NOS Op 3
NOS

Tijdens de Giro wordt vandaag waarschijnlijk het meeste bier gedronken bij Ovum Novum en Carolus Magnus, de twee grote studentenverenigingen van Nijmegen. De twee verenigingen liggen naast elkaar en hebben groots uitgepakt om het roze feestje te vieren.

Bij Ovum Novum zijn ze al maanden bezig met de voorbereidingen. "Deze week zijn we aan het knallen geweest om alles voor elkaar te krijgen", vertelt praeses Dennis van der Vegt. Beide verenigingen hebben een podium neergezet en een scherm om de wedstrijd te volgen. "En uiteraard wat versnaperingen voor de bezoekers", vertelt Jafar Alhashime, praeses van Carolus.

Geen concurrentie

"We hebben samen versieringen gehaald en afgesproken dat we dezelfde bierprijs doen", zegt Van der Vegt. "Het is wel fijn als we er allebei gewoon profijt van hebben, dat we niet elkaar gaan weg concurreren. We willen vooral een vet feestje neerzetten."

Door het goede uitzicht zijn de verenigingen populaire plekken om de finish van de renners te bekijken. Maar niet iedereen komt voor de wedstrijd. "Ik heb er eigenlijk niet zo veel verstand van, maar ik vind het vooral heel leuk", zegt een lid van Carolus Magnus. "Vooral de billen van de mannen!"

Zowel de gemeente als de Radboud Universiteit hebben geholpen om de twee feesten te organiseren. Vaak is er sprake van een gezonde concurrentie tussen de verenigingen, maar voorafgaand aan de Giro was er – net als bij andere grote evenementen – wel wat overleg. 

"Natuurlijk kijk ik bij de buren hoe druk het daar is, maar ik hoop dat we beide een goede dag draaien", zegt ook Alhashime. Want als de laatste renner over de finish is gekomen, begint het feest voor de studenten eigenlijk pas echt. "We blijven hier tot een uurtje of 21.00 staan en dan verplaatsten we ons naar binnen om verder te feesten", zegt Alhashime. 

"Tot wanneer we doorgaan?", herhaalt een ander lid de vraag. "Het houdt hier morgenmiddag pas op. Dus tot die tijd feesten we zeker door."

STER reclame