liveblog
Aangepast

NOS op 3 Updates 28 januari 2015

liveblog gesloten

Excelsior en Groningen naar halve finales beker

De twee clubs schakelde respectievelijk Roda JC (4-1) en Vitesse uit (4-0). Gisteren plaatsten Twente en PEC plaatsten zich al voor de have finales. Wil je de wedstrijdverslagen nog teruglezen? Dat kan hier en hier.

4G bij de NS

NS gaat de wifi in de treinen verbeteren. Dat zei een woordvoerder tegen BNR. De wifi in de treinen werkt op dit moment vaak slecht of helemaal niet. Daarom wil de NS overschakelen naar 4G.

Pizza en chocola hielden New Yorkers warm

Een pizza, warme chocolademelk of een goede bagel. Dat was wat New Yorkers maandag tijdens de sneeuwstorm (die achteraf erg meeviel) opmerkelijk vaak bestelden, schrijft CNBC op basis van data van een thuisbezorgsite.

Eigenlijk mocht niemand die dag naar buiten, ook bezorgers niet. Toch was het aantal bestellingen 12 procent hoger dan normaal. Bezorgers gingen dan ook gewoon de weg op en niet voor niets: ook de fooi was een stuk hoger.

Zeldzame reuzenbekhaai aangespoeld

Deze flinke jongen werd vandaag ontdekt op de Filipijnen. Het is een zeer zeldzame reuzenbekhaai, die pas tientallen keren is gespot. Wetenschappers hebben in het verleden één zo'n haai kunnen volgen. Daardoor weten we dat ze het grootste gedeelte van de dag op 400 tot 500 meter diepte doorbrengen. In de nacht komen ze naar boven om te eten.

In Japan strandden dit jaar ook al reuzenbekhaai, die ze hebben onderzocht. De beelden vind je hier (let op: niet iedereen zal ze smakelijk vinden).

Google: "We kunnen niet alle terreurvideo's filteren"

Doordat YouTube elke dag zoveel materiaal binnenkrijgt, kan het onmogelijk alle terreurvideo's tegenhouden. Dat zei Verity Harding van Google tijdens een bijeenkomt van de Fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa in het Europees Parlement.

Volgens Hardy worden elke minuut 300 uur aan videomateriaal geüpload. Die beelden checken zou volgens hem zijn "alsof je telefoongesprekken scant voordat ze gemaakt worden". Gilles De Kerchove, de EU-coördinator counterterrorisme, vindt dat lidstaten mensen moeten trainen om Google te helpen. Nu zijn het nog vooral gebruikers die aangeven als beelden niet voldoen aan de voorwaarden, schrijft Associated Press.

Veel illegale gokcomputers in café's

De Kansspelautoriteit ontdekte afgelopen jaar bij vrijwel alle controles illegale gokzuilen in café's. In deze zaken wordt jaarlijks voor miljoenen euro's gegokt op wedstrijden.

De gokcomputers worden steeds beter verborgen door de café-eigenaren. Soms lijkt het slechts een laptop met daarop een zoekscherm van Google, maar als er een code wordt ingevoerd kan er direct worden gegokt.

Veel illegale gokzuilen in café's

Theorie-examens weer op de rit

Dat is nu over, want het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kan vanaf morgen weer theorie-examens afnemen. De grote storing van deze week is voorbij. De circa 1400 kandidaten die gedupeerd zijn, kunnen het examen binnen twee weken alsnog doen.

"Ik ben de pestkop van Amanda Todd niet"

In een filmpje legde Amanda uit hoe pesterijen haar leven tot een hel hadden gemaakt

De Nederlander Aydin C. zegt dat hij niet verantwoordelijk is voor het online pesten van Amanda Todd, het Canadese meisje dat vanwege pesterijen zelfmoord pleegde. Hij schrijft dat in een open brief die hij onder meer naar RTL Nieuws stuurde.

Aydin C. zit in Nederland vast op verdenking van het aanranden en via internet afpersen van tientallen meisjes. Amanda Todd is een van hen. Ze is het bekendste slachtoffer, omdat ze een filmpje op Youtube zette waarin ze uitlegde hoe ze werd misbruikt, afgeperst en gepest. In 2012 pleegde ze zelfmoord.

Rolling Stone zet zijn artikelen online

Rolling Stone, het meest gelezen muziektijdschrift van Amerika, gaat selecties uit het archief van de afgelopen 50 jaar online zetten. Alle grootheden hebben zo'n beetje wel op de cover van het muziekblad gestaan. Mick Jagger stond er maar liefst 27 keer op.

Vanaf vrijdag staan er drie of vier artikelen per editie online op Google Play. Gratis!

Bliksembezoek aan Kobani

NOS-Correspondent Lucas Waagmeester kreeg de bijzondere mogelijkheid om een uurtje met de Turkse grenspolitie mee te gaan naar de Syrische stad Kobani. De stad is net heroverd door de Koerden.

De stad ligt volledig in puin, geen pand is meer bewoonbaar. Overal liggen granaten die niet zijn afgegaan. Ook zijn er veel kraters van de Amerikaanse bombardementen en de panden die daarnaast stonden zijn weggevaagd.

Lucas Waagmeester, NOS-correspondent

Volgens Waagmeester vliegen er constant straaljagers van de internationale coalitie over het gebied. Je leest het verhaal van Lucas hier.

Doden bij geweld tussen Israël en Hezbollah

Bij een raketaanval van Hezbollah - vlakbij de grens met Libanon - zijn twee Israëlische militairen omgekomen. Zeven man raakte gewond. Na de aanval vuurde Israël tientallen granaten af op Libanon. Daarbij is een Spaanse VN-militair omgekomen.

Israëlische militairen dragen hun gewonde kameraad weg na een raketaanval bij de grens met Libanon

Morgen minder treinen door winterweer

Vanwege het verwachte winterse weer rijden de treinen morgen volgens een winterdienstregeling. Dat betekent minder treinen en goed je reis plannen voor vertrek.

Populairste Kickstart-project: exploderende katjes

Maar liefst 107.791 mensen hebben er tot nu toe geld in gestoken: Exploding Kittens. En daarmee heeft het kaartspel de grootste Kickstart-community ooit.

Het recordaantal 'backers' zorgde ervoor dat de makers vandaag een bedankje op de site zetten.

De makers hoopten 10.000 dollar op te halen, maar ze zitten inmiddels al bijna op 4,5 miljoen dollar. Iedereen die meer dan 20 dollar heeft gedoneerd, krijgt het kaartspel in de bus.

Michael van Praag licht kandidatuur toe

Michael van Praag gaf een persconferentie over zijn deelname aan de verkiezing die bepaalt wie de nieuwe topman van FIFA wordt. Verslaggever Martijn van der Zande was er ook:

Van Praag zegt in de persconferentie ook lang te hebben gewacht met zijn kandidaatstelling, omdat hij hoopte dat een ander geschikt persoon zou komen. Dat gebeurde niet, dus ging hij zelf maar meedoen. Hij is niet van plan om langer te blijven dan nodig:

Figo wil ook FIFA-baas worden

De voormalige Portugese topvoetballer Luis Figo heeft zich gemeld als kandidaat voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. Michael van Praag, de voorzitter van de KNVB, is samen met nog drie anderen ook in de race voor de functie. Figo wil vooral het imago van de voetbalbond verbeteren:

Ik geef om voetbal en het bevalt me helemaal niet wat er allemaal voor negatiefs over de FIFA wordt gezegd. Er moet iets veranderen in leiderschap, beleid, transparantie en solidariteit. Nu is de tijd daar rijp voor.

Luis Figo

De 78-jarige Blatter denkt trouwens nog niet aan stoppen. Hij doet gewoon mee met de verkiezing op 29 mei.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Valse bommelding Leiden schuld van reclamebureau

Heel station Leiden is van 7.30 tot 12:45 ontruimd geweest. De reden? Een verdachte vuilniszak met een cameraatje erom, vastgebonden aan een pilaar.

De politie en de NS konden de constructie niet thuisbrengen, dus kwam de Explosieven Opruimingsdienst om naar het pakketje te kijken. Uiteindelijk bleek dat het pakketje door een reclamebureau was opgehangen.

