NOS NieuwsAangepast

Thee met twee koekjes bij Kim Dotcom

Tot 19 januari 2012 groeien de bomen tot in de hemel voor Kim Dotcom. Hij verdient geld als water met zijn website Megaupload. Mensen kunnen er gratis, of tegen een kleine vergoeding, grote bestanden uploaden en downloaden. Onder die duizenden GB's zijn volgens de FBI talloze bestanden die inbreuk maken op auteursrechten. Dotcom wordt gearresteerd: hij zou een piraat zijn.

Kim Dotcom is inmiddels een vrij man, maar onder heel strikte voorwaarden. De steenrijke internetgigant moet in een straal van 80 kilometer van zijn landgoed in Auckland in Nieuw-Zeeland blijven en mag geen helikopters gebruiken. En -wellicht het vervelendst- hij mocht een tijd niet internetten.

Dotcom, voorheen Schmitz, zit niet bij de pakken neer en richt Mega op. Bij de opvolger van Megaupload houdt hij zijn handen af van de bestanden en ontloopt zo mogelijke consequenties van illegale bestanden.

Rechtszaken

Techgeek als Dotcom is, deed hij zich voorheen vooral online gelden. Maar nu hem dat door langslepende rechtszaken wat lastiger wordt gemaakt, horen we niet meer zoveel van 'm als voorheen. In september gaf hij het stokje van Mega-directeur door, omdat hij zich zo op de rechtszaken tegen hem kon richten.

VICE sprak met Dotcom op zijn eigen Dotcom-mansion in Nieuw Zeeland. In de documentaire wordt gesproken over de anti-terreureenheid die zijn mansion binnenviel. Over het effect van de rechtszaken tegen hem op zijn gezin en er zit zelfs een ritje op Dotcom's Segway in voor de verslaggever.

Dotcom's eigen Skype

Opmerkelijk is dat Dotcom in de documentaire een onthulling doet over zijn toekomstplannen. Richt hij zich nu voornamelijk op de rechtszaken en de strijd voor een vrij internet, in de toekomst wil hij zich online weer laten gelden. Met Mega wil hij over een tijd communicatiediensten gaan aanbieden. "Een soort Skype, maar dan versleuteld", verklapt Dotcom.

De inval op de Dotcom Mansion

.

En als hij dan toch aan het primeuren is geslagen, Kim vertelt ook dat tijdens de inval in zijn mansion tegelijkertijd een peloton anti-terreuragenten bij zijn moeder in Duitsland aanklopte. De auto die ze van Kim had gekregen werd in beslag genomen.

Een kijkje in het extravagante leven van Kim Dotcom.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl