Studenten kunnen ouderen bijvoorbeeld gezelschap bieden (ANP)

Dat de zorgwet gaat veranderen, staat vast. Hoe precies is minder duidelijk. In ieder geval wordt vanaf volgend jaar meer van mantelzorgers verwacht. Maar die hebben niet altijd genoeg tijd om extra zorg te bieden.

Dat biedt ruimte voor studentenzorgers. Ze helpen de mantelzorgers een handje en verdienen er ook nog wat aan. Organisaties die bemiddelen tussen studenten en ouderen zien hun klantenbestand groeien.

Veel voordelen

Studenten in dienst hebben veel voordelen: ze zijn verantwoordelijk, goedkoop, slim, flexibel en hebben veel tijd. Studenten verdienen bij de organisaties per uur zo'n 7 tot 10 euro. De cliënt betaalt 12,50 tot 25 euro per uur, dat verschilt per organisatie.

SeniorenStudent is in februari 2013 opgericht, met 50 cliënten in Amsterdam en Utrecht. Vanaf september begon SeniorenStudent sneller te groeien: er komen nu ongeveer 15 tot 20 klanten per maand bij.

De Amsterdamse organisatie Mantelaar bestaat nu acht maanden en heeft 45 studenten in dienst voor 40 cliënten. Er komen maandelijks 8 à 10 nieuwe cliënten bij. Vanaf 2015 (als de nieuwe regeling ingaat) verwachten ze extra groei. Ze willen ook in andere studentensteden om organisaties oprichten.

Mevrouw Fopma

Studenten zijn goedkoop, flexibel en kunnen prima klusjes doen en ouderen gezelschap houden. Zo heeft mevrouw Fopma de 21-jarige studente Amber de Haan ingehuurd om haar gezelschap te houden en te helpen met de belastingaangifte.

Mevrouw Fopma en Amber zijn vier maanden geleden aan elkaar gekoppeld omdat ze allebei van musea houden. Ze praten veel over Ambers studie geneeskunde, een studie die mevrouw Fopma zelf ook heeft gedaan. Amber helpt met wat dingen op de computer, daarna gaan ze wandelen.

Blij

Thuiszorgorganisaties zijn blij met de extra hulp en zien het als aanvulling. De organisaties kunnen zich nu richten op de specialistische taken, de studenten doen de rest.

Door: Madelijne

STER reclame