Net als Uruguay en enkele Amerikaanse staten, wil ook Guatemala wietteelt legaliseren. Daar pleit president Otto Perez al sinds 2012 voor, en woensdag zei hij dat een Nationale Commissie voor Drugsbeleid de mogelijkheden aan het onderzoeken is. In december wil hij een wetsvoorstel indienen bij het parlement.

Maar naast wiet, wil Perez ook papavers, de grondstof van heroïne en morfine, legaliseren. Als dat lukt, dan is Guatemala het eerste land dat ook de productie van de grondstof voor heroïne vrijgeeft.

Perez wil papavers aan de grens met Mexico telen, wel alleen voor medicinaal gebruik. Het onderzoeksrapport van de commissie is in juni af en de aanbevelingen verwacht Perez in oktober.

Drugsoorlog

Perez doet dat allemaal in de strijd tegen de internationale drugsoorlog en het vele geweld dat daarmee gepaard gaat. "Perez vindt het een verloren zaak die alleen maar nodeloos veel slachtoffers maakt in doorvoerlanden als Mexico, Guatemala en de rest van Midden-Amerika", zegt correspondent Cees Zoon.

"In de Guatemalteekse provincies die grenzen aan Mexico ruilen steeds meer boeren hun traditionele gewassen als maïs en bonen in voor de veel lucratievere wiet en papavers."

Nederland

In Nederland zijn we nog niet zo ver. 35 burgemeesters willen dat de wietteelt legaal wordt, omdat ze zich zorgen maken over de gezondheidseffecten van illegaal gekweekte wiet en de enorme politie-inzet, die nodig is voor de bestrijding van de criminaliteit. Maar de politiek ziet dat nog steeds niet zitten.

STER reclame