liveblog
Aangepast

Stroom

liveblog gesloten

Jongetje van 3 beschiet ouders

Een 3-jarig jongetje in New Mexico, Amerika, heeft z'n ouders beschoten in een hotelkamer. Volgens de politie haalde het jongetje een pistool uit de tas van z'n (zwangere) moeder en vuurde één keer. Dat schot raakte z'n vader in z'n onderrug. De kogel kwam er via z'n heup weer uit en raakte toen de rechterschouder van z'n moeder.

De vader is behandeld en weer thuis, de moeder ligt nog in het ziekenhuis. Hoe het met de ongeboren baby is, is niet bekend. De ouders worden misschien aangeklaagd voor nalatigheid.

YouTube heeft eigen half time-show Super Bowl

YouTube heeft een alternatieve half time bedacht voor de Super Bowl die vannacht (Nederlandse tijd) wordt uitgezonden. Samen met bekende YouTubers hebben ze een reeks iconische- en nepreclames op stapel staan. Om te lachen, maar ook interactief, met de hashtag #AdBlitz.

Australische journalist in Egypte vrijgelaten

Australische journalist Peter Greste bij de veroordeling vandaag

Een Australische verslaggever die meer dan een jaar werd vastgehouden in Egypte is vrijgelaten. Peter Greste werkte voor tv-zender al-Jazeera maar werd opgepakt omdat hij leugens zou verspreiden. Het Hof van Cassatie in Caïro bepaalde vorige maand dat het proces over moest. Vanmiddag werd 'ie op een vliegtuig naar Australië gezet.

Twee andere verslaggevers van al-Jazeera zitten nog altijd vast; ze kregen alledrie gevangenisstraffen van zeven tot tien jaar. Wereldwijd hebben journalisten actie gevoerd om ze vrij te krijgen.

Fall Out Boy zegt sorry voor hun nummer

Sorry, zegt de Amerikaanse band Fall Out Boy tegen heel Amerika. "Sorry dat jullie met ons nummer Centuries om de oren geslagen werden." Sportzender ESPN gebruikt het nummer in de promo voor de College Football Playoff - en die komt dus heel vaak voorbij.

Bassist Pete Wentz kon het zelf niet meer aan. "We kregen ook door dat anderen het irritant begonnen te vinden."

Britse overheid: schuldig tot tegendeel bewezen is

Innocent until proven guilty, oftewel onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dat is ook in Groot-Brittannië zo, maar het ministerie van Justitie wilde mensen met leerproblemen laten geloven dat je toch echt je onschuld moet bewijzen, mocht je ergens van beschuldigd worden. Advocaat Mukul Chawla ontdekte de fout:

In het document stond: "Als je zegt dat je een misdaad niet begaan hebt, kan het zijn dat je op een andere dag terug naar de rechtbank moet om te bewijzen dat je onschuldig bent. Dit heet een rechtszaak". Het ministerie heeft het document inmiddels van de website gehaald en zoekt nu naar een oplossing.

Van der Poel is wereldkampioen veldrijden

Van der Poel wint WK veldrijden

Matthieu van der Poel is in Tsjechië wereldkampioen veldrijden geworden. Hij is met 20 jaar de jongste wereldkampioen ooit. Van der Poel reed bijna van start tot finish aan de leiding.

De derde plaats was ook voor een Nederlander: Lars van der Haar.

Boko Haram valt strategische stad aan

Militairen patrouilleren door Maiduguri

De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft opnieuw de aanval geopend op de stad Maiduguri, in het noordoosten van Nigeria. Bij vuurgevechten met militairen kwamen zeker acht mensen om het leven. Vorige week probeerde Boko Haram ook al de stad in te nemen, maar dat mislukte. Voor Boko Haram is de stad heel belangrijk, zegt onze correspondent: "Ze zouden er graag de hoofdstad van willen maken van hun kalifaat in het noordoosten van Nigeria".

Bij de aanval van vorige week kwamen negen militairen om het leven en werden 56 aanhangers van Boko Haram gedood.

10,3 miljoen op giro 555 voor ebola

Voor de Ebola-actie van giro 555 is 10,3 miljoen euro opgehaald. Het bedrag werd ingezameld met allerlei acties. Er waren onder meer sponsorlopen en er werd statiegeld gestort.

De 10 miljoen is lang niet zoveel als andere giro-555-acties opbrachten, en daar heeft de directeur van de actie wel een verklaring voor: "Dit was een langzaam ontstane ramp. De bereidwilligheid om te geven is dan altijd minder dan bij een acute ramp".

Djokovic schrijft geschiedenis in Melbourne

Novak Djokovic heeft voor de vijfde keer de Australian Open op zijn naam geschreven.

Novak Djokovic heeft voor de vijfde keer de Australian Open gewonnen, een record in de open era. De Servische nummer 1 van de wereld pakte zijn vijfde titel dankzij een zege op Andy Murray: 7-6 (5), 6-7 (4), 6-3, 6-0.

Djokovic veroverde in Melbourne zijn achtste grand slam-titel en kwam daarmee op gelijke hoogte met tennislegendes Ken Rosewall, Fred Perry, Ivan Lendl, Jimmy Connors en Andre Agassi.

Dodental Irak in 2014 hoogst in zeven jaar

In Irak zijn in de strijd met IS en andere gewelddadigheden vorig jaar 12.282 doden gevallen en ruim 23.000 mensen gewond geraakt. Dat is het hoogste dodental in zeven jaar. Volgens de Verenigde Naties gaat het om "absolute minimumaantallen".

Hoeveel doden in het door Islamitische Staat gecontroleerde deel van Irak zijn gevallen, weet de VN niet. Dat is een derde van het Iraakse grondgebied.

​Schietpartij in Amsterdam mogelijk liquidatiepoging

De schietpartij in de Molukkenstraat in Amsterdam is mogelijk een liquidatiepoging. Een man raakte daarbij zwaargewond. Hij was te voet op weg naar een besloten feest toen 'ie vanuit een auto werd beschoten.

Volgens onze justitieverslaggever lijkt het op een liquidatiepoging: "Volgens getuigen ging het om een man met een Noord-Afrikaans uiterlijk, wat te maken zou kunnen hebben met de mocro-oorlog. Maar we weten niets zeker, omdat politie en justitie niets willen zeggen".

Bobbi Kristina bewusteloos in bad gevonden

Bobbi Kristina Brown en haar man Nick Gordon

Drie jaar nadat haar moeder Whitney Houston levenloos in een bad werd gevonden, is Bobbi Kristina Brown bewusteloos in een badkuip aangetroffen. De 21-jarige Brown werd gevonden door haar man en een vriend, in hun huis in Georgia. Wat er precies gebeurd is, is niet duidelijk.

Brown ligt nu in het ziekenhuis. Volgens Amerikaanse media wordt ze in een kunstmatige coma gehouden.

Zoektocht naar slachtoffers AirAsia hervat

Indonesische duikers hebben de zoektocht hervat naar 86 slachtoffers van de crash met het AirAsia-toestel. De reddingswerkers kregen eerder een paar dagen pauze vanwege het slechte weer, maar zondag is de zoektocht dus verdergegaan.

76 lichamen zijn geborgen. In totaal waren 162 mensen aan boord van het vliegtuig dat op 28 december in de Javazee stortte. "We focussen vandaag op lichamen die mogelijk nog in de romp zitten, of onder de modder begraven liggen", zei de coördinator van de zoektocht.

Justin Timberlake wordt vader

Justin Timberlake was gisteren jarig en dat vierde hij met een foto op Instagram: met een babybuik. En daarmee bevestigde hij eindelijk dat z'n vrouw Jessica Biel zwanger is. Mede *NSYNC-lid Joey Fatone verklapte dat in december al, maar Timberlake hield de lippen stijf op elkaar.

Wanneer de baby verwacht wordt, is nog geheim.

Weer schietpartij in Amsterdam

Een tweede schietpartij in korte tijd in Amsterdam. De laatste was vanmorgen in de Molukkenstraat. Getuigen zeiden tegen AT5 dat het slachtoffer bij een sportschool onder vuur is genomen. Over de toestand van het slachtoffer is weinig bekend. De politie is massaal uitgerukt.

Medewerkers van de politie voor het pand in de Molukkenstraat waar een man werd neergeschoten

Volgens de politie heeft de schietpartij niets te maken met de actie van een arrestatieteam vanochtend in de Knokkestraat in Amsterdam. Daar schoten agenten een verdachte in een lopend onderzoek neer.

Twee zeehonden doodgereden op de Brouwersdam

Op de Brouwersdam zijn vannacht drie zeehonden aangereden. Eentje werd later weer in het water gezien, de andere twee overleefden de klap niet. De Eerste Hulp bij Zeezoogdieren kreeg rond 02.15 uur een melding dat er drie zeehonden waren aangereden op de rijbaan aan de binnenzijde van de Brouwersdam.

Kim Sears *bliept* voor Andy Murray

Andy Murray staat op dit moment in de finale van de Australian Open en hij wordt gesteund door z'n vriendin Kim Sears. Die leeft heel erg mee vanaf de tribune. Vloekend, als het moet. En dat werd dus nogal een dingetje in de pers. Vandaar de trui die ze vandaag aanheeft.

The Telegraph heeft nu wat liplezers ingeschakeld om erachter te komen wát Sears precies te melden had over Murray's wedstrijd.

Verstappen presenteert nieuwe bolide

Max Verstappen en zijn nieuwe bolide

Onder veel internationale belangstelling heeft Max Verstappen zijn formule-1-wagen gepresenteerd. De coureur rijdt voor Red Bull en is met zijn zeventien jaar de jongste debutant ooit in de Formule 1. Veel pers dus, maar hij liet zich niet gek maken: "Ik ben niet zo snel onder de indruk. Dus ik vind het er allemaal wel bij horen. Je doet gewoon wat je moet doen."

Verstappen rijdt over anderhalve maand zijn eerste Formule 1-race in Australië. Daar hoopt 'ie al wat punten te pakken.

Man verdwijnt in zee tijdens uitstrooien van as

De vermiste man is voor het laatst gezien bij Port William aan de westkust van Cornwall

De kustwacht in het zuidwesten van Groot-Brittannië is op zoek naar een man van 51 die overboord sloeg tijdens het uitstrooien van as. Hij werd gegrepen door een hoge golf. Twee anderen probeerden hem nog te redden, maar hij kwam toch in zee terecht.

Reddingsteams hebben in moeilijke weersomstandigheden met boten en helikopters uren naar het slachtoffer gezocht.

Arrestatieteam schiet verdachte neer in Amsterdam

De politie doet onderzoek bij de auto van de verdachte

De politie in Amsterdam heeft vanmorgen iemand neergeschoten. Dat gebeurde nadat die door een arrestatieteam was klemgereden. De verdachte raakte zwaargewond en is naar het ziekenhuis gebracht. De politie wilde verder niets kwijt over de actie.

'Ik heb geen woorden voor deze trieste dood'

Moeder Goto zet levenswerk zoon voort

"Ik heb geen woorden voor deze trieste dood. Ik kan mijn pijn alleen met tranen uitdrukken". Zo reageerde de moeder van de Japanse journalist Kenji Goto op de dood van haar zoon. IS zette gisteravond een onthoofdingsvideo van de Japanse journalist online.