NOS Op3 Binnenland

NOS op 3 stroom

De stroom van NOS op 3

Liveblog gesloten
 • Grensruzies op Sint Maarten

  De Franse gendarmerie op Sint Maarten heeft flink ruzie met collega’s aan de Nederlandse kant van het eiland. Woensdag werden vier Franse agenten door hun Nederlandse collega’s teruggebracht naar de Franse kant van het eiland. 

  Dat gebeurde toen zij probeerden een vreemdeling uit te zetten op de internationale Prinses Juliana luchthaven, die ligt in het Nederlandse gedeelte van het eiland. Zij droegen daarbij hun wapens, en dat wordt niet gewaardeerd.

 • Bang? Hartstikke lieve hond

  Vier mannen hebben vanavond op een industrieterrein in Rotterdam Noord-West een tijdje bovenop een vrachtwagen doorgebracht. Bang voor een hond die kort daarvoor ontsnapt was. 

  Agenten moest de mannen komen redden, maar begrepen niet waarom ze zo bang waren: "Hartstikke lieve hond". De hond is inmiddels weer terug bij zijn baasje.

 • Vader Michael Brown wil verandering, maar ook rust

  De vader van Michael Brown wil rust. Hij roept op tot kalmte totdat de rechter uitspraak doet over een eventuele vervolging van de agent die zijn zoon doodschoot. 

  Michael Brown junior werd in augustus doodschoten in Ferguson. Zijn dood veroorzaakte heel veel onrust in de stad. In de video zegt Michael Brown senior dat zijn familie nog altijd lijdt onder het verlies.

  Ook zei de vader van Brown dat hij niet wil dat de dood van zijn zoon voor niks is geweest.

  "Ik wil dat zijn dood tot grote veranderingen leidt. Positieve veranderingen die de regio Saint Louis voor iedereen beter maken, ongeacht ras."

  Michael Brown Senior
 • Rookie-agent schiet ongewapende zwarte man dood

  Een 27-jarige rookie van de New Yorkse politie heeft zijn wapen en penning moeten inleveren, omdat hij een ongewapende zwarte man heeft doodgeschoten. Peter Liang deed met een collega een buurtcontrole in Brooklyn toen ze de 28-jarige Akai Gurley en zijn vriendin in een donker trappenhuis zagen. Volgens haar schoot de agent zonder iets te zeggen of zich te identificeren. 

  Gurley werd geraakt in zijn borst en overleed in het ziekenhuis. Een ongeluk, zegt de politiecommissaris. Het zou gelegen hebben aan het "pikzwarte trappenhuis". Volgens de burgemeester van New York is Gurley lijkt het erop dat de schietpartij niet is uitgelokt. Hij noemt het een tragedie.

 • #ThanksMichelleObama

  Sinds Michelle Obama in 2012 nieuwe richtlijnen voor Amerikaanse schoollunches doorvoerde, is er een hoop veranderd. Het doel was om de lunches, die elk kind in Amerika standaard krijgt, een stuk gezonder en gevarieerder te maken. Dus niet alleen maar hamburgers, pizza en macaroni met ham en kaas, maar ook eens een appel of een stronk broccoli. 

  Maar niet alle Amerikaanse scholieren zijn blij met de nieuwe lunch. Op Twitter worden onder de hashtag #ThanksMichelleObama massaal foto's gedeeld van lunches die er niet écht appetijtelijk uitzien. 

 • Drive-in kerkdienst door vogelgriep

  Kerkbezoekers in Veenendaal moeten zich warm aankleden, want de dienst is zondag op de parkeerplaats van de kerk. Ze kunnen de kerkzaal niet in, omdat daar voor een pluimveetentoonstellingen ongeveer duizend dieren zitten, die er door de vogelgriep voorlopig niet uit mogen. Omdat er geen andere ruimte beschikbaar is, kiest de evangelische kerk Mozaiek 0138 maar voor een 'drive-in kerkdienst'.

  De kerkgangers zitten in hun auto en kunnen via de radio luisteren naar de dienst. De predikant zit in een radiostudie in de buurt. Wekelijks komen zo'n duizend mensen op de dienst van de evangelische kerk af. Hoeveel mensen er zondag verwacht worden, is niet bekend. 

  In samenspraak met Groot Nieuws Radio wordt het een dienst waarin we uiteraard stil staan bij de vogelgriep en bidden voor de getroffen boeren.

  Kees Kraayenoord, predikant
 • Zeearend Harly blijft thuis door vogelgriep

  Zeearend Harly, de mascotte van voetbalclub Go Ahead Eagles, vliegt zaterdag niet door stadion de Adelaarshorst. Door de vogelgriep geldt een vervoersverbod voor vogels en pluimvee, dus ook voor Harly. Dat meldt De Stentor

  Dierenliefhebbers zullen dat niet zo erg vinden. Eerder waren zij boos op de eigenaar van Harly omdat het beest zijn kop een aantal keer had gestoten in het stadion. Volgens de Dierenbescherming heeft de zeearend ook last van stress.

