liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort

liveblog gesloten

Steeds meer livestreams met kindermisbruik

Nieuwe digitale technieken worden steeds vaker toegepast voor kindermisbruik. Dat staat in een rapport van Europol. Livestreaming van kindermisbruik is in opkomst en de toename van het aantal smartphones en tablets dat wordt gebruikt, leidt tot een toename van het uitbuiten van kinderen, zegt Europol. Kinderen worden misbruikt en gefilmd, maar ook afgeperst als ze zich bijvoorbeeld hebben uitgekleed voor een webcam.

Bungehuis-bezetters blijven nog een nacht in cel

Bijna alle studenten die vanochtend zijn aangehouden bij de ontruiming van het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam blijven zeker een nacht in de cel. Van de 47 studenten die werden opgepakt, mogen er 3 naar huis. Zij hebben zich als enige gelegitimeerd, zegt de politie. Het is niet duidelijk wanneer de overige 44 studenten dan wel worden vrijgelaten.

Een actievoerder wordt uit het Bungehuis gehaald

De studenten die het Bungehuis bezet hielden, eisen meer democratie en transparantie op de Universiteit van Amsterdam. Ze zijn van plan om te blijven demonstreren.

Van der Vaart moet weg bij HSV

Rafael van der Vaart moet aan het einde van het seizoen weg bij Hamburger SV. Hij presteert niet en verdient te veel, dus wordt zijn contract niet verlengd. Als hij weggaat, komt er 3,5 miljoen euro vrij in de begroting van HSV.

Van der Vaart kende een teleurstellend jaar bij HSV en Oranje

De 109-voudig international zou in de belangstelling staan van clubs uit Italië, Spanje en Noord-Amerika. Ook is Van der Vaart in verband gebracht met een terugkeer naar Ajax. Er zijn op dit moment alleen nog geen concrete aanbiedingen voor de middenvelder.

'Britse schoolmeisjes zijn Syrië binnengesmokkeld'

De drie Britse schoolmeisjes die al een tijdje worden vermist, zijn waarschijnlijk Syrië binnengesmokkeld om zich aan te sluiten bij IS. Dat meldt de BBC. De tieners uit Londen lijken geheel onverwacht geradicaliseerd. In Groot-Brittannië is het al dagen de opening van elk journaal.

Volgens hun school in Oost-Londen waren het goede leerlingen. Ook de familie had geen idee dat de meiden dit van plan waren.

Recordbedrag voor gouden tip in hackerszaak

3 miljoen dollar voor de tip die leidt tot de aanhouding van de Russische hacker Evgeniy Bogachev. Dat is de hoogste beloning ooit voor een cybercrime-zaak van de FBI. Bogachev is een van de meest gezochte cybercriminelen, omdat hij voor meer dan 100 miljoen dollar zou hebben gestolen van online bankrekeningen wereldwijd.

De Rus was het hoofd van een internationaal hackersnetwerk dat honderdduizenden computers aanviel. De FBI vermoedt dat hij zich in Rusland verstopt. "We vragen de wereld ons te helpen met het vinden van deze topcrimineel", zegt een woordvoerder.

Mariska Peters slachtoffer van geweld

De vrouw van 21 die zondag dood werd gevonden bij de Hatertse Vennen in de buurt van Nijmegen, blijkt inderdaad door geweld om het leven te zijn gekomen. Mariska Peters werd al twee weken vermist toen ze werd gevonden. Wat er precies is gebeurd, is nog altijd niet duidelijk. De politie nog steeds naar mensen die denken dat ze iets hebben gehoord of gezien.

Het lichaam van Mariska Peters werd gevonden in natuurgebied de Hatertse Vennen bij Nijmegen

Nederland draagt bij aan schadeherstel Rome

De Nederlandse regering en de gemeente Rotterdam vullen het bedrag aan dat wordt ingezameld om de schade in Rome te vergoeden. Particulieren zijn met inzamelingsacties begonnen om bij te dragen aan het herstel van de schade die Feyenoord-supporters vorige week aanrichtten in de binnenstad van Rome.

NS onderzoekt omkoping bij aankoop treinen

De NS onderzoekt omkoping bij de aanschaf van treinen. Het spoorbedrijf bevestigt dat het onderzoek zich met name richt op consultant Richard de L., zoals RTL Nieuws meldt. Hij zou voor duizenden euro's vertrouwelijke documenten van de NS hebben verkocht aan treinbouwer Bombardier. De L. was namens de NS betrokken bij de aanschaf van 118 Sprinters die in 2018 worden opgeleverd. Dat gaat om om en nabij de 500 miljoen euro.

