NOS NieuwsAangepast

Check zelf waar je lapje vandaan komt

Een runderlapje dat toch een paardenlapje blijkt te zijn. Een dartelend biologisch varkentje dat zijn hele leven in een ijzeren hok heeft gezeten. 'Weet wat je eet' gaat voor de vleesindustrie niet altijd op. En daar willen ze wat aan doen. "Het imago van vlees moet beter", zegt Bert Urlings van vleesverwerker Vion tegen de NOS.

Deze zomer komt de overheid met een website waar bedrijven en consumenten kunnen controleren of vleesverwerkers wel de juiste papieren hebben. Misstanden en verdachte zaken kunnen dan worden doorgegeven aan de overheid, die zich sinds begin juni bemoeit met de herkomst van het vlees. Eerst werd de keuring van het vlees overgelaten aan de vleessector zelf. Maar voortaan kun je dus via de website bij de overheid terecht als je een karbonaadje of broodje bal niet helemaal vertrouwt.

ANP

Fout vlees

Vleesbedrijf Vion kan een beter imago wel gebruiken: het bedrijf kwam de afgelopen tijd niet echt goed in het nieuws. Zo zaten er te veel verkeerde bacteriën in de droge worst en was het biologische hammetje toch niet zo biologisch als de verpakking deed vermoeden.

Door op het etiket te vermelden waar het vlees vandaan komt moet het vertrouwen van de consument worden teruggewonnen. "Wij balen van alle incidenten en doen er alles aan om de herkomst van het product en de kwaliteit van het product naar de consument toe te kunnen verzekeren", aldus Vion.

Alternatieven

Blijf je sceptisch? Er zijn genoeg alternatieven, zoals deze zeewierburger die bij onze verslaggever erg goed in de smaak viel.

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl