Een ramp als de MH17 brengt het beste en het slechtste in de mens naar boven. Op Facebook zijn vele herdenkingspagina's te vinden waarop de slachtoffers van de ramp herdacht worden. Maar er zijn ook neppagina's te vinden die op naam staan van slachtoffers van de ramp. Het doel van deze Facebookpagina's: geld verdienen.

Als je naar de neppagina's gaat, staat er een link naar een blog of een filmpje dat je nieuwe updates over de ramp belooft. Maar wanneer je op de link klikt, krijg je dubieuze advertenties te zien voor online gokken, vreemde producten en "How to make money fast".

Ook wordt er aan je gevraagd om geld te doneren aan de families van slachtoffers. De Australische consumentenorganisatie (ACCC) waarschuwt op internet voor de pagina's en roept mensen op om vooral géén geld te doneren via sociale media. "Elke cent die je overmaakt gaat rechtstreeks naar de oplichters", zegt ACCC tegen het Australische ABC-News.

Klikfraude

Op deze manier geld verdienen heet klikfraude en werkt met het doorklikken naar de betreffende pagina's. Hoe vaker er wordt doorgeklikt, hoe meer geld de oplichters krijgen.

Hoeveel pagina's er tot nu toe zijn opgericht in de naam van slachtoffers is niet bekend. Facebook heeft al verschillende accounts verwijderd. Er waren ook pagina's die op naam staan van Nederlandse slachtoffers. Maar deze zijn nu niet meer op Facebook te vinden. De neppagina van het omgekomen Australische jongetje Otis staat nog wel online.

De neppagina van Otis | Facebook

Door:Bonne

STER reclame