Een Sprinter van de huidige generatie

Gewapende man loopt redactie Telegraaf binnen

Een verwarde man is met een mes de redactie van de Telegraaf binnengelopen.

De man liep rond 14.00 uur met een sporttas de ruimte binnen waar de hoofdredactie werkt. Toen bleek dat het om een verwarde man ging, heeft de beveiliging hem afgevoerd. Later bleek dat er in z'n sporttas een mes zat.

Hoofdkantoor van Telegraaf Media Groep (TMG) in Amsterdam

Het is niet bekend waarom de man het gebouw van de Telegraaf binnenliep. Inmiddels is hij meegenomen door de politie.

Nieuw twintigje komt eraan

Het nieuwe biljet van 20 euro komt eraan. In november worden de eerste exemplaren in omloop gebracht. Vorig jaar werd het nieuwe tientje geïntroduceerd, het jaar daarvoor was het vijfje aan de beurt.

Het twintigje heeft, net als de nieuwe biljetten van 5 en 10 euro, een smaragdgroen cijfer en in het watermerk een portret van Europa. Ook is het biljet beter beveiligd.

De president van de Europese Centrale Bank presenteerde vandaag het nieuwe 20 eurobiljet

Treinongeluk in Los Angeles

In de Amerikaanse stad Ventura (Los Angeles) zijn vier treinwagons ontspoord en gekanteld na een botsing met een vrachtwagen. Door de botsing ontstond een grote brand. Er zijn zeker 30 mensen gewond geraakt.

8 doden bij schietpartij in Tsjechië

Volgens Tsjechische media zijn er bij een schietpartij in een restaurant in de Tsjechische stad Uhersky Brod acht doden gevallen. De Minister van Binnenlandse Zaken heeft dit bevestigd.

Verdachten plofkraak Breda niet naar Nederland

De verdachten die maandagochtend in België zijn aangehouden na een plofkraak in Breda, blijven in België. Het OM heeft niet gevraagd om uitlevering bij de Belgische justitie. Tijdens de achtervolging in België beschoten de verdachten agenten en dat incident krijgt voorrang boven het onderzoek naar de plofkraak in Breda.

Bij Turnhout zijn de daders het bos ingevlucht

V&D-personeel hoeft voorlopig geen 6 procent in te leveren

Voorlopig verdient V&D-personeel wat het op dit moment ook verdient. Het loonoffer dat is gevraagd, is voorlopig van tafel. Ook voor mensen die geen lid zijn van een vakbond, zegt de warenhuisketen. Gisteren besloot een rechter dat het salaris van werknemers die lid zijn van een bond niet zomaar mag worden verlaagd. Met het loonoffer zou 10 miljoen euro per jaar worden bespaard en dat was één van de pijlers onder het V&D-reddingsplan.

Volgens topman Don Roach heeft het wegvallen van het loonoffer vooralsnog geen invloed op de financiering van de warenhuisketen.

Zwitsers halen 60 pizza's uit Duitsland

De Zwitserse douane heeft in een grensplaatsje bij Duitsland een busje aangehouden met daarin 60 pizza's. Volgens de Wall Street Journal hét voorbeeld van de huidige situatie in Zwitserland. Steeds meer Zwitsers doen hun boodschappen namelijk over de grens, omdat ze daar meer krijgen voor hun geld. Dat komt doordat de Zwitserse frank, na een maatregel van de centrale bank in januari, bijna 20 procent meer waard is geworden.

Speedboot vaart restaurant binnen

Dikke mist zorgde in het Amerikaanse Florida niet alleen voor gevaar op de weg, maar ook op het water: een schipper had te weinig zicht en voer zo een restaurant in bij het kustplaatsje Ruskin:

'Rome moet vernieuwen, hier is ook alles nieuwbouw'

Het is niet netjes dat Feyenoord-hooligans huis hebben gehouden in de binnenstad van Rome, maar het is ook wel een beetje de schuld van Rome zelf. Dat vindt Feyenoord-fan Dennis. RTV Noord Holland sprak met hem. "De Romeinse politie had ons beter gewoon een paar pakken pampers, luiers, kunnen geven, dan hadden ze ook geen overlast met wildplassen", zegt hij. Nu moesten de fans 'noodgedwongen' in een fontein van Bernini plassen.

Bovendien vond Dennis het maar een ouderwetse boel in Rome. Al die oude gebouwen, dan vraag je erom.

Ze moeten het vernieuwen. Dat is hier ook, hier is ook alles nieuwbouw.

Feyenoord-fan Dennis

46 studenten aangehouden Bungehuis

Alle studenten zijn weg uit het Bungehuis, 46 studenten zijn aangehouden bij de ontruiming.

Een actievoerder wordt uit het Bungehuis gehaald

Utrechtse serie-aanrander veroordeeld tot 6 jaar cel

De rechtbank heeft de Utrechtse serie-aanrander 6 jaar cel opgelegd.

De 41-jarige Eduard M. uit Nieuwegein heeft in november 2013 twee studentes verkracht en in juni 2014 een studente aangerand in de Utrechtse binnenstad. Het leidde tot grote onrust in de Utrechtse binnenstad.

Nederlands voelen zich niet veilig online

Ruim de helft van de Nederlandse internetters is bang dat z'n persoonlijke informatie niet veilig is online.

Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Symantec, waar onder meer 7000 Nederlanders aan meededen. Zo'n 60 procent van de ondervraagde Nederlanders probeert zo min mogelijk persoonlijke informatie online te zetten. Een derde gebruikt daarom wel eens een valse naam op internet.

Nederlanders vrezen voor hun privégegevens online

Zelfrijdende auto wordt werkelijkheid

Volvo Cars zegt dat er in 2017 zeker 100 zelfrijdende auto's in Göteborg (de Zweedse thuisstad van Volvo) rondrijden. En dan geen specialisten van Volvo zelf die er in rijden, maar gewone burgers.

De zelfrijdende auto's maken gebruik van het Drive Me-programma: een netwerk van sensors, cloud-based navigatiesystemen en intelligente remsystemen en besturingstechniek.

We gaan een nieuwe fase in met de autonome auto. Het verandert het dagelijkse woon-werkverkeer van verloren tijd in 'quality time'.

Peter Martens, Volvo Car Group

De nieuwe Charlie

Morgen verschijnen er 2,5 miljoen exemplaren van de nieuwe Charlie Hebdo, met als kop: Daar zijn we weer!

Een week na de aanslag publiceerde de redactie van Charlie Hebdo een nieuw nummer. Daarna besloten ze even rust te nemen. Maar nu zijn ze dus weer terug. Met de cover willen ze laten zien dat alles en iedereen achter hen aanzit, zowel aanhangers als tegenstanders van het blad.

Puppyhandel in Brabant

Brabant is een belangrijk knooppunt in de grootscheepse internationale puppyhandel. Dat zegt Omroep Brabant na zelf gesprekken te hebben gevoerd met zo'n twintig dierenartsen in Brabant, die de puppy's vaak te zien krijgen.

De puppy's worden gefokt in Oost-Europa, waarna ze met honderden tegelijk in bestelbusjes of vrachtwagens naar Brabant worden gereden. Daar wordt vaak gesjoemeld met inentingen en hondenpaspoorten. Uiteindelijk worden ze vooral via internet doorverkocht aan Nederlandse consumenten.

Puppy

Maar de puppy's zijn vaak getraumatiseerd, zegt Omroep Brabant. Mieke uit Eindhoven kocht zo'n puppy. De eerste paar dagen was het feest, maar toen ging het mis.

Ze bleef maar braken en toen kwam er ook diarree. Ze liet overal alles lopen.

Mieke

Zo had Mieke geen andere keus dan Nora in te laten slapen.

ME arresteert tientallen studenten bij ontruiming Bungehuis

Al sinds 09.15 uur is de ME bezig om een eind te maken aan de bezetting van het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam. De afgelopen twaalf dagen bezetten studenten het gebouw omdat ze meer inspraak en democratie op de UvA eisen. Onderhandelingen leverden gisteravond niets op, en dus besloot burgemeester Van der Laan het pand te ontruimen.

'Deze ontruiming kan nog even gaan duren'

Pinda’s eten ter voorkoming van pinda-allergie

Om een pinda-allergie te voorkomen moeten ouders hun baby’s vanaf 4 maanden juist wél pindakaas of pindasnacks voeren. Jarenlang werd geadviseerd om jonge kinderen vooral geen pinda’s te geven, maar nu heeft Brits onderzoek aangetoond dat dat averechts werkt.

Groot-Brittannië heeft de afgelopen 10 jaar te maken met een groeiend aantal kinderen met een pinda-allergie. Ongeveer 1 op de 50 schoolkinderen heeft de allergie nu. Met de uitkomst van dit onderzoek hopen ze de groei van de pinda-allergie tegen te gaan.

We kunnen nu wel concluderen dat een deel van de groei van de pinda-allergie verklaard kan worden door het feit dat we pinda-vermijdend zijn geworden.

Professor Gideon Lack, onderzoeksleider pinda-allergie

Verdwijntruc in Zuid-Korea

Angstige momenten voor een echtpaar in Zuid-Korea: de twee liepen rustig op straat, maar verdwenen opeens in een gat - een sinkhole.

Het stel kon gered worden uit het gat van 10 meter diep. Ze liepen 'slechts' lichte verwondingen op.

IS ontvoert christenen in Syrië

Strijders van Islamitische Staat hebben in Syrië tientallen christenen ontvoerd. Het gaat om 70 tot 100 mensen die na een aanval zijn meegenomen uit dorpen bij de stad al-Hasakah. Volgens A Demand for Action zijn alleen vrouwen en kinderen ontvoerd.

Eerder deze maand werden in Libië al 21 koptische christenen vermoord door aanhangers van IS.

Gemeentehuis Amstelveen ontruimd

Het gemeentehuis van Amstelveen is ontruimd vanwege een dreigbrief, waardoor nu 500 ambtenaren op straat staan.

Volgens de politie is er een serieuze dreiging en wordt het gebouw onderzocht.

Discrimineert Canadees volkslied tegen vrouwen?

Canadese vlag

In Canada zijn ze intussen druk aan het discussiëren over het volkslied O Canada. En dan met name over de vraag of het discriminerend is tegenover vrouwen. Het liberale parlementslid Mauril Belanger vindt dat de tekst all thy sons veranderd moet worden in all of us. Volgens hem is de tekst geschreven in opmaat naar WOI, maar hebben vrouwen in die tijd ook een belangrijke bijdrage geleverd.

De conservatieven zijn tegen.

Van wie waren de drones boven Parijs?

Vannacht vlogen er vijf drones boven de Franse stad Parijs. Ze zijn onder meer gespot bij de Amerikaanse ambassade en de Eiffeltoren.

In Frankrijk gelden strenge regels voor het gebruik van drones, het vliegen met drones boven bewoond gebied is daar streng verboden. De politie is daarom een groot onderzoek gestart om te achterhalen wie de drones de lucht in heeft gestuurd.

Slavinken zijn vaak niet wat ze moeten zijn

Slavink

Er is veel mis met slavinken uit de supermarkt. Ze zijn vaak erg vet, te zout of soms zelfs bedorven. Dat zegt de Consumentenbond na onderzoek bij vijftien merken.

American Horror Story-acteur overleden na klap van autospiegel

American Horror Story-acteur Ben Woolf raakte vorige week ernstig gewond aan zijn hoofd, toen hij tijdens het oversteken werd geraakt door de zijspiegel van een auto. Gisteren overleed hij. Ben Woolf werd 34 jaar.

Indonesië gaat door met executies

Een van de Australiërs die de rechter vroeg om Widodo te dwingen tot gratie

Indonesië gaat door met de executies van buitenlanders die zijn veroordeeld voor drugsdelicten. Veel landen zijn het er niet mee eens, maar dat doet de president van Indonesië niks. Dat zei hij tegen verslaggevers.

Commissie FIFA wil WK eind 2022

De werkgroep die onderzoek doet naar wanneer precies het WK voetbal 2022 gehouden moet worden, is eruit: november/december 2022. Waarbij de finale dus net voor Kerst gespeeld zou kunnen worden.

In Qatar is het in de zomer te heet.

Livestream Bungehuis AT5

Duitsland verbiedt motorclub Satudarah

De motorclub Satudarah is verboden in Duitsland. Meteen is een grote politieactie begonnen: in heel Duitsland zijn invallen gedaan in clubhuizen en ook zijn huiszoekingen aan de gang bij leden van de motorclub.

Satudarah is een Nederlandse motorclub en heeft ook afdelingen in Duitsland. Hier is Satudarah niet verboden, maar wel wordt er soms opgetreden tegen bijeenkomsten en andere activiteiten van de club.

Video: Auto knalt van snelweg in Boston

Video: auto knalt van talud in Boston

Het goede nieuws: de bestuurder is wonder boven wonder alleen lichtgewond geraakt. Hij zei dat hij in slaap was gevallen, maar volgens de politie had 'ie te veel gedronken.

Griekenland levert lijst met hervormingsplannen in

De Griekse regering heeft zijn lijst met hervormingsplannen ingediend bij zijn geldschieters. Dat meldt de Europese Commissie. Wat er op de lijst staat, is nog niet bekend.

