In Ierland zijn dit weekend twee jongens overleden na het spelen van neknominate, de nieuwste rage in drankspelletjesland.

Neknominate begon in Australië, maar heeft inmiddels ook Ierland en Zuid-Afrika bereikt. Zo werkt het: je post een video waarin je een halve liter bier (of een sterker drankje) in een keer achterover slaat. Daarna nomineer je een vriend die binnen 24 uur hetzelfde moet doen. En dat het liefst zo spectaculair mogelijk.

Of volgens het motto dat op internet rondgaat:

Neck your drink. Nominate another. Don't break the chain, don't be a dick. The social drinking game for social media! #neknominate. Drink Responsibly.

Een van de bekendste Neknominate-voorbeelden. Hier vind je er meer.

Jonny sprong de rivier in

Dit weekend werd Jonny Byrne van 19 dood gevonden in een rivier. Daarvoor hadden mensen hem na het spelen van een spelletje neknominate het water zien ingaan.

Zijn vader roept nu op een einde te maken aan het drankspel. "Ik vraag alle jongeren goed na te denken waar ze mee bezig zijn. Het heeft mijn zoon z'n leven gekost."

"Het wordt een soort pesten"

Jonny's broer, Patrick, was erbij toen Jonny de rivier insprong. Volgens hem liep het spelletje uit de hand toen iedereen elkaars stunt probeerde te overtreffen. Volgens de Britse krant Metro vertelde Patrick aan de BBC dat het spelletje een soort pesten is geworden; als je niet meedoet, word je online belachelijk gemaakt.

Dit weekend overleed al een andere Ier. Zijn dood wordt ook in verband gebracht met het drankspel. Deze Zuid-Afrikaan laat overigens zien dat het ook anders kan: hij hoopt met neknominate armoede uit de wereld te helpen.

STER reclame