Kaart

Soundbite-kaart: Waar gaat het over in de provincie?

  • Tim van Steenbergen

    Redacteur NOS op 3

  • Youssef Abjij

    Redacteur NOS op 3

  • Tim van Steenbergen

    Redacteur NOS op 3

  • Youssef Abjij

    Redacteur NOS op 3

De Provinciale Statenverkiezingen van komende woensdag lijken meer en meer op landelijke verkiezingen. Politici uit Den Haag gaan op radio en tv met elkaar in debat, terwijl de verkiezingen over de provincies gaan. Daar heb je dus eigenlijk niet zoveel aan. In Friesland vinden ze de otter een stuk belangrijker dan in Zuid-Holland en Zeeuwen hebben een stuk minder met gaswinning dan de Groningers.

Dus trokken wij de provincie in. Of eigenlijk, belden we onze collega's van de regionale omroepen. Want zij weten wat er voor jou belangrijk is, waar jouw provinciale verkiezingen over gaan. Dit is een landelijk overzicht vol met regionale issues.

In het kaartje hieronder vertellen de regionale verslaggevers je in minder dan 30 seconden waar het in jouw provincie over gaat. Geen tijd om te luisteren? Onder het kaartje hebben we de provinciale hangijzers even kort uitgeschreven.

GRONINGEN

One word: gas. En de aardbevingen daardoor natuurlijk. Het kabinet doet niet genoeg, vinden de Groningers. 19 partijen doen mee aan de verkiezingen, een record. Sommige hebben de wildste plannen: de een wil de gaskraan dichtdraaien, de ander wil Groningen afscheiden van Nederland en het gasgeld lekker zelf houden.

FRIESLAND

Drie dingen: werk, windmolens en lagere provinciale belastingen. Alle partijen willen meer werkgelegenheid, vooral om jongeren na hun studie in Friesland te houden. Niemand wil windmolens, maar ze moeten toch érgens staan. En de provincie ligt er goed bij, zeggen de politici, dus kan de belasting nu wel omlaag.

DRENTHE

Windmolens, snel internet op het platteland en het behoud van voorzieningen als de buurtbus. Daarnaast is niet iedereen het eens met een groot outlet-centrum in Assen, winkeliers zijn bang dat niemand meer naar het centrum komt. En het everzwijn, moet die worden geschoten als 'ie komt, of niet?

OVERIJSSEL

Het belangrijkste thema: werkloosheid. In Enschede is die het hoogste van heel Nederland. Iedereen wil daar wat aan doen, maar wat dan? De ene partij wil lagere belastingen, de andere wil dat de overheid meer investeert.

FLEVOLAND

En opnieuw: werkloosheid. Ook hier willen ze banen, de vraag is hoe? Ook bereikbaarheid is een issue: meer asfalt of meer openbaar vervoer? Sommige partijen willen vol gaan voor duurzame energie, andere zijn terughoudender. En dan is er nog natuur en de vraag of er meer landbouwgrond moet worden geofferd voor natuur of niet.

NOORD-HOLLAND

Windmolens, gek worden ze ervan op het platteland. De provincie wil ze in de achtertuinen plaatsen. En jongeren in Haarlem willen op het nachtnet van de NS. Nu moeten ze nog met de nachtbus naar Amsterdam.

GELDERLAND

Een luxeprobleem in Gelderland: er staan miljarden op de bank uit de verkoop van energiebedrijf NUON. Het thema is: waar moet dat geld heen? Een ander thema is de bevolkingskrimp, mensen trekken van het platteland naar de stad. En ook hier: windmolens.

UTRECHT

Na alle discussie over de fusie met Noord-Holland en Flevoland, is de rust weer terug. Het gaat over duurzame energie, zoals windmolens (alweer). De PVV vindt het subsidieslurpers, andere partijen willen ze alleen als de omwonenden het goed vinden.

ZUID-HOLLAND

Het gaat om de uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport. Handig, zo'n vliegveld, maar tegenstanders willen geen vliegtuiglawaai. De otter is sinds kort terug in de provincie, dus willen liefhebbers ottertunnels zodat de beestjes niet worden doodgereden. Maar de tegenstanders willen ze uitzetten naar Friesland.

LIMBURG

Een Randstadkabinet alleen maar bezig met het westen, dat zeggen ze over de regering in Den Haag in Limburg. De Limburgse politiek is druk met het creëren en behouden van werkgelegenheid, zo moeten jongeren in de provincie worden gehouden.

NOORD-BRABANT

De ruit, da's het belangrijkste thema in Noord-Brabant. Een wegenplan om de bereikbaarheid van de regio Eindhoven te verbeteren, dat voor- en tegenstanders heeft. Andere thema's zijn de leefbaarheid in kleine dorpen, de Essent-gelden, de varkenshouderij en de werkgelegenheid.

ZEELAND

In Zeeland is het geld op, maar willen ze toch geld uitgeven. Aan snellere internetverbindingen bijvoorbeeld, of betere wegen om Belgische toestanden te voorkomen. Dat geld moet er misschien komen door aandelen in de Westerscheldetunnel te verkopen. Dat levert een hoop op, maar dan gaat de tol waarschijnlijk wel omhoog.

Deel artikel: