liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort

liveblog gesloten

Feyenoord-hooligans, meld je!

De Barcaccia-fontein in het centrum van Rome na het bezoek van de fans

Supporters van Feyenoord die bij de rellen in Rome waren, worden opgeroepen zich te melden bij de politie. "Er moeten veel foto's of filmpjes zijn gemaakt van de rellen en vernielingen", zei politiewoordvoerder Henk van der Velde in Opsporing Verzocht. "Dat kan zijn door supporters of toeristen, maar er zijn misschien ook mensen die contact hebben met inwoners van Rome."

Obama reageert op toespraak van Netanyahu

Obama was tijdens de toespraak van Netanyahu in het Amerikaanse Congres niet aanwezig. Wel heeft hij er nu op gereageerd:

Obama hoorde 'niets nieuws' van Netanyahu

De Israëlische premier Netanyahu is het niet eens met Amerika, dat een nucleair akkoord wil sluiten met Iran. Hij zei vanmiddag dat Iran een gevaar is voor Israël en de wereldvrede.

Verdachte van baby die te vondeling werd gelegd is gefilmd

De verdachte die gisterochtend in Breda een baby achterliet is gefilmd door bewakingscamera's. De beelden zijn getoond in het programma Opsporing Verzocht.

Grootste containerschip ter wereld in Rotterdam

Het grootste containerschip ter wereld is binnengelopen in de haven van Rotterdam. Het schip, de MSC Oscar, is 396 meter lang, 59 meter breed en kan 19.224 containers vervoeren.

MSC Oscar voor het eerst in Rotterdam

Lang zal het schip niet de grootste van de wereld blijven. Volgens een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam wordt er al gewerkt aan een nog groter containerschip.

Politie Ferguson was 'racistisch en bevooroordeeld'

Een button met een foto van Michael Brown

De politie van Ferguson was racistisch en bevoordeeld. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van justitie. Het onderzoek naar de afdeling van de politie Ferguson begon in augustus. Toen schoot een blanke politieagent daar de zwarte, ongewapende tiener Michael Brown dood. Zijn dood zorgde wereldwijd voor veel aandacht.

De moord op Michael Brown zorgde voor grote rellen in Ferguson

Wind-energie in een designjasje

Rotterdamse architecten willen de windmolen van de 21ste eeuw gaan maken. De windmolen wordt 570 meter hoog en moet elektriciteit gaan opwekken. Ook komen er andere groene technologieën in de molen, zoals zonnepalen en het opwekken van biogas. Windliefhebbers kunnen zelfs slapen in de futuristische windmolen: er worden 72 appartementen en 160 hotelkamers in gebouwd.

Snowden wil terug naar Amerika

Snowden wil graag terug naar huis in de VS. Zijn advocaten werken aan een mogelijke terugkeer naar de Amerika.

Ik ga niet geheimhouden dat hij terug wil naar huis. We doen er alles aan om een oplossing te vinden.

Anatoly Kucherena, een Russische advocaat van Snowden

Snowden werkte voor de Amerikaanse inlichtingendiensten NSA en de CIA. Hij bracht allerlei documenten over spionage van deze diensten naar buiten. Amerika wil de klokkenluider daarvoor berechten, maar sinds de onthulling verblijft hij in Rusland.

Meer geld naar tv-reclames

Er is afgelopen jaar 964 miljoen euro uitgegeven aan televisie-reclames. Dat is 3,3 procent meer dan in 2013. Deze toename komt door meer vertrouwen in de economie. Maar ook doordat tv-programma's steeds vaker op het moment van uitzenden massaal worden bekeken.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Netanyahu roept Congres op geen akkoord met Iran te sluiten

De Israëlische premier zegt dat Iran zijn volk wil vernietigen. In zijn veelbesproken speech voor het Amerikaanse congres zei premier Netanyahu ook dat Iran een groter gevaar is dan IS. Hij riep het congres op om geen nucleaire deal met Iran te sluiten. Volgens onze correspondent was het vooral kritiek op president Obama, al noemde hij hem niet bij naam.

Netanyahu roept Congres op geen akkoord met Iran te sluiten

Ontmantelen xtc-lab duurt al drie dagen

De politie Limburg is al sinds zondag bezig met het ontmantelen van een xtc-laboratorium in Brunssum. Een team van Defensie dat gespecialiseerd is in het ontdekken van verborgen ruimtes is ook bij de actie betrokken.

In Limburg en Noord-Brabant worden vaker drugs-lab's gevonden, zoals hier in Hoensbroek

Het laboratorium was gevestigd op een groot terrein met een woning en een aantal loodsen. Daardoor duurt de ontmanteling lang. Tot nu toe is 55 kilo aan xtc-tabletten gevonden, 200.000 euro contant geld en een vuurwapen met munitie.