De NS zoekt nu uit wie het reclamebureau groen licht heeft gegeven om de camera op te hangen. Het reclamebureau heeft in ieder geval niets aan de beelden: volgens een NS-woordvoerder is de camera tijdens het politieonderzoek helemaal uit elkaar gehaald.

Franse overheid waarschuwt jihadgangers met video

Frankrijk waarschuwt jihadgangers

Deze video moet potentiële Syrië-gangers waarschuwen. Het filmpje van de Franse overheid probeert het contrast te tonen tussen beloften die door de ronselende jihadisten worden gedaan en de realiteit van een verblijf in Syrië.

Ze zeggen, 'kom bij ons om de kinderen in Syrië te helpen', in werkelijkheid ben je medeplichtig aan slachtpartijen onder burgers.

Tekst in Frans anti-jihadistenfilm

Sinds de aanslagen in Parijs gelden in Frankrijk in verband met terreurdreiging strenge maatregelen. Eén van de aanslagplegers in Parijs was een teruggekeerde jihadganger. Hij had gevochten in Syrië.

FC Utrecht overvallen

Voetbalclub FC Utrecht is maandagavond overvallen. Iemand drong een kantoor binnen in stadion Galgenwaard en eiste dat een medewerker de kluis opende. Welk bedrag er is buitgemaakt, wil de directeur niet zeggen:

We zijn op de goede weg om financieel gezond te worden en als je dan op deze manier geld, dat je keihard verdiend hebt, wordt ontnomen, worden we daar flink door geraakt. Ongeacht welk bedrag het was, voor FC Utrecht is elke euro er één.

Wilco van Schaik - Algemeen directeur FC Utrecht

Scheidsrechters steeds jonger het veld op

Eredivisiescheidsrechters worden steeds jonger. Dit seizoen zijn negen van de negentien scheidsen onder de 33 jaar. Tien jaar geleden waren dat er nog drie van de twintig. Dit is geen toeval: de KNVB is al vanaf 2003 bezig met een nieuw beleid waardoor het makkelijker is voor jongere scheidsrechters om zich te professionaliseren.

Voorbeelden zijn Björn Kuipers, die de Champions League-finale tussen Atlético Madrid en Real Madrid floot. En Danny Makkelie: dit seizoen de jongste scheids ooit in de Champions League.

Danny Makkelie - UEFA Champions League - Chelsea tegen NK Maribor

Blizzard boy geboren

Danielle Smith had zo'n bevalling die nog jaren later op familiefeestjes naverteld kan worden. Zondag ging ze met weeën naar het ziekenhuis en maandag, tijdens haar bevalling, brak de sneeuwstorm uit. Op sommige plaatsen in Amerika viel die storm mee, maar in Nantucket, waar het ziekenhuis staat, viel alle stroom uit. Met de noodstroomvoeding kon het ziekenhuis toch draaiende blijven.

Moeder en kind blijven in het ziekenhuis tot de elektriciteit het weer doet in Nantucket en de wegen er sneeuwvrij zijn.

De uitvinder van de laser is overleden

Toffe lasershows zoals deze bij Avicii zouden niet mogelijk zijn zonder Charles Townes, de uitvinder van de laser. De man overleed gisteren op 99-jarige leeftijd.

Hij deed het belangrijke grondwerk in 1953, en de laser bleek later overal toepasbaar voor te zijn. Je speelt er dvd's mee af, je boodschappen worden ermee gescand, de zwarte gaten in het melkwegstelsel zijn ermee ontdekt en artsen kunnen er bloedcellen mee tellen. Een postuum bedankje is dus op zijn plaats.

Zeventien studenten plegen plagiaat

Je wordt er altijd voor gewaarschuwd op een opleiding: 'kijk uit, want alles wat je inlevert, controleren we met een computer op plagiaat.'

Toch hebben zeventien studenten van de opleiding social work op de Zuyd Hogeschool in Sittard zich schuldig gemaakt aan klakkeloos kopiëren. De studenten hebben informatie voor hun 'onderzoek' vooral van internet gekopieerd. Nog nooit eerder was er op de school sprake van zo'n omvangrijke fraude.

Hij had maar één taak...

...maar die wist de chef restauratie van het Egyptisch Museum niet te volbrengen. Dat kost hem nu zijn baan. Hij moest alle kostbaarheden onderhouden en dan in het bijzonder het bekendste kunstvoorwerp in de collectie: het grafmasker van farao Toetanchamon.

Maar dat ging mis. De lange baard van het beeld werd per ongeluk losgestoten tijdens het verwisselen van een vitrinelamp. En dat probeerde de chef wel heel makkelijk te verdoezelen. Met lijm zette hij de baard weer vast.

Toetanchamon

Het museum probeerde deze blunder eerst te ontkennen, maar kenners konden de lijmresten op de baard gewoon zien. Het Egyptische ministerie voor Oudheden heeft nu een nieuwe chef aangesteld. Die mag zich gaan bezighouden met het deugdelijk repareren van het grafmasker.

En de oude chef? Die mag zich voortaan alleen nog maar bezighouden met historische strijdwagens. Die kunnen wel tegen een stootje.

VS: meisje 17 doodgeschoten door 3 agenten

Een zeventienjarig meisje is door drie agenten doodgeschoten. Het meisje wandelde het politie bureau in Texas in en vroeg of ze een agent kon spreken. Toen de agenten zagen dat het meisje een mes bij zich had werd ze beschoten.

Haar tante vertelt in Amerikaanse media dat het meisje manisch depressief was en zelfmoordneigingen had.

Ik denk dat het een schreeuw om hulp was. Ze hadden haar moeten helpen, het zijn volwassen mannen.

Heather Robinson, de tante

Deze naaktfoto's mogen we wél zien

Stel je voor: jouw naaktfoto's, mailadres, Facebookprofiel, woonadres en werkgever worden door een hacker op wraakpornosites gezet. Het overkwam de Deense Emma Holten in 2001. Ze vertelt in de Volkskrant dat ze dagelijks mails van mannen uit de hele wereld kreeg die haar uitscholden en meer foto's eisten. Zelfs is het openbaar verschijnen was lastig:

Op een feestje stond ik met iemand te praten. Na twee uur zei diegene: leuk om je te spreken, ik was benieuwd hoe je in het echt bent.

Emma Holten in de Volkskrant

Maar Holten neemt nu zelf wraak. Ze heeft over deze inbreuk van privacy geschreven en plaatste daar nieuwe naaktfoto's bij.

Nu wilde ik foto's waarmee ik wel instemde, waarin ik geen vogelvrij object ben, maar iemand van vlees en bloed.

Emma Holten in de Volkskrant

Leerling neergestoken Den Haag

Een leerling op het Aloysius College in Den Haag is neergestoken door een medeleerling. Hij is lichtgewond geraakt.

De politie heeft de dader inmiddels aangehouden. Het is nog onduidelijk wat eraan vooraf is gegaan.

Politie bij het Aloysius College

CBR schrapt weer theorie-examens door storing

Hoe ver mag de lading van een voertuig uitsteken? En wie heeft er voorrang op een gelijkwaardig kruispunt? Dit soort informatie stampen mensen in hun hoofd voordat ze naar het CBR gaan om hun theorie-examen te maken. Maar vanaf maandag staan duizenden mensen daar voor een dichte deur: de examens zijn afgelast door een storing.

Het CBR zegt dat de oplossing inmiddels in zicht is, maar ze moeten eerst nog testen. Het zou nog twee weken kunnen duren voordat mensen het geschrapte examen kunnen maken.

Om teleurstelling te voorkomen, gaan we vandaag niet landelijk examineren. We doen er alles aan om het op te lossen, maar een 100 procent garantie kunnen we niet geven.

Woordvoerder CBR

Mensen die staan ingepland voor examens, maar deze niet kunnen maken, krijgen hun geld terug of worden met voorrang ingepland bij een nieuwe ronde.

Meiden zijn veel beter, de meiden

Carlo en Irene zongen al over de eeuwenoude vraag: wie zijn er beter, de meiden of de jongens? Nu is er het verlossende antwoord. Uit onderzoek van universiteiten in Missouri en Glasgow blijkt dat meiden beter zijn dan jongens. Nou ja, op school dan. In 70 procent van de landen waar de resultaten beschikbaar waren, blinken meisjes uit:

Zelfs in landen waar vrouwen weinig rechten hebben, zagen we dat meisjes op vijftienjarige leeftijd beter zijn in lezen, wiskunde en wetenschap. Ongeacht politieke, sociale of economische achtergrond.

David Geary, universiteit van Missouri

Grote maffia-actie Italië

De Italiaanse politie heeft meer dan 160 mogelijke leden van de 'ndrangheta, maffia uit Calabrië, aangehouden. Een groot deel van de arrestaties vond plaats in de noordelijke regio Emilia, zegt correspondent Rop Zoutberg:

Recordwinst Apple

Apple heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een recordwinst geboekt. Dat komt vooral door de populariteit van de iPhone 6 en 6 Plus, die in september werden geïntroduceerd. Apple verkocht van oktober tot en met december bijna 75 miljoen iPhones, bijna 50 procent meer dan een jaar eerder. Wel werden er minder iPads verkocht.

SpaceX wil 3 raketten tegelijk laten landen

Ruimtevaartbedrijf SpaceX is bezig om een raket te ontwikkelen die na opstijgen ook weer kan landen. De eerste testen zijn succesvol, maar vorige maand crashte zo'n testraket nog. Toch SpaceX is nu al bezig met een extra grote raket die meer dan 53 ton aan goederen de ruimte in kan schieten. Dat is even zwaar als een Boeing 737. Hoe ze dat willen doen zie je hier:

Serena door

Serena Williams in de kwartfinales van de Australian Open

Op het tennistoernooi de Australian Open heeft Serena Williams zich geplaatst voor de halve finales. De Amerikaanse nummer 1 van de wereldranglijst won in twee sets van de Slowaakse Cibulkova. In het dubbelspel was de halve finale het eindstation van Michaëlla Krajicek. Met haar Tsjechische partner Strycova verloor ze van het duo Yung en Jie.

Amerikaan en Fransman bij doden Tripoli

Onder de doden die gisteren vielen bij een aanslag op een luxe hotel in de Libische hoofdstad Tripoli zijn een Amerikaan en een Fransman. De autoriteiten in de Verenigde Staten en Frankrijk hebben dat bevestigd. Bij de aanslag op het vijfsterrenhotel Corinthia kwamen zeker negen mensen om: vier bewakers en vijf buitenlandse hotelgasten. De drie nog niet geïdentificeerde buitenlandse doden zijn waarschijnlijk Aziaten, zegt een woordvoerder van de veiligheidsdiensten in Tripoli. De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeëist door een militante groep die banden heeft met de terreurgroep Islamitische Staat.

Mormonen willen gelijke rechten voor homo's

Mormonen pleiten voor gelijke rechten homo s

De conservatieve mormoonse kerk is voor gelijke rechten voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT's) in de Verenigde Staten. Kerkleider Dallin Oaks zei dat op een persconferentie in Utah, de thuisstaat van het mormoonse geloof.

Slijterijen zijn de nieuwe pomphouders

Na de pomphouders in de grensstreek met Duitsland en België, trekken nu de slijterijen aan de bel. Door accijnsverhogingen gaan volgens de SlijtersUnie steeds meer slijterijen failliet. Ze overwegen naar de rechter te stappen. Volgens de slijterijen gaan mensen niet alleen naar het buitenland om te tanken, maar halen ze dan ook gelijk alcohol.

Priesters organiseerden seksfeesten

Tien priesters in de Spaanse stad Granada zijn aangeklaagd voor het misbruiken van vier minderjarige jongens. De slachtoffers zouden zijn misbruikt tussen 2004 en 2007, op 'seksfeesten' die werden georganiseerd door de priesters. Zowel de paus als de bisschop van Granada boden namens de kerk eerder al hun excuses aan voor het misbruik.