  Harly in de Adelaarshorst ANP
 • Het beste voorbehoedsmiddel ooit?

  Een voorbehoedsmiddel dat maar één keer hoeft te worden aangebracht, geen bijwerkingen heeft, altijd blijft zitten en abortussen voorkomt: de anticonceptiesluis. Wetenschappers gaan kijken of deze vorm van anticonceptie werkelijkheid kan worden, schrijft de Volkskrant.

  In onderstaandede video wordt de methode in Jip-en-Janneketaal uitgelegd:

 • Wegwerp-accu voor je telefoon

  Een energiepil, maar dan voor je telefoon. Ontwerper Tsing Chih-Hsien ontwikkelde onderstaande wegwerpbatterijen en won er de Red Dot Award 2014 mee. De uitvinding is beschikbaar in verschillende sterktes – twee, vier en zes uur extra batterijduur – en de ‘oplaadpillen’ hebben een verpakking die biologisch afbreekbaar is. Chih-Hsien heeft nog geen fabrikant gevonden die de batterijen wil ontwikkelen.

  1/2 Mini Power
  2/2 Mini Power
 • AIVD tapt straks ook via kabel

  De inlichtingendiensten AIVD en MIVD kunnen straks ook via de kabel informatie tappen. Nu kan dan alleen maar via de telefoon of de ether. Dat hebben de ministers Plasterk van Binnenlandse Zaken en minister Hennis van Defensie aangekondigd.

  Zo kunnen de diensten een stuk meer informatie onderscheppen, want 90 procent van alle communicatie gaat via de kabel. De ministers noemen het voor de veiligheid "onontkoombaar" dat de inlichtingendiensten persoonsgegevens verzamelen. 

  Informatie onderscheppen is van fundamenteel belang. Of het nu gaat om het voorkomen van terrorisme, tegengaan van spionage, beschermen van digitale aanvallen of inzicht krijgen in bedreigingen voor de internationale rechtsorde

  Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Jeanine Hennis van Defensie

  Maar je hoeft niet bang te zijn dat je zomaar wordt afgeluisterd, zeggen de ministers. Er komen drie fasen voor het tappen: vergaren, voorbewerken en verwerken. Voor elke fase moet de minister toestemming geven. 

  Plasterk en Hennis ANP
 • Dieven jatten mogelijk koelbox met ebolabloed

  Dieven hebben in Guinee een auto van het Rode Kruis gestolen. De auto vervoerde bloed van patiënten die misschien ebola hebben. Ze dachten waarschijnlijk dat het om een interessante buit ging, zei een woordvoerder van het Rode Kruis in het West-Afrikaanse land vrijdag. Het Rode Kruis is bang dat de dieven de koelbox weggooien zodra ze erachter komen dat ze geen goud of diamanten hebben gestolen. 

 • 40 doden door pest op Madagaskar

  Op Madagaskar zijn sinds eind augustus 40 mensen overleden aan de pest. In totaal zijn 119 mensen ziek geworden. Dat meldt de Wereldgezondheidorganisatie WHO. Vooral in de hoofdstad Antananarivo lopen veel mensen gevaar omdat ze dicht op elkaar wonen en de gezondheidszorg slecht is. 

  De vlooien op het eiland maken het probleem nog groter, zegt de WHO. De beestjes verspreiden de ziekte het meest, maar blijken vaak resistent te zijn voor het middel dat ze moet doden. De pest is een van de dodelijkste infecties en kan mensen binnen 24 uur doden.

 • Computers 'gegijzeld' na nepmail Bol.com

  Het lijkt net of Bol.com een bestelling heeft klaargezet Matijn Nijhuis / NOS

  Internetcriminelen hebben geprobeerd om Nederlanders op te lichten. Uit naam van Bol.com verstuurden zij een mailtje met bijlage. Als mensen de bijlage openen, nemen de afzenders de computer over. Zij eisen vervolgens losgeld. Het is onbekend hoeveel mensen de dupe zijn geworden. Sommige oplichtingsmails zijn verstuurd vanuit het adres klantenservice@bol.com. 

 • Gebouw stort in na crash

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gebouw stort in na crash
 • Bakken illegaal vuurwerk op zolder 16-jarige Brabander

  Een 16-jarige jongen uit Schijndel is vandaag opgepakt omdat zijn zolder vol lag met illegaal vuurwerk, meldt Omroep Brabant. De politie vond ongeveer 30 dozen zwaar vuurwerk, waaronder Cobra's, Nitrate Bangers en Black Bermuda's. De politie heeft alles in beslag genomen. De jongen is na verhoor naar huis gestuurd met een fikse prent op zak. 

  Zwaar, vaak illegaal vuurwerk komt vooral uit Oost-Europa ANP