"Duizenden jezidi's gered van berg" Koerdische troepen hebben meer dan 5000 jezidi's gered, meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Volgens een woordvoerder van het Koerdische leger hebben de strijdkrachten een doorgang gemaakt naar de berg waar de jezidi's al vijf dagen vastzitten. Volgens de woordvoerder lukte het de Koerden om de weg te veroveren na de Amerikaanse bombardementen op ISIS.

Dode bij steekpartij in Dronten In Dronten is gisteravond een dode gevallen bij een steekpartij. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend. Een ooggetuige zegt dat het slachtoffer tegen de muur van een supermarkt in elkaar is gezakt. Omstanders en ambulancebroeders hebben geprobeerd de man te reanimeren, maar kort daarna werd een wit laken over het slachtoffer gelegd.

Palestijnen dreigen met vertrek De Palestijnse onderhandelaars in Egypte dreigen te vertrekken als Israël niet alsnog instemt met het hervatten van de vredesbesprekingen zonder voorwaarden vooraf. Israël wil pas weer met de Palestijnen praten als het geweld is gestopt. Een einde aan het geweld lijkt er nog niet in te zitten. Bij Israëlische luchtaanvallen op een Palestijns vluchtelingenkamp in Gaza is vandaag een man omgekomen. Sinds vrijdag, toen de beschietingen werden hervat, zijn er zeker acht Palestijnen omgekomen.

Turkije kiest president Turkije kiest vandaag een president. Het is voor het eerst dat de Turken zelf hun stem kunnen uitbrengen. De afgelopen jaren werd de president gekozen door het parlement. Premier Erdogan is de favoriet. Hij wil meer invloed dan zijn voorgangers. De functie van president is nu vooral ceremonieel, maar daar wil Erdogan verandering in brengen. Zijn grootste tegenstander is de 70-jarige diplomaat Ihsanoglu.

Demonstraties vandaag In Utrecht gaan mensen de straat op vanwege het aanhoudende geweld in Gaza. Vanaf 14.00 uur verzamelen mensen zich op het Vredenburgplein voor een vredesmars. En in Den Haag staat een demonstratie gepland tegen ISIS-aanhangers in Nederland. De organisatie Pro Patria roept op Facebook op om te demonstreren tegen moslimradicalen en antisemitisme.

Eredvisie begint ook voor topclubs Gisteren wisten de nieuwkomers FC Dordrecht en Excelsior al punten te pakken tijdens de eerste speelronde. Vandaag zijn ook de topclubs aan de beurt. Ajax ontvangt Vitesse, Feyenoord gaat op bezoek bij ADO en PSV brengt een bezoekje aan buurman Willem II. Vanavond dus ouderwets met het bord op schoot voor de tv.

Supermaan! En vanavond is er een bijzonder natuurverschijnsel te zien: een supermaan. De maan staat dichterbij dan de rest van het jaar. Hij lijkt een stuk groter en is ook een stuk feller. Vorig jaar was ie ook mooi:

How to spot and capture tonight's #supermoon: http://t.co/QThCmYjjSj pic.twitter.com/ztvam8vP4D National Geographic (@NatGeo) 22 juni 2013

Vandaag kunnen er wat buien vallen, maar ook schijnt soms de zon. Later vanochtend en vanmiddag trekken forse (onweers)buien vanuit het zuiden over het land. Er is kans op zware windstoten tot 90 km/uur. Het wordt nog wel warm met 21 tot 24 graden. Vanavond klaart het op.

STER reclame