten een politie-uniform dragen...

...Terwijl ze hun werk eerst altijd in hun eigen kleding mochten doen. De Nederlandse Politiebond is niet blij met de verandering, omdat rechercheurs nu op straat worden herkend als politie-agenten, terwijl ze daar helemaal niet voor zijn opgeleid, zegt de politiebond.

De bond wil daarom dat de forensisch rechercheurs worden opgeleid tot volwaardige agenten, of dat het uniformvoorstel wordt teruggedraaid.

Burgemeesterskandidaat Mexico onthoofd

Een burgemeesterskandidaat in Mexico is onthoofd. Aide Nava Gonzalez stelde zich kandidaat voor de zuidelijke stad Ahuacuotzingo, maar ze werd maandag meegenomen door een groep gewapende mannen. Dinsdagavond laat werd Nava teruggevonden, vermoord.

Haar man, die de burgemeester was, werd vorig jaar vermoord. Hun zoon werd in 2012 gekidnapped en is nog steeds spoorloos. Ahuacuotzingo ligt in de provincie Guerrero, waar vorig jaar 43 studenten gekidnapped en vermoord werden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Er ligt een krokodil voor de hole

Een heuveltje, een grasspriet, van alles kan in de weg staan tussen jou en je hole-in-one. Maar een krokodil wordt zelden als excuus gebruikt. Toch lag die er dus mooi wel op de golfbaan Myakka Pines Golf Club in Florida.

Hij was een meter of 4 lang. Daar waren ze bij de golfbaan niet erg van onder de indruk, ze hebben in het verleden een regelmatige bezoeker van bijna 5 meter over de vloer gehad. Vooral als de zon schijnt: "Dan kan je niet tot hole 18 komen zonder een krokodil te spotten".

'Zuurgooier Delhaize is jurist uit Amsterdam'

De vermoedelijke dader op bewakingsbeelden

De man die in Antwerpen zuur gooide in het gezicht van een Delhaize-medewerkster is de 42-jarige jurist Jelle F. uit Amsterdam. Dat schrijven Belgische kranten. Zo sprak Het Nieuwsblad met de moeder van de verdachte die zegt dat haar zoon een psychose moet hebben gehad.

De Amsterdammer wordt ervan verdacht drie weken geleden zuur te hebben gegooid in het gezicht van een schoonmaakster in de Delhaize in Antwerpen.

Huisartsen tapen manifest op ministerie VWS

Manifest van de Bezorgde Huisarts

Tientallen huisartsen uit acht regio's kwamen vannacht opnieuw in actie tegen de machtspositie van zorgverzekeraars. Ze dreigen de samenwerking met verzekeraars te stoppen als er niet wordt geluisterd.

Om hun eisen kracht bij te zetten spijkerden ze vannacht een manifest op het ministerie van Volksgezondheid en kantoren van zorgverzekeraars. Maar omdat de pui van glas is, gebruikten ze toch maar tape...

Huisartsen voeren actie bij ministerie

Canadese vrouw overlijdt op boot door botsing met walvis

Een Canadese toeriste is voor de kust van Mexico overleden doordat een walvis op een toeristenboot botste, waar ze op zat.

Het schip moest een draai maken omdat een walvis precies voor de boot opdook. De walvis botste daardoor tegen een kant van de boot. Twee andere toeristen raakten gewond. De Canadese vrouw overleed later aan haar verwondingen.

ITV neemt John de Mols Talpa over

Kantoren van Talpa

John de Mol heeft Talpa Media BV verkocht aan de Britse commerciële zender ITV. “Van alle mogelijke partners voor Talpa, past ITV zonder enige twijfel het best bij ons", zegt De Mol. "Voor Talpa geeft dit een fantastische kans op sterke verdere groei. En voor mij persoonlijk betekent deze overname dat ik me geheel kan toeleggen op de creatie van grensverleggende nieuwe content.”

De Mol blijft een sleutelrol spelen in de creatie en ontwikkeling van formats. De deal kan oplopen tot een bedrag van maximaal 1,1 miljard euro.

Restaurant Tiger Woods mag niet Tiger Woods heten

Tiger Woods

Tiger Woods opent binnenkort een eigen restaurant in Florida. De golflegende steekt zo'n 8 miljoen dollar in het etablissement, maar er is één probleem: hij mag het restaurant niet Tiger Woods noemen. De rechten op commercieel gebruik van de naam zijn namelijk in handen van Nike.

Het restaurant zou voluit Tiger Woods Jupiter: Sports and Dining Club gaan heten. Maar dat mag dus niet van de kledingsponsor.

'Bezuinigingen NFI brengen opsporing in gevaar'

Het Nederlands Forensisch Instituut wil drie afdelingen wegbezuinigen. Met als gevolg dat verf, haren en handschriften niet meer zelf worden onderzocht. De directie wil zo geld besparen en het door andere bedrijven laten onderzoeken. Maar deskundigen vinden dat hartstikke onverstandig, want de NFI moet zulk belangrijk bewijs zelf bekijken.

Vandaag praat de Tweede Kamer over de bezuinigingsplannen van het NFI.

NFI stoot specialismen af, ondanks verzet

'Australiër (18) pleegt zelfmoordaanslag in Irak'

Een foto van Bilardi met andere IS-strijders

Een jongen van 18 uit Australië is volgens IS een van de zelfmoordterroristen die gisteren een serie aanslagen pleegden in Irak. In de stad Ramadi gingen zeker dertien bommen af en zouden zeventien mensen zijn omgekomen. De Australische regering onderzoekt nu of het inderdaad om deze jongen gaat, Jake Bilardi:

Bilardi zou hier vertrekken om de aanslag te plegen

China lijkt beloofde land voor provincies

Nederlandse provincies gaan graag op reis naar China, voor een handelsmissie. De afgelopen vier jaar zijn alle provincies er wel een keer geweest, in de hoop dat ze er zaken kunnen doen. Brabant ging het vaakst, gevolgd door Zuid-Holland en Gelderland.

Agenten beschoten in Ferguson

In de Amerikaanse stad Ferguson zouden twee agenten zijn neergeschoten bij protesten. Op Twitter komen foto's voorbij van de oproerpolitie die met getrokken wapens demonstranten op afstand houdt, terwijl er een gewonde wordt afgevoerd.

Gisteren stapte de politiechef van de stad op, nadat uit een rapport bleek dat zijn korps racistisch is. In Ferguson werd vorig jaar een onbewapende zwarte jongen doodgeschoten door een agent. Sindsdien is het er regelmatig onrustig.

Toegangspoortjes van de NS gaan eerder dicht

NS-poortjes

Dat is één van de extra maatregelen die de overheid en NS nemen om agressie tegen spoorwegpersoneel in treinen en op stations tegen te gaan. Er komt ook cameratoezicht bij en minister Blok, die nu over veiligheid en justitie gaat, zet extra politie in. De twintig grootste stations krijgen een stationsagent.

De afgelopen dagen was geweld tegen NS'ers veel in het nieuws. Zo werd een conducteur in Hoofddorp het ziekenhuis ingeslagen en voerde personeel acties voor extra maatregelen. Volgens de NS is de eerste stap nu gezet.