NOS Op 3
Nederlandse taal leren zonder clichés

"Jullie zijn toppers", roept Noémie Winkel (27) tijdens een taalles die ze geeft aan vluchtelingen. Haar taalbureau More Than Les verzorgt overdag taalles voor vluchtelingen en in de avonduren voor expats bij bedrijven.

De naam heeft Noémie binnen 24 uur bedacht in de kroeg met vrienden. Het is een knipoog naar waar het bureau voor staat: meer dan een gewone Nederlandse taalles.

"Ik wil dat mijn studenten de context van de Nederlandse taal begrijpen", zegt Noémie. Als voorbeeld geeft ze het woord prima. "In de lesboeken staat dat het uitstekend betekent. Maar je kan er ook mee bedoelen dat je iets wel oké vindt: 'Prima, ik doe de afwas wel'."

Op de muur van het leslokaal hangen teksten als: fluitje van een cent, komt voor de bakker en effe chillen.

Als vluchtelingen zich hier welkom voelen, dan gaan ze sneller aan de slag. Dat is uiteindelijk niet alleen fijn voor hen, maar ook voor Nederland.

Noémie Winkel

Mo (30) woont al twee jaar in Nederland en is gevlucht uit Syrië. Hij volgt nu drie maanden taalles bij Noémie. "Dankzij haar leren we niet alleen de taal, maar maken we ook Nederlandse vrienden. Dat heb je niet bij andere taalbureaus", zegt hij. Ali (27) is het daarmee eens: "We hebben hier vooral ook veel lol met elkaar".

Noémie kwam in aanraking met vluchtelingen door ze met een groep vrijwilligers op te vangen op Amsterdam Centraal onder de naam Refugees Welcome Amsterdam. Dat was in 2015 toen de grootste stroom vluchtelingen binnenkwam.

"Zelf heb ik veel gereisd en ik weet hoe belangrijk het is om je ergens thuis te voelen", vertelt ze. "Als vluchtelingen zich hier welkom voelen, dan gaan ze sneller aan de slag. Dat is uiteindelijk niet alleen fijn voor hen, maar ook voor Nederland."

STER reclame