Politie naar bezet Bungehuis

De politie in Amsterdam is zich aan het voorbereiden op de ontruiming van het Bungehuis in Amsterdam.

Het bezette pand van de UvA

Al twaalf dagen houden studenten het Bungehuis bezet, omdat ze vinden dat ze te weinig inspraak hebben. Gisteren was er overleg met de studenten en het bestuur van de UvA, maar daar kwam niets uit. Burgemeester Van der Laan kondigde toen aan gauw te gaan ontruimen.

Wiet nu ook legaal in Alaska

Vanaf vandaag kan je ook legaal een joint opsteken in Alaska. Alaska is de derde staat in Amerika waar marihuana legaal wordt voor volwassenen. Er is trouwens ook nieuw rookbeleid ingegaan, dus je kan niet zomaar overal in het openbaar blowen.

In 2013 waren Colorado en Washington de eerste staten die wiet legaal maakten. Op 1 juli gaat ook Oregon overstag.

Justitie Curaçao looft beloning uit in moordzaak Helmin Wiels

Justitie op Curaçao looft een beloning uit voor de persoon die weet waar het geld is dat betaald zou zijn om politicus Helmin Wiels te vermoorden. Tijdens het hoger beroep werd vorige week duidelijk dat maar een klein deel van de 240.000 euro terecht is.

Nieuw-Zeeland stuurt militairen naar Irak

Iraakse militairen krijgen training in Taji

Nieuw-Zeeland stuurt 143 militairen naar Irak. Ze gaan de Iraakse strijdkrachten trainen in de strijd tegen Islamitische Staat, maar doen niet mee aan gevechtsmissies. De Nieuw-Zeelandse militairen sluiten zich aan bij de Australische militairen die al in Taji, ten noorden van Bagdad, actief zijn.

Het was wel een omstreden besluit; de grootste oppositiepartij is tegen.

Hema en Xenos nemen oude lampen niet in

Hema, Xenos, Action en C1000 nemen nog te vaak oude lampen niet aan voor recycling, terwijl ze daar wettelijk wel toe verplicht zijn. Hoewel steeds meer winkelketens inzamelbakken hebben staan waar je altijd een lamp kunt inleveren, wordt bij eenzesde van de winkelbezoeken de kapotte spaarlamp geweigerd of gewoon weggegooid.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van Stichting LightRec.

Nep-Jim Carrey op filmfestival in Praag

Leuk, Jim Carrey op een filmfestival in Praag, de avond voor de uitreiking van de Oscars. Of niet? De Tsjechische Film- en tv-academie moet bekennen dat ze dumb en dumber waren en dat een nep-Jim Carrey op de rode loper liep. Hij mocht zelfs op het podium en werd daar overladen met confetti.

Hari Zinhasovic op het filmfestival in Praag

De organisatie hield in eerste instantie vol dat Carrey echt geweest was, maar gaf later toe dat ze fout zaten. Wie de honneurs waarnam? Ene Hari Zinhasovic. De echte Jim Carrey was op een pre-Oscars-feestje in Los Angeles.

Griekenland komt vandaag pas met lijst hervormingen

Griekenland heeft beloofd om écht vandaag met een lijst hervormingen voor de Griekse economie te komen. De Eurogroep eist die hervormingen in ruil voor vier maanden extra steun. Eigenlijk had die lijst er al vóór middernacht moeten zijn, maar de Grieken hadden meer tijd nodig.

Later vandaag gaan de Europese ministers van Financiën telefonisch vergaderen over de hervormingen. Als ze die niet goed genoeg vinden, dan gaan de ministers morgen naar Brussel om verder te overleggen.

​Het is wachten op de ME voor de bezetters van het Bungehuis

Al anderhalve week houden studenten het Bungehuis in Amsterdam bezet, maar het eind lijkt in zicht te komen. Nieuw overleg tussen de universiteit en een groep actievoerders heeft niets opgeleverd. Burgemeester van der Laan laat het pand daarom zo snel mogelijk ontruimen. Maar de studenten geven zich niet zo makkelijk over: "We zijn hier ingegaan met het idee, ik ga er pas uit als er iets constructiefs komt en anders moeten ze me eruit slepen".

'Later vanavond zal alles duidelijk zijn'

De studenten willen meer zeggenschap over bezuinigingen en financiering. Volgens de UvA kan dat niet, omdat het ministerie van Onderwijs daarvoor verantwoordelijk is.