'AIVD houdt informatie achter voor politieteam MH17'

Binnen de politie en het Openbaar Ministerie is er ergernis over de rol van inlichtingendienst AIVD bij het onderzoek naar de MH17-ramp. De AIVD zou het onderzoek frustreren door informatie achter te houden.

Voor het opsporen en berechten van de verantwoordelijken voor de ramp hebben de politie en het OM informatie van de AIVD nodig. Maar volgens de bronnen houdt de geheime dienst geregeld zaken achter.

Eerste nabestaanden bij brokstukken MH17

De eerste nabestaanden hebben de wrakstukken van vlucht MH17 gezien. Ze kregen een rondleiding op vliegbasis Gilze-Rijen, waar de brokstukken liggen uitgestald. In december kwamen delen van het gecrashte vliegtuig vanuit Oekraine aan met vrachtwagens. Deze week kunnen alle nabestaanden die dat willen, komen kijken.

Brokstukken van de MH17

Live kijken: speech Netanyahu bij het Amerikaans Congres

OM: Hockeycoach Luigi C. moet 3 jaar de cel in

Het OM wil dat hockeycoach Luigi C. vier jaar cel krijgt, waarvan één voorwaardelijk. Dat houdt in dat het vierde jaar alleen moet als hij opnieuw de fout ingaat na drie jaar.

Rechtbanktekening van hockeygluurder Luigi C.

De coach wordt ervan verdacht dat hij minderjarige meisjes filmde bij een hockeyclub in Wassenaar en Den Haag. De verdachte hing zijn camera stiekem op in een kluisje van de dameskleedkamer en plakte het rode lampje af. In totaal werd zo'n honderd uur filmmateriaal bij hem gevonden. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Vulkaan in Chili spuwt vuur

Villarrica, zo heet de vulkaan die vandaag in Chili uitbarstte. En dat zorgt voor deze bijzondere beelden:

Vulkaan Chili

Onderzoekers hielden er al rekening mee, gisteren zijn de omwonenden geëvacueerd. De Villarrica is een van de actiefste vulkanen van Zuid-Amerika. In 2000 was er voor het laatst een uitbarsting.

Solliciteren bij Snapchat... via Snapchat

De Amerikaanse Elski Felson wilde zichzelf onderscheiden toen hij zag dat Snapchat mensen wilde aannemen in Florida. En dat deed hij zo:

Drugsnetwerk opgerold

Nederland en België hebben samen een drugsnetwerk opgerold. In ons land zijn in totaal negen mensen opgepakt, in België twee. De bende opereerde vanuit Heerlen. De politie deed huiszoekingen in Heerlen en Rotterdam, waarbij ze bijna 150.000 euro, 20 kilo heroïne en auto's in beslag nam.

Honderden kinderen seksueel misbruikt in Oxfordshire

Tussen 2004 en 2012 zijn er 370 kinderen seksueel misbruikt in het Engelse Oxfordshire. En dat is niet de eerste keer dat kindermisbruik aan het licht komt in Engeland. Maar keer op keer blijken autoriteiten de klachten van de kinderen niet serieus te nemen. De Britse kinderombudsman Anne Longfield noemt het "een cultuur van ontkenning".

Het lijkt wel alsof kindermisbruik systematisch is genegeerd. Dat moet veranderen.

Anne Longfield tegen de BBC

Premier Cameron wil kindermisbruik als 'nationale bedreiging' gaan benaderen zodat de politie nieuwe zaken meer urgentie gaat geven.

Code geel voor zware windstoten in het noorden

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten vanmiddag, code geel. En:

5 koppen koffie per dag voorkomen hartaanval

Goed nieuws voor koffieleuten: vijf koppen koffie per dag kunnen een hartaanval voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek uit Zuid-Korea. Een groep wetenschappers heeft daar meer dan 25.000 Koreanen van gemiddeld 41 jaar onderzocht. Alle deelnemers hadden voor het onderzoek geen symptomen van hart- of vaatziekten.

De Koreanen werden in verschillende 'koffiegroepen' verdeeld. De groep die drie tot vijf kopjes koffie per dag dronk, had minder kans op hart- en vaatziekten dan de andere groepen.

Onze studie draagt bij aan een groeiende bewijslast dat het drinken van koffie mogelijk een tegengesteld verband heeft met hart- en vaatziekten. Maar verder onderzoek is nodig om dit te kunnen bevestigen.

Een van de onderzoekers tegen Sky News

De 'terror-oehoe' mag gevangen worden

De Purmerendse terror-oehoe valt al wekenlang mensen aan

De 'terror-oehoe' die Purmerend al weken onveilig maakt, mag gevangen worden. Hij mocht eerst niet zomaar gepakt worden, omdat het een bedreigde diersoort is. Maar nu geeft de provincie Noord-Holland toestemming om de uil te vangen.

Hockeyspeler wisselt van club door brief van zijn dochter

De 11-jarige dochter van hockeyspeler Jordan Leopold wilde graag dat haar vader wat dichter bij huis kwam spelen:

Haar wens ging in vervulling. Leopold werd geruild van Columbus Blue Jackets naar Minnesota Wild, de hockeyclub in zijn geboortestad.

Afperser familie De Mol in tranen

Dirk Klaas M., de afperser van familie De Mol, heeft verschrikkelijke spijt. Tijdens de zitting vandaag barstte hij in tranen uit.

Dirk Klaas M. stuurde een jaar lang brieven naar John de Mol, waarin hij onder anderen de kinderen van Linda de Mol bedreigde en miljoenen euro's eiste. Vandaag is de pro-fornazitting, de zaak wordt op 8 juni inhoudelijk behandeld.

Live: begrafenis Nemtsov

Vanmiddag wordt Boris Nemtsov begraven in Moskou. De Russische oppositieleider werd vrijdagavond op straat bij het Kremlin doodgeschoten. De NOS volgt de uitvaart live.

Boris Nemtsov

Opstelten duikt sm-scene in

Er gaat wel een iets mis tijdens sm-spelletjes en dankzij Ivo Opstelten weten we nu hoe vaak. De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat een op de zeven sm'ers wel eens de dokter bezocht vanwege opgelopen letsel in de slaapkamer.

De bewindsman liet na Kamervragen onderzoek doen onder mensen die een profiel hadden aangemaakt op sites voor sm en bondage. Nederland kent een harde kern van naar schatting 5.000 tot 10.000 actieve beoefenaren.

Internationaal onderzoek naar Mexicaanse studenten

Er komt een internationaal onderzoek naar de vermoedelijke massamoord op de 43 studenten die vijf maanden geleden in Mexico werden ontvoerd. Het Hof voor de Rechten van de Mens stuurt vijf experts die het komende halfjaar moeten achterhalen wat er met de studenten gebeurd is.

We zullen de waarheid achterhalen.

Een van de experts: de Spaanse arts en psycholoog Carlos Beristain

De Mexicaanse regering verklaarde de jongeren eind januari officieel dood, ook al is slechts één lichaam geïdentificeerd. Vermoedelijk hebben politiemensen de studenten ontvoerd tijdens een demonstratie in Iguala en overgeleverd aan drugskartels.

Stad van onbekende beschaving ontdekt in Honduras

Een expeditieteam in Honduras heeft middenin de dichte jungle een stad van een nog onbekende oude beschaving ontdekt. Onderzoekers vonden een duizenden jaren oude piramide en verschillende stenen beelden.

In tegenstelling tot de Maya-cultuur is er nog amper onderzoek gedaan naar deze verdwenen beschaving. National Geographic dook diep in de bevindingen in de 'stad van de Apengod'.

Vraag aan de minister? Hillaryclinton@hotmail.com

Hillary Clinton

Rep en roer in politiek Amerika: Hillary Clinton heeft als minister van Buitenlandse Zaken altijd met haar privé-e-mailadres gemaild. Dat meldt The New York Times. Daarmee heeft de voormalige First Lady mogelijk de geldende voorschriften genegeerd.

Clinton hád niet eens een officieel adres van het Witte Huis in de vier jaar dat ze minister was. Officiële e-mails moeten bewaard worden volgens de Federal Records Act, maar dat gebeurde niet met haar privé-mails. Pas twee maanden geleden werden 55.000 pagina's aan e-mails overhandigd aan het ministerie.

Geen ebola in Noord-Korea: grenzen weer open

Monument in Pyongyang

Echt niemand in Noord-Korea heeft ebola, en dus zijn de grenzen voor toeristen weer open. Dat meldt The Guardian op basis van verschillende reisbureaus. Noord-Korea ligt duizenden kilometers van het epicentrum van de ziekte, maar toch gingen vijf maanden geleden de grenzen op slot. Mensen uit Afrikaanse landen zouden nog wel geweerd worden.

Reisorganisator Koryo Tours verwacht over tien dagen de eerste toeristen af te leveren. Wat het betekent voor de marathon in Pyongyang op 12 april is nog niet bekend. Bob van Iersel van Beyond West Travel wacht nog op een officieel bericht. "De klanten weten wat er speelt, maar we kunnen nu nog geen beslissing nemen."

Nederlandse deelnemers moesten hun plannen wijzigen toen duidelijk werd dat buitenlanders niet mochten meelopen aan de marathon.