Ruben gaat op bezoek bij ex-dakloze Tamara

Onder een dak met een ex-dakloze

Ruben (23) en Tamara (37) wonen in hetzelfde appartementencomplex in Utrecht. Ruben woonde hiervoor op een kamertje van vier vierkante meter, Tamara leefde op straat en in een daklozenopvang. In het complex waar ze nu zitten, wonen ex-daklozen en 'gewone' huurders naast elkaar.

Dat bevalt beide buren erg goed. "Dit is een dorp in de stad, maar dan met alle faciliteiten. Je kent je buren en je gaat op een ongedwongen manier met elkaar om", zegt Ruben. "Je komt elkaar in het portiek tegen, je maakt een praatje, we hebben een actieve Facebookgroep, er zijn allerlei activiteiten, dus dat is hartstikke leuk."

Voor Tamara is naast het goede contact met andere bewoners nog iets anders belangrijk: "Hier kan ik mezelf zijn, niemand kijkt op me neer. Ik heb op straat best wel dingen meegemaakt die blijven hangen. Het is altijd fijn om daar met iemand over te praten die dat begrijpt."

Onder een dak met een ex-dakloze

De ex-daklozen worden drie jaar lang begeleid door de opvangorganisatie waar ze bij huren. Eerst iedere week en dat wordt afgebouwd naar maandelijks. Na die drie jaar kan hun contract worden omgezet in een regulier huurcontract. Voor de reguliere huurders staat in het contract dat ze vier uur per week vrijwilligerswerk doen.

Dit soort 'gemengd wonen'-projecten ontstaan op veel plekken in Nederland. Maarten Davelaar deed er samen met de Hogeschool Utrecht onderzoek naar en concludeerde dat ze vaak goed werken: "Ze voorzien in een behoefte, zowel voor de mensen die een nieuwe start moeten maken, als voor de andere huurders. Die vinden een aardige, goedkopere woonruimte, op een levendige plek, met goed contact met medebewoners."

Overlast

Toch zijn niet alle gemengd-woonvormen een succes. "Er zijn plekken waar te veel mensen een beroep doen op hulp, mensen die nog te veel met zichzelf in de knoop zitten. En als er dan tegelijkertijd te weinig mensen zijn die zich willen inzetten, kan het uit evenwicht raken", zegt Davelaar.

Vooraf had Ruben zelf ook verwacht dat er meer overlast zou zijn in het complex, maar dat valt heel erg mee, vindt hij. "Natuurlijk gaat er weleens iets fout, maar dat gebeurt overal." Tamara: "Soms is er onderling een ruzie, of gaat het met iemand niet zo goed, maar daar kunnen we zelf heel goed mee omgaan."

Ruben en Tamara denken dan ook voorlopig nog niet aan verhuizen. Met Tamara gaat het zo goed, dat ze al met de opvangorganisatie in gesprek is om haar contract over te zetten naar een regulier contract. Veel verschil zal het voor buurman Ruben niet maken. "Het maakt mij niet uit wat iemands achtergrond is, we zijn allemaal buren."

Deel